Dorin Tudoran. „Era o vreme de murit/Ceva ce nu s-a pomenit”

Se moare pe capete în aceste zile și asta mi-a reamintit distihul de mai sus dintr-o poezie publicată în AGORA de Dan Deșliu spre sfârșitul anilor ’80.

Vestea dispariției lui Ion Vianu m-a întristat profund, dar nu m-a mirat. Cu puțin timp în urmă, Radu Ioanid și Ion Vianu au participat la un eveniment în Elveția. Mi-au trimis niște fotografii – Ionel nu arăta deloc bine în scaunul cu rotile, dar purta pe față același zâmbet blând dintotdeauna.

A văzut răul în mai toate ipostazele lui, a denunțat folosirea psihiatriei de către Securitate în reprimarea unor voci care incomodau regimul comunist, s-a alăturat mișcării lansate de Paul Goma și nu a făcut niciun pas înapoi în fața amenințărilor.

A fost membru al Colegiului Redacțional al AGOREI încă de la primul număr al revistei. Vocea lui limpede, dar temperată a insuflat revistei echilibru.

Ferm, dar cumpătat, și-a apărat cu generozitate prietenii chiar și atunci când unii dintre ei erau imposibil de apărat, căci dincolo de vinovății, a încercat să vadă și să ne explice mecanisme care pot dezechilibra cumpăna morală. Pentru el, a acuza fără a înțelege tenebrele vinovăției a fost un exercițiu de nepracticat.

Ion Vianu lasă în urmă-i nu doar o operă, ci și o operă umană – performanță pe care puțini o ating.

Ne va lipsi foarte mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

  1. Da, da ne va lipsi ! Nu a fost publicat deloc in ultimii ani ….”elita” cu tichiute nu l-a agreat. La fel pe Paul Goma !

  2. Domnule Tudoran ati putea da un raspuns sincer la urmatoarea intrebare: inainte de 1989 ne spuneati ca tot ce facea Ceausescu nu era bun, nu erau bune agricultura, industria, sanatatea, educatia, cercetarea, absolut nimic. Este mai bine acuma cand mai nu mai avem nimic din cele enumerate mai inainte? In curand n-o sa mai avem nici tara, oricum, ne apropiem cu pasi repezi de ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi.

  3. NU ÎȚI va răspunde.
    NU este SETAT pe CORECTITUDINE.
    Iar Ion VIANU cum s-a imbarligat cu Radu Ioanid?

  4. este trista, 90 de ani e un dar…mai dureros ar fi daca generatia tanara nu va avea acest dar al vietii, la ele te-ai gandit? Unii muncesc enorm, altii culeg din truda lor peste masura, lumea este o prapastie, un hau in care se pierde sensibilitatea si de dezvolta grotescu o alta forma de arta emanata din angoasele existentialismului rapace…bucurati-va de clipa si sperati intr-un maine pt Romania, tinerii ei pe care unii ii alunga, iar altii ar putea sa le franga destinul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.