Directorul MNB, Emil Ursu, despre furtul de la muzeul olandez: Ei aveau pază doar ziua

Directorul MNB, Emil Ursu, despre furtul de la muzeul olandez: Ei aveau pază doar ziua. Europa merge mult spre, vezi Doamne, eficientizare și economie

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, consideră că dacă muzeul olandez de unde s-au furat obiecte de patrimoniu românești ar fi avut și paza umană, alta ar fi fost situația.

Într-o intervenție telefonică la Radio Top Suceava, domnul Ursu a declarat: ”Ei aveau pază doar ziua, pentru că ne place sau nu, și aici o spun în cunoștință de cauză, Europa merge mult spre, vezi Doamne, eficientizare și economie. Ei bine, în momentul în care tu ai sistem de supraveghere cu camere și cu senzori lucrurile stau foarte bine, pentru că ați văzut, poliția a intervenit imediat… A intervenit imediat, dar a intervenit post-factum, ăsta este un aspect. Al doilea lucru, poliția a intervenit, dar nu și-a dat seama despre ce-i vorba… După aia s-a aflat că o mașină a fost incendiată, s-a făcut legătura, ulterior, pe camere, s-a văzut că era aceeași mașină cu care hoții veniseră la muzeu, dar toate astea se întâmplă post-factum. Adică, ne place sau nu, cu toată tehnologia și cu tot IT-ul de pe lumea asta, tot factorul uman este esențial. Chit că, să spun, nu știu, acel paznic nu stă neapărat în expoziție, dar în momentul în care un senzor sună are un buton de panică poate interveni. Hoții au altă abordare. E ceva mult mai complicat decât așa cu camere și cu senzori”.

Potrivit domnului Ursu, două piese foarte valoroase expuse la muzeul din Olanda, respectiv două colane din argint din secolul al II-lea î. Hr., descoperite în urmă cu doi ani la Soloneț (județul Suceava), sunt în proprietatea Muzeului Național al Bucovinei. Cele două colane nu au fost furate.

Emil Ursu, care este doctor în arheologie, a explicat și de ce a fost ales Muzeul Drents din Assen pentru expunerea tezaurului românesc: ”Din 600 de muzee și galerii de artă din Olanda, acest muzeu s-ar afla undeva pe un loc 10. Ceea ce nu-i puțin lucru. (…) Așa, ca fapt divers, expozițiile pe care le-a oferit publicului sînt absolut spectaculoase, începând de la <Armata de Teracotă din Xian>, <Aurul Georgian>, o colecție de ouă Faberge, colecția <Maya>, <Iran, leagănul civilizației>, <Bijuterii ale faraonilor din Nubia>… De asemenea, vorbim de o instituție care, conform Facility Report, are toate condițiile și de microclimat și de securitate conform normelor europene”.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei a mai declarat că România are în continuare o imagine proastă în lume, atunci când are vreo imagine, și de aceea consideră că astfel de expoziții își au rostul, spunând: ”Să sperăm că vor fi recuperate aceste obiecte de patrimoniu. Pe de altă parte, o reclamă mai mare ca asta pentru România nu prea a mai fost. Fără să se înțeleagă altceva decât spun, toate aceste eforturi și expoziții pe care muzeele românești le organizează în străinătate au rolul de a promova imaginea României. Ne place sau nu, încă suntem priviți ca Africa Albă. Or, în momentul în care mergi cu expoziții serioase, în condiții serioase, pe de o parte demonstrezi că ești un stat serios, pe de altă parte demonstrezi că tu exiști aici de niște secole, de niște milenii. Nu ai cum, altfel, cu tot respectul, să promovezi România în alte condiții decât cu ce ai în zona culturală și, bineînțeles, de aici derivă și… eforturile pe care le fac entitățile turistice. Și în zona sportivă. Și sportul e foarte important. Dar vedeți că și la sport, ca și în cultură, sunt doar câteva vârfuri”.

Recomanda 1
Sorin Avram 784 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Ce nu spune dl director este faptul ca in lipsa pazei si pe timpul noptii, piesele originale din aur trebuiau asigurate intr-un seif …, lucru la indemana oricarui muzeograf din acel imobil..

  2. Chiar ma întreb daca are in fisa postului promovarea imaginii tarii in lume cu obiecte de patrimoniu, ca sa nu cumva sa persiste străinătatea sa creada ca suntem „Africa Alba”.Chiar ma intreb de unde are ideile astea ca nici cu metode din „Inception” nu-s usor de implantat, dar sa le mai si fixezi asa de temeinic!
    Poate totusi sunt eu in eroare in mai multe privinte, ca nici prin cap nu mi-a trecut ca obiectele din expoziții sunt originale(aveam indoielile mele cand vedeam aur masiv in expozitii) si nici ca politia nu-i prinde in 2-3 zile la cate camere sunt peste tot!

  3. Corect ca hotii lucrau in schimbul 1.
    Tezaurul hombre se păzește cu garda nationala si mascati cu glonț pe țavă. Ca nici femeia nu o lasi singura 10 luni in strainatate chiar daca are cazare ieftina in cartierul rosu.

  4. au stiut si responsabilii Turcan si Ernest Oberländer-Târnoveanu care au fost la deschidere? Cum au putut dormi stiinde-le fara paza, dar cum ai dormit tu? De ce n-ai ”soptit”in presa, poate erau salvate sau ati vrut sa se piarda?

  5. Piesele din aur (nu neaparat dacice, cum arata istoricii), au ajuns probabil la Mosckova, langa marele tezaur cu peste 93,5 tone de aur si alte obiecte, furate de rusi…

  6. „Ei aveau pază doar ziua”:))pai e bine ?Nu e bine pam,pam
    PS toti nataraii baga capul in poza acum, hotii l-au eclipsat pe Georgescu

  7. Ciolacu a recunoscut nu există un HG de scoaterea acestor bunuri din țară, așa dar și prin urmare …!

  8. În Republica Directorilor Generalilor Doctorilor şi Specialilor ÎNTOTDEAUNA se găsesc milioane de experți să explice ce nu a fost bine DUPĂ, NICIODATĂ ÎNAINTE. Aşa a fost şi la Crevedia şi la Ferma Dacilor şi la Colectiv. ÎNTOTDEAUNA DAU TOŢI CU PĂREREA DUPĂ.

  9. Romania in frunte cu Turcan fosta la cultura mă-sii, au plătit bani pentru exportul artefactelor pe motiv de expoziție! La momentul de față, Romania e și cu banii dați și furata pe față. Felicitări, PNL-Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.