Polemici necesare/ De ce-i spală Gâdea pe Ceaușești?

Periodic, la trei-patru-cinci luni, Mihai Gâdea de la Antena 3 CNN invită vreun aparținător al Ceaușeștilor care – sub masca anedecdoticului exprimat prin diverse burtiere senzaționaliste – ne povestește ce familie normală și ce viață modestă aveau dictatorii neo-staliniști ai României. Reiese că morții din decembrie ‘89 au fost niște trădători de neam și țară din moment ce au cerut/forțat răsturnarea unor oameni atât de drăguți, atât de simpli, atât de normali. Niște oameni acolo, și ei, ca toți oamenii – care au dat ordin așa, ca prin vis, să se tragă la picioare și, apoi, în plin în semenii lor ieșiți în stradă.

Deunăzi, dl. Gâdea l-a adus din nou pe ecran, în direct și la o oră de vârf, pe ginerele lui Ceaușescu, fostul soț al Zoiei, profesorul universitar Mircea Oprean. Odată chemat, toată mascarada care a urmat nu-i poate fi imputată în primul rând lui. Pentru simplul motiv că, de la un aparținător atât de intim al familiei Ceaușescu, nu ai altceva de așteptat decât versiuni idilice, „nevinovate”, justificativ-trucate ale vieții pe care a dus-o cu fiica și cu familia restrânsă a dictatorului.

Dar, depășind marginile bunului simț și profitând de mingile săltate de Gâdea la fileu, Oprean nu numai că exaltă cultul soției (ceea ce, la o adică, ar fi de înțeles), ci extinde minciuna, fără nerușinare, și asupra părinților acesteia, pe care nu scapă ocazia, en passant, să-i umanizeze”, să-i „idilizeze”, luându-ne astfel pe noi, privitorii operetei, de proști.

Din spatele burtierei mistificatoare Viața neștiută a familiei Ceaușescu, Oprean ne flendurește fariseic și grețos, povestindu-ne cum intra el nestingherit pe ușa din față în vila din bd. Primăverii, cum trecea el pe lângă Ceaușescu (care citea, nota bene, „niște informări de la Securitate”!), cum zicea el bună ziua, iar Ceaușescu moțăia din cap, după care el, Oprean, urca nestingherit scara către camera Zoiei, minunându-se cum de marele Ceaușescu nu se întreabă cine-i omul ăsta care îi intră așa, tam-nesam, în casă! Câtă magie, câtă feerie! Ca în Frații Grimm!

Că dl Oprean încearcă să ne ducă de nas ca pe copiii de grădiniță nu este, repet, de mirare, asta va face toată viața dacă i se dă ocazia, pentru că viața lui nu mai poate să aibă alte cadre existențiale și de gândire decât nostalgia după familia în care a fost inhalat.

Dar este de foarte mare mirare cum găzduiește dl Gâdea (dacă nu chiar el instrumentează) această mascaradă, făcându-se că nu știe, de exemplu, că, încă de la primii pași pe bd. Primăverii (închis circulației pietonale a „viermilor”), până s-apuce să intre „nestingherit” pe ușa vilei, „obiectivul” fusese scanat din creștet până-n tălpi și confirmat ca fiind tovarășul prințesei, iar când trecea pe lângă Ceaușescu să urce scara, acesta știa de mult și ce lapte supsese în fașă dl Oprean – el, părinții lui, părinții părinților, vecinii, rudele, profesorii de la școala primară etc.

Fișa lui în amănunte moleculare fusese întocmită, de fapt, încă de când pretinde dl Oprean că a întâlnit-o prima dată pe Zoia la mare, la un congres științific, unde ar fi băut o bere împreună cu „verișorul”. (Nu, nu suntem în Tanța și Costel.) Cine era „verișorul”? Gâdea n-a întrebat. Nu era în desfășurător.

Evident că fata dictatorului era o femeie onorabilă, practic o copilă, care nu întâlnea necunoscuți la mare decât însoțită de „verișori”. Nu e exclus ca, înainte să-l ia de mână și să-i spună tu, chiar Zoia să-l fi dat în lucru, după care pedigree-ul să fi fost supus aprobării Biroului 2, care se ocupa de cadre. Nu de alta, dar fata mai rămăsese „văduvă” de vreo câteva ori – prin „bunele” oficii ale mamei ei, un înger de femeie -, episoade între care fusese și un ziarist celebru de la Lumea, mort întâmplător în misiune prin Africa.

De data asta, partidul s-a orientat corect, dl Oprean fiind un tovarăș cu o bună pregătire politică și de luptă, păstrând și astăzi o exprimare specific-comunistoidă, de care n-are cum să scape. Zice el, în esență: Cum era să mă dezic de Zoia, ce exemplu aș fi dat eu studenților mei?

Lăsându-l să vorbească în felul acesta, unii ar putea argumenta că Gâdea l-a lăsat să se facă singur de râs. Din acest punct de vedere, ar fi putut fi o emisune caricaturală și poate ar fi prezentat un anumit interes public – dar n-a fost. Dl. Gâdea era cât se poate de serios, se vedea clar că empatiza cu invitatul și-l încuraja în logoreea lui nostalgic-manipulatorie. Arâtându-ne pozele de familie – copiii fericiți alături de părinții lor (ce oameni la locul lor!), realizatorul se minuna, emoționat: ”Impresionant, foarte impresionant.”

În afara de viața sentimentală, am aflat amănunte și din viața evlavioasă a cuplului, fiica primilor atei ai țării colindând mânăstirile și chiar botezându-se la maturitate cu același prenume, al partizanei sovietice Zoia Kosmodemianskaia, pe care părinții ei i l-au dat în semn de înaltă apreciere a invaziei rusești și impunerii regimului comunist, fără de care Ceaușescu n-ar fi existat. Zice Oprean, ca în darea de seamă de la partid: „Am mers la multe Învieri.” Gâdea nu întreabă la ce biserici. Nu era în desfășurător. „Zoia nu pleca de acasă fără să spună o rugăciune și să sărute o iconiță.”, mai adaugă Oprean, Gâdea iar tace ca peștele, admirativ, ca prostu’-n târg.

Zoia era și foarte rafinată, zice soțul. „Lumea nu ințelege. Ea evita să fracventeze locuri publice. Se închidea în lectură. La șaptesprezece ani, epuizase literaratura universală.” O epuizase în așa măsură încât „însuși Edgar Allan Poe a dus-o la incinerare”. Gâdea, pastor la bază, nu întreabă cum se poate ca o ortodoxă convinsă, practicantă, care săruta iconițe, să vrea să fie incinerată. Nu era în desfășurător.

Culmea penibilului (și al blasfemiei) o atinge dl pastor în momentul în care, entuziasmat de devoțiunea lui Oprean pentru soție, evocă episodul bilblic al lepădării Sfântului Petru de Mântuitor în comparație directă cu cazul dlui Oprean, care nici vorbă să se lepede vreodată de Zoia! Fantastic! Excepțională pildă pe care Oprean i-o dă Sfântului Petru, revelată de dl Gâdea! Câtă adecvare mentală a realizatorului!

Un capitol special a fost consacrat momentului detenției celor trei: Zoia, Nicu și Valentin. Patru – cu dl Oprean, care și-a/le-a căinat îndelung soarta. „Impresionant, impresionant”, făcea dl Gâdea.

Sigur că cei patru n-ar fi trebuit să facă nicio zi de pușcărie, neputând fi ținuți responsabili de crimele părinților. Dar de aici până a face din cazul lor un martiriu este o distanță uriașă, mai bine spus – o mârlănie. În detenția de 7-8 luni, Zoia scria poezii, iar Valentin vedea la televizor meciuri de fotbal. Poate nu i-a spus nimeni dlui Gâdea că sute de mii de oameni simpli, normali, așa ca dl. Oprean, au murit în condiții abominabile în detențiile de ani, de zeci de ani, de sute de ani, de mii de ani din Gulagul românesc, cu complicitatea socrului acestuia, pe vremea când era deja general și comunismul era băgat pe gât cu fierul roșu poporului român.

Mai înainte ca Valentin să privească meciuri la televizor, oameni simpli, așa ca dl Gâdea – profesori, doctori, studenți, țărani, preoți – fuseseră forțați să-și bea urina, să-și mânânce fecalele și să urineze pe icoana lui Iisus Hristos în Experimentul Pitești, inventat de criminalii tovarăși ruși și români, complici ai tatălui celor căinați în emisunea lui. Lovit de o solidă incultură politică, mai mult ca sigur că dl Gâdea nu a auzit nici de moartea lui Babu Ursu, ucis în detenție, în 1985, de zbirii lui Ceaușescu (cofinii zbirilor lui Putin de azi).

Dacă personajul Oprean ar fi traversat un moment de catharsis și ne-ar fi revelat resorturile/mecanismele coșmarului (cel mai atroce din toate țările blocului comunist) în care trăiau românii, asumându-și, pe de o parte, apartenența plină de privilegii la diriguitorii acelui coșmar, dar, pe de altă parte, și revelându-ni-l – recte revelându-ne cum se însăila acel coșmar în spatele ușilor închise din bd. Primăverii – atunci da, am fi avut un interviu șocant, execepțional, pentru care dl Gâdea ar fi meritat toate premiile TV din lume. Din păcate, departe de așa ceva, am avut o „spălare de cadavre”, o jalnică încercare de promovare/renovare/resuscitare a fațadei ceaușiste aruncate de istorie la gunoi.

În Italia sau aiurea, ar fi avut cineva curajul să televizeze un interviu de reabilitare, de „umanizare”, cu ginerele sau nora lui Mussolini? Probabil că zbura de nu se vedea. Nu e cazul la români pentru care amestecarea reperelor ante- și post-decembriste, „compatibilizarea” lor pe sub masă, în contra naturii, pe diverse filiere de complicitate, a ajuns un sport național, fiind una dintre cauzele principale ale decăderii morale în care ne afundăm.

Oare ce părere ar avea partenerii CNN dacă ar afla că directorul stației-surori reabilitează prin ricoșeu (bilă, mantă, bilă) dictatori din Europa de Est, în speță pe cel mai crunt dintre ei, singurul care – plin de sânge pe mâini – a refuzat să se dea la o parte în fața falimentului istoric al regimului, cum au făcut toți ceilalți lideri comuniști, inclusiv Honecker?!

