Diplomație și prostie, politică și repetenție

Pe 16 ianuarie, Shinzo Abe, premierul Japoniei, o țară de prim-plan pe eșichierul mondial, a făcut o vizită oficială în România, fiind însoțit de o importantă delegație de oameni de afaceri. Erau toate condițiile să consemnăm un eveniment în relațiile bilaterale ce putea avea un impact multiplu, îndeosebi pe plan economic. Și pe plan politic se putea realiza o benefică deschidere a Bucureștiului spre alte state marcante ale lumii, care nu incomoda cu nimic apartenența sa la UE. În fine, diplomația noastră, ancrasată și blegită din cauza unor „vârfuri“ reticente în mod prostesc la ideea inițierii unui dialog spre alte zări, putea da un semn de reviriment mult așteptat.

Din păcate, ceea ce ar fi trebuit să fie un eveniment românesc major a fost un rateu de zile mari, datorat în exclusivitate prostiei, ignoranței, ambiției oarbe și stilului de repetenți pe care l-au afișat unii politicieni, în frunte cu Liviu Dragnea și cei din jurul lui. De ce? S-o luăm pe rând. Cum se știe, în sânul PSD intervenise o criză, declanșată, cel puțin din ce s-a aflat până acum, de ambițiile stranii și lipsa de luciditate de care a dat dovadă premierul de atunci, Mihai Tudose, un individ  politic bărbos, fără educație politică, suferind brusc de boala clasică a celor propulsați într-o „foncție“ înaltă,  care se cred brusc zei și vor să aibă lumea la picioare.

Nu este rost să spun aici dacă și câtă dreptate a avut Tudose, dar, prin comportamentul său, ex-premierul a turnat gaz pe un foc mocnit, a slobozit, cu sau fără bună știință, „câinii războiului“ pentru putere în PSD, azvârlind și țara în criză exact în preziua amintitei vizite nipone, de la care orice politician lucid și responsabil aștepta mult.

Țara a plonjat în criză, dat fiind că liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a simțit încolțit, iar postul, amenințat, drept pentru care a convocat CEX-ul partidului exact în preziua sosirii lui Shinzo Abe. Mișcare precipitată, dovadă a convulsiilor din vârful PSD și a faptului că, într-un atare context, el și-a pierdut uzul rațiunii, acționând fix ca proasta în bâlci. Nu l-au interesat deloc implicațiile externe ale răfuielii sale precipitate din sânul partidului și trecerea urgentă pe tușa politică a premierului de atunci, sediționarul Mihai Tudose.

Se spune, și sunt temeiuri să credem acest lucru, că unele minți lucide i-ar fi cerut lui Dragnea să amâne cu cel puțin 24 de ore ședința CEX-ului, astfel încât distinsul oaspete nipon să aibă un interlocutor la București, iar tratativele economice și financiare preconizate să se desfășoare, dar el nu a vrut să audă. Ca orice fiară încolțită își pierduse cumpătul, îi era teama ca nu cumva, în intervalul apărut datorită eventualei amânări a ședinței respective, Tudose să capete noi susținători în teritoriu. Dragnea nu s-a întrebat dacă același Tudose putea fi un nou Napoleon, adică să facă mai multe lucruri deodată: să aibă și discuții oficiale la Palatul Victoria cu omologul japonez, să participe apoi la ceremonia parafării unor importante investiții și să fie prezent la un dejun oferit chiar de el în onoarea lui Shinzo Abe.

Nu a contat nimic din toate astea pentru el și ai lui, astfel încât, în ședința cu pricina, i s-a dat lecția cuvenită lui Tudose. Dar cu ce preț? Cu al unei noi crize de guvern, cu torpilarea vizitei premierului nipon, cu ignorarea intereselor noastre naționale, cu abdicarea de la cele mai elementare norme ale diplomației și cu lipsă de respect pentru proverbiala ospitalitate românească.

