Economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE și fost consilier al lui Ludovic Orban, continuă analiza sa legată de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), arătând că „varianta Ghinea a PNRR a făcut un lucru complet de neînțeles”, respectiv „a scos banii de la reabilitarea sistemului național de irigații prevăzuți în varianta anterioară de plan și i-a mutat pe alte lucruri care nu au nicio legătură cu reziliența”.
„Meteo-sensibilitatea PIB și reziliența din PNRR varianta Ghinea.
Agricultura României are, în ani normali, cam 4-5% contribuție la formarea PIB. Dacă anul agricol este prost, avem o scădere către 2-3%. Dacă este bun, putem ajunge către 6%. Fără industria prelucrătoare.
Reziliența se referă la amplitudinea prabușirii economice (mereu mai mare la noi ca la vecini) și la durata recuperării după criză (mereu mai îndelungată la noi ca la vecini). Dacă avem neșansa să prindem un an agricol prost în criză e nasol. Și în recuperare, la fel. Menționez asta pentru că pare că nu s-a înțeles asta la elaborarea variantei “liftate” a PNRR.
Seceta e principala cauză pentru care avem ani foarte slabi în agricultură și, de aici, meteo-sensibilitatea PIB. Reziliența României se îmbunătățește clar dacă ameliorăm semnificativ această problemă. Varianta Ghinea a PNRR a făcut un lucru complet de neînțeles: a scos banii de la reabilitarea sistemului național de irigații prevăzuți în varianta anterioară de plan și i-a mutat pe alte lucruri care nu au nicio legătură cu reziliența. În 2012 am avut secetă. În 2015 am avut secetă. Priviți graficul PIB și vedeți cum s-a prăbușit acesta, readucându-ne la nivelul crizei din 2019-2010. A prelungit recuperarea. Care s-a întâmplat abia după ce am avut 3 ani agricoli buni: 2016-2019.
E plin de tichii de mărgăritar în varianta nouă a PNRR. Cea mai flagrantă e cea cu metrou la Cluj-Napoca, fără studiu de impact, fără calcule economice (link în comentarii cu orașele din lume care au metrou, toate mult peste Cluj-Napoca). Nu e rentabil, spun mulți pe calcule de trafic, un metrou până la Otopeni, darămite într-un oraș mediu spre mic. Cu siguranță, volatilitatea PIB nu va fi mai mică din așa ceva. Din ameliorarea canalelor și sistemelor de irigații, din Sud și din Moldova mai ales, putea fi. Un fel de autostrăzi pentru agricultură. Cu atât mai mult cu cât PNRR trebuie să fie cu precădere despre zone mult mai puțin dezvoltate, de exemplu, zona rurală. Și despre asta este reziliența.
Mai sînt naivi care n-au înțeles unde a ajuns și încotro merge Romînezia, împachetată frumușel și agățată cu cîrlig kaki la remorca ,, lumii civilizate ,, ? […]
Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit pe măsură ce China… […]
1 Comentariu
@Calin > multumesc. Deci, am intuit bine, majoritar servicii: nunti, botezuri, inmormantari. Pai, sa urmeze cine trebuie, si el si nevasta-sa, sa fie multumit si 80G.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
@Calin > multumesc. Deci, am intuit bine, majoritar servicii: nunti, botezuri, inmormantari. Pai, sa urmeze cine trebuie, si el si nevasta-sa, sa fie multumit si 80G.