 

Oare ce ar spune CNN – promotor pro-choice de primă linie – dacă ar afla că directorul postului partener din Europa de Est încearcă reabilitarea memoriei rudelor dictatorului responsabil de moartea atâtor femei lăsate să agonizeze pe masa de chiuretaj, sub ochiul vigilent al procurorilor? L-ar aplauda, l-ar felicita?

Această manevră – de a folosi o umbrelă respectabilă pentru a te deda sub ea la tot felul de mișmașuri dezgustătoare și parti-pris-uri dâmbovițene – este un fond comun al României post-decembriste. În multe domenii – începând desigur cu politica, dar neexcluzând presa – înveșmântate în poleiala colaborării cu entități din Occident, se ascund mari jigodenii, abuzuri, derapări, aroganțe etc., multe sfidând bunul simț, unele mai urâte chiar decât pe vremea lui Ceaușescu.

Să fie emisunea dlui Gâdea un ordin al patronului postului, dl profesor Voiculescu-Crescent? Să aibă domnia sa asemenea nostalgii irepresibile – de recuperare/reabilitare ale fostului său stăpân? Nepătrunse sunt căile libertății de exprimare post-decembriste și ale banilor care le finanțează. Cele două posturi să fie finanțate chiar cu banii respectivi? Tocmai când începuserăm să uităm de toate aceste întrebări rămase fără răspuns, iată că vine dl Gâdea și face pe deșteptu’, băgându-ni-i din nou pe gât pe Ceaușești, pe care, după cum se vede, îi așteaptă mereu cu interes, ca pe cel de-al XIV-lea congres. Impresionant, foarte impresionant.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

130 de Comentarii

 1. Aveti nevoie urgenta de alti ochelari,d-le Serbanescu!
  Actualii nu se ridica nici la genunchiul broastei,dar a lui Ceausescu..fara dezvoltarea Romaniei intre 1965-1989 astazi stateati cu mana intinsa la capatul podului..Nici nu realizati ce aberatii scrieti,probabil,are si dl Marga dreptate cu epoca prostocratiei..
  Banda de tradatori a lui Iliescu a distrus Romania asa cum Gorbaciov a distrus URSS;
  Va place razboiul actual fraticid dintre Rusia-Ucraina,in care mor sute de mii de slavi, una dintre urmarile tradarii gorbacioviste?

 2. Da, dl ginere vorbea despre faptul ca Zoia bea numai cafea si fuma refuzand hrana. Inseamna ca cineva le avea totusi, grija caci in meniul arestului nu cred ca intrau aceste articole. A mai vorbit despre faptul ca Zoiei i se cereau interventii pentru un televizor… pe care le refuza… L-as intreba pe dl ginere, i se parea normal ca un roman, pe banii lui, nu putea cumpara un televizor si nu numai…

 3. Dupa cum scrie, cred ca tovarasul serbanescu a dorit nespus sa ajunga secretar de partid si cineva l-a impiedicat. Acuma isi varsa veninul acumulat atunci.

 4. Ceausescu a fost ultimul patriot roman. De aia si embargoul pus de occident asupra indiustriei create de el. Cu 4 clase primare a creat industrie si invatamant ca sa aiba telectualii vanduti de azi ce sa distruga. Experimentul pitesti nu a fost pe timpul lui. Greutatile de dupa 77 le datoram „partenerilor” occidentali care voiau sa ne praduiasca prin supraindatorare inca de atunci.

 5. D-ta, d-le Serbanescu, faci o confuzie voita intre regimul comunist si personajul N. Ceausescu ca atare. Nu „istoria” l-a maturat, d-le, de la putere pe Ceausescu, ci o mafie transnationala care a ajuns sa stapaneasca astazi fosta tara Romania pana in cele mai mici amanunte.
  Nu „istoria”, ci Malta, d-le! Ai auzit de Malta? In 1989, acolo s-au intalnit pe un iaht doi indivizi, ce conduceau formal doua imperii.
  O fi Gadea un nostalgic, dar nici d-ta, la capitolul corectitudine, nu te lasi mai prejos!

 6. Bre, rumune, averea lui Ceausescu era nici a suta parte din averea lui Becali obtinuta din specula cu pamant avricol. Becali a nenorocit cateva zeci de mii de tarani…In 1989 Ceausescu avea o leafa de 15.000 de lei lunar…Ceausescu a facut mai mult bine Romaniei decat toti regii si presedintii Romaniei de dupa 1990 la un loc…Antena 3 CNN chiar daca e cu americanii si contra rusilor este cel mai bun post de stiri si comentarii politice din Romania….Daca de 34 de ani TOATE posturile TV din Romania i – au turnat zoaie in cap lui Ceausescu, normal ca ne uimeste picul de obiectivitate de la A3 CNN relativ la Ceausescu

 7. Daca Ministerul Adevarului ar spune care a fost cauza care a dus la inrautatirea situatiei din ultimul deceniu al regimului Ceausescu, ar fi mare deranj pe cocioc. Traiasca FMI, BM si „aliatul strategic”!

 8. De ce-i spală Gâdea pe Ceaușești?
  -pentru ca FACE APOLOGIA COMUNISMULUI!

  totul este dirijat,
  e o conspiratie mondiala,
  nu mai explicam:

  CHINA TREBUIE DISTRUSA!

 9. Autorul e liber sa scrie cum vrea, daca da liber la cimentarii…Dar sa retina ca Romania e o Colonie. Si este intesata de trupe NATO…Daca Romania intra in Razboi, pe unde veti scoate camasa? Va veti ascunde ca sobolanii facand pe victimele?….Bre, rumune, Regimul postdecembrist NU ar fi rezistat economic si politic nici 15 ani daca nu aducea Trupe americane sa il pazeasca….Dar tot se va prabusi daca baga Romania in Razboi….Aveti grija cu Rusofobia…este toxica.

 10. felicitari domnule serbanescu tot ce ati scris e adevar noi cei mai batrani putem confirma
  Viata de slugi nu poate fi compensata de constructii fraonice si o industrie fara viitor ( materii prim din import )

 11. omule simplu, poate nu stii,
  “Imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial, marile puteri aflate pe continente diferite – SUA şi URSS ­ au intrat într-o competiţie cu mai multe mize: sferele de influenţă şi recunoaşterea superiorităţii politice, militare şi economice a fiecăreia. Aflată în lagărul socialist, România a “jucat” după cum i-a “cântat” Kremlinul.
  După lansarea de către Statele Unite a Programului European de Reconstrucţie, cunoscut şi ca “Planul Marshall” (la 5 iunie 1947), Uniunea Sovietică ripostează prin înfiinţarea Biroului Informativ al Partidelor Comuniste şi Muncitoreşti ­ Cominform (septembrie 1947). Era momentul proclamării de către sovietici a existenţei în lume a două lagăre: “socialist” şi “imperialist”.
  România ­ parte componentă a “lagărului socialist ­ a început o nouă etapă din istoria sa – cea de ţară-satelit, supusă regulilor politice şi economice dictate de la Kremlin. Astfel, toate mişcările erau iniţiate şi duse la îndeplinire de Partidul Muncitoresc Român (PMR, denumire adoptată în 1948), supus Moscovei, după modelul stahanoviştilor ruşi. La 14 ianuarie, Scînteia scria triumfătoare: “Îndeplinind voinţa oamenilor muncii de la oraşe şi sate, Marea Adunare Naţională a votat Legea pentru pedepsirea cu moartea a unor crime care primejduiesc securitatea Statului şi propăşirea economiei naţionale”. ”

  De muncit, cateodata fara duminici libere, a muncit poporul. Conducatorii au fost cu biciul.

 12. Traiasca clasa muncitoare, taranimea si intelectualitatea!

  “Iubiţi tovarăşi, mă aflu la Sinaia, în casa de creaţie a scriitorilor. (…) Am în faţă Planul Economic al Republicii Populare Române şi mă gândesc la uriaşele sarcini ce le avem de îndeplinit, noi, mânuitorii condeiului, pentru a da celor ce muncesc în uzine şi pe ogoare o artă înălţătoare ca o fluturare de steaguri. (…) Cifrele Planului gâlgâie de puterea muncii, în ele uruie motoarele, sclipesc plugurile tăind brazdele, zâmbesc obrajii copiilor plecaţi asupra cărţii în nişte şcoli luminoase.”

  Eusebiu Camilar, Scînteia, ianuarie 1949
  Jurnalul National, Paula Mihailov Chiciuc.

 13. @ Hmmm…Esti un securist mincinos…Esti sklavete Colonial…Bre, drula, un popor care nu creaza valoare traieste degeaba…Comunismul ne – a dat marele drept de a creea, de a arata ca NU suntem paraziti sa traim cu Parizer cu Soia de la NATO….Esti un parazit Criminal, uite China a ajuns mare putere tehnologica, desi in 1980 era sub valoarea Romaniei…Daca te consideti prost si handicapat incat sa fii hranit cu biberonul, eu vreu sa fiu ca americanii, vreau sa creez tehnologie….Pricepi, eu vreau sa fiu ca creativ ca germanii, tu vrei doar sa ii speli la cur, ca sa primesti ratia de Parizer.

 14. Singura libertate dupa 1990 a fost sa injuri comunismul, sa injuri pe Ceausescu….inainte de 1990 aveai libertate cacalau sa injuri capitalismul….Azi, dupa 2021, cu mici exceptii, CENZURA e cvasi-totala…Dramul de libetate de exprimate de azi il datoram Internetului, ca numarul de securisti este mai mare azi.

 15. Acolo, trebuie cautata stricarea fiintei romanesti! Unii erau promovati pe apartenenta la partid iar ceilalti erau umiliti, nevoiti sa recurga la tot felul de manevre, sa se descurce pe principiul PPC Poate Pica Ceva. Despre demnitate, nu mai era loc.

