După Ucraina urmează Iran?

Războaiele se termină în două moduri: când o tabără o învinge pe cealaltă și poate impune condițiile pentru pace sau când cele doua tabere decid că un compromis este mai bun decât continuarea unui război pe care nimeni nu îl poate câștiga.

”Acum nu este îndeplinită niciuna dintre aceste două condiții. Ucraina nu poate alunga trupele ruse, chiar dacă guvernele occidentale vor renunța la reținere și vor oferi Ucrainei arme și mai avansate. Forțele ruse și-au creat poziții solide și vor fi greu de dislocat. Și mai există posibilitatea, chiar probabilitatea, ca China să ofere un ajutor economic și militar important Rusiei decât să-și vadă partenerul strategic înfrânt de o coaliție condusă de Statele Unite”, scrie Richard Haas, președintele Council on Foreign Relations. Peste încă un an, la doi ani de la invazia rusă in Ucraina, harta Ucrainei va semănă mult cu cea actuală, iar războiul va fi unul de poziție, precum Primul Război Mondial, nu unul dinamic, precum Al Doilea Război Mondial, mai spune Haas.

Cel mai dinamic front va fi cel al războiului informațional și al războiului economic. După ce, în urmă cu o săptămână, la Conferința de Securitate de la Munchen, China a anunțat că va prezenta, pe 24 februarie, un plan pentru pace pentru Ucraina, Washingtonul a decis să lovească – a avertizat că ar putea face publice dovezile (acum secrete) că Beijingul ia în considerare varianta de a oferi arme Rusiei. Potrivit The Wall Street Journal, această decizie a SUA ar veni după mai multe mesaje transmise Beijingului pe canale diplomatice pentru a nu oferi sprijin militar Rusiei.

Ministerul de Externe de la Beijing a precizat că orice informație ce va fi oferită de SUA despre presupuse transferuri de armament în Rusia va fi ”doar speculație și defăimare”.

Cotidianul chinez Global Times lasă să se întrevadă o parte din esența planului de pace chinez. ”Din moment ce Kievul este puternic influențat de Washington, care nu este interesat de încetarea imediată a focului și preferă un conflict prelungit, pentru a submina Moscova și a schimba statu-quo-ul prin forță, este greu de întrevăzut o formulă fezabilă pentru pace pe care să o accepte ambele tabere. Pacea poate să vină doar după înregistrarea și mai multor victime, a și mai multor distrugeri pe front, până când cel puțin una dintre tabere își va schimba viziunea”.

Săptămânile și lunile care vor veni ne vor arăta dacă cele scrise de Global Times, o portavoce a Partidului Comunist Chinez, sunt un avertisment că Beijingul va ajuta Rusia sau un semnal că Beijingul se resemnează. Pentru moment, ministrul de Externe Wang Yi subliniază că relațiile dintre China și Rusia sunt „tari ca piatra”. ”Indiferent de schimbările de situație, China vrea să mențină dezvoltarea noului model de relații cu Rusia”. De partea cealaltă, Moscova a arătat că cele două țări vor ”să construiască o ordine mondială dreaptă și salută creșterea numărului statelor care aleg calea dezvoltării libere, suverane, bazată pe identitate și tradiții”.

The Wall Street Journal, care a acuzat până acum Beijingul că susține războiul Rusiei în Ucraina oferind Rusiei produse cu întrebuințare dublă – civilă și militară – anticipează că planul de pace pentru Ucraina pe care China urmează să-l propună va conține o amenințarea implicită: fie Ucraina și Vestul vor încheia pacea rapid (cu condițiile impuse de Rusia), fie Beijingul va începe să susțină efortul militar al Rusiei.

Ceea ce se întâmplă pe alte fronturi decât cel ucrainean nu face decât să întărească spusele lui Richard Haas și cele scris de Global Times – fie cu noi escaladări, fie limitându-se la linia actuala a frontului, războiul din Ucraina va dura. Scurgerea în presă a unui document de strategie internă care arată că Moscova are în plan anexarea Belarusului nu face decât să extindă frontul din Ucraina, cel puțin din punct de vedere al războiului informațional.

 

Iar undele de șoc ale războiului din Ucraina ajung și mai departe. Pippa Malmgren, un analist cu legături importante la Washington, atrage atenția că în colimatorul serviciilor secrete ruse au intrat Abhazia, Nagorno-Karabah, Serbia, Transnistria, Republica Moldova, dar și Norvegia, Danemarca, Polonia și România. Acțiunile vizate de Moscova includ sabotarea infrastructurii de transport a hidrocarburilor din Norvegia spre restul Europei. Rusia este ”foarte interesată de cum anume pot sabota infrastructura energetică”, spune directorul serviciului de informații al Armatei olandeze, citat de Politico.eu. El mai arată că Rusia încearcă să afle cum fucționează sistemul de transport al energiei in Marea Nordului. ”Este pentru prima dată când Rusia face acest lucru fără să se ascundă”, spune șeful serviciului de informații olandez.

