Altă rană a Justiţiei noastre

Doar 13 avocaţi români, solidari cu cei francezi pentru apărarea drepturilor fundamentale

Avocata Ingrid Mocanu a postat pe pagina sa de Facebook imagini de la anunţata acţiune de solidarizare cu protestul avocaţilor francezi, desfăşurat sub sloganul „Justice morte”. Din păcate, la această acţiune au răspuns doar 13 avocaţi români, deşi motivele protestului din Franţa par mult mai actuale în România, căci vizează intenţia Guvernului de a restrînge mai multe drepturi fundamentale ale cetăţenilor printr-o aşa-numită „reformă” a Justiţiei!

Iată postarea avocatei Ingrid Mocanu: „Astăzi, avocații din București ar fi trebuit să protesteze. Am fost 13 – TREISPREZECE. Dau câteva nume în afară de mine: Mihnea Stoica, Cosmina Cerva, Antonie Popescu, Silvia Uscov, Ramona Madalina Bercea, Aura Speranta Ungureanu, fostul decan Ion Ilie Iordăchescu. Celorlalți nu le dau numele căci nu știu dacă vor să fac public asta. Ceilalți cică au fost doar solidari cu confrații francezi. Eu, în plus, am protestat pentru ceea ce ni se întâmplă tuturor în România: abuzuri și batjocură! Justiția a murit!?

Din păcate, nici presa din România nu a acordat prea mare atenţie protestului din Franţa, deşi chiar în aceste zile se vorbeşte despre abuzurilor unor procurori, despre Protocoalele secrete DNA-SRI, despre „cîmpul tactic” din Justiţie, despre imixtiunile Comisiei Europene în justiţia românească etc. Informaţii despre acest protest au apărut doar pe cîteva site-uri de specialitate, ca şi cum subiectul ar fi doar în interesul celor din sistemul judiciar, deşi adevărata miză este respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor!

Pentru comparaţie, iată cum a arătat protestul avocaţilor francezi, spre deosebire de firava acţiune a avocaţilor români (imagini preluate de pe site-ul „legalmarketing.ro”):

Avocaţii francezi s-au aşezat pe scările unei instanţe, sugerînd că „Justiţia a murit”, adică sloganul sub care s-a desfăşurat protestul. Iată cum arăta acest moment al protestului din Franţa, în paralel cu cel din România:

Despre motivele protestului avocaţilor francezi, a vorbit Alin Orgoan, asistent universitar Universitatea din Bordeaux, care a declarat pentru site-ul „legalmarketing.ro”: „Actualul Guvern francez a propus un proiect de lege care are ca menire reforma justiției și mai cu seamă aspecte legate de eficacitate și celeritate. Pentru avocații francezi acest proiect este considerat ca fiind liberticid în ceea ce privește reforma legată de aspectele procedurale cum ar fi prelungirea arestului dincolo de 24 de ore și permisiunea ca primul interogatoriu să se facă prin video-conferința și fără prezența avocatului. Avocații deplâng regresul drepturilor de apărare cuprinse în proiectul de lege. Este totuși interesant de observat capacitatea de mobilizare nu doar al avocaților cât și al magistraților și al grefierilor francezi în fața unui proiect de reformă a justiției. Profesioniștii justiției sunt cei care trebuie să acționeze civic și să fie vigilenți cu orice lege sau ordonanța care ar putea periclita felul în care ei administrează justiția. Avocații au numit ziua de 21 martie 2018, ziua « justiției moarte », ei consideră că această reformă nu face decât să fragilizeze dreptul la apărare al celor care caută dreptatea”.

La prima lectură, ai impresia că Alin Orgoan vorbeşte despre justiţia din România, căci încălcarea drepturilor fundamentale ale oamenilor parcă a devenit la noi un sport naţional, despre care se plîng din ce în ce mai des justuţiabilii. Ne amintim că şi în România s-a propus majorarea duratei arestului preventiv la 72 de ore, faţă de 24 cum este în prezent. În timpul Guvernului Cioloş, ministrul Raluca Prună a fost la un pas de a reuşi modificarea Codului de procedură penală, obţinînd chiar un aviz favorabil de la CSM. Susţinea această teză mai ales Laura Codruţa Kovesi, care era Procuror general al României! Din fericire, propunerile Codruţei Kovesi şi ale Ralucăi Prună n-au devenit lege.

Judecătoarea Alina Ghica, atunci membru CSM, declara: „Nu putem sa facem o justitie contra cronometru. Imaginati-va un dosar cu 10 sau 15 persoane. Trebuie sa te duci la judecator, sa audiezi, sa le respecti dreptul la aparare. Si judecatorul trebuie sa aiba timp pentru a studia dosarul, aparatorii sa aiba timp sa pregateasca apararea”.

Laura Codruţa Kovesi, la rîndul ei, ca Procuror general, declarase în 2012: „Procurorii nu se pot concentra sa solutioneze in termen rezonabil toate aceste sesizari si de aceea incercam sa ne concentram pe prioritati, sa identificam acele dosare care vizeaza prejudicii mari si in care sa facem ancheta cat mai repede”!