Au prevalat calcule meschine, cecitatea politică, lipsa realismului și lucidității unor poziții responsabile și înțelepte. Se spune că unii lideri ai ALDE l-ar fi avertizat pe Dragnea despre implicațiile diplomatice externe ale ședinței CEX  la care el ținea morțiș. E posibil să fie așa, dar dacă pentru ei chiar contau interesul și imaginea României în exterior, aveau suficiente arme de convingere, unele chiar radicale – culminând cu amenințarea părăsirii coaliției. Altfel, domn` Teo Meleșcanu și toți ai lui s-au complăcut într-un simulacru de joc de glezne uzate.

Nu e singurul episod de acest gen pe care l-am consemnat ca gazetar, ce evidențiază pregnant orbul găinilor de care suferă autoritățile române postdecembriste. La fine lunii martie, 1998, Guvernul Ciorbea era pe ducă. Totuși, prim-ministrul și colaboratorii lui din Palatul Victoria, cât și cei din guvernul Turciei, condus atunci de Mesut Yilmaz, făceau pregătiri intense pentru vizita la București a premierului de la Ankara.

Între altele, un grup de ziariști români urma să meargă în Turcia pentru un interviu cu Yilmaz, iar aici trebuia să vină ziariști turci pentru un interviu cu Ciorbea. Făceam parte din acel grup de ziariști și, în ziua plecării, dar și cât am stat la Ankara înainte de interviu, am tot întrebat la telefon dacă el mai este oportun, dacă nu cumva, între momentul realizării și cel al publicării lui, guvernul Ciorbea pică. De la biroul de presă din Palatul Victoria ni se răspundea țâfnos să ne facem treaba pentru care am plecat la Ankara. Am realizat interviul, iar a doua zi, când când am ajuns la București, guvernul Ciorbea picase…

În fine, chit că voi fi catalogat  în toate felurile, nu pot să nu evoc aici cum a amânat Ceaușescu Congresul al X-lea, spre a face loc vizitei la București a președintelui Richard Nixon. Inițial, autoritățile au stabilit ca acest congres să înceapă pe 4 august 1969 și făceau pregătiri asidue pentru primirea la București a celor 5.000 de delegați și a sutelor de invitați și ziariști străini. Între timp, Bucureștiul și Casa Albă au stabilit ca președintele Nixon să vină la București în zilele 2 – 4 august, în prima vizită oficială în România  a unui președinte american, și tot prima vizită într-o țară socialistă.

Erau, deci, mize politice uriașe, așa că Nicolae Ceaușescu a amânat pentru 6 august data începerii Congresului, iar dialogul cu Nixon a dus, între altele, și la dobândirea de către România a clauzei națiunii celei mai favorizate, la intrarea țării noastre în FMI și la stabilirea de raporturi cu Banca Mondială. Pe scurt, pentru București a prevalat atunci interesul național, chiar dacă gerontocrații din Kremlin nu au privit deloc cu ochi buni știrea amânării Congresului și mai ales cea a venirii lui Nixon în România, eveniment care urma condamnării de către Ceaușescu a invadării Cehoslovaciei, din august 1968.

Sunt lecții de politică și diplomație, dar și ale istoriei, pe care, din păcate, Dragnea și ai lui nu le știu, cu un preț uriaș pentru țară și noi toți. Vorba acelui clip publicitar, însă adaptat: nu ai cu cine, domnule, niște repetenți!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Hai sa scriem un articol la 2 saptamani dupa eveniment. Mai bine mai tarziu decat nicidata, asa-i?