 16. @ionescule esti batut in cap grav de tot!!! ma esti retardat!!! toata industria angliei are materii prime din import(in afara de ceva hrana) ca nu mai au resurse! la fel marile state din vestul europei!! nu e rau sa importi materii prime daca le prelucrezi si vinzi afara cu profit!! industria comunista era top! de aia au tot furat de la noi si turcii si europenii si americanii si rusii! au furat si au distrus sa nu le facem concurenta(exemplu toate combinatele de utilaj greu hunedoara,galati,cluj… industria sarmei campia turzii facuta praf de rusi).. inclusiv azi se vrea privatizarea hidroelectrica care e cea mai mare si mai rentabila companie de stat ce o mai avem!

 17. Felicitari dle Serbanescu, umorul din prima parte a articolului m-a facut sa mai uit de raul facut de regimul comunist criminal din Romania cu Ceasca in frunte. Raspopitul isi bate joc, prin aceasta reintroducere periodica in scena a acestei scelerate familii, de toata elita Romaniei distrusa la Sighet, canal si in alte pushcarii comuniste. Nemernicul uita de martiriul fauritorilor Marii Uniri, Maniu, Bratienii, asasinati lent de masinaria bolshevica adusa de criminalii de la rasarit…

 18. axon, ceea ce sustin eu este ca nu conducatorii Romaniei, Dej, Ceausescu… au muncit, au realizat ci romanii, cu toate privatiunile posibile iar conducatorii s-au supus planului Cominformului.

 19. Ceausestii ar merita cel mai mare monument ptr ceea ce au facut ptr Romania. Au fost patrioti.
  Ei au scos Romania-RSR din stadiul de tara agrara, in tara industrial-agrara si independenta energetic.
  Azi ne mandrim cu realizarile infaptuite din initiativa celor doi, impuscati ca niste caini:
  -Transfagarasanul, Canalul Dunare-M Neagra,
  -A1 si A2, Barajul Vidraru, zeci de combinate chimice facute din initiativa dnei ,,Codoi”, actual disparute din peisaj.
  -Eram printre cele mai mari tari producatoare de cauciuc, anvelope si mase plastice. Azi suntem ZEDRO.
  -Pe vremea lor elevul si studentul ieseau cu repartitioa in mana . Azi ies cu somajul in mana.
  -Invatamantul era gratuit su scoala era scoala, nu caraghislacul actual.
  -Nu erau droguri, fete pipaite si aruncate din autobuz, mame omorate, oameni omorati in casele lor de
  jefuitori.
  -Toti taranii primeau apartamente si serviciu la oras.
  -Nu se putea fura si nu se puteau face averi ilicite ca azi.
  -Nu erau discrepante colosale ca acum intre pensii si salarii.
  -Cate santiere navale aveam inainte de 1989 si cate nave avea flota Romaniei? Cate mai avem azi ale Romaniei?
  ……………………………..
  Pot scrie o lista de 1 km cu beneficiile de atunci. Acesti oamenii, desi inculti au facut multe ptr Romania si ptr poporul roman. Merita toata cinstea si consideratia noastra in comparatie cu hotii si escrocii post ’89 care au devalizat si au facut praf aceasta tzara……[Rumburfak]

 20. Voiculescu nu are nici o nostalgie, are o afacere de administrat. Sunt sigură că emisiunile astea au public. Dl Șerbănescu, exemplul Italiei nu a fost bine ales. Italienii au ales o deputat pe nepoata lui Mussolini cu partidul ei postfascist.

 21. RAR ,RAR , GONGUL BATE RAZBUNAREA !!! IAR MARII VINOVATI STIU CA SE APROPIE CLIPA !!! NU CEA DIVINA , CI CEA PAMANTEANA !!!

 22. Miroase de la o poștă că, varanul a schimbat de drum! După ce s-a fript cu capitalismul de cumetrie dictat de peste ocean, urmează ode pentru suveranisti! Nu poate să o susțină pe Luluta și atunci îi va susține pe suveranisti! Încurcate sunt căile Domnului!

 23. Mr serbanescu, daca te-am cauta la radacina, am gasi lucruri interesante…

 24. Putea sa se numeasca oricum Dej, Ceausescu, Rumburak era un „Razboi rece” intre cele doua lagare care vroiau sa-si demonstreze fiecare superioritatea asupra celuilalt.
  Daca ar fi fost Rumburak poate ar fi iubit poporul si nu l-ar fi umilit, nu l-ar fi supus la atatea privatiuni.

 25. Nu cei doi analfabeti au facut ceva in Romania, ci poporul roman, fortat sa munceasca la obiective inutile canalele Dunare-M Neagra, Dunare-Bucuresti sau energofage (uzina de shisturi bashinoase), pentru salarii de mizerie. De ce n-a avut curajul Ceasca sa deschida granitele daca era asa bine in „raiul comunist”?? Cati au murit incercand sa treaca Dunarea fugind din acel „rai”…va bateti joc de memoria parintilor, bunicilor vorbind la superlativ despre doi semianalfabeti care au dus de rapa Romania

 26. Nu știu de ce au romănii o înclinație atât de mare spre autodenigrare? Ceaușescu putea fi acuzat de o mulțime de lucruri dar de trădare de țară, niciodată. Cu banii considerați de ăștia de azi, mizilic, a ridicat o țară. Petre Tuțea, un adversar declarat al comunismului, recunoștea că Ceaușescu a fost un mare patriot și a scos România din Evul Mediu. Concluziona prin a spune că acest popor de dobitoci, nu-l merita….Cum a fost posibil ca numai în 30 de ani , ” democrații șmenari ” să fituiască toată industria românească și să dăruiască toate resursele Romăniei stăinilor? Asta să explice tălharii de azi !!! Mai au să ne târască într-un război pentru a nu mai avea în fața cui să răspundă.

 27. @parere…
  Diana?
  -pritzessa Diana!
  (se citeste daiana,
  daiana sosoaca))

 28. @Hmmm:la linguseala iata o mostra/esantion din linguseala lui Cezar Petrescu se remarcă prin talentul de a da ştaif linguşirii.Articolele sale, alcătuind o cantitate impresionantă, încearcă – şi reuşesc – să depăşească simpla înşiruire de laude goale, pentru a situa cântarea într-un plan intelectual aparte. Aplecat asupra textului, publicistul descoperă chiar o metodă care defineşte Cuvântările Regelui:„..acestea alcătuiesc..confesiune a unui suflet care nu s-a descurajat niciodată, a biruit toate rezistenţele materiei, a animat inerţia materiei“:))
  Linguseala e o arta mult mai veche decat incerci dumneata sa ne convingi
  Habar nu ai dar casele care pana in 1970 inca erau in jurul parcului Tineretului aveau ferestrele la nivelul genunchiului unui om de talie medie,mai citeste din N.Iorga sa afli cum aratau Bucurestii,Giurgiu,etc etc prin anii dinaintea WW II,te crucesti cata saracie a adus monarhia in Romania
  Comunismul a boierit mai multa lume decat orice monarhie ,mai mult decat iti imaginezi,pacat ca parintii nu ti-au povestit

 29. omule, nu te contrazic. Aici era vorba despre cineva care nu avea mila pentru „supusi”. Avea un plan, trebuia sa se evidentieze in ochii Kremlinului, se compara cu ceilalti conducatori ai lagarului si, dintr-o miscare a mainii, comanda foc sau comanda disparitia unei biserici, sau a unui cartier…
  Vrei sa spui ca sistenul comunist este superior, asta este dar, sa spui despre Ceausescu ca a facut si a dres…

 30. Romania a incetat sa fie independenta in 1989,de atunci este doar o colonie care traieste pe datorie si care are cel putin sase milioane se romani plecati prin pribegie la spalat babe vestice la dos,prostitutie si sclavageala!

 31. ceausism + ortodosism = legionarism, ultima moda a cretinilor din Romania. Militienii, inloc sa apere Romania, s-au trezit ca au ajuns patrioti si confunda patria cu capitanul. Gadea isi atrage spectatori, cum fac toti. El este prea subtire sa aiba vreun plan, iar varanul a luat-o pe calea fara intoarcere, e doar o chestiune de zile, traieste deja pe „lumea cealalta”.

 32. @Hmmm:ai imbatranit degeaba, ‘ceea ce sustin eu este ca nu conducatorii Romaniei, Dej, Ceausescu… au muncit, au realizat ci romanii, cu toate privatiunile posibile …”
  Daca nu erau elaborate planurile cincinale daca nu erau finantate de conducatorii Romaniei Dej, Ceausescu, poporul roman statea si azi cu palma-n tuhas.
  Locomotiva trage vagoanele,nu invers
  PS intreba-te cand nu faci propaganda,de ce au emigrat ,in democratia capitalista, 5/cinci milioane de romani care vroiau sa munceasca si nu gaseau de lucru in noua Romanie:)))

 33. omule, am auzit de la cineva care a murit cu acest of. Voi cauta mai concret. Era ceva de genul, tatal lui lucrase intr-o Regie… si acea regie construise vilisoare tip pentru salariatii respectivi. Comunistii le-au confiscat si proprietarii au ajuns chiriasi in casele lor. In provincie, un simplu muncitor la CFR cu cinci copii avea casa lui buna. Femeile erau casnice.

 34. @maxtor spune:02 MART. 2024 LA 14:44
  @parere… Diana?
  -pritzessa Diana!
  (se citeste daiana,
  daiana sosoaca))
  @maxtor, unde ai văzut dumitale scris de Diana sau de Daiana în comentariul meu? Bre, înțeleg că ochii și mentalul zboară aiurea, dar nici așa la vedere sa bati câmpii! Pe acesta Șosoaca, nu o agreez din cauza caracterului infect și a limbajului indecent pentru una femeie care se vrea in politica înaltă a țării!

 35. ION ILIESCU A ADUS RUINA PESTE ROMANIA, STOLOJAN A FURAT BANII ROMANILOR DIN BANCI, VACAROIU A PRADUIT FLOTA CU BASESCU, EMIL CONSTANTINESCU A DAT STARTUL MARILOR FURTURI IMOBILIARE, PETRE ROMAN A DISTRUS INDUSTRIA TARII, UN JAF FACUT DE O MANA DE TICALOSI. SI VA DERANJEAZA CA SE VORBESTE DESPRE CEAUSESCU, DE BINE?! POPORUL ROMAN A MUNCIT SI DIN 1990 POPORUL ROMAN ESTE JEFUIT, SPULBERAT SI IMPRASTIAT INTENTIONAT DE SCURSURILE CANALELOR CARE ISI ZIC CLASA POLITICA. VASILE BLAGA E CLASA REPETENTA, NU POLITICA. ALINA GORGHIU E BATJOCURA JUSTITIEI, NU MINISTEREASA. MONICA MACOVEI ERA MAI MEREU BEATA, NU SE PUNE. RODICA STANOIU ERA INFORMATOARE A SECURITATII, IAR NU SE PUNE. VICTOR STANCULESCU A PUS MANA PE MINISTERUL INDUSTRIEI, VIDEANU PE MINISTERUL ECONOMIEI, RADU BERCEANU A PRADUIT ROSIA MONTANA…SI VA JENEAZA CEAUSESCU SI OPREAN LA BASCHETII DE WEEKEND!!

