Domeniul unde concurența nu face bine consumatorilor

Creșterea concurenței în sectorul de distribuție și transport de energie electrică prin constituirea de rețele paralele la cele existente este periculoasă, duce la creșterea prețurilor și aruncă sistemul energetic în haos, susține Răzvan Nicolescu, consultant Deloitte și fost ministru al Energiei. „Se demonizează prin diverse metode actualul sistem de organizare şi se încurajează apariţia reţelelor paralele care, vezi Doamne, ar scădea costurile consumatorilor!

Complet greşit şi periculos! Reţelele paralele cresc costurile pentru marea majoritate a consumatorilor, aruncă sistemul în haos şi afectează caracterul de serviciu public, provocând un risc major în securitatea aprovizionării. Din această motiv, peste tot în Europa este interzisă construirea de astfel de reţele. Întotdeauna, indiferent dacă am lucrat în mediul privat sau la conducerea Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, am spus, în privat sau public, că sistemul actual nu poate fi îmbunătăţit decât printr-o mai bună reglementare ce poate fi realizată prin creşterea capacităţii administrative şi performanţei Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. În ceea ce priveşte „concurenţa”, aceasta poate să apară prin organizarea de licitaţii de acordare de licenţe, nu prin construirea de reţele paralele. Aşa cum am mai spus în trecut foarte clar, astfel de licitaţii se organizează, în Europa, la un interval mediu de 10-15 ani şi nimeni nu se teme de ele. În România ele se pot organiza la expirarea actualelor contracte sau mai devreme, dacă toate părţile semnatare sunt de acord cu acest lucru”, a scris Nicolescu pe pagina sa de Facebook.

Monopolul regional al distribuției de energie electrică este unul dintre cele mai bune business-uri din România, cu profituri nete de peste 1 miliarde de lei și cu o valoare a pieței de aproape 6 miliarde de lei. Italienii de la Enel dețin monopol în București, Ilfov, Giurgiu, Dobrogea și Banat, cehii de la CEZ în Oltenia, nemții de la E.ON în Moldova iar compania Electrica, cu acționar principal statul român, în Muntenia Nord și toată Transilvania. De câțiva ani însă cea mai mare companie de cablu din țară, RCS&RDS, controlată de miliardarul Zsoltan Teszari, face diligențe pentru construcția unei distribuții paralele în vestul țării, în Oradea, orașul de baștină al proprietarului, și Timișoara, chiar dacă legea energiei şi a gazelor naturale stipulează că distribuţia de energie electrică este „monopol natural în domeniul energiei electrice – situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat”. Reprezentanții societății spun că o rețea paralelă ar duce la ieftinirea curentului. „Am solicitat licenţă ANRE în două zone pilot. În interpretarea altor operatori şi a ANRE, legea nu permite, în interpretarea noastră legea permite (…) O să parcurgem toţi paşii necesari astfel încât să obţinem legal posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie a energiei electrice. Noi credem că legea şi Constituţia ne permit să dezvoltăm şi să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie”, a declarat recent vicepreşedintele RCS&RDS, Valentin Popoviciu. ANRE a refuzat însă.

RCS&RDS continuă însă demersurile sale. Curtea de Apel București a sesizat de curând Curtea Constituțională cu excepție de neconstituționalitate în privința mai multor articole din legea energiei și din OUG de organizare și funcționare a ANRE), la cererea a două firme din grupul RCS&RDS, Delalina SRL și Foto Distribuție SRL. Acestea au solicitat anulare unui ordin ANRE din 2014 care prevede că operatorii care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării au dreptul să refuze ca și alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.

Decizia de sesizare a Curții Constituționale nu este definitivă. În proces au calitatea de pârât Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.