 

Războiul amenință și Orientul Mijlociu, până acum neobișnuit de calm, cu regimul sirian susținut de Iran și Rusia întărindu-și tot mai mult autoritatea și încercând să-și recapete recunoașterea pe scena internațională, cel puțin în lumea arabă. Situația aceasta pare să nu mai dureze. Presa israeliană îl citează pe premierul Benjamin Netanyahu declarând că, pe măsură ce timpul trece, Iranul va fi tot mai dificil de atacat. Presa din Israel arată că Netanyahu a avut cel puțin cinci discuții secrete cu liderii armatei israeliene privind un atac asupra Iranului și că același Netanyahu a avertizat Statele Unite și Franța că va porni singur acest atac, dacă va fi necesar. Preconizata întâlnire a lui Netanyahu ci președintele Ucrainei, după un an în care Israelul s-a ținut departe de războiul din Ucraina, poate fi semnalul unui quid pro quo – Israelul alege tabăra în războiul din Ucraina, cu condiția ca SUA și aliații occidentali să-i fie alături într-o intervenție împotriva Iranului.

În noaptea de 23 spre 24 februarie, agenția oficială de știri a Iranului, IRNA, a relatat despre mai multe explozii în orașul Karaj, în apropierea Teheranului, unde se afla mai multe facilități nucleare. IRNA arată că nu a fost vorba despre un atac, ci despre exerciții militare iraniene, însă presa din Israel amintește că orașul Karaj a mai fost ținta unor atacuri puse de Teheran pe seama Israelului. La finalul săptămânii trecute, Iranul a anunțat că a atins un nivel de îmbogățire a uraniului de 84%, pentru armele nucleare fiind nevoie de uraniu îmbogățit 90%.

 

Pe frontul economic, banca centrală a Irakului a anunțat că va permite ca schimburile comerciale cu China să se facă în yuani, nu în dolari. Rămâne de văzut cât este vorba despre o orientare strategică a Irakului și cât este vorba despre o reacție de moment la decizia SUA a de limita drastic accesul Bagdadului la propriile rezerve în dolari, din cauza spălării de bani din Irak de care beneficiază regimurile de la Teheran și Damasc. Din relatările presei internaționale nu rezulta dacă schimburile cu China ce se vor face în yuani vor implica și exporturile irakiene de petrol. Altfel spus, informațiile de până acum nu arată limpede dacă decizia Irakului face parte din planul Rusiei, Chinei și Iranului de a crea un sistem de plăți paralel, independent de dolarul american și de a lansa o monedă puternică bazată pe forța materiilor prime, nu pe cea a instituțiilor financiare dominate de SUA. Însă, indiferent de planurile Chinei, este limpede că Statele Unite trebuie să reacționeze, iar asta va implica tipărirea și mai multor dolari.

”Un război despre care puțini credeau că va dura atât de mult poate duce la o nouă rundă de comemorări și analize peste încă un an”, scrie Richard Haas, șeful Council on Foreign Relations. Dinamica internațională pare să sugereze că, peste un an, războiul din Ucraina poate fi trecut în plan secund, eclipsat de confruntări mult mai fierbinți sau cel puțin de consecințele războiului economic dintre China și Statele Unite.

Recomanda 16

19 Comentarii

  1. Am priceput.Orice explozie sau incendiu provocate de soferii si mecanicii de tren beti sau drogati vor fi puse pe seama Rusiei.Prostimile „lumii libere” cred orice li se spune la TV sau pe internet.

