Drulă: „Securitatea a învins România oamenilor cinstiţi”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a calificat, joi, drept o „ruşine istorică” achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

În opinia sa, apelul la CEDO ar fi următorul pas firesc. Liderul USR şi-a exprimat speranţa ca Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, să găsească puterea pentru a continua lupta.

„La aproape 34 de ani de la Revoluţie, Securitatea a învins România oamenilor cinstiţi. Achitarea torţionarilor lui Gheorghe Ursu este o ruşine istorică şi o pervertire a Justiţiei, care nu mai are legătură cu dreptatea, ci cu servirea unor interese. Judecătorii au acceptat martori ofiţeri de Securitate de rang cel mai înalt: de la şeful de cabinet al lui Iulian Vlad la alt ofiţer implicat în represiunea din Timişoara din Decembrie ’89. Verdictul dat astăzi este imposibil de imaginat într-o societate dreaptă, în care cetăţenii sunt ocrotiţi de lege. CEDO ar fi următorul pas firesc, sper ca Andrei Ursu să găsească puterea să continue lupta. Toţi oamenii oneşti din România îi sunt alături”, a scris Drulă, pe Facebook.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase.

Instanţa supremă a respins, ca nefondate, apelurile depuse de procurori şi Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, fiind menţinută decizia de achitare aplicată în octombrie 2019 de Curtea de Apel Bucureşti.

Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985.

Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Fiul disidentului, Andrei Ursu, susţine că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să îşi denunţe prietenii, printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu, Securitatea a hotărât „continuarea cercetărilor sub stare de arest”, „urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor” cu aceştia.

Inginerul Gheorghe Ursu a murit în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.

Citiți și cum justifică instanța decizia

Torționarii lui Gheorghe Ursu, achitați definitiv. Motivarea instanței

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

19 Comentarii

 1. Drula securist la securitate ? Nu credeam ca aia primesc drule, ca-s drulite, vorba Parazitilor. Pentru orice cunoscator, Drula a fost scos aici, acum, ca o supapa !

 2. Ufffff, doamne, caraie un rest de secu, cumva? ‘Reati ai dracu de mincinosi, ati fost plasati la guvernare, ce pastele mamii voastre ati facut pentru a schimba? V-ati ocupat cu minciuni si cu vaxxinurile, cu contractele grase pe banda rulanta import pentru spitale dar totul de proasta calitate, v-ati asigurat centre pentru testari covid false sau nu din care incasati uimitor de mult si, niciodata nu ati spus ce sume ati incasat, escrocilor mincinosi! Ai uitat de colegul Vasilescu Vlad de la ministerul sanatatii, de slinosul de la pnrr care a amanetizat nivelul de trai, viata cetatenilor pentru 50 ani cu ajutorul celorlalte partide, ai uitat de Barna, escrocul care tasteaza la laptop in ceata, imbogatitul cu dosar penal pentru escrocherii despre, al carui dosar nu stim nimic dar a fost numit politic intro finctie la u.e.? Si nu e doar atata! Ba nemernicule, crezi ca toti am uitat trecutul vostru glorios cand adunati semnaturi la usa sipermarketurilor(peny, lidl,+) de la cetateni mintindu-i ca e pentru legea deja existenta „fara penali in functii publice”, penalilor? Majoritatea semnaturor si a datelor personale fiind in fals pentru ca, nu toti cetatenii va aratau actele de identitate sau nu semnau si completati voi in numele cetatenilor? A mai fost unul care se plangea ca a fost ingenuncheat de securitatea actuala, si s-a carat in invatamant sau o inalta functie publica platita gras! Sikkktir!

 3. El se referea la parintii sai,fosti securisti,actuaali „oameni de afaceri”

 4. După ce avocatii si procurorii și-au expus pledoariile, după ce inculpatii și-au spus ultimul cuvant, iar Inalta Curte a rămas în pronunțare, presa mercenară (…pleonasm ?) a devenit terenl de lupta
  pentru noi pledoarii amestecate cu amenințări adresate judecatorilor in caz că mentin achitarea.
  Un bun exemplu ceea ce ar urma să devină o JUSTITIE PROGRESISTĂ intr-o lume condusă de drule. Practica CEDO vorbeste insa despre necesitatea unui proces echitabil in care părtile trebuie sa beneficieze de ”arme egale”. E adevarat insă că CEDO are o sumedenie de principii din astea din care aplică o data unele, alta data altele.