Faptul că la acest protest, de fapt o solidarizare cu acţiunea avocaţilor francezi, au participat doar 13 avocaţi români ne obligă să facem cîteva precizări. Prea adesea, acuzaţiile noastre, ale celor din presă, privind încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, garantate de Constituţie, s-au îndreptat doar către procurori, deşi acţiunile lor n-ar avea sorţi de izbîndă fără complicitatea unor judecători şi, uneori, a unor avocaţi!

De pildă, după cum se ştie, procurorul poate să reţină o persoană doar pentru 24 de ore, după care solicită judecătorului emiterea unui mandat de arestare în prezenţa avocatului apărării. Dacă judecătorul care judecă acea cauză se află în „cîmpul tactic al SRI”, propunerea procurorului devine automat sentinţă, mai ales dacă şi avocatul învinuitului face o apărare de mîntuială! Altfel, nici un abuz al unui procuror nu ar putea să treacă de filtrul judecătorului.

De altfel, în numeroase cazuri pe care presa le-a prezentat în aceşti ani, au ieşit la iveală astfel de complicităţi între cei trei factori care definesc actul de justiţie (procuror, judecător, avocat). Este binecunoscută declaraţia Liviei Stanciu, în calitate de preşedintă a ÎCCJ, care afirma „parteneriatul” dintre procurori şi judecători, la fel ca şi prestaţiile unor judecători din cadrul CSM, care păreau purtători de cuvînt ai DNA, în special.

Se ştie că „sistemul juridic” din România este construit după modelul francez, păstrînd inclusiv acea denumire absurdă de „Minister public” pentru „Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, care este, în acelaşi timp, denumit şi „Parchetul general”! Iată, însă, că în Franţa avocaţii sînt o forţă activă care reacţionează la încălcarea drepturilor fundamentale ale celor pe care-i apără, în timp ce în România astfel de acţiuni riscă să devină ridicole prin neimplicarea breslei avocăţeşti în proteste care i-ar putea deranja pe procurorii şi judecătorii din „cîmpul tactic al SRI”!

Oare, va trebui să ne întrebăm curînd dacă nu cumva din acest cîmp tactic fac parte şi unii avocaţi sau dacă nu cumva există şi Protocoale secrete între SRI şi Barourile de avocaţi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Spânu 1818 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Chiar că suntem o colonie,au dreptate unii și alții!Sărim că maimutele să imităm, să ne „solidarizăm”cu problemele altora !Că și cum avocații francezi s-au solidarizat vreodată cu avocații români,cred că habar nu au unde e România majoritatea dintre ei!Mai multă decentă ,avem problemele noastre,să nu mai împrumutăm măștile altora…

  2. De unde atăta solidaritate din partea avocaților romăni , din moment ce ei au mușcat cu poftă din compromisul făcut în relaționarea cu ,, domnii procurori ” și servicii … , în proporție de 80% , aceștia fiind sub patronajul ocultului parteneriat societate civilă – instituții de forță … ? Niște ființe abjecte ce trăiesc din necazurile provocate romănilor de către satrapii societății … , portocali … și alte specii inumane … !

    • Avocati ,bancheri ,politicieni (ordinea este aleatorie ) ,ce oameni domnule !

  3. Majoritatea manifestantilor a fost nominalizata , jumatate + 1! Solidaritate , nu gluma!

  4. Dar o altă chestie nu vă futisează mai apăsat ?? E plin PSD de păsărici, de parașute, de fel de fel de muieri și de organizații de femei..Dar și mai și e la nivel european, când sunt femei pe post de ministru al apărării,..fermei care sunt extrem de ingrijorate, preocupate de o vorbă a lui donald referitoare la o femeie,.. doar la una. Pe de altă parte femeile islamiste câte patru la un bărbat, vezi și in romania la Babadag, sunt uitate , deși trăiesc in regim de sclavie. Culmea solidarității feminine, sau poate le place in sclavie.

    • Te-ai trezit ? Bună dimineața … , bună seara … ! Totuși , era mai bine să fi mai stat în grotă , că uite ce întuneric ai făcut cu dizertațiile tale din adăncurile … minții … , păsărici , parașute , sclavie … , cu voia Cotidianului … , futizat … ! Cred că în incursiunile disperate după măncare , ai nimerit în vreo autobază …

  5. Ingrid M. este condamnata la 5 ani ichisoare , cu executare , intrr-un dosar de coruptie ! In fiecare seara intra in casele noastre , nepoftita , si ne povatuieste ce bine este sa nu furi si sa fii cinstit ! este de pe vremea lui Basescu !

    • @Chiar s-a aratat mirata ca i-au dat prea putin!Doar ea stie cat a furat la ANRP unde s-au facut oameni atati borfasi!Citez:”Ingrid Mocanu, după ce a fost CONDAMNATĂ la 4 ani de PUȘCĂRIE: ‘Mă așteptam la 15 ani!”:))) Si asta este eroina la Felix TV!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.