 36. @Hmmm:iar minti ca in Pravda,e adevarat ca diverse regii,de ex CFR care construise prin anii 30 un minicartier de casute cu etaj pentru lucratori,dar erau ‘locuinte de serviciu’nu erau in proprietate,se platea o chirie,CFR nu era prost nici atunci..deci nu mai manca rahatul propagandei,nu ai notiunile necesare

 37. @Hmmm:iar minti ca in Pravda,e adevarat ca diverse regii,de ex CFR care construise prin anii ’30 un minicartier de casute cu etaj pentru lucratori,dar erau ‘locuinte de serviciu’nu erau in proprietate,se platea o chirie,CFR nu era prost nici atunci..deci nu mai manca rahatul propagandei,nu ai notiunile necesare

 38. Rezultatul a 34 de ani de „democracy”, de „libertate”, de „drepturi” impuse de comunistii criminali evrei care au venit cu evreica ana pauker pe tancurile bolsevice in 1944, care au ocupat Rusia in 1917 si care dupa lovitura de stat din 1989 s-au transformat cameleonic in capitalisti in frunte cu evreul brucan….pentru a ne transforma in colonia corporatiilor iudeomasonice occidentale : fara resurse, fara gaze petrol aur, fara paduri, fara pamantul stramosesc pentru care strabunii nostri si-au dat viata la Posada, Rovine, Vaslui, Calugareni, Plevna, Marasesti…fara familie, fara cultura, fara traditie, fara omenie, fara suflet…toate in mana iudeomasonilor alogeni paraziti….datorita „valorilor” occidentale iudeomasonice impuse cu viclenie minciuna si multa propaganda: distrugerea tineretului, a viitorului tarii, copii pervertiti cu „educatie” sexuala de la 4-5 ani, cu spurcaciunea sodomiei, lgbt, cu droguri…santem goniti din tara noastra cu milioanele si aduc in locul nostru arabi, negri, asiatici…

  NU PENTRU ACESTE FARADELEGI, SUBMINARE,EXPLOATARE SI EXTERMINARE CA POPOR AM IESIT IN STRADA IN DECEMBRIE 1989 IMPOTRIVA COMUNISMULUI ADUS DE EVREI PENTRU A INTRA CU UE/USSA IN ALT NEOCOMUNISM GLOBALIST IUDEOMASONIC !!!
  TREZESTE-TE! RIDICA-TE IMPOTRIVA ALOGENILOR PARAZITI EVREI CARE NE-AU OCUPAT TARA PRIN MINCIUNA SI VICLENIE SI „VALORI” OCCIDENTALE IUDEOMASONICE !!!
  TREZESTE-TE !!!

 39. Sugestiv e ca un intelectual de talia dlui. Șerbănescu citește perioada comunista exclusiv în alb și negru, ca la scoala de partid. Raymond Aron califica lecturile istoriei de acest tip drept diavolești. Motivul? Grila morala, care face diferențe nete între cei buni și cei rai, pierde din vedere numeroasele zone gri, in care s-a derulat viata majorității populației în perioada comunista. Cu bune și cu rele. Nu cred ca Ceausescu, dar mai ales comportamentul Tovarasei Academician Doctor Inginer de dupa fuga lui Pacepa, sunt de pus în rama. Sunt Iohannis, Băsescu, Constantinescu și Iliescu? Regimul comunist, condus de doi cvasi-analfabeti, a avut totusi un soft power extraordinar, de care ,,sofisticații” care ne conduc astazi nu par interesați. Si-a mai avut ceva, dle Serbanescu. O viziune suveranist-antihegemonica! Care, evident, a fost puternic instrumentalizata personal. Dar pe care ciuciolacii care ne conduc astazi n-o vor mai arbora in veci. N-au curaj, n-au cu ce, n-au cu cine, sunt speciali. Poate incercati un text în care sa explicati nostalgia contemporana dupa Ceausesti. E foarte probabil ca, din grila dumneavoastra maniheista, sa reiasa ca toți nostalgicii sunt idioți. Si, evident, putinisti.

 40. In urma cu 3 ani , vazind trendul brusc descrescator din sondaje , globalistii au dat comanda : defaimarea fostei clase politice ante-revolutie din Romamania .

  – E clar – cine vrea sa parvina mai departe in aceasta Societate Multi-european Dezvoltata trebuie sa respecte 2 principii :

  1 – Sa defaimezi trecutul politic
  2 – Sa lingusesti prezentul politic .

  Cu cita determinare si saliva implici – cu atit mai mult poti sa parvii .

 41. „defaimarea fostei clase politice ante-revolutie din Romamania”

  geniul cu 3 clase primare a fost mitraliat la zidul din Targoviste, impreuna cu savanta de renume mondial, pentru genocid ! „Ole, ole, ole, ceausescul nu mai e” !

 42. ”Gâdea l-a adus din nou pe ecran, în direct și la o oră de vârf, pe ginerele lui Ceaușescu”

  Pe d-ul Oprean —-lacrimogenul, as spune.
  Tot ”omul” de dincolo de ecran a observat ac. insistenta a postului ce poarta si sigla CNN, de a-l aduce si re/aduce in platou pe Oprean.
  Nu-i greu de intuit ca la mijloc e un interes/vreun ordin, pt ca, la fel insista sa-l denigreze (de multe ori cu neadevaruri evidente), deci sa-l denigreze, pe actualul primar al Capitalei, deoarece stimata Firea- omul postului este total dezavantajata.
  Ceea ce d-lor nu stiu, este ca nu le face bine. Tot omul de dupa ecran VEDE ac derapaje.

 43. antena 3, cinta si danseaza pe banii furati romanilor de catre Editat de matase Voiculescu…
  atit si nimic mai mult
  capitalul firmei Crescent era capital al romanilor…nu al persoanei Voiculescu…
  Hotzi si Tilhari

 44. Din ziua in care acest nanist spiritual poate avea si zece metri inaltime ca tot mic este a prezentat, descris distrugerea organelor de catre virus/Covid, eu n-am mai accesat A3. Mi-am dat seama ca induce boala si autodistrugerea in cei ce-l asculta. Nu inteleg caile Cerului, dar faptul ca el si altii care zilnic comunicau tragedii fara numar sunt bine merci, nu au macar o reuma, o spondiloza, ceva care sa-i doara macar fizic pt ca psi sigur nu sunt in stare. Traiesc nu am avut nici macar o rinita din acele vremuri si asta pt ca am gandit logic, am folosit graficele globale asa nu m-am lasat impresionata de ignoranta ziaristilor care anuntau 5000 cazuri in India la 1,4 miliarde cand in Europa erau 10.000 la 1/3 populatie. Mai mult India ca si China au avut cel mai mic numar de bolnavi raportati la populatie. Atentie si la noua propaganda, a efectelor secundare. Pot fi si cred ca sunt, dar reperatea lor pot favoriza inducerea lor psihic. Se spune ca teama de TBC putea favoriza imbolnavirea, asa cum si unele reclame la niste medicamente sunt adevarate ”bombe” de indecere a bolii prin imaginatie asa cum in Japonia s-a tratat/vindecat o forma de cancer cu ajutorul unui desen animat care a stimulat imaginatia/gandirea. Acest om nu are nimic de la Cer poate din tenebre isi trage originea.

 45. De ce-i spală Gâdea pe Ceaușești? Că să nu afle românii cum le-a furat Voiculescu banii din conturile externe..E foarte simplu !

 46. „de ce au emigrat ,in democratia capitalista, 5/cinci milioane de romani care vroiau sa munceasca si nu gaseau de lucru in noua Romanie”

  Raspunsul este simplu si n-are legatura cu dictatorul criminal: a disparut CAER si fabricile „facute” de ala cu 3 clase primare au ramas fara clienti. Exista o regula simpla: cand n-ai cui sa vinzi, dispari ! Ca sa supravietuim am intrat in UE si lucram in fabricile lor de peste tot. Poate intelegi asa cad de instabila a fost toata constructia sa, bazata pe statele comuniste. Pana si in Africa vindeam din anii ’70 „pe caiet”. „Patriotul” tau dement a distrus Romania, condus tot de la WA si de la Moscova, ca si acum.

 47. @tomlin,inteleg ca esti anticomunist,anti-China,din toate postarile taledar atat timp cat esti gica contra/anti intelesul Istoriei iti scapa ;
  mai ai multe de invatat…Ceausescu a fost cel mai important reprezentant al suveranismului,dar a fost ucis de kgb-istii iliescieni ai lui Gorbaciov care facuse intelegerea cu Occidentul de a vinde comunismul contra cca 100 miliarde dolari care au disparut in Rusia ca apa in nisip, imbogatind oligarhii khazari

 48. Astăzi am citit în Cotidianul.ro două articole care m-au uimit.
  Unul este acesta, în care un individ ne demonstrează că la 35 de ani de la dispariţia unui sistem care adusese România în topul ţătilor lumii (dau un singur exemplu: flota României era prezentă în toate porturile, mările şi oceanele, fiind considerată a 7-a din lume !!!) încă mai trăieşte stări euforice în paralel cu sentimente de ură nesfărşită induse de „Vocea Americii” şi „Radio Europa Liberă”.
  Cel de-al doilea este despre orice, mai puţin Andrei Marga, care nu vrea să recunoască faptul că de la el a început să se distrugă învătământul românesc, dar o ţine langa cu prostocraţia, proştii, prostimea, analfabeţii, etc…

  E trist ce se întâmplă … (aşa e acum „la modă”)

 49. Pe 2 martie 1989, pe pârtia de schi „Bradul” din Poiana Braşov, Liviu Cornel Babeş, maistru la Fabrica de Prefabricate, a protestat tragic faţă de regimul comunist.

