Pas cu pas, „reforma” lui Ghinea făcută praf de un economist

Economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE și fost consilier al lui Ludovic Orban, a luat la bani mărunți PNRR-ul, iar concluzia este demolatoare pentru ministrul Cristian Ghinea. „O mare fâsâială cu impact zero în planul reformei sistemului de pensii”, afirmă Păun. Economistul citează din Ghinea și arată că există în primul rând inconsistență logică.

Iată analiza economistului Cristian Păun postată pe contul său de Facebook

Partea 1: PNRR și ”reforma” Ghinea a sistemului de pensii
Încep prin a cita din introducerea semnată de autorul unic Ghinea al celui mai amplu plan de reziliență din UE, ca număr de pagini, desigur:
”Piesa de rezistență a programului pe care îl propunem pentru români și România sunt reformele, o serie de transformări esențiale, de la rădăcină, care au fost mereu amânate și de care politicienilor mereu le-a fost teamă.” – C. Ghinea, 2021. ”PNRR. #UrmătoareaGenerațieUE. Fonduri pentru România Modernă și Reformată”, Ed. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Iunie 2021, pag. 7.
”Sistemul de pensii va fi reformat, refăcut și pus pe baze solide.” – C. Ghinea, 2021. ”PNRR. #UrmătoareaGenerațieUE. Fonduri pentru România Modernă și Reformată”, Ed. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Iunie 2021, pag. 7.
”Reforma sistemului de pensii pe care ne-o asumăm prin PNRR înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate. Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică. Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari.” – C. Ghinea, 2021. ”PNRR. #UrmătoareaGenerațieUE. Fonduri pentru România Modernă și Reformată”, Ed. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Iunie 2021, pag. 7.
Pe scurt, autorul ne spune încă din introducere că accentul în planul lui cade pe REFORMĂ, că sistemul de pensii va fi reformat și ne dă de înțeles și cum, printr-o formulă magică de calcul care ne va feri de pixul vreunui ministru când e să crească pensia. Prima inconsistență logică: formula magică pe care o propune el nu pleacă din pixul lui, ca ministru? De ce o formulă înseamnă reformă a sistemului public de pensii? Cum rezolvă o formulă problema structurală a sistemului de pensii care este dată de faptul că ESTE UN FOND FĂRĂ ACUMULARE, în care banii se duc în consum direct și nu în investiții, cum se întâmplă la un fond de acumulare. Aceasta este, de fapt, a doua inconsistență logică majoră a REFORMEI SISTEMULUI DE PENSII propus prin Varianta Ghinea a PNRR: se vorbește că PNRR este ”despre investiții” dar la reforma pensiilor se optează pentru o ”nouă formulă” de recalculare a pensiilor P1 care nu este despre investiții, nefiind un fond cu acumulare. În SUA, de exemplu, fondurile de pensii sunt cei mai importanți investitori în IMM-uri și start-ups.
Bun, trecând peste asta, să sărim acum la capitolul dedicat REFORMEI SISTEMULUI DE PENSII DIN ROMÂNIA, Componenta III.1. din Pilonul III. Reforma este prezentată începând cu pagina 531 până la pagina… 532 dintr-un tratat de peste 1300 de pagini.
Deci, din tot planul, reforma sistemului de pensii are fix O PAGINĂ JUMĂTATE. Wow! Consistent, nu? Reiau introducerea, poate nu am citit bine ce vrea să spună Ghinea: ”Piesa de rezistență a programului pe care îl propunem pentru români și România sunt reformele, o serie de transformări esențiale, de la rădăcină, care au fost mereu amânate și de care politicienilor mereu le-a fost teamă.” Păi, cu o pagină jumătate de măsuri vagi și fără impact, exact asta face și planul Ghinea. Teama e și la el. Chiar una mare de tot. De ce spun asta?
