Drapele islamiste flutură pe ambasada Germaniei din Sudan

Protestatarii sudanezi furioşi au luat cu asalt clădirea ambasadei germaniei din capitala Karthoum, au rupt steagul german şi au arborat un drapel islamist, transmite Der Spiegel. Câteva porţiuni ale clădirii au fost incendiate. Violenţele au cuprins vineri, după rugăciunile din ziua sfântă a musulmanilor, întreaga lume islamică. Violenţe au avut loc şi în Liban, Afganistan, Bangladesh, Egipt, Iran, Irak, Pakistan, Malaezia şi Yemen. Acesta este răspunsul islamiştilor faţă de apariţia unui film blasfemiator la adresa profetului Mohamed, realizat în SUA. De altfel, ambasadorul SUA în Libia a fost ucis în timpul unor asemenea violenţe.

Ministrul german de Externe a confirmat violenţele din Sudan, după o discuţie telefonică cu ambasadorul Rolf Welberts. Ministrul Guido Westerwelle condamnă filmul cu pricina, dar, în egală măsură, şi violenţele împotriva ambasadelor Germaniei şi Marii Britanii din Sudan. Niciunul dintre cei 22 de angajaţi ai ambasadei nu se află în clădire la momentul violenţelor.
Agenţiile de ştiri informează că la protestele de la ambasada Germaniei au participat circa 5.000 de sudanezi.

În capitala Yemenului, Sanaa, poliţia a mobilzat forţe impresionante şi a tras focuri de avertisment pentru a-i împiedica pe protestatari să se îndrepte spre ambasada SUA. În Dhaka, capitala Bangladeshului, 10.000 de oameni au protestat în fata celei mai mari moschei, au ars steagul Israelului şi au scandat “Zdrobiţi mâinile negre ale evreilor.” La Jaharta, în Indonezia, 500 de fundamentalişti conduşi de un extremist care doreşte a înfiinţeze propriul califat au protestat în faţa ambasadei SUA. Purtătorii de cuvânt vorbesc despre filmul “Inocenţa musulmanilor” ca despre o declaraţie de război.

Proteste au avut loc şi la Cairo, la chemarea Fraţilor Musulmani, al căror partid se află la putere şi care deţin şi preşedinţia Egiptului. În Iordania, atât fundamentaliştii salafişti, cât şi Fraţii Musulmani au chemat lumea la proteste. În Beirut, aceste proteste s-au soldat cu moartea unei presoane şi rănirea altor 25.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.