  În acea zi, el şi-a dat foc. Pe o bucată galbenă de carton, scrisese, înainte de a muri, un text cutremurător: „Stop murder! Aus­ch­witz = Braşov” („Opriţi crimele! Aus­ch­­witz = Braşov”).

  Unii isi traiau iubirea, mama ii trimitea fiului la Sibiu iaurt facut in casa incuiat cu lacatul ca sa nu fie contaminat si un tanar isi da foc, exasperat! Si unii vin si-l ridica pe dictator pe piedestal!

 50. Ceea ce s-a intamplat inainte de 89 este pentru manualele de scoala, dezbateri sociale/in scoli si pentru justitie (inca mai sunt pe rol procese ale evenimentelor din 89 si inainte).
  Traim intr-o democratie si jurnalistii, intr-un proces jurnalistic, pot si trebuie sa ia cuvantul ambelor parti.
  Ceea ce face A3 se numeste jurnalism.
  Poate si ceilalti vor invata ce inseamna presa si jurnalism.

 51. Pentru Nicu Ceauşescu, mai interesant era să-şi trăiască viaţa. Sunt legendare petrecerile pe care gaşca sa le organiza prin restaurante, baruri, cafenele şi localuri. Grupul restrâns al petrecăreţilor se făcea remarcat oriunde. Le plăcea însă barul „Atlantic“, cu program artistic pentru străini, susţine Lavinia Betea. Nimeni nu le cerea bani tinerilor. Nicu n-avea niciodată bani în buzunar. Nu-i trebuiau.

  În plus, securiştii din Direcţia a V-a erau mereu pe urmele chefliilor nebuni. Îl urmăreau pe Nicu şi atunci când făcea dragoste, pe marginea şoselei. Ştia mama sa despre toate aventurile, le cunoştea pe femeile lui Nicu mai bine decât el. Câteodată, petrecerile se terminau prost. Dar asta nu i-a oprit niciodată pe tineri. Se pare că Nicu Ceauşescu ar fi ucis o fată conducând bezmetic maşina pe bulevardul Aviatorilor. Îi plăcea viteza, conducea de la 12 ani.
  E o dramă: „Îmi amintesc de mama acelei fete stând ore în şir, zilnic, la intersecţia dintre Aviatorilor şi Dorobanţi şi privind în gol, aşteptând trecerea în viteză a maşinii «delfinului». Nici măcar securiştii nu se îndurau s-o gonească“.

 52. Am simtit un profund sentiment de jena citind aceasta insailare jurnalistica a cuiva care se da „anticeausist” aici unde COLCAIE de nostalgici ai ceausismului de sus pana jos!!! Deosebit de INESTETICA mi s-a parut MISTIFICAREA preluata din MINUTA FALSIFICATA a Sedintei CPex din 17 decembrie 1989, cu „trasul la picioare si apoi in plin”!? In primul rand, Serbanescule, SOMATIA CLASICA SUNA altfel, AVERTIZAREA VERBALA-TRASUL PRELUNGIT IN AER-TRASUL LA PICIOARE si doar daca TERORISTII COMPLOTULUI camuflati in mai MULTE randuri de haine NU INCETEAZA SA TRAGA IN CIVILI si ORGANELE DE ORDINE ale STATULUI BOLSEVIC unde te-ai format, abia atunci
  sa se TRAGA IN PLIN!!! Si NU UITA, adica NU TE FACE CA UITI, FALSIFICATORII STENOGRAMEI NU AU AVUT TUPEUL SA SCRIE ca S-A TRAS IN PLIN, doar ca ERAU ADMONESTATI SEFII INSTITUTIILOR DE FORTA ca NU AU PROCEDAT ASA, fiind din 16 decembrie ALARMARE PARTIALA DE LUPTA/RAZBOI, ARMATELE ROSIE si ale Pactului COLONIAL de la Varsovia/NOUL Comintern FIIND MASATE LA TOATE GRANITELE, plus toate INCURSIUNILE AERIENE!!!

  Bravo tie, Serbanescule, in loc sa abordezi decesul fostei TEHNICE a lu Pedro Pauker Ibarruri Neuländer Münzenberg, autorul in anii 1930, impreuna cu alti PROFI, tot COMINTERNISTI, a „Braunbuch über Reichstagsbrand und Hitlers Terror” in 1933, imediat dupa ce ILEGALUL LENINIST Hindenburg l-a uns pe ILEGALUL Hitler cancelar al Germaniei, te ocupi de Raspopitu si nostalgia ceausista…

 53. Liviu Cornel Babes avea 47 de ani.

  Pe placa omagială ridicată în cinstea lui Babeş în curtea bisericii din Poiana Braşov scrie, atât în română, cât şi în engleză: “A binemeritat de la Patrie. Acest om s-a autoincendiat pentru a protesta şi pentru a atrage atenţia oamenilor de pretutindeni că România era un uriaş lagăr de concentrare. (…) El este torţa care a întunecat torţionarii, el este fitilul care a luat foc la 2 martie 1989, pregătind marea explozie populară din decembrie 1989” (“Martirul” – M. Breciu).

 54. De 34 de ani românii răspund că, Romania merge într-o direcție greșită și tot pe hoți și impostori ii aleg sa ne conducă. Nu Tutea spunea că suntem un popor de idioți? Mă uit prin orașele patriei și pe lângă marile orașe și văd ca au răsărit ca ciupercile după ploaie numai „căsuțe” cu cate 50 de camere in care nici dracul nu locuiește. Copchii directorilor de la stat care au jefuit Romania au plecat afara. Toți bastanii și-au trimis odraslele afara sa facă scoli înalte (Ciorbea, Geoană etc) și care nici în veci nu se vor întoarce acasă, dar părinții vor a fi in continuare in fruntea bucatelor că sugători din sângele poporului. Cat despre Gâdea,acesta joaca după cum îi cântă patronul Voiculescu! Daca câștigă Trump, A3 se desființează! Până și Radu Tudor și-a șlefuit pliscul de cand a fost numit noul comandant al armatei ucrainene, un rus sadea! Iubesc trădarea dar urasc pe trădători!

 55. nu ma asociez discutiilor si nici comentatorilor caaa…n am nivel..da mi a atras tentia o remarca facuta de unul din comentatori..afirma domnia saca ….”pana si in Africa …vindeam pe caiet…io ca asa cum spuneam nu marg cu currrentu..as spune…DAAA VINDEAM ..NU CERSEAM ..

 56. …am intalnit reprezentanti comerciali , oameni de pe la ambasade ..in Europa , in Africa ..ba si in Americi..toti PAMENI DE PARTID dar fara de partid si credinta gata sa si vanda si ..parintii nu numai neamul ..pentru un dolar in plus..chiar si pa voiculescu cred ca l am intalnit undeva in Africa …oricum era un voiculescu …si o nevasta ..nu mai retin amanunte stiu doar ca mi au facut impresia unor oameni meschini..cred ca era undeva n Monrovia…

 57. Autorul articolului, Editat!Inainte de a fi desemnat ministru și după,tot timpul behăia pt.vânzarea pe un leu,a intregii industrii românesti.Regimul comunist a creeat intreaga industrie(PERFORMANTĂ !!!!!),care s-a dat pe sume infime,utilajele au fost valorificate la fier vechi,iar in loc au apărut molluri.Nici chibrituri nu mai producem.Zoia,din afirmatiile altora era un matematician recunoscut,spre deosebire de penibilul autor,care este un nimeni.

 58. O fata din Romania a invatzat foarte bine. A absolvit facultatea de calculatoare. In 1990 lucra la fabrica de calculatoare din Bucureshti. Cashtiga bine. Proiecta calculatoare. Cu toate ca nu fusese nici-o-data casatorita avea o fiica adolescenta pe care se straduia sa o educe bine ca sa invetze chair mai bine decat ea. A venit insa diavolul Basescu shi el a cumparat calculatoare de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft. Microsoft a incercat sa mituiasca shi politicieni Francezi, Chinezi shi din late tzari. Nicholas Sarkozy a fost condamnat pentru mita primita de la Microsoft air in China unii politicieni mituitzi de Microsoft au fost condamnatzi la moarte pentru Lauren de mita shi executatzi. Datorita tranzactziei fabrica de calculatoare s-a in his shi totzi angajatzii au devenit shomeri. Fiica inginerei a refuzat sa Mai invetze caci a vazut clar ca asta nu i-a folosit mamei ei. Fiica a polecat in occident sa se prostitueze. Mama ei a innebunit shi Este international intr-un ospiciu din Romania.

 59. „elita interbelica” pusa cu botul pe labe de comunisti era identica celei de azi! de Constantinescu-Porcu, „fost si viitor ministru”, ati auzit? acelasi soi hidos de politruci si afaceristi murdari ca in prezent! de ce credeti ca nu i-a plans nimeni? voi ati plange daca banditii de azi ar fi distrusi in puscarii?

 60. @ omul simplu, de pe stradă: aveti perfecta dreptate, Eugen Serbanescu scrie cu o ura turbata, ura care l-a saltat dupa lovilutie pe culmile pozitiilor politice de unde a profitat prin tradare, prin vanzare de tara. Degeaba a incercat Cotidianul sa-l apere in paginile sale, Eugen Serbanescu ramane un profitor criminal si un tradator ce a incercat sa dispara din scena politica a tarii si a primit misiuni consulare, pentru care nu are pregatirea profesionala, fiind mai mult un biet datator cu ochiul, spion de ocazie ca sa ia o leafa bunicica. Dar ce conta avea deja o avere in banci, iar dupa ce s-a intors in tara, la noua slujba primita a si pus la cale alte lovituri financiare.
  Stiu ca un asemenea comentariu nu va fi publicat asa cum si celalalt scris la articolul precedent al Serbanescului nu a fost publicat, dar articolul cu consideratiile mele vor fi postate pe unde am acces doar ca sa arat perfidia Cotidianului asociat cu tradatori si oameni care nu pot decat sa urasca, sa distruga sa dea lovituri financiare sa tradeze tara.

