Dinu Pescariu și fostul șef al Microsoft România, trimiși în judecată

DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, omului de afaceri Claudiu Florică şi a lui Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL.

Marti, Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au decis să pună sechestru pe averile oamenilor de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu, dar și asupra bunurilor ce aparțin fostului director al Microsoft România, Călin Tatomir, și ale fostului ministru Gabriel Sandu.

Procurorii spun că, în urma înțelegerii avute de Dinu Pescariu şi Claudiu Florică cu fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu a aprobat documentația de atribuire pentru procedura de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”.
În favorizarea firmei D.Con-Net AG în câștigarea licitației, s-a implicat și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. El a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

„Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire). În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL”, potrivit sursei citate.
Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro, plățile fiind efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul în dosar este de peste 50 de milioane de euro, conform DNA.

Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Ion Stănescu, Andrei Săvulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florică, Dinu Pescariu și Călin Tatomir.

Comunicatul DNA

În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 340 din 10 aprilie 2017 și nr. 912 din 26 septembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

SANDU GABRIEL, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

FLORICĂ CLAUDIU IONUȚ, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– spălare a banilor (2 fapte),

PESCARIU DINU MIHAIL, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– spălare a banilor,

TATOMIR CĂLIN, la data faptelor director general Microsoft România SRL, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– spălare a banilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.