DNA își înghite abuzurile

Cotidianul a publicat mai multe articole despre abuzurile procurorului Ciprian Man de la Direcția Teritorială Oradea. Investigațiile au la bază dezvăluiri făcute de oameni din lumea justiției. Ele au fost semnate de fostul procuror și mai apoi senator Valer Marian, care numai străin de justiția din România nu poate fi socotit. Ciprian Man, în loc să fie sancționat sau dat afară din lumea justiției sau măcar de la DNA, a fost promovat la DNA central. Adică sub privirea atentă a Laurei Codruța Kovesi. Continuăm și astăzi publicarea pachetului de abuzuri și trăsnăi comise în Bihor de un alt membru al echipei lui Ciprian Man. Este vorba despre Cristian Ardelean. El împreună cu Man și cu Dan Chirculescu au făcut spaima și groaza DNA-ului din Oradea. În ce fel? Citiți investigația lui Valer Marian! La Oradea a avut loc o veritabilă falsificare de dosare. După cum arată spețele, DNA-ul de la Oradea a pus la cale înfundarea unor persoane prin folosirea unor declarații obținute de la infractori. Exact aceeași tehnică pe care a folosit-o Mircea Negulescu-Zdreanță (sau Portocală) de la Ploiești. Ce s-a petrecut la Oradea, Parchet „fruntaș“ după evaluarea Laurei Codruța Kovesi, seamănă perfect cu ce s-a petrecut la Ploiești, sub privirile aceluiași comandant feminin al anticorupției din România. Seri la rînd am rîs și am fiert de mînie cînd am auzit înregistrările procurorului Zdreanță sau cînd am ascultat dezvăluirile Andreei Cosma despre declarațiile de dragoste ale procurorului amorezat de victimă. Un cetățean român, greu de trecut printr-un examen medical îngăduitor, a făcut ani de zile faima anticorupției din Prahova. Care a fost reacția Laurei Codruța Kovesi? Zero! Ba, amîndoi, și Negulescu- Zdreanță și Ciprian Man, au fost aduși la București, la sediul central al DNA. Au fost depuse nenumărate plîngeri la CSM. Rezultatele au fost aceleași. CSM-ul a ignorat sesizările primite, în ciuda evidenței mai mult decît scandaloase a activității procurorilor pomeniți și în nenumărate investigații de presă. Ce fel de anticorupție este aceea care se bazează pe autodenunțuri de infractori și pe înregistrările efectuate de SRI? Ce fel de coordonare și control exercită CSM-ul asupra acestor indivizi și instituții? Scandalurile din echipa de inspecție deplasată la DNA ne arată și ele un mecanism virusat la rîndu-i, ca și procurorii sau judecătorii pe care îi vizează.

Procurorii faimoși din primul val de anticorupție, celebrii Lucian Papici și Emilian Eva, au fost dați uitării, deși prestațiile lor au reprezentat primele semnale de anticorupție coruptă pînă în măduva oaselor chiar în sediul DNA.

Cum se explică faptul că nici un abuz al DNA-ului și al Parchetelor nu a atras atenția președintelui Iohannis? Ce fel de anticorupție este aceea cînd procurorii se aruncă numai pe adversarii președintelui și pe criticii DNA-ului și ai SRI-ului? Cum se explică faptul că în discursul său de la ședința de bilanț și alegeri a CSM-ului, președintele Iohannis n-a găsit de cuviință decît să tămîieze rezultatele, evitînd să pomenească deraierile profesionale și morale, excesele, abuzurile și falsurile unor procurori?

În vreme ce România țipă în fața abuzurilor comise de unii „campioni“ ai anticorupției, președintele Klaus Iohannis a găsit de cuviință să-i felicite: „Nu vreau să intru în continuare într-o analiză a diferitelor entități constituante ale sistemului de justiție din România, vreau doar generic, și o să reiau mai detaliat la ședințele respective, vreau să spun generic că mi s-a părut că în 2017 s-a lucrat foarte serios, atât la Înalta Curte, cât și la Parchetul General, la diferitele secțiuni ale Parchetului, la DNA, la DIICOT, și acest lucru este îmbucurător… Vă felicit pe toți și vă rog să transmiteți colegelor, colegilor dumneavoastră că s-a văzut cum s-a lucrat, că s-a lucrat foarte mult și s-a lucrat cu rezultate bune“.

Ce să înțelegem din această cădelnițare la grămadă a succeselor cu abuzurile DNA? Că președintele Iohannis este de-a dreptul aerian și nu știe nimic despre abuzurile comise de unii procurori? Ori nu-i pasă sau toate aceste excese s-au petrecut și cu acordul său? Să nu uităm atacurile publice ale lui Klaus Iohannis la fostul premier Victor Ponta, pe care, cu rezultate bune, procurorii și serviciile secrete au izbutit să îl ducă în situația de demisie.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

3 Comentarii

  1. or fi avand si procurorii rebuturile lor. dar ce este perfect in romania? sanatatea, invatamantul, parlamentul, partidele, guvernul, politia, infrastructura etc,etc.? probabil, numai BOR. dar se poarta peaicea tunurile pe procurori(adica, kovesi), soros, patapievici,nelipsitul basescu…

    • Saracii ei „este” nevinovati si noi ne luam asa numai pentru niste abuzuri ( mare lucru cativa nevinovati in puscarie, vieti si carire distruse.)
      Draga haysiktyr nu remarci ca „tnurile puse pe procurori (saracii)Soros (inocentul) Basescu (binefacatorul)”trag cu obuze oarbe ca -slavaDomnului- nu se intampla nimic. Poti sa fi linistit! procurorii „e” gata la datorie pana nu le da SRI-ul liber

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.