DNA anchetează o „afacere cu panseluţe“

DNA anchetează cinci angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public Sector 1 Bucureşti, printre care trei cu funcţii de conducere, pentru cheltuieli nejustificate destinate amenajării spaţiilor verzi. Prejudiciul estimat de procurori este de peste 80 milioane de lei.

Lucian Bechir, şef Serviciu Achiziţii, Eugen Milea, director general, Daniel Andronie, şef Serviciu juridic, Anca Mihalache, inspector în cadrul Serviciului Achiziţii, şi Gabriel Ocnaru, inspector în cadrul Serviciului Achiziţii al ADP Sector 1, sunt acuzaţi de procurorii DNA că prin cheltuielile realizate au cauzat o pagubă administraţiei concomitent cu obţinerea unor sume de bani necuvenite.

„În perioada 2009 – 2018, funcţionari din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 1 Bucureşti, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei(peste 76 milioane de euro) pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, precum şi pentru alte lucrări de întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei (peste 17 milioana euro) a fost alocată şi cheltuită cu încălcarea dispoziţiilor legale, cauzându-se o pagubă de aceeaşi valoare Administraţiei Domeniului Public Sector 1 Bucureşti, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante”, se arată într-un comunicat al DNA.

În perioada 2009-2013, ADP a încheiat cu diferite societăţi patru acorduri pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, pentru montarea unor garduri, recondiţionarea unor locuri de joacă şi reparaţia unor piese de mobilier urban. În acest context, au fost supraestimate valoarea lucrărilor, se arată în comunicatul DNA.

 „Suspectul Bechir Lucian, ca urmare a atribuţiilor de serviciu pe care le avea ca şef al Serviciului Achiziţii din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor şi lucrărilor ce urmau a fi achiziţionate în baza contractelor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi, precum şi valoarea contractelor de reparaţii, întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi de fitness în aer liber şi mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice preţuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate şi lucrările executate, după cum urmează:
– pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) şi 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situaţii cu mult peste cel practicat în relaţiile comerciale curente;
– pentru anumite lucrări de întreţinere spaţii verzi, preţurile au depăşit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piaţă (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016);
– pentru lucrări de reparaţii, întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi de fitness în aer liber şi mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, prin „activitatea concertată a suspecţilor Milea Eugen – director general al ADP Sector 1, Andronie Daniel – şef al Serviciului Juridic, Bechir Lucian – şef al Serviciului Achiziţii, Ocnaru Viorel-Gabriel şi Mihalache Anca – inspectori în cadrul Serviciului Achiziţii, a fost întocmită documentaţia de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare şi montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăţi a fost declarată inacceptabilă şi neconformă, deşi aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câştigătoare”.

Prejudiciul cauzat ADP a fost calculat de către procurori la suma de 80.500.280,6 lei .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. L-au prins pe Al Capone! Minune!
    Evaziunea fiscală în ultimii ani a ajuns la dimensiuni apocaliptice, vorbim de 17 miliarde de euro evaziune fiscală în fiecare an, din care 9 miliarde de euro, evaziune fiscală doar pe TVA. Pe produsele accizabile, (combustibil, alcool, tutun), evaziunea e de aproape 3 miliarde de euro anul, iar pe comerțul primar cu cereale, legume și fructe, evaziunea este de 2 miliarde de euro anual, dar DNA anchetează panseluțele!

    • Aiurea, mai stiu unii pe la sect 1, dupa multa gargara sunt liberi ca pasarea cerului, sau ca pitigoii dilimani.

  2. De unde vile cu 4 etaje,de unde panamera,de unde BMW seria 7?Din pamnselute,nici nu stiau floricelele ce valoare au….

  3. Pentru cheltuieli nejustificate destinate; amenajării spaţiilor verzi, instalarii de indicatoare de circulatie rutiera si vopsirii excesive de marcaje rutiere trebuie anchetate toate primariile din tara, deoarece acestea au fost printre modurile de operare pt a se fura din banul public.

  4. In sfarsit, se intereseaza cineva si de aceasta problema. Aud ca gazonul este platit de Primarie pe unitate, adica fir de iarba. Cine sta sa numere? Trebuie internalizata si productia de rasaduri pentru spatiile verzi, asa cum se facea odata la ADP, de ce nu ar avea primariile proprii trandafiri si propriul gazon pentru a economisi bani, de pilda, pentru utilitati , semaforizare etc.?

  5. Daca si panselutele sunt sursa de coruptie ce sa mai vorbim de privatizarea ALRO, SIDEX si alte combinate. Nimeni nu cerceteaza viloiicele de la marginea marilor orase inclusiv SNAGOVUL! Nimeni nu cerceteaza viloicele de la munte si la mare. Nimeni nu cerceteaza Panamea, Costa-Rica, Madagascar etc! Nimeni nu cerceteaza elicopterele si avioanele care ne cad in cap din cer.

  6. O fi atentat la siguranta nationala ???…fiind pe fir DNA si nu un parchet oarecare,pute de la o posta a politica !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.