  2. Cei care s-au automanipulat, s-au mai bine zis manipulatzi de anglo-saxxoni, sa ajunga pe moshia lui Rothschild, au misiunea sa stea acolo cu chibritul aprins, ca lumea araba sa accepte verzishorii $$ tiparitzi contra petrol. Sadam H. a refuzt pt.euroi shi a mierlit-o. Pentru asta sunt sponsorizatzi din cind in cind, ca sa se mentzina acolo. Acum, ghinion, petrolul se gata, dar ei s-au obishnuit cu schema asta, asha ca ascut lupta de clasa…Mari companii, mai ales cele cu petrolul, angajeaza foshti cetatzeni iranieni cu relatzii in zona, doar doar schimbarea vine, iar promisiunile ca vor lua petrolul ca la deamoaka tzie originala ca la khazarii noshtrii, ex.rromul kkhazar Ylici, se vor inplinii. Dar nu se intimpla pentru ca in Iran nu avem atitea allo!genii ca la noi, ce au dat gratis Romania, conform marii tradari natzionale >WW1+WW2. De cind a venit Bybyku, sustzinut de rabyiile lui, mare sfatuitor de taina a semikhazarului Putin (ca shi Marcel=Gogu Radulescu al nostru), lumea araba este atacata, dar el face acel joc propagandistic, ia-l de pe mine ca i-l omor. Ca sa nu se faca de ris ca fratziorul Putin, el nu a dat termen de 3 zile minune, cu toate ca zona este renumita. Mai mult, acum a dat-o la intors cu pro Tov.Zelea al lui, Legionar Verde renumit shi mult iubit de toata lumea (unde eshti mai Floriane mai cu tov.Weissel???), cu toate ca acolo majoritarii sunt rushii de pazesc tzara. Probabil, sa aiba credibilitate la cum zice el, omoara Iranul. Intortochiate sunt caile Domnului…, bine ca au acolo zidul lor de dat cu ce pot. La Biblie spune ca de acolo vine WW3, cind piatra pe piatra nu va mai fii, poate coincidentza ca asha se fac casele pe acolo. Doamne ajuta pe Romanii totzi, mai ales pe cei de acolo.
    O zi buna.
    Con

  3. @Nuți Tuta:E plină lumea si de nevolnici care pur și simplu nu concep că un popor mare are curajul și demnitatea să-și apere țara și drumul pe care vrea să meargă. Dacă ei sunt lași și proști musai toată lumea e ca ei!

  4. Razboiul din Ucraina a consumat munitie cat invaziile SUA si NATO din Afganistan si Irak.
    O invazie pe scara larga nu va avea loc, mai defrab tinte strategice facilitatile de productie a uraniului imbogatit. Dea un punct China si Rusia s-ar putea implica prin vanzarea de sisteme defensive Iranului, cum SUA si NATO ai trimis sisteme Patriot si NASAMS. Arabia Saudita si-a aratat interesul de cooperare cu tarile BRICS.

  5. Cocoșel, vezi ce-ti dorești, că Iran are rachetele îndreptate spre România (bazele Deveselu, Kogălniceanu si Câmpia Turzii) încă din vremea lui Trump care n-avea loc de Iran și sprijinea Israel sa-i bombardeze pe descendenții primei civilizații de pe Planetă.

  6. Vineri, 24 februarie 2023, ziua care a marcat un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a anunțat că războiul evoluează și că se va prelungi, astfel că nevoile armatei Ucrainei se modifică pe măsură ce dinamica războiului se schimbă. Momentan, oficialii ucraineni sunt satisfăcuți de gradul de colaborare cu aliații săi și partenerii NATO, a precizat Mircea Geoană.

    „Evident, războiul evoluează, din păcate se prelungește, și nevoile armatei ucrainene se modifică pe măsură ce dinamica războiului se modifică. Deci, într-un fel, în Grupul Ramstein, coordonat de Statele Unite, aliați şi parteneri ai NATO lucrează cu ucrainenii zi de zi pentru a putea să coreleze cererea cu oferta. Într-adevăr, nu întotdeauna oferta poate să satisfacă cererea în cantitatea și în ritmul pe care ucrainenii poate că l-a dori.

    Din motive diferite, din motive politice, pentru că suntem democrații și atunci când vorbim de echipamente tot mai sofisticate există o preocupare de a ajuta Ucraina fără a escalada războiul într-un război între NATO și Rusia, e o preocupare legitimă, pe care liderii noștri politici trebuie să o ia în calcul.

    Dar aş spune că din ultimele discuții pe care le-am avut cu ucrainenii, aici, la sediul NATO, la München ne-am văzut cu dânșii, în acest moment aș putea spune că ucrainenii sunt satisfăcuți de gradul de colaborare cu aliații și partenerii noștri și ne pregătim cu toții să putem să îi ajutăm în continuare”, a explicat, vineri, Mircea Geoană în cadrul unui interviu acordat pentru RADOR.”

    P.S. Nu degeaba i se spune „prostănacul”…. 😉

  7. Se pare ca multi au uitat de a doua formatiune militara facuta de Rusia in urma cu citeva luni,care seamana perfect cu NATO al americanilor.