  2. Vizita Primului Ministru Japonez va ramane o rusine pentru diplomatia romana.
    Melescanu nu a fost macar in stare sa pareze cat de cat umilinta prezentata pe tava lui Abe. Johannis la fel. De ar fi fost in Bucuresti, „doamna Carmen” ar fi putut sa o insoteasca pe sotia premierului japonez, dar desigur ca doamna Carmen nu are timp pentru asemenea copilarii, pentru ea, liceul din Sibiu e steaua Universului.
    Ca Dragnea poate distruge politica de Guvern a unei tari e normal- atat il duce capul – dar ca unii politicieni care cat de cat gandesc si stiu ce e aia diplomatie internationala, au acceptat tot ce a cerut Dragnea, arata ca sunt si ei la fel de corupti si fara coloana vertebrala. Niste poticanii.

    • Adica este iresponsabil …sau cum ….ii acuzam pe ceilalti pt. deciziile lui ?

    • melescanii, ciolannis, toti estia emanati din PCR inca nu au invatat politica si cu ce se maninca ea…
      dar, toate trec si se uita, tara asta inca nu a iesit din Evul Mediu…

  3. Dumitru Constantin , Stelian Tanase si ( in ultimele articole )Cornel Nistorescu , stiu ceva ceea ce noi inca nu stim ? S-a dat verde la actiuni concertate impotriva actualei coalitii de la guvernare ? Ceva se intampla si ne scapa momentan , pentru cine bat clopotele ? Domnule Dumitru Constantin , un articol excelent si dureros de adevarat . FELICITARI , oameni ca dumneavoastra demonstreaza ca , in presa romaneasca , sunt jurnalisti ce isi fac datoria cu cinste si demnitate !

  4. Mda, nu degeaba dragnea e vededta pe site-urile… p0rno. E fapt real, o inregistrare cu el si grindeanu, de vreo 90 de minute, apare pe citeva site-uri xxx.

  5. Cu cine sa faca Japonia cooperare? Cu un maimutoi ca Dragnea, care si-a ales bine momentul sa apere „onoarea” batranei sale ibovnice de la Interne concediindu-si propriul Prim Ministru, pe care chiar el l-a ales sa-i lustruiasca cizmele si sa-i piptane mustata?? Zic propriul Prim Ministru in mod apasat, pentru ca traim pe marea mosie a baronului rosu Dragnea, ocupata de ticalos prin santaje si manevre de culise indreptate impotriva altor baroni rosii, la fel de manjiti si ticalosi si ei; doar ca Dragnea i-a intrecut. La mafii invinge cel mai ticalos si mai sngeros dintre mafioti.

  6. Bravo Domnule Constantin! Terfliceanu, Dracnea si Iohannis si colegii astia sunt repetentii absoluti ai Romaniei actuale. Prostilor fugeti repede la vot si votatii

  7. s-a vazut ca psd nu da doi bani pe romania, numai sa le mearga lor bine.daca puneti alaturi si absenta dela davos, cum se cheama:sabotaj, tradare?

  8. Vizita nipona era numai de curtoazie. Romania nu poate stabili contacte in afara ue. E forbidden cum se spune in nemteste. Asa ca… Anglia, pana la brexit e lovita de aceleasi impuneri, bineinteles ca la nivelul de acolo nu se respecta, ideea este ca nu poti tu romanica sa te trezesti ca discuti peste capul lui micron sau mercala. Ramane semnalul dat niponilor. Daca vrei sa discuti cu oficialii de la bucuristan iei avionul de brusel.

    • ce vorbesti, ioane? ia uite-te prin casa si vezi cate obiecte ai din china si cate din ue.

    • #china on ue, mult ce se fabrica are legatura cu china, asta nu inseamna ca produsele nu trec pe la micron si merkala care pun stampila made in jermanica ori ue; d-aia ai tu laptop hp din china. Intradevar nu e forbidden dar azi e trendy sa bagi cat mai multe americanisme iar verboten e de la merkala care vamuieste totul pe continent. Asa ca se foloseste cool desi in realitate e kalt.