 61. Liviu Cornel Babeş, maistru la Fabrica de Prefabricate, a fost un psiho-sociopat! Cum ma-ta sa compari Brasovul anilor 80 cu Auschwitz-ul?

 62. Reveniti la subiect, Gadea. Cei fara scoala sunt 90%, Gadea are nevoie de acestia, sa castige din reclamele la suplimentele alimentare bagate pe gura de acestia, ca ei n-au stiinta „MASURII”, inghit oricum, oricat, ca pelicanii. asta l-a terminat si pe ala cu 3 clase, ca trenul: MASURA. Tot fara masura l-au executat si militarii romani la zid.

 63. La Campionatul Național de Curling finaliştii îşi doresc să arate tuturor că ei sunt cei mai buni dintre cei mai buni la curling. Unii sunt atât de buni la curling, încât curlingul a devenit viața lor! 🥌 Superbul sport de iarnă nu încetează să ne surprindă în fiecare seară! Le dorim mult succes la curling 🥌 bravilor noştri sportivi!

 64. Nimeni nu-i întrece pe români în a cădea pe spate la istoria străinilor și a-și batjocori și prezenta în lumină urâtă înaintașii și faptele lor care au făcut să fim națiune română și o țară. Față le cei care au au luptat, au condus și au zidit, la martirii neamului românesc și la Biserica Ortodoxă se găsesc de 35 de ani nesfârșiți “inteletcuali” liiceanuiști, patapieviciști, șerbănici și eisden farinae să nege, spurce să combată cu mânie proletară poporul român, domnitorii, regii, conducerea 1947-1990 fiindcă au avut un propect de țară independentă pentru cetățenii ei. Cereți unei televiziuni agreate, domnule Eugen Serbănescu să va facă pe plac, să o cheme din Germania pe sora domnului președinte Iohannis să vorbească despre părinți, copilăria fratelui, semnele viitorului Santa Klaus Iohannis comandat de pionieri, fondarea FDGR, învățământul sibian sub inspectorul Iohannis, chiriașii români deveniți proprietari și instituțiile date afară din casele retrocedate Forumului și Bisericilor Evanghelică și Catolică etc… Și înfloriți-vă domnule Eugen sufletul cu dezvăluiri similare.

 65. Emile, il pui pe Ceausescu in seria marilor romani?

  Ai uitat ce-ai indurat?

 66. „tanarul” tau era nascut in 1942 deci avea 47 de ani in 1989. Tanara a fost absolvent de liceu de 19 ani moarta tot in 1989 intoxicata cu hidrogen sulfurat si asta pt ca exista industrie si se puteau intampla accidente de munca…Cat despre Ceausescu, asa analfabet cum il apreciaza lumea a eliberat toti detinutii politici in anii ’60 poate in 1964, a ascultat de SPECIALISTI si a INDUSTRIALIZAT Romania pe care iubitii occidentali ne-au incurajat sa o ”privatizam” si sa o dam la fier vechi, oteluri de inalta calitate au ajuns fara efort la altii pe doi lei. „telectualul” de Iohannis a propus construirea macar a unei fabricute de impachetat lene? Nu pt ca si asta i-a fost greu ca si celor 15.000 de specialisti ai lui Constantinescu despre care presa a scris ca fusese seful PCR pe Universitate, ca a vandut hartile geologice. Ceea ce nu se stie toti cei ajunsi/ramasi inainte de ’89 in strainatate nu au fost dizidenti ci mari comunisti de incredere pt care PCR a aprobat deplasarile in occident. Cine nu era de incredere/mare comunist nu primea dreptul de a participa la congrese in strainatate. Diaspora este formata din cei care au trecut fraudulos granita si cei plecati oficial si care au uitat sa se mai intoarca. Au fost tragedii, dar si presa actuala a vorbit de tragediile unora Adamescu, Mustata si altii plecati enigmatic…asa incetati sa va vaicariti pt acele vremuri omitand dramele prin care trec unii din cele sase milioane de romani care si-au luat lumea in cap. Atunci avea un loc de munca sigur, in 1990 cati au ajuns pe drumuri? Cati ingineri au ajuns taximetristi, politisti locali sau functionari deprofesionalizati? Cati din absolventii de inginerie vor fi ingineri si nu ce vor nimeri? Fara industrie unde fac practica si ce abilitati vor avea?

 67. Vorbiți de școală ,de „România educata”, când 58% dintre elevii din clasa a VIII -a nu au obținut 5 la mate? Bine că le-au mărit salariile la profesori! Așa profesori,așa rezultate! Succesuri Ciuca cu județul Piatra -Neamt!

 68. @Hmmm:
  Impecabila relatare pe scurt! Completez la relatare: locațiile din constanta și Brăila unde juca poker și orice joc de noroc pe fetițe plus bătăi golănești de ajungeau în coma la spital, una minora a ajuns la București alături de el pentru câțiva ani, i-a făcut o fata și când a auzit familia Ceaușescu, nu știa cum să se acopere, a mutat femeie dintr-un cartier in altul și a parasit-o definitiv când propria fiica avea 7 ani! Părinții fetei erau sus puși la PCR in funcții dar aveau studii serioase și mare parte din cei din comitetul central și PCR depindeau de părinții acelei fete care a trăit cu Nicu Ceaușescu. Sunt multe neștiute de cetățeni, doar cei care erau mana pe mâna cu Nicu la orice, știau puțin despre viața lui. Daca va mai amintiți de Nicu Vlad, mare și tare ministru plus cel de la agricultură dinainte de 1989, ei trăiau și închideau orice, cărau cu portbagajul mașinilor din Vrancea orice dar doar calitate superioara. In Vrancea erau multe culcușuri ale PCR-istilor. Porcovanul fost PSD, mare moșier in Vrancea, a trăit și el câteva momente in compania acestor numiți de mine.

 69. Nu ar fi momentul sa nu ne mai risipim energia demonizand ? Este bine sa dispara socialismul din romania si sa ramana doar partide de dreapta, sau… invers ? Suntem sutudiati deja prin universitatile lumii cum ne-am specializat in a demoniza oameni, grupuri, partide. Este bine sa voteze cu dreapta pentru ca urasc, dispretuiesc stanga si invers ? Nu de cand ura si dispretul au devenit argumente in alegeri, ne-am autodistrus oamenii si bunurile tarii ?

 70. Nu mai pot cu recalcularea pensiilor! Hadar cu ecuația „coardei vibrante” s-a mutat de la Romania TV la Realitatea+! Alo tov. Hadar, 43 de ani și trei luni nu înseamnă 43,3 ci 43,25!

 71. Nu ar fi momentul sa nu ne mai risipim energia demonizand ? Este bine sa dispara socialismul din Romania si sa ramana doar partide de dreapta, sau invers ? Suntem studiati deja prin universitatile lumii cum ne-am specializat in a demoniza oameni, grupuri, partide. Este bine sa voteze cu dreapta pentru ca urasc, dispretuiesc stanga si invers ? Nu de cand ura si dispretul au devenit argumente in alegeri, ne-am autodistrus ?

 72. Gadea este un vidanjor. Avand buze special concepute pentru a curata kakati.Gadea si Badea, doua esecuri ale democratiei postdecembriste. Au ramas relicve ale trecutului sumbru,langa un varan turnator.

 73. Da de cand au devenit Eugen Serbanescu si Cornel Nistorescu mari anticeausisti ? Hai nu fim ipocriti….amandoi au fost educati , scoliti(bine) si realizati profesional in perioada Ceausescu. La fel ca Liiceanu, Plesu, Patapievici si altii. Nu au dus-o rau in perioada respectiva care i-a format si careia-i datoreaza ceeea ce sunt ! Pe bune ! Rusine Eugen Stefanescu………referitor la Ceausescu Petre Tutea vorbea de realizari faraonice si il compara cu faraonul Ramsess. Si asta dupa ce iesise din puscarie. Mai spunea referitor la cei care-l denigreaza pe Ceausesu : „popor de idioti nerecunoscatori”.

 74. Emile Daca pentru tine Ceausescu este un „mare roman” imi dau seama cat de redusa esti tu .Ceausescu a fost un ratat si a condus o tara de ratati. Cei cu demnitate au murit sau au suferit prin puscarii.Altii au tacut muscandu-si buzele.Dar cei mai mult de la „artisti ai poporului” pana la simpli brigadieri de CAP au fost niste turnatori nenorociti.Valorile Romaniei sunt sub pamant sau au fugit afara.

 75. Domnul asta Eugen Serbanescu nu poate ,sau nu il duce capul sa faca o diferenta de comportament intre familia Ceausescu si toti agaricii astia care au condus Romania dupa 1989 .Tot ce realizase regimul Ceausescu cu sacrificiul romanilor ,sarlatanii astia care au venit dupa 89 ,au distrus totul.Au vindut aproape toate bogatiile tarii,au lasat milioane de romani fara locul lor de munca obligindu-i sa plece din tara si sa isi caute un serviciu ca sa isi intretina familia.Tot sarlatanii astia au distrus invatamantul,sanatatea ,educatia tinerilor,au permis hotilor si criminalilor sa terorizeze intreaga populatie ,oamenii fiind nevoiti sa isi puna gratii la geamuri si usi blindate,au permis traficul de droguri si lista dezastrului facut de cei veniti dupa 89 la conducerea tarii este foarte mare.I-as recomanda domnului Eugen Serbanescu sa vada si ce au facut cei veniti dupa Ceausescu, ca sa poata compara si sa nu mai vorbeasca prostii !

 76. Asa se explica de ce @Cotidianul ii gazduieste pe alde tomlin/ursake/dandoran/serbanescu/ si alti frustrati, prin faptul ca ziarul joaca la doua capete. Ce. nistorescu e altfel?