  8. Operatia rusa in Ucraina este singura salvare a Rusiei si o lovitura mortala pentru NATO……Zice corect analistul. Occidentul NU mai are ce oferi omenirii in afara de Dictatura dolarului si bancilor 5⁵americane…Orientul ofera materii prime, petrol, gaz, uraniu, energie, forta de munca si China fabrica lumii, iar India vine tare din urma. Brazilia, Argentina, Venezuela, Arabia, Africa sunt cu Rusia – China.

  9. E plină lumea de nevolnici care pur și simplu nu concep că un popor mic are curajul și demnitatea să-și apere țara și drumul pe care vrea să meargă. Dacă ei sunt lași și proști musai toată lumea e ca ei.

  10. In niciun caz Israelul nu s-ar impotmoli intr-0 invazie in Iran. Israelul se va limita la niste lovituri bine calculate asupra capabilitatilor nucleare ale Iranului si asupra unor punte importante militare. Israelul are capacitatea sa se lupte singur cu Iranul si sa-l faca terci.
    Iranienii ar profita de situatie ca sa scape de tampitii care ii conduc……[Rumburak-fanul kreaturii krakanate kremlineze]

  11. La finalul lunii ianuarie 2006 in ziarul Ziua aparea un articol in care se spunea ca Israelul va ataca inevitabil Iranul deoarece Republica Islamica este foarte aproape de a produce bomba nucleara. Numai ca autorul acelui articol nu era foarte increzator ca Israelul va ataca deoarece asta s-ar fi tradus prin inceperea unui nou razboi mondial. Iar Ziua a inceput sa analizeze in acel articol toate capacitatile militare de care dispunea la ora aceea Iranul. Ceea ce pe mine ma surprins a fost numarul mare de rachete cu raza medie si lunga de actiune care potrivit celor de la Ziua puteau atinge chiar teritoriul Austriei. Asadar cand sa facut scutul de la Deveselu americanii au spus clar cel putin la acea ora ca scutul antiracheta este pentu a contracara rachetele Iraniene. In 2006 Iranul avea peste 300 de rachete potrivit Ziua cu raza lunga de actiune care daca sunt lansate la N-V de Tabriz ajung pana in Europa Centrala. Nu mai sunt informatii daca Iranul dispune acum de si mai multe rachete si daca raza lor este si mai mare. Interesant este ca de curand Omanul a dat liber la survol avioanelor Israeliene in spatiul national al Sultanatului asta in conditiile in care Israelul si Sultanatul Oman nu au relații oficiale bilaterale !!! Totusi pentru a anihila Iranul Israelul trebuie sa distruga peste 500 de tinte aproape simultan cel putin asta scria Ziua in 27 ianuarie 2006.

  12. Global Times(pe care-l recomand) pentru ca e nepartinitor ,citeaza foarte clar principiul din „planul de pace in 12 puncte”adica „Conflict and war benefit no one,”
    Toata lumea se retrage in cadrul frontierelor proprii de dinainte de conflict y copris Crimeea,dupa care ONU va vedea cum stau lucrurile

  13. Mare grija Tel aviv ca asa zisa inteligenta sa nu cumva sa dea rateu enorm de gresit. Atacul asupra iranului e chiar sfarsitul…

  14. „când o tabără o învinge pe cealaltă și poate impune condițiile pentru pace”

    Cazul acesta se cheama CAPITULARE si „invingatorul ia totul”. Personajul Jale-n-ski se zbate sa nu capituleze. El si toti politicienii occidentali se fac ca uita ca niciodata prima putere nucleara nu pierde. Singura actiune a NATO este: sa ne luam avant cu rasina B sau „vorba lunga, moarte sigura” !

  15. pai daca Israelul ataca Iranul,e gata al treilea razboi mondial….oare tarile musulmane nu vor riposta ? ce va face China ? Rusia ?…..

  16. Teoriile ca teoriile dar practica ne omoara ne zice o veche zicala .Rusia s-a impotmolit in Ucraina iar ideea ce ne arata cum China ar intra in razboi alaturi de Rusia fie si prin furnizarea de armament este nu numai paguboasa dar ea este si ilogica asa cum a fost si razboiul declansat de rusi in Ucraina .China nu va repeta greseala Rusiei .Cu Iranul este alta treaba . Acolo Israel are interese uriase stiuta fiind rivalitatea intre el si Iran .Totusi nu cred ca Israel isi permite o aventura militara de felul celei din Ucraina .Va lovi ,atita cit poate, toate capacitatile militare identificate in Iran.Israel nu poata lasa Iranul sa devina o mare putere nucleara in zona si nici nu o va face .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.