Director cu dublă cetățenie la centrala de la Cernavodă

Noul director al Centralei Nucleare Cernavodă este un român ce are și cetățenie canadiană. Canada este principalul furnizor de tehnologie și servicii suport  pentru construcția reactoarelor 3 și 4, un proiect de 8 miliarde de euro. Reabilitarea Unității 1 de la Cernavodă, un proiect de 1,5 miliarde euro, este un proiect condus de un cetățean italian. Italia, prin companii ca SACE și Ansaldo Nucleare, are interese majore în proiect, prin furnizare de finanțare și servicii de inginerie.
Romeo Urjan este noul director general al Centralei Nucleare Cernavodă. El are cetățenie română și canadiană, muncind și având domiciliul mulți ani în Canada, fiind primul director cu cetățenie dublă din istoria unității. În vârstă de 64 de ani, Urjan aduce cu sine o experiență vastă, având 19 ani de activitate în cadrul Nuclearelectrica și 13 ani în companii de stat canadiene, inclusiv Ontario Power Generation.
Înainte de a prelua conducerea Centralei, Urjan a ocupat diverse funcții de conducere timp de 13 ani într-o companie de stat canadiană cu 3 centrale, 10 reactoare nucleare și 65 de hidrocentrale, perioadă intercalată în cei 19 de ani petrecuți la Nuclearelectrica și la Centrala Nucleară Cernavodă. Anterior funcției de director Cernavodă, aceasta a fost Director Direcția Tehnică și Securitate Nucleară.

Reabilitarea U1, pe mâna unui italian

Retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă, un proiect ce costă România peste 1,5 miliarde de euro, este condusă de cetățeanul italian Giancarlo Aquilanti, după cum se poate observa în caietul de sarcini al unei licitații pentru reactualizarea studiului de fezabilitate  pentru acest proiect (câștigată de Ernst&Young pentru 1,8 milioane lei). Centrala Nucleară Cernavodă este obiectiv strategic, de interes primordial pentru statul român, unica de acest fel din țară.
Aquilanti, potrivit profilului său de LinkedIn https://www.linkedin.com/in/giancarlo-aquilanti-50186388, ocupă de 15 luni funcția de Director Direcția Retehnologizare Unitate 1 CNE. Mai înainte, a fost, timp de șase ani, director de proiect la un proiect nenumit, din calitatea de freelancer. Încă și mai înainte, a fost director la un proiect de construcție termocentrală în Cambodgia și a trecut și pe la campionul energetic Italian Enel.
Italia este masiv interesată în proiectele Nuclearelectrica, atât reabilitarea U1, cât și construcția reactoarelor 3 și 4. La începutul acestui an, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu companiile italiene SACE și Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea și finanțarea proiectelor care prevăd retehnologizarea Reactorului 1 al centralei nuclerelectrice de la Cernavodă și construcția reactoarelor 3 și 4, potrivit unui comunicat.
SACE este un grup financiar deținut de guvernul Italiei, specializat în finanțarea proiectelor industriale ale companiilor din peninsulă care contribuie la creșterea exporturilor italiene.
Compania Ansaldo Nucleare și-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie și management de proiect, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor, în principal pentru partea clasică a centralei, necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4 si a confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menționate mai sus.
Pe de altă parte, compania SACE si-a exprimat interesul de a sustine finanțarea celor două proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de până la 2 miliarde de euro, în conformitate cu procedurile SACE, condițiile negociate de părți și aprobările aferente autorităților italiene relevante.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1172 Articole
Author

10 Comentarii

  1. ” … Eu, de-o singură-ntrebare, mă scârbesc și mă mai mânii:
    Totuși, unde-au fost românii? Totuși, unde sunt românii? (AP)

  2. nu conteaza cine e si ce e, dar sa nu duca la o tragedie…pt ca o tragedie nu distruge doar Romania ci o parte din Europa…

  3. Este omuletul patriot? Sau „s-a intors” doar pentru comisioane grase date de canadienii care sunt absoluti lesinati dupa bani din cauz faptului ca nu sunt performanti. In tehnologia CANDU chinezii i-au depasit de mult pe canadieni. Cand canadienii au vandut centrale CANDU la chinezi, le-au vandut si dreptul de a construi ei insisi. Chinezii ar fi construit unitatile 3 si 4 mut mai ieftin decat canadienii. Acum sa ne rugam la Dumnezeu ca romanii sa puna o echipa puternica de audit financiar si sa negocieze la sange toate etapele proiectului. Cat despre „freelancer-ul” italian nu pot sa spun decat ca si Kim Kardashian este de meserie freelancer de felinar rosu. Doamne ajuta sa ma insel si omuletul canadiano-roman sa fie un patriot adevarat care sa ne iubeasca asa cum meritam.

  4. O alegere mai proasta nici ca se putea, italienii sunt cei mai mari țepari la nivel mondial iar romano spionache ala ce sa mai discutam. Am terminat inginerii din tara…suntem numai țărani iobagi.

  5. ultimul reactor nuclear canadian de la Point Lepreau
    s-a construit cu 10 ani intarziere si a costat de 10 ori mai mult.

  6. Politicul n-a lipsit si nu lipseste nici de la CNE Cvoda.Acolo e de trai pe vatrai, un loc de multa spaga. Daca iei la puricat cam ce fel de salariati sunt acolo si ai cui,ramai crucit.Se intampla multe lucruri murdare pe acolo si se tin ascunse de noii boieri.Incet, incet rasufla bomba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.