 77. Articolul este fenomenal,dar Editat.. câți comuniști comentează aici frate
  Nostalgici Editat, populația murea de foame și frig cretinilor! da probabil că voi era privilegiați,ori poate comentează sub diverse nume chiar Voiculescu Felix securistu, Gâdea idiotu, m-ai știi

 78. Eugen Serbanescu e trivial. Nu-nteleg de ce se preteaza @Cotidianul.

 79. Cînd mă uit la el (aici în poză, că la TV nu l-am văzut dă ani!), parcă-l văz pă maroccanu’ ăla dîn I.S.I.S. care a organizat atacu’ dă la „Bataclan”… :))))

 80. Autoare, poti sa mustesti de ura (n-ai de cat sa te zvarcolesti in chinurile frustrarilor cat vrei) dar nu fi pervers. Toti perversii amesteca comunusmul bolsevic cu crime reale, cu socialismul national ceausist. Langa ura si frustrarile cu care ne improsti tu (un nineni, un nimic) trebuie asociate urmatoarele:elevi mai prosti ca nuciodata, oamenu mai inculti ca niciodata, droguri si drogati care te omoara, sala de pacanele la fiecare cokt de strada, datorii externe uriase, parade de transexuali si homosexuali, conducatori prosti, antinationali, inapti, precum iohanis, resursele naturale exploatate de strainatate, si cate si mai cate. Dar, exista si o parte plina a paharului: in prezent, unul ca tine are posibilitatea sa il injure pe Ceausescu. Destul de putin, zic eu, mai ales ca nici nu stiam ca existi. Puteai sa il injuri si acum 35 de ani, ascuns la tine sub pat. De ce sa tii neaparat sa te auda si alti cand faci asta, spre exemplu eu? Ce treaba am eu, sau alti oameni, sa iti cunaostem parerile tale, cate vreme nu ai nicio valoare? De ce ti le scrii? Am uitat sa iti mai atarn ceva ceva langa glanda din care ti se scurge veninul: niciun fel de industrie, niciun produs romanesc, nimic. Aproape nimic. Si, colac peste pupaza, unul ca tine are dreptul sa se exprime.

 81. Te contrazici singur citez:”tatal lui lucrase intr-o Regie… si acea regie construise vilisoare tip pentru salariatii respectivi. Comunistii le-au confiscat si proprietarii au ajuns chiriasi in casele lor.” deci regia CFR a construit case de SERVICIU si vrei sa spui ca le-a facut cadou salariatilor, cat esti de slab. Spiru Haret a construit anexe la scoli pt directori, se schimba directorul, se schimba si locatarul. Este firesc sa fi fost obligat sa plateasca o chirie dupa ce nu mai lucrezi, bine ca nu l-a dat afara, iar chiriile socialiste au fost mici. Toti muncitorii primeau apartamente/un acoperis, cu chirie modica, 150 de lei din 1800 lei nu-i mult. Azi toti care termina o pregatire si vor sa lucreze trebuie sa-si ia o chirie care echivaleaza cu jumatate din salariu, asa ca nu mai huli. CFR-istii au fost bine organizati si cei mai predispusi la greve. A mi-am amintit si in alte domenii au fost realizate locuinte de serviciu, pe langa Statiunile de cercetare agricole erau aprox. zece case sau mai mult.

 82. De-a lungul intregii lor istorii, romanii I-AU ASASINAT pe toti patriotii nationalisti romani. Ultimul a fost Nicolae Ceausescu. Cred ca si politicienii actuali au inteles asta si au grija sa nu-i asasineze romanii si pe ei. Asa ca, au trecut la indeletnicirea cea mai draga romanilor, linsul talpilor straine. Desigur, nu numai talpile straine sunt linse!

 83. Constat in ciuda advresitatii autorului pt Gadea ca Gadea este un realizator foarte bun daca este sa ma iau dupa numarul urias de comentarii. De multe ori adevarul este in fata noastra dar preferam lucrurile complicate, folclorul in special, pt ca ne salveaza din prostia in care traim. Un Ceausescu normal umple de rusine ceata de pupincuristi carora pt scuza le convine un Ceausescu dictator. De obicei dictatori nu pot apare fara o masa considerabila de fanatici. Eu n-am auzit ca vreun nomenclaturist sa fi disparut brusc. Da, exista rotatia cadrelor si unora nu le convenea noul post. Iliescu nu a fost bagat la inchisoare ci mutat in final director la o editura, nu la canal. Musiu Serbanescu si multi alti comentatori refuza ideea umanizarii lui Ceausescu pt ca altfel pupincurismul lor ar deveni gretos. Tocmai de aceea Oprean are dreptate cand povesteste despre salutul prin miscarea capului a socrului sau. E un nene pe aici Tibi1 care spune ca poporul a facut. De ce nu face mai scamatorule poporul si acum? Pt ca n-are carmaci!

 84. Intre 1950 și 1960 peste 3 milioane de persoane au fost supuse regimului represiv, încarcerare, colonii de muncă, reeducare și deportări iar dintre aceștia aproximativ 800.000 și-au pierdut viața. Multi au fost urmăriti politic, arestate la domiciliu, s-au făcut presiuni asupra lor. Dosarele lor au fost trecute la MAI ca sa nu fie considerai disidenti. Frica era dominanta si singurul gand era supravietuirea. PCR, pile cunostinte, relatii era un mecanism de corupție socială.
  In anii 1984, 1986 sistemele de încălzire nu făceau față, caloriferele erau golite pentru a nu îngheța, ceea ce determina în unele cazuri apariția de țurțuri în casă. Pana si in teatre, actorii si spectatorii erau imbracati cu haine groase si manusi.
  În București întreruperea apei curente, a electricității era o practică aplicată în zonele unde nu aveau reședințe membrii de partid. În RSR s-a trăit mai rău comparativ cu alte state comuniste…
  (hotnews)

 85. Sigur, Gadea, in traducere libera, ucigasul platit, umple si el un spatiu. Dar „epoca” Ceausescu nu trebuie redusa la niste nimicuri zaharoase si fara substanta. Si prezentul articol nu face decit ce a facut Gadea cu Oprean, dar pe invers. Bafta..

 86. Si un comentariu:

  dinfranta • 2020-12-22 19:01
  Zau ? // „Scoala functiona cum trebuie”, adica, pentru copiii de la tara o luna, pentru cei de la oras 2 saptamini de invatamint la cimp, la munci agricole. La liceul meu de lux din Galati, o zi pe saptamina munca manuala in atelier. Cultura functiona, aveam o pila la librarie sa-mi puna deoparte foartele rare carti cu adevarat de cultura. Daca nu aveai pile fluierai a paguba. La fel si cu haleala, nu aveai relatii faceai foame. Daca hotarele nu ar fi fost inchise, toata lumea ar fi sters-o din Ro (ultimul ar fi inchis dupa el lumina, spunea un banc din vremea aceea). Cit despre chestia aia ciudata care se cheama „libertate”, nici cu pile nu o aveai. In sedinte obligatorii erai obligat sa inalti ode partidului pe care il blestemai apoi printre dinti. Etc.

  Leo55
  Am asteptat 7 ani de la achitarea banilor sa pot sa iau o masina 1982-1989 Erai fericit daca cumparai o Lada , la fel o bicicleta Sputnik in loc de una Tohan autohtona. Pentru un medicament am vorbit cu o cunostinta care cunostea o farmacista acolo si mi l-a procurat la pret dublu pentru un rezervor de benzina stateai 2 zile la coada. Oamenii din comunele din apropierea capitalei veneau iarna pe jos (15-20Km) la serviciu in Bucuresti (iarna circulatia vehiculelor particulare era oprita). De ce crezi tu ca era atat de „iubit” tovarasul?

 87. @ Generalul Paton: foarte corecta ultima afirmație a domnie voastre. Dacă nu ai cârmaci te duci cu nava spre adâncurile marii, exact ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă la noi. Macedonienii dacă nu-l aveau pe Alexandru erau anonimi in istorie. La Nicopole , Occidentul a luat o capaceala zdravănă de la turci. Oare de ce? Fiindcă aveau conducători la fel de dibaci ca cei din zilele noastre. Din păcate acum nu mai suntem nici tara agrara. Suntem doar o simpla piața de desfacere, administrata de șefi de tarabe parșivi, tradatori și antinatiinali. Pentru ei intotdeauna produsele din Vest sunt întruchiparea calității, iar ideile lor, dacă nu sunt acceptate,sunt îndesate pe gat, asa cum se procedează cu ratele și gâștele suouse îngrasarii înainte de a fi sacrificate pentru deliciul stăpânului.

 88. asavreau • 2020-12-22 20:59
  A fost primăvara de la Praga. // Opoziția lui Ceaușescu la intervenția armată, a făcut ca ușile celor din vest să se deschidă, să ne ajute. Așa sa pornit industrializarea. Ceaușescu nu s-a opus că era anticomunist. Adevărul era că , Ceaușescu era îngrozit că rușii vor intra în România și de aceea a căutat sprijin la Franța, SUA, Anglia. În 1968 am fost la un pas de a fi desființați ca țară. Ne-a ajutat mult și China care avea niște obligații față de România. Occidentul ne-a dat armament, tehnologie, bani dar China au amenințat direct URSS, că dacă intă în România, intră și ei în URSS. Este drept puși și de SUA care numai ce-i recunoscuseră ca stat și cu sprijinul nostru. Din 1972 a început să se împută treaba dar lucrurile nu s-au schimbat brusc în rău….

  Amerlocu • 2020-12-22 20:06
  De unde e nostalgia? Foarte simplu! Iși amintesc cu nostalgie în primul rând de tinerețele lor. Comunismul a oferit egalitatea în sărăcie a marii majorității a oamenilor. Analfabetul necalificat era adesea mai bine plătit ca medicul sau inginerul. Trăia în același soi de apartament mizerabil. Stătea la aceleși cozi. In comunism era o categorie de activiști, de vârfuri ale administrației și aparatului de represiune ce o duceau foarte bine. Numai că ăștia trăiau foarte bine cu mare fereală. Nostalgicul comunist ar fi gata să îndure orice privațiuni doar ca toți oamenii să trăiască iar în apartamente igrasioase să stea la cozi și să viseze la o Dacie răpciugoasă cu 30 de litri de benzină pe lună. N-am auzit de picior de „nostalgic” care să fi emigrat în China, Coreea de Nord, Transnitria, Belarus sau Cuba…

 89. Serbanescu are dreptate in ce-l priveste pe CRIMINALUL COMTRA UMANITATII ROMANESTI, un PROSTOCRAT FANATIC BOLSEVIC COMINTERNIST intre CAMARAZII COMINTERNISTI cu studii, l-am numit pe Ceausescu, chiar daca el, Serbanescu, nu i-a accentuat caracterul criminal
  legat de GENOCIDAREA POPORULUI ROMAN si DISTRUGEREA TRADITIILOR MILENARE ROMANESTI, acuzandu-l sibilinic, chiar monstruos pentru CRIMELE ALTORA din decembrie 1989!!! Practic Serbanescu, bazandu-se ca are un spate beton, de PROFI RASTALMACITORI/MISTIFICATORI,
  se face COMPLICELE gruparii COMINTERNISTE a lui Ilici GENOCID care exact aceasta INSCENARE ORDIN Narra a folosit la LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern, A ASASINAT 60.000 de ROMANI acuzandu-l pe Ceausescu de „GENOCID” si „SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE” pe care A COMIS-O ULTERIOR, pana-n 2004 personal si ulterior prin CLONELE Basoid si Alogenu Secu-i, de fapt NU AU SUBMINAT-O, ci AU MINAT-O de s-a ales pulberea…

  Observ ca cei mai inversunati alatrinezi, promotori ai „prostocratiei”, sunt si cei mai aprigi adulatori ai iepocii de Aur a lu PROSTOCRATU Ceausescu!!!