Păi să dăm o privire frugală peste piesele de ”rezistență” din pagina jumătate a reformei sistemului de pensii din România care sunt:
1. Adoptarea unei noi legi a pensiilor;
2. Schimbarea formulei de calcul. Se vorbește de o formulă de calcul nu de indexare;
3. Reevaluarea tuturor dosarelor de pensie în vederea recalculării lor. Nu e clar dacă se va face cu noua formulă și ce se întâmplă cu pensiile recalculate care vor fi mai mici cu noua formulă, se vor tăia sau nu;
4. Creșterea pensiilor mici prin includerea unor venituri care ar fi fost neglijate de Casa de Pensii;
5. Intrarea în legalitate a celor care vor să mai muncească până la 70 de ani, după pensionare (de parcă acum nu pot face asta);
6. Digitalizarea Caselor de Pensii;
7. Creșterea contribuției la P2 care astăzi e 3,75%. Această măsură, atenție, e la final. A fost adăugată în ultimele zile. Nu exista în variantele anterioare. De gura noastră, evident. Dar și aici e vag. Nu scrie nimic despre cât va crește. Cum va crește. Nimic. Pusă la ”și altele”. Să fie. Singura din lista asta care are legătură și cu reziliența și cu investițiile.
Nimic despre pensiile speciale. Nimic despre pensionarea anticipată din anumite sectoare și rezolvarea diferențelor în acest sens. Nimic despre rezolvarea diferențelor între diferite categorii de pensionari privind formula de calcul (la cei din armată formula nu se bazează pe punctul de pensie). Nimic despre extinderea contributivității la P1 pentru toate categoriile de contributori (cei din armtată contribuie din soldă direct la buget nu la P1).
În schimb, aflăm tot din Planul Ghinea că vor fi angajați 1000 de specialiști la Casa de Pensii care vor recalcula pensiile după noua formulă: 800 cu studii superioare și 200 cu studii medii. Adică, mărim statul și mai mult. Facem un plan despre care spunem că este despre ”investiții” și el e despre ”consum” inutil de resurse.
Concluzia mea, și cred că și a dumneavoastră, e una clară. O mare fâsâială cu impact zero în planul reformei sistemului de pensii. Reziliența și robustețea României va rămâne la fel în urma acestui ”plan”. Nu este nici despre investiții și nici despre reforme în Planul Ghinea. Este despre… nimic, când vorbim de sistemul de pensii din România. Aceeași frică și aceeași populism și politicianism ieftin, tipic politicienilor mici!
Asta se întâmplă când îți pui destinul în mâna unor oameni fără viziune și fără curaj! Care refuză să discute cu specialiștii sau refuză să citească ce scriu specialiștii. Putea să dea și el un ochi pe studiile consistente făcute de CFA România pe subiect.
Voi reveni cât de curând și cu alte componente ale Planului Ghinea, pe măsură ce aprofundez ”tratatul” dat publicității ieri. La fel de inconsistente și lipsite de logică…
Aici aveți link pentru a verifica cele spuse:
PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR)
MFE.GOV.RO
PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR)
 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Bine ați venit pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioana Radu 8522 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Mare si multa atentie in legatura cu piloanele de pensii, se practica „mutarea lor in afaceri,fara acceptul cetateanului” si se pierde urma fondurilor. Atentie: nu e bascalie! De prin 2017 se chinuie sa finalizeze aceaste actiuni(panouri publicitare uriase si referendumuri pro actiune)!