  9. Nu stiu ce diplomatie mai face Romania in ziua de azi… e complet izolata, Presedin tele Roamniei mai apare in lume, in rest Premierul Romaniei si cei 2 lideri ai Parlamentului sunt NEBAGATI in seama, Dragnea si Taricenau NU au fost primiti la Brussels niciodata intr-un an de zile!
    NU ii baga in seama liderii UE, asta spune multe…. Teleormanistanul lui Dragnea ne asteapta…

    • @lili. In care lume apare joian lili ? In lumea ta, desigur, a motorului de intoxicare.

  10. Dragnea nu are nici o legatura cu Interesul National,e un teleormanean viclean si atat!Parerea mea..

  11. nu va agitati, un pm al japoniei va veni peste 100 sau 200 de ani, dar un cex-psd ca asta n-o sa mai pupam nici in 2000 de ani.

  12. L-ati auzit vreodata pe Dragnea vorbind despre politica externa ?Lui ii place sforaria de Belina si pascutul ratustelor din CEX PSD.Comportament de starleta la bara fixa.Derbedeu batran irecuperabil cu discurs de escroc sentimental.Simbolul superficialitatii profesionale .Admiratorul si ocrotitorul prostilor cu diploma.Nu suporta umbra din jurul desteptilor,prefera dogoarea pustiului sec.

  13. O analiza bombastica in care autorul isi recunoaste vulnerabilitatea ALEGATIILOR. In Romania avusese loc cu putin timp in urma a
    doua rebeliune guvernamentala a „altei conservei securiste” in PSD, urmata de o noua provocare a unui ins recunoscut drept grobian
    de autor si totusi acesta FANTAZEAZA pe tema Falsa a luptei pentru putere. Culmea,un jurnalist cu experienta legitimat antibasist
    care se face ca nu vede ca inlocuitorul lui Basescu a pastrat aceiasi indivizi in fruntea institutiilor de forta. L-am admirat pe
    jurnalist in anii din urma, insa azi ma despart definitiv. Sa te alaturi unui cor pe care-l vad si bebelusii, de reprezentanti ai unei puteri oculte, pe care ai anatemizat-o cu putin timp in urma, depaseste orice asteptari. Romania a fost blocata descreierat de dusmanii noii puteri inca din decembrie 2016, lasata fara BUGET,apoi blocate reformele si sa vii cu marota vizitei japoneze
    mi se pare o diversiune. Cumva a deranjat ca Dragnea l-a maturat pe BASISTUL PONTA care era aparat in trecut fara sa fie vazut
    TEATRUL confruntarii publice in timp ce colabora cu slugile lui Basescu prin podgorii si vile conspirative? Pacat de tarisoara
    noastra manipulata de specialisti capabili sa induca in eroare si jurnalistii experimentati…

  14. – Dle Constantin se vede ca nu le aveti cu studiul istoriei si e cazul sa va mai documentati. Ceausescu urmarea sa amane si chiar sa determine neparticiparea lui Brejnev la congresul de la Bucuresti si nu neaparat amanarea congresului, amanare pe care atunci cu vizita lui Nixon cu bucurie marea majoritate a comunistilor romani ar fi votat-o ! In rest aveti dreptate, neprimirea premierului nipon este un rateu de politica externa de pus in contul lui Dragnea dar si a lui joian deoarece acesta a ratat la randu-i ocazia de a valorifica acest eveniment major de politica externa facand jocurile BB-ului (Berlin-Bruxelles).