 90. Stefanescule ceasca nu are nevoie de povesti romantate pentru ca el a ridicat romania nu loazele de dupa 89 in nici-un caz/ Comunismul a fost cea mai buna si mai dreapta societate in momentul ala, Toata lumea muncea si nu pentru X sau Y ca sa aiba bani de bora-bora. Munceau pentru ei ca asa s-au facut 4 mil de aparamente si cam tot ce vezi in jurul tau azi, aproximativ 95% din ce vei si nu ati apucat inca sa darimati si sa furati.Nu de alta dar doriti cu ardoare sa distrugeti ce a zis Nicusor la proces „NU o sa puteti nici macar zugravi cit s-a construit pe timpul lui tata” Si cita dreptate a avut au trecut 34 ani si inca nu ati putut sa distrugeti tot. Stii cum spuneati voi” desteptii pamintului” PCR era Pile Cunostinte Relatii> Ce vedeti acuma PCR de atunci este la soimii patriei cu ce vedem azi. Incearca sa bagi unul fara pile in administratie, banci, regii, si alte sinecturi si vezi daca poti. Sa-mi arati mie vreunul intrat si ajuns sef in aceste institutii. Bai nicicind iin comunism nu aveai sa vezi amploarea PCR de acum PCR de atunci a ramas prost. Vezi acum oameni cu facultatea terminata la sto, si lucreaza buticar. Orice analfabet poate obtine o diploma. Atunci stii si tu terminai 8 clase examen de capacitate, la liceu si facultate nu intrai pe pile ci pe baza de concurs, bacaleauratul si examenul de stat erau examene nu bataia de joc de azi.Toata lumea muncea primeau o casa si copiilor faceau scoala MOCA.Si atunci de ce sa romanteze perioada nu este nevoie. Acum ce vezi curvasareala, liniute , bagabonteala , clanuri,si oameni care muncesc pe brinci pe aproape nimic aici si afara ca sa faca pibul altora.Asculta la mine nu exista termen de comparatie cu ce a fost atunci si ce este acum. Asa ca mucles tata Acum este raiul hotilor, smecherilor castelor.

 91. Comenteaza toti neavenitii de perioada comunista , bietul Oprean ,ce vina are ca s-a iubit sincer cu o fata , care intamplator se numea Ceausescu ? Natarailor , razbeste URA din vio! Doamne feri!

 92. „…sute de mii de oameni simpli, normali, așa ca dl. Oprean, au murit în condiții abominabile în detențiile de ani, de zeci de ani, de sute de ani, de mii de ani din Gulagul românesc,…”
  Sute de mii de oameni cu mii de ani; adica mai putin de 4 zile de detentie de detinut decedat? Totusi, dl. autor poate mai umbla pe la zero-uri!

 93. Romanii nu sunt nostalgici decit dupa tineretea lor . In alte aspecte ei compara . Cum au preluat comunistii Romania in 45 ( o tara practic in feudalismul tirziu ) , si cum au preluat democratii de azi Romania , de la ei ! Ce au realizat comunistii economic si social , ce au realizat democratii eco -social ! Comunistii au creat o tara , cu singe si suferinta , democratii au distrus acea tara , tot cu singe si suferinta ! Este o diferenta ! Acum pregatesc si ei PARTIDUL UNIC , dar nu il boteaza PCR !

 94. pentru ca mkultra te-ve ii „normalizeaza” pe canapelishti ca urmeaza o noua dictatura intru „binele lor”. i-au spalat 34 de ani pe creieri cu televizorul, cel mai tare mijloc de hipnoza in masa a oificatilor, pentru a-i intoarce intr-o dictatura mai sinistra decat a lui ceausila: dictatura maoista, bazata pe controlul prin tehnologie. sper inca sa va treziti…cei care au realizat ca in Tara nu are cum sa fie bine, din cauza adormitilor slugarnici si pomanagii, au plecat. au ramas cativa care vad si nu au putut sa plece…

 95. Probabil ca cei care il regreta pe Ceausescu sunt prea tineri ca sa stie cum se traia in Epoca de Aur.
  E adevarat ca s-au facut si cateva lucruri bune dar, per total, tot ce s-a reusit a fost o economie falimentara, ineficienta si de calitate foarte joasa. Asta a fost principalul motiv al falimentului de dupa’89, ajutat bineinteles de hotii care au luat puterea. Dar sa nu uitam ca multi dintre ei s-au ridicat din rangurile protipendadei comuniste si securitatii.
  Mircea Oprean mi-a fost profesor. Un individ suficient de inteligent care si-a castigat titlul academic pe merit, dar care a profitat din plin de pozitia privilegiata. Comportamentul lui era sfidator fata de toti colegii lui, dintre care unii erau persoane intr-adevar eminente. Simplul fapt ca schimba masinile ca pe ciorapi in timp ce circulatia era oprita, iar colegii lui, oameni de prestigiu, trebuiau sa-si puna galosii ca sa alerge sa prinda tramvaiul, spune ceva. Sunt multe exemple dar nu intru in detalii.
  Intr-adevar, Romania este intr-o situatie deplorabila, chiar tragica. Dar e culmea ipocriziei/prostiei sa crezi ca a fost mai bine inainte de ’89.
  Nu sunteti de acord cu ce se intampla? Mergeti la vot, scapati de banditi! Dar, in istoria de 2000 de ani, cand s-au unit romanii sa faca ceva pentru ei… Totul se rezuma la injuraturi pe internet… in fata nu prea are nimeni curajul

 96. „Dar sa nu uitam ca multi dintre ei s-au ridicat din rangurile protipendadei comuniste si securitatii.” In ’89 s-a strigat jos comunismul,jos securitatea! dar…s-a continuat lupta impotriva comunismului in timp ce securitatea a preluat puterea.Si a preluat-o ca sa sfarseasca prin a fi sluga altora si vataf pentru noi.

 97. Ceausistul „darius” daca tacea filosofardat ramanea…MONSTRUOZITATEA IDEOLOGIEI GENOCIDULUI nu putea fi mai bine ilustrata decat de acest TROL imbatranit pe forum care e mai marsav in „logica” folosita prin care-si bate joc ticacalos de SUTELE DE MII DE ASASINATI ai dejism-ceausismului si de milioanele de existente distruse folosind expresia „sange si suferinta”, comparativ, numai ca sa ridice in slavi PRETZUL SANGELUI, SUFERINTEI si TERORII de 42 de ani de dupa 1947!!! Numai MONSTRUL BOLSEVIC doru popescu FARA Dumnezeu, ATEU marxistoid si FARA PATRIE/APATRID ALOGEN UCRAINEAN, alias dez axon natu rollasonat mai dejecteaza MARSA VII atat de monstruoase, vezi „electrificarea” IMPERIULUI COLONIAL Tzarist botezat URSS – IMPERIUL COLONIAL BOLSEVIC SOVIETIC – dupa UN GENOCID cu MULTE-MULTE ZECI DE MILIOANE DE VICTIME!!!

 98. @ AR’86- ” Nu sunteti de acord cu ce se intampla? Mergeti la vot, scapati de banditi”. Am tot mers la vot și din păcate, banditii s-au inmultit. V-as ruga sa ne luminați și pe noi și sa ne recomandați haiducii pe care ar trebui ca sa-i votam, fiindcă eu tot caut unul ascuns în pădurile patriei și nu reușesc ca sa-l găsesc, deși frecventez foarte des pădurea în cautarea lor.
  PS. As dori sa ne vorbiți, firește puțin, despre anii 1965-1982, ani în care inyrai intr-un debit de țigări ca sa cumperi orice marca îți doreai, când la alimentara cumpărai untul la 25, 50, 100, 200 de grame, când cafeaua era și verde si ti-o prăji singur, când carnea era la discreție, gazul costa 15 bani, rețineți, 15 bani metrul cub, curentul 10 bani, pâinea alba 2 lei, cea neagra 1.50, benzina 1 leu litrul, etc. De ce nu reliefati și perioada 50-64, când aleșii aleșilor dominau spațiul politic, când in inspectoratele școlare sau în instituțiile deconcentrate minoritarii erau precum pui de vrăbii. Despre aceasta perioada nu aveți dezlegare. Atunci a fost teroare. Naționalizare, închisoare pentru floarea intelectualitatii, taranimii, dezumanizare, teama, moarte, dar și multa multa conștiința națională și dragoste fata de adevăr, frumusețe și dreptate, cuvinte, fapte și oameni deosebiți pe care refuzați sa-i pomeniți sau sa va închinați memoriei lor. Uneori unghiul din care unii privesc realitatea sau trecutul e atat de ascuțit încât le e teama ca cei care i-au pus în fata lui ca sa privească și sa comenteze ca o sa-i înțepe în inima sau in conștiința abandonata și or sa moara din dragoste fata de progresism și nationwlism disimulat.

 99. Sa vedem si alte parti bune ale lui Ceausescu si sa le comparam cu actiuniule slugilor posdecembriste.
  În Declaraţia din aprilie 1964 au fost formulate principiile politicii externe a României: independenţa şi suveranitatea naţională, neamestecul în treburile