  2. Cică nu-s parale pentru indexarea pensiilor! Dar pentru mărirea profiturilor multinaționalelor care exploatează românii, sunt parale. Fasciștii usr-isti nu vor să vadă că 4 milioane de români tineri muncesc in vest și intretin pensionarii vestici după ce fraierii lor de părinți i-au crescut și instruit până la 20 de ani. Când sa vina in ajutorul pensionarilor români, ei au tradat țara și platesc pensiile germanilor, francezilor, italienilor, spaniolilor etc!

  3. „3. Reevaluarea tuturor dosarelor de pensie în vederea recalculării lor. Nu e clar dacă se va face cu noua formulă și ce se întâmplă cu pensiile recalculate care vor fi mai mici cu noua formulă, se vor tăia sau nu;”
    Scopul „reformei” este taierea pensiei. In cel mai bun caz ptr foarte multi pensia se va indexa din nou doar peste 10-15 ani. Va rog sa va imaginati cum o sa fie viata cu o pensie recalculata de 1200-1500 RON la preturile de peste 10 ani.
    Astia n-au venit sa faca bine poporului, celor care din salarii si pensii traiesc. Si ce fac? Taie din pensii, salarii si alocatii ca sa aiba de unde da sub diferite forme celor deja foarte bogati: actionari, patroni, multinationale, banci…
    Si cum bine remarca autorul articolului, nu se ating de cei a caror pensie nu se bazeaza pe contributivitate ci pe prevederi/legi SPECIALE. Fie ei miltari, judecatori… etc.
    Asa ca de ex. expresia „pensie de serviciu” este doar un eufemism ptr o pensie tot inafara contributivitatii obtinute. Pensie obtinuta dar ptr care nu s-a contribuit.

  4. Bagabontilor, hotilor ! Dati-mi banii ! Am lucrat aproape 5 (cinci) ani in Romania dupa care, ca sa nu mor de foame si nefacind parte din sistemul mafioto-securist din Romania, am plecat pe alte meleaguri (Franta). Dar pentru anii lucrati in Romania, cei in care in fiecare luna pe fisa de plata apareau clar retineri pentru pensie, de ce nu mi se dau banii cuveniti ? Chiar si un leu pe luna (sa zicem), in urma calculelor, sint banii mei si trebuie sa-i iau ! De ce exista acest jeg de lege care prevede minimum 15 ani de lucru in Romania pentru a primi pensie ?! Pentru orice ora lucrata (de catre mine, in anii ’80) am cotizat si deci mi se datoreaza bani, hotilor !

  5. Nu cumva acest PNRR a fost tradus gresit, in loc de Program National Rezilienta si ce masa mai e, sa fi fost Program de Rezilienta spre Regres al Romaniei?! Asa pare din tot ce se da publicitatii si se analizeaza obiectiv! Totul din rau in mai rau!

  6. Important e ca nu se ating de pensiile speciale.
    Ala e Pilonul 4.
    E foarte bine ca cineva sa poata incasa mai multe pensii speciale.
    De aia unele pensii se bazeaza pe contributivitate.
    Adica unii sunt cu datu si alti cu luatu.
    E ceva normal in Romanica. E impusa situatia de multinationale, bigfarma, bilgetz, oculta samd.
    Sigur ca ne mai gandim pana prin 2023 ce va fi.

  7. Ai făcut școală în România? Și ai lucrat doar 5 ani în tara? Scoate banii pe studii și după pleacă. Bagabontule.

  8. Aveati asteptari de la oamenii astia fara cap? Votantii lor ar trebui sa se pupe in oglinda de mai multe ori pe zi.

  9. Majoritatea o tin langa ca fondul de pensii este in cadere abrupta. Ce filozofie o fi ?! Creati locuri de munca si bani vor fi suficienti.

