Divergenţe între ALDE şi Guvern

Divergenţe între ALDE şi Guvern pe tema scăderii numărului de locuri bugetate în universităţi. Steluţa Cătăniciu,vicepreşedintele ALDE, a făcut un apel către ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, căruia îi cere să îşi reconsidere poziţia în legătură cu acest subiect.

“Ca parlamentar, membru al coaliţiei de guvernare şi mai ales în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulţumirea profesorilor din Universitatea Babeş-Bolyai, a studenţilor şi a întregii comunităţi clujene, ca reacţie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învăţământul superior. În urma deciziei pe care aţi luat-o, nu doar UBB Cluj, ci şi alte universităţi renumite şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa algoritmilor folosiţi pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc şi internaţional”, a spus Cătăniciu, într-un comunicat citat de Mediafax.

Deputatul ALDE mai spune că, în cazul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj , au fost reduse 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

“Nivelul de excelenţă al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecinţă, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş – considerat pol naţional de creştere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord – Vest a ţării”, mai spune Cătăniciu.

 Deputatul ALDE mai spune că România deţine printre cele mai mici procente de oameni educaţi în universitate, comparativ cu restul UE, iar universităţile româneşti încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universităţi ale lumii.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a precizat recent că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolvenţii de liceu din mediul rural şi alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educaţiei, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenţă, 700 pentru master şi aproximativ 80 de locuri la doctorat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. ALDE este un partid de mare viitor. Din pacate, in afara de Tariceanu, nu prea are oameni de mare valoare.Cred ca aceasta masura propusa din considerente romantice nu trebuie sa derive din exaltare, ci din analiza lucida a factorilor care conduc la dezvoltarea economica a unui Stat.Prea multi purtatori de vorbe se pregatesc la stiintele umaniste. Sa ne amintim si cu cata lejeritate au fost dati afara din Universitate academicieni de prestigiu, care nu au fost si nici nu pot fi inlocuiti de veleitari cu sustinere politica. Eu cred ca viziunea ministrului Educatiei este corecta, oricat ar fi el de blamat de contestatari care traduc din germana fara sa cunoasca limba, asemenea celebrului personaj al lui Moliere care facea proza fara sa stie.

  2. Mai putini, dar mai buni. Asa vom intra mai sigur in topul celor 500 de universitati la nivel european. Fara Partidezastre.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.