A murit scriitorul și disidentul Ioan Vianu

Ioan Vianu, medic psihiatru, scriitor, eseist, disident, luptător pentru drepturile omului, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, potrivit Agerpres.

Ion Vianu s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina.

În 1977 a emigrat în Elveţia. A semnat articole în paginile Revistei ”22”, precum şi revista „Lettre Internationale”, editată de ICR.

Ca eseist, a debutat cu volumul „Stil şi Persoană” (1975). A mai publicat volumele ”Introducere în psihoterapie” (1975), ”Amintiri în dialog. Memorii” (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994), ”Paramnezii” (2005). Volumele „Caietele lui Ozias” (2004) şi „Vasiliu, foi volante” (2006) fac parte din ciclul de romane „Arhiva Durerii şi a Mâniei”.

La 24 octombrie 2007, Ion Vianu a participat la conferinţa „România fără Freud”, un eveniment organizat de ICR, în cadrul căreia a făcut o sinteză a istoriei psihanalizei în ţara noastră.

Ion Vianu se numără printre autorii textelor din volumul „De ce m-am întors în România”, coordonat de Sandra Pralong şi lansat în 2010. Volumul reuneşte poveştile unor români celebri care s-au întors şi au ales să trăiască în România.

Pentru volumul „Amor intellectualis”, apărut la Editura Polirom, Ion Vianu a primit Premiul Cartea anului 2010 acordat de Revista „România literară”. De asemenea, la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural, care a avut loc la 21 martie 2011, Premiul de Excelenţă i-a fost decernat lui Ion Vianu, ”medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului, a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastră recentă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. Doamneee , e plina Romnania de dizidenti ….. a mai disparut unu` , dar ce mai conteaza , sunt mii ….

 2. Eu am fost Dizident prin Cultura ca Autodidact ! Dar nu am expus pe Nicăieri Nici o Lucrare doar pe Zidul de la Universitate !

 3. Citat: Viitorul om de cultură [nm Tudor Vianu, tatăl lui Ion Vianu] s-a născut în Giurgiu, într-o familie de origine evreiască, care s-a convertit la creștinism. gata
  Bunicul din partea mamei a fost Ștefan Irimescu, medic, întemeietorul ftiziologiei din România ce a inițiat înființarea unui serviciu roentgenologic la Filaret, în 1922. Tuberculosa este boala săracului, adică suferă și mor cei ce nu se pot odihnii și mânca multă carne, proteină. Razele sînt radiații.

 4. Elveţia, Revistei ”22”, ICR, Sandra Pralong ,Radio România Cultural:

  -a fost un gunoi DEFECT,
  se vede in poza.

  Ion Vianu s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti.
  -lipsesc din expunere parintzii,
  suspect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.