  10. Calaii regimului nazy-bolsevic au latrat in opozitie despre pensiile speciale,iar cand au ajuns prin frauda la butoane unde reprezinta vreo 2% dntre romani,considera ca pot face orice ca-i apara jandarii la infinit.Si primul lucru se reped in pensiile celor care au muncit o viatza si au contribuit cinstit la bugetul statului si nu la un fond anume de pensionare,asa cum l-au aranjat ulterior,iar statul trebuie sa lase vrajeala si sa le plateasca asigurarea pensionarilor asa ca si cum trebuie sa plateasca un imprumut extern.Dar hotzii astia de dreapta nu stiu cum sa ii fure in continuare pe pensionari dupa ce le-au furat deja un sfert din pensiile care trebuiau legal crescute cu 40% cu banii pusi in buget,dar deturnati infractional de calaii penelisti.Ei vin acum cu o parascovenie de cica ALTA FORMULA,adica una in care 2 plus 2 nu mai vor ei sa faca 4.Cand s-a facut pensia pe contributie s-a facut punctajul la fel pentru toata lumea dupa banu cu care s-a contribuit ca procent fix acelasi din salariu lunar la toata lumea,iar ei acum vin cu tot felul de aberatii si coeficienti diversi cu care transforma,de fapt,pensia pe contributivitate intr-o pensie speciala ca ,vezi drace,numai asa rezolva inechitatile si inegalitatile,adica o mare gogoasa cu care ii fura cel putin pe unii multi,sau pe toti si mai multi,pentru ca intre timp i-au blocat pe toti cu hotzia inghetarii cu care le-a furat cei 26 % din cresterea legala pe care au furat-o si nu mai vor sa o plateasca fraierilor invocand covidul,dar dand sume imense pe asazise investitii care le umple firmele lor de bani si niciun profit pentru stat.

  11. @inaltatradare- nu cei care muncesc intretin pensionarii, ci acesti pensionari au cotizat pentru pensia lor! Pensiile speciale sunt intretinute de cei ce muncesc si pensionarii carora li se dau pensii mici, nu dupa contributia lor de zeci de ani! Pensiile speciale nu sunt bazate pe contributie ci doar pe politica corupta! Nici pana acum nu le-au desfiintat aceste pensii nesimtite! Politicienii sunt mincinosi, hoti si corupti, nu-i mai votam! Nu au bani nici pt pensii, nici pt alocatii copii, dar pt subventia partidelor lor au destui bani! Sa va ramana in gat banii necuveniti, luati de la copii si pensionari! Cata nesimtire!

  12. @R.N.- comunistule, numai ceausescu cerea banii pe studii dk plecai din tara! Daca invatamantul e gratuit, ce vrei sa plateasca cel care nu gaseste aici munca decenta si pleaca in alta parte?! Crezi ca pleaca de placere? NU! Pleaca de nevoie, pt ca nu are cu ce sa intretina familia, pt ca politicienii imbuibati, nu contenesc sa fure cetatenii, aducandu-i la saracie lucie! Daca ar fi platiti corect pt munca lor, niciun cetatean nu ar pleca de langa familia sa! Comunistule, in puacarie cu tine! Tu ai trebui sa platesti tot ce ai furat de la cetateni, de au fost nevoiti sa plece in alte tari! Rusine sa iti fie!

  13. @Comunistii nu au disparut!
    Pai normal, de acea invatamntul e gratuit. N-ar trebui sa-i injuri.
    Eu propun solutia americana, mama democratiei si a capitalismului. Iti platesti studiile care nu sunt obligatorii si faci ce vrei dupa.
    Si gratuit nu e nimic pe lumea asta, poate doar ca platesc altii ptr tine si tu ai impresia ca a fost gratis.

  14. Cine e Ghinea, ala care o pupa in portbagaj pe Macovei, aia care ii tinea in gura evacuarea bosorogului Soros ? Doar un dobi-tok de general sereila asteapta ceva de la Ghinea, eu astept sa-i vad pe cei numiti aici nume pe placute de intrari si parastase cu salve de tun.

  15. PENTRU@ COMUNIȘTII N AU DISPĂRUT.ZEVZECULE TU VORBEȘTI?ADICĂ,FACI STUDIILE AICI ȘI DUPĂ PLECI DINCOLO?DE CE NU AI PLECAT DIN TIMP LA STUDII DINCOLO?

  16. Taci dracu’ din gura, jigodie, ca „de prea mult bine” n-am plecat ! Probabil ca esti vreun jeg securist, care se simte ca pestele in apa in tara mafiota Romania !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.