Directorul general al Aeroportului Otopeni a demisionat

Bogdan Stelian Mîndrescu, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) – care administrează aeroporturile Otopeni și Băneasa – a demisionat joi din funcție, au confirmat pentru MEDIAFAX reprezentanții companiei. Mîndrescu nu a precizat motivele care au condus la această decizie.

La 20 aprilie 2017, în mandatul de premier al lui Sorin Grindeanu, Bogdan Mîndrescu a fost numit director general interimar de către Consiliul de Administraţie al CNAB, deși ministrul Transporturilor de atunci, Răzvan Cuc, ar fi vrut ca Liviu Radu să rămână în funcție.

Bogdan Mîndrescu a mai fost, potrivit CV-ului publicat pe site-ul instituției, director de cabinet al ministrului Transporturilor, consultant la Inspur Shandong Group Co Ltd China (în perioada 2014-2015), consultant al directorului SRTV (în perioada 2013-2014), director economic la Pandor SRL (2012-2013) sau consultant de vânzări la Banc Post (2007-2008).

Mândrescu are un masterat în management aeronautic și este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Dimitrie Cantemir.

Corpul de control al Guvernului a efectuat un control în urma căruia au fost descoperite mai multe nereguli. Raportul a fost întocmit în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2017 şi prezentat, în octombrie, ministrului Felix Stroe.

Printre neregulile găsite la aeroportul Otopeni amintim:
– în perioada 2013-2015 nu a fost realizată nicio investiţie în infrastructura aeroportuară deşi pentru fiecare an din această perioadă au fost prevăzute în BVC sume cuprinse între 201,5 mil. lei şi 267,9 mil.lei;
– în perioada 2016-august 2017 CNAB SA a realizat doar un procent de 0,03%, respectiv 0,16% din investiţiile în infrastructura aeroportuară;
– pista 1 nu asigură condiţii eficiente de aterizare/decolare, deşi la această pistă s-a intervenit cu utilaje aproape în fiecare zi, uneori chiar şi 14 ore;
– pista 2 este operaţională pe o lungime de doar 2.237 m din 3.500 m. Pe timp de noapte nu se poate opera fără lumini specifice, fapt pentru care piloţii consideră periculoasă utilizarea ei;
– balizajul luminos nu este echipat corespunzător pentru condiţiile de vizibilitate redusă;
– racordul luminos de degajare a ambelor piste pe ambele direcţii nu poate fi aprins simultan cu baretele de STOP;
– Liviu Radu, care deținuse anterior lui Mîndrescu mandatul de director general CNAB, a încasat între iulie 2013 şi iunie 2014 bani atât pentru funcţia de director general, cât şi pentru cea de membru în Consiliul de Administraţie. Suma încasată peste limita legală: 396.561 lei;
– Sorin Stoicescu a fost numit în CA deşi nu a fost selectat de un expert independent;
– componenta variabilă a remuneraţiei membrilor Consiliului de Administraţie stabilită la 0.56% din profitul net, deşi existau studii care spuneau că aceasta trebuie să fie doar 32.432 lei;
– Cristina Elena Neamţu – în 9 luni, prezentă la locul de muncă mai puţin de două ori. A încasat 43.003 lei;
– Mihai Petrescu – într-un an a încasat 130.378 lei dar au existat zile în care nu a fost prezent la serviciu;
– Mihai Comânescu – a încasat 127.879 lei dar au existat zile în care nu a fost prezent la serviciu;
– Camelia Meţler – într-un an şi şase luni a fost prezentă la muncă 112 minute. A încasat în această perioadă 70.894 lei;
– în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016 au fost derulate 27 de programe de formare profesională prin societatea OK Service Corporation, suma fiind echivalentă cu cea cheltuită în ultimii aproape 6 ani la un loc.
– taxele de instruire au reprezentat, în medie, doar 23% din costul total, restul fiind cazarea şi trasportul.
– procesul de selecţie a persoanelor care au participat la cursuri a fost aleatoriu, nefiind identificate criterii concrete de selecţie.
– locaţiile cursurilor: Nice, Las Vegas, Sydney, Auckland, Wellington, Kuala Lumpur, Bangkok, Tokyo, Lausanne.
– Ion Trocaru, şeful corpului de control din MT a fost timp de 3 luni şi membru în comitetul asocierii în participaţiune dintre CNAB şi Millenium Pro Design, calitate din care a obţinut 18.004 lei.
– Daniela Berinde, funcţionar public şi şef de cabinet, a fost timp de un an în consiliile de supraveghere a asocierilor CNAB cu Dnata Catering şi Millenium Pro Design. A încasat 128.745 lei.
– Liviu Radu şi-a semnat din calitatea de director general al CNAB numirea în consiliile de supraveghere a celor două asocieri pentru o perioadă de 8 luni încasând 86.554 lei.
– Sorinel Ciobanu şi-a semnat din calitatea de director general al CNAB numirea în cîn consiliile de supraveghere a celor două asocieri, pentru o perioadă de un an şi 11 luni încasând 170.430 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Atata timp cat s-a desfiintat controlul finaciar intern, pana cand ajunge si curtea de conturi sa controleze cum s-au cheltuit banii, bastanii au furat banii si i-au si papat prin paradisuri. Asta se stia de mult, dar statul roman nu vrea sa inteleaga ca l-ar costa mai putin sa infiinteze controlul financiar intern decat sa apeleze la Lazarica si Codruta sa-i salte pe banditi si apoi sa le ia praful dupe toba. Oricum, cea mai tare veste este ca ELENA a fugit din gradina lui DUmnezeu sarind gardul. Ceea ce era de asteptat! Cum e tataru asa si invatacelul!

  2. Corpul de control al Guvernului face precum in cazul Microsoft,fapte demarate in 2004 si tovarasa Codruta anuntata in 2013 ?
    pai se paote,tovarasi d ela Corpul de Control care nu stie nimeni cand sau nu actioenaza, cu ce se ocupa si cume ste controlata toata tara caci bubuie de control,dar in ce priveste jaful, delpaidarile ?
    de ce a ramas toata oranduirea pe seama izbavitoarei,mantuitoarei ,preacuratei fecioare luptatoare cu sabia si catusa a sfintei noastre eroine stand pe gramada de tara careia i-a dat foc ?
    O mare problema „metafizica”in tara in care marele corp de controlor al GUVERNELOR nu stim ce a facut.Urmare unor constatari se pot propune sanctiuni-disciplinare- constatari legale ale abaterilor si desf.de ctr.de munca, decizii de imputare a sumelor constatate prejudicii, sesizarea org.penale in caz de infractiuni.Daca CC al Guvernelor ar fi facut ordine si curateneie preasfanta luptatoare cu sabia si catusa nu era atat de iesita din tiparul persomal cu megalomania-i:i s-a dat apa la moara si si-a inaltat cultul.
    Mai multa asumare de responsabilitate,fara frica fara teama.Mai ales ca retributiile mari incurajeaza ,nu trebuie sa descurajeze.

  3. Cine verifica cum s-a incheiat contractul cu avocata Vrany si cite ore lucreaza zilnic. Acolo sa vezi hotie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.