Ebola provoacă îngrijorări majore producătorilor de cacao

Preţul cacauei a crescut cu 10, în ultimele două săptămâni, pe fondul temerii faţă de o extindere a epidemiei de Ebola în Coasta de Fildeş şi în Ghana, principalii producători mondiali de cacao.

Cele două ţări nu sunt afectate în acest moment, dar sectorul producţiei de cacao este ameninţat. Cu câteva zile înainte de începerea perioadei de recoltare (de la jumătatea lunii octombrie şi până în martie), investitorii sunt îngrijoraţi, scrie Financial Times. Dacă epidemia se va extide şi în aceste ţări, măsurile de carantină vor perturba grav mişcarea populaţiei, afectând accesul la mâna de lucru. Prin urmare, preţul a crescut cu 10% în ultimele săptămâni, ajungând la 2..957 de euro pe tona de cacao.

Coasta de Fildeş asigură 40% din piaţa mondială a cacauei şi se învecinează cu Guineea şi Liberia, ţări lovite dur de epidemia de Ebola. Ghana, care asigură 20% din producţia mondială, nu are frontieră cu vreo ţară afectată de Ebola.

Africa de Vest este şi o mare producătoare de susan şi de caju. Preţul susanului nu a crescut, însă un târg anual al producătorilor de caju a fost anulat, motiv pentru care reprezentantul unei companii importante din acest sector a declarat pentru Financial Times că “orice informaţie ar putea avea un efect imediat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.