    • Dle Hadrian, nu va lasati inselat de metodele de intoxicare practicate in articol! Pretinsele daune generate de
      defectiunea lui Tudose, pe care autorul le numeste insidios „lupte interne in PSD”, sunt un simplu pretext pentru
      o noua lovitura data Coalitiei de oculta securista.Oculta securist-basista pe care autorul are amnezie ca o punea
      la stalpul infamiei pe vremea lui Basescu. Guvernarea fusese peste un an blocata de Oculta Securista cu ramificatii
      in Guvern, trecuse prin doua rebeliuni guvernamentale si se declansase deja a treia dupa un armistitiu acceptat de
      conserva securista in PSD, Tudose. Ca nu cunoaste istoria nu ar fi de mirare, cu toate ca sunt convins ca o modeleaza
      ca pe plastelina! Chestia cu Congresul X se analizeaza in alta „cheie”(detest aceasta folosire a notiunii,dar a intrat
      in vocabularul curent precum „implementare” si „sustenabil”,fitze securiste de succes!), in cheia teatrului dizidentei
      ceausiste fata de patronul sovietic, teatru regizat exact de la Moscova. Piesa in premiera la 1968. Bolsevicul Nixon,
      pe care ulterior patronii de la Moscova l-au mazilit inscenand „Afacerea Watergate”,intrucat facea mari gafe ce puteau
      sa-i compromita LEGENDAREA, venea pentru a face convingatoare „dizidenta” lui Ceausescu. Scenaristul dizidentei a fost
      celebrul agent bolsevic ce s-a lasat recrutat din ordinul lui Saharovski, consilierul sovietic al Securitatii, Pacepa!

  15. buna,
    Oare merita sa mai comentam idioteniile celor de la putere? Totusi ,cateva cuvinte. Dragnea un parvenit foarte bogat lipsit de anvergura politica. Melescanu vechi agent al spionajului romanesc din securitatea lui Ceausescu. Cu toata experienta lui in ale „externelor” se dovedeste a fi limitat rau de tot. E total depasit de epoca actuala.
    Tariceanu „marele aparator” al statului de drept a imbatranit in parlament si nu a lasat nimic bun tarii. A concesionat unei firme canadiene (Sterling Resources Ltd.) un perimetru petrolifer din Marea Neagra in ultimile momente ale mandatului de premier . Si cu acestia si cu altii asemenea lor Romania merge incet,incetisor si pe loc.
    PS. O buna parte din relele facute romanilor si Romaniei isi au originea in votul dat listei de partid in capul careia gasca de partid isi aseaza smecherii.Nu ai posibilitatea sa pui stampila pe anumite persoane din lista, ci votezi lista in totalitate cu smecherii in fruntea ei. Asta e democratia care mentine in parlament oameni din 1990 si in prezent.
    Vai de capul nostru!

    • Oana(lili, adriana, diana, lenutza rollason etc!), ai dreptate, nu ar mai merita sa comentam idioteniile antistatale
      ale celor de la PUTEREA SECURISTA PARALELA cu Centrul in Deal!!! De ce nu ne spui ce traiectorie POLITICA au avut cei
      doi pe care-i incondeiezi. Provin din PNL si PD-ul transformat in PDL. Daca sunt securisti vechi, au fost singurii din
      aceste doua partide, intre timp reunite intr-un tot hidos? Melescanu provine din Securitatea externa si nu e vizibil
      pentru a-i permite Alogenului sa se profileze mare scula pe bascula externa!? Te dai liberala si antisecurista(!?),dar
      treci sub tacere filiatia lui Radu Campeanu, a celebrului colonel Secu capitalizat peste noapte, Catarama, ce sa mai
      spun de vechiul bolsevic alogen Quintus( nume de cod luat dupa sloganul „coloana a V-a”!) sau de securistul deplin conspirat Stoica, ultimii doi si-au transmis sefia partidului(PNL). Madam Rollason zisa „lili”, Securitatea a impanzit
      toate partidele controland politicul, dar s-a si capitalizat pentru a controla si economicul!!! Scarbavnica incercarea
      ta,falsa „Oana”,de a bagateliza securistii care ne conduc efectiv din umbra si din fruntea institutiilor de forta,prin
      calificarea diversionista a lui Melescanu: „E total depasit de epoca actuala”!?!?!? Cu alte cuvinte, securistii fiind
      „depasiti de epoca securista actuala”, nu au tangenta/influenta in epoca securista actuala!? Rusine bolsevicelor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.