Din lecţiile de emancipare ale domnului Fabritius

Emisiunea „Jocuri de Putere” a lui Rareş Bogdan l-a avut joi invitat pe românul din Diaspora Bernd Fabritius. Ca de obicei, ex-deputatul din Bundestag şi-a arătat susţinerea faţă de activitatea doamnei Kovesi, faţă de misiunea acesteia de a pune degetul pe rană, părând a fi consternat de pericolul în care se află democraţia din România. S-o fi gândit la antiteza dintre fosta patrie bananieră şi cinstea şi ordinea germană. Ca în cursele Munchen-Sibiu, unde auzi adesea – „Aşa ceva în Germania nu se poate” -, domnul Fabritius a răspuns unei întrebări legat de numărul miniştrilor condamnaţi din Guvernul german, că în ţara sa actuală, un condamnat merge la puşcărie. Şi a precizat că nu-şi aduce aminte de vreun caz. Cu alte cuvinte, unii vând seminţe pe peronul autogării, la o discuţie despre curăţenia din Germania, iar alţii ne vând gogoşi la televizor.

Pe domnul Fabritius îl înţeleg. Ca cetăţean german de rând, eu conduc de ani de zile cele mai scumpe maşini Mercedes şi le prefer chiar dacă au mereu câte o hibă. Mă uit cu stupoare la faptul ca mitul calităţii, în sensul lucrului bine făcut, se aplică şi la corupţie. Pentru noul aeroport din Berlin s-au plătit până cum 6,5 miliarde de euro, dar deoarece a fost construit greşit va fi demolat şi refăcut. Alt aeroport german, Franz-Josef Strauss din Munchen, care poartă numele unui fost tătuc al Bavariei (fost prim-ministru), s-ar putea numi mai pe scurt „Katiuşa”, aducând un pios omagiu unui legendar traficant de arme german. De anchete nu se aude nimic, pentru că statul nu-şi scoate singur ochii. Poliţia federală germană vorbeşte despre peste douăzeci de mii de cazuri de corupţie anuale. Fireşte, se referă la cele fără girul politicii. Că doar nu o să îi dea procurorii germani cancelarului poalele peste cap, să-i uşureze lui Fabritius linguşelile la Merkel, crezând că este poştaşul!

Încă din timpurile în care emancipatul domn Fabritius era pe baricade pentru drepturile comunităţii LGBT din Germania, se ştia ca Berlinul se opune transparenţei subvenţiilor directe a fondurilor UE. Oare de ce? De asemenea, era cunoscut faptul că afacerile Siemens EADS, MAN, Daimler, Ferrostaal sau Volkswagen au devenit un brand pentru corupţie la fel cum sunt pentru calitate germană. Să nu uităm nici că, din bani europeni, Kohl a vrut să transforme bălăriile estului Germaniei într-o Veneţie, prin canale şi porturi care azi sunt în paragină. Refuzul fostului cancelar de a divulga din motive de onoare numele finanţatorilor conturilor negre ale partidului din oaze fiscale a rămas nesancţionat. Secretul l-a dus cu el în mormânt. În Germania nedivulgarea complicilor (tăinuirea corupţiei) este o datorie de onoare. La fel cum este de nesancţionat activitatea altui fost cancelar, Gerhard Schröder, înregimentat la conducerea Gazprom.

Nici despre procesul împotriva NSU, Organizaţia subterană naţional-socialistă, care ani de zile a asasinat cetăţeni germani de origine străină, pare că nu a auzit Fabritius. O justiţie nepăsătoare, un serviciu secret cu mâinile pătate şi aparente erori ale anchetatorilor conturează un tablou monstruos al statului de drept german. Ce bine că domnul Fabritius mai vine prin România, să mai înveţe ceva! Pe cât de bine primită este deschiderea şi susţinerea căsniciilor de acelaşi sex, domnul Fabritius fiind personal un exemplu onorabil în această zonă a iubirii fără dogmă, pe atât de orb pare pentru corupţia din Germania, strigătoare la cer.

Poate că noi suntem ca neam de rupţi în fund şi avem, de aceea, o dorinţă puternică de a primi lecţii. Apelul meu este însă ca domnul Fabritius să nu o facă de fiecare dată cu bocancul! Poate, de pildă, să ne dea cu poşeta în cap.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20
Radu Golban 87 Articole
Author

9 Comentarii

 1. Acest domn GHIOLBAN ar trebui sa se hotarasca : traieste mai departe in mizeria numita Germania sau devine mindrul cetatean al minunii numita Romania.

  • Omul traieste in Elvetia, musiu! Acolo e un spirit tripartit, germano-franco-italian! Asa ca, matale ramai cu Editat Fabritius!

 2. Am intzeles ca la nemtzi, tota a inceput sa fie de „mare pork”, pe cand la noi la „romanica”, cum spunea un „mare roman si ortodox”, nepotul col NKVD Naumovici, venit pe tanc sovietic sa ne aduca „fericire”, daca o „maturam” pe „lulutza”, noi o sa devenim o „gubernie” si va curge numai lapte si miere iar caini vor umbla cu covrigi in coada si numai la Maskwa va fi putzin mai bine”; iar daca mai vine pe la „romanica” her Fabritius, i-i dam cu „poseta in cap” si i-i aratam noi si cum se construiesc aeroprturile asa ca in bancul ala cum i-am aratat ministrului honved „autostrada”!

 3. Toate astea se petrec cu largul concurs a așa zișilor iubitori de nea și țară, cum se pretind cei de la falimentara Irealitatea TV. Blestemul nostru, de sute de anu, este acela de a ne denigra singuri, de a ne ucide între noi pentru niște interese meschine și de dragul de a nu fi de acord cu adversarul nostru politic. Corupția există de când lume, nu a fost inventată de noi și nici nu suntem cei mai corupți. Dacă avem corupți, unde sunt corupătorii din marele dosare Microsoft, EADS, Bechtell, Motorola etc.?

 4. Nici nu e de mirare ca postul falimentar cu datorii enorme la bugetul de stat are asemenea invitati de „prestigiu” …se vede clar ca pt a supravietui unii sunt dispusi sa faca „pres” la cei care au (inca) painea si cutitul in mana…va dati seama ca gigolo rares s-ar intoarce la Cluj cu pantalonii” rupti in fund” si fara cravetele ridicole cu care se afiseaza absolut inutil!?

 5. Coruptia din Germania nu este o scuza pentru coruptia din Romania. Domnule Golban, lectii de patrotism romanesc ca si critici la adresa occidentului”corupt” sa faca romanii care conduc Loganuri sau carute. Restul care va plimbati partile dorsale in masini de zeci de mii de euro, de la politicianul roman la cel strain pana la prelatul ortodox, ati face bine sa va mai abtineti, ca ne-am saturat de ipocrizia si manipularea voastra. Da,e coruptie si in Germania si in Franta, dar copilul german sau francez nu se culca nemancat cum se culca copilul roman, francezul si neamtul nu mor din lipsa de medicamente cum moare romanul, asta in timp ce politicianul roman se lafaie in vile si vacante exotice!

 6. S-a incins tarata si in asta !Cum ies in curte ,cum incep ratele sa faca muzicuta!

 7. Coruptia este mai mare in Germania, de o mie de ori mai mare ca in Romania!
  (vezi afacerea Volksvagen, EADS si altele).
  Sub pretextul coruptiei si anticoruptiei in Romania se ascunde de fapt o murdara lupta politica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.