Dirijorul Horia Andreescu, ovaţionat la Konzerthaus Berlin

Orchestra Romanian Sinfonietta va reprezenta România la Festivalul Young Euro Classics de la Berlin printr-un concert ce îl va avea ca dirijor pe Horia Andreescu şi ca solist pe pianistul Daniel Goiţi şi va avea loc în seara de 19 august la Konzerthaus Berlin.

Concertul este precedat de alte două apariţii în România: ieri, la Casinoul din Sinaia, în cadrul Festivalului Enescu şi Muzica Lumii şi astăzi, la Ateneul Român din Bucureşti, în închiderea Festivalului Vara Magică.

Programul celor trei concerte cuprinde Rapsodia a II-a de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Ceaikovski şi Simfonia a VIII-a de Dvorak.

Romanian Sinfonietta. Foto Virgil Oprina

România a participat constant în ultimii ani la Festivalul internaţional al orchestrelor de tineret de la Berlin, Young Euro Classics, lucru datorat succesului fulminant al primelor apariţii ale Orchestrei Române de Tineret, care a fost prezentă la ediţiile din 2012 şi 2014, Romanian Sinfonietta preluând ştafeta în ediţia din acest an.

Orchestra Romanian Sinfonietta a debutat în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii de la Sinaia. Formaţia este pregătită de maestrul Horia Andreescu şi a fost înfiinţată, alături de Orchestra Junior şi Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa violoncelistului şi profesorului Marin Cazacu. Abordarea cu prioritate a capodoperelor clasice şi romantice în repertoriul orchestrei a pornit din necesitatea apropierii tinerilor muzicieni români de marea muzică simfonică şi de la ideea de a-i uni într-o impresionantă muncă de creaţie, sub semnul unei responsabilităţi individuale şi colective totodată.

Romanian Sinfonietta îndelung aplaudată. Foto Virgil Oprina

“Aproape incredibilă, cu totul spectaculoasă, s-a dovedit a fi evoluţia Orchestrei de tineret Sinfonietta, cea mai tânără orchestră a ţării, aflată în premieră absolută în peisajul vieţii noastre muzicale, ansamblu constituit sub conducerea dirijorului Horia Andreescu. Simfonia în sol minor de Mozart, prima Simfonie de Beethoven, Simfonia copiilor de Leopold Mozart, au fost prezentate la Sinaia şi Câmpina în spiritul acelui elan juvenil animat de o seducătoare candoare, de un entuziasm ce devine constructiv, ce aduce claritate şi strălucire timbrală”, scria criticul Dumitru Avakian în 2010.

Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani, selectaţi la nivel naţional şi a concertat în festivaluri în întreaga ţară. După obişnuitele pregătiri de la Sinaia din luna august, Orchestra Romanian Sinfonietta a concertat în fiecare an la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Magic Summer începând din 2012. În 2012 şi 2014 orchestra a avut onoarea de a concerta alături de marea pianistă Elisabeth Leonskaja.

Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română cu sprijinul Lanto Communication, Institutului Cultural Român, BRD – Groupe Société Générale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.