 5. justitie nu mai exista in romania de cand boobosul a dat-o jos pe Kovesi!

 6. deturnarea atentiei de la problemele principale:
  1.romanii sunt discriminati,marginalizati in eu (vezi nazistii Austriei)
  2.constitutia bolsevica trebuie schimbata sa nu mai existe latrai(OPOZITIA sub toate formele ei nu trebuie sa fie latraii ci dezbatere publica [cu vot electronic? a se verifica ca voturile sunt legitime] + parlament); eu acum cu siguranta nu voi alege AUR (nu am nimic cu Simion ala!) doar ptr ca a latrat mai tare decat au facut-o usr,pnl si psd..trebuie schimbat tot in asa fel incat 1 vot sa aiba scaun si sa decida! nu palavrageala,sabotaje si cearta non stop!
  3.schimbarile climatice vor inrautati inundatiile ,incendiile …vor mari seceta si vor sabota continuat agricultura(la noi si la altii,la case chiar foarte mari!) .. trebuie sa construiti ce visa Ceausescu : o Romanie de canale navigabile (international;canale mai mari decat canalul Dunare Marea Neagra) ,de unde sa fie disponibila si apa ptr agricultura.Dunarea deja e aproape secata apa nu ar fi din Dunare ! trebuie sa va uniti toti [roate tarile] si cu panouri solare sa desarati prin evaporare [combinanad incalzitor din impulsuri din curent obtinut de la soare cu sistemul de incalzit apa ,si iarna,cel de pe cladiri =tot energie de la Soare=ambalare termica optica] si sa umpleti canalele conectate toate ,prevazute cu sisteme de pompare pana la o limita navigabila( dar sa aiba loc suficient ptr apa acumulata din ploile torentiale care vor urma si surplus de apa,care vor face viata imposibila ;apa „manevrata” sa fie la noi din Marea Neagra,la altii din oceane).

 7. @Carmen: Corecta observatia d-vs DNA ,de cand a fost indepartata Kovesi datorita mafiei penalilor,este ca si ineistenta
  Booby Slugarel (booby de la bubele cu care aceasta creatura fatarnica a fost daruita de Creator)si-a facut datoria,pana si pe crucea lui va scrie „tradarea justitiei,nepotism,iubirea de arginti necuveniti”
  I imi aduc aminte de Touaregul daruit de SRI acestui Booby care lupta cu serviciile,pana a cazut din pat si s-a trezit

 8. Nație de secaturi ,natie minoră , căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei…

 9. Drulă: „Securitatea a învins România oamenilor cinstiţi”
  În sfârșit un securist recunoaște ceea ce simțim de 34 de ani.

 10. puii de securisti fac revolutz impotriva parintilor, n’sa, *ula?

 11. Da, suntem o nație inferioara. Suntem urmași de iobagi. Și ce sa facem? După 30 de ani suntem și mai înapoiați, mai inculți, mai needucați. Am ajuns și eu la concluzia ca cine rămâne aici își asuma situația. Cine vrea sa trăiască intr un stat civilizat sa plece!

 12. Oare nu ii este rusine sa vorbeasca despre securisti cand are atati subacoperiti in partidul lui?

 13. Au reînviat bancurile cu..Dr ulă? Nu sunt prea fezandate? Parcă au un iz așa care aduce cu cel al plajelor de pe litoral ?

 14. Bre, drula … ‘mnealate te uiti de sus in jos / vazandu-i pre oamnii cinstiti !

 15. Daca securitatea invingea Romania cinstita, disparea, misiune indeplinita !

 16. Securitatea, Militia si Armata au preluat Romania dupa 89 si au confiscat libertatea.
  cine crede si ii glorifica pe acesti militari, se bucura ca azi suntem la pamant.
  e necesar sa fie toate aceste trei structuri, doar ca ele azi, fara mare deviatie, sprijina Globalismul, sclavia umana si lipsa oricarei perspective spre bine si natural.
  e poate timpul ca cei care vad aceasta postare sa-si dea seama ca suntem chiar in faza de cadere in prapastie, sau sa-i zicem in abis. asta e starea, iar libertatea, dupa ce a fost pandemie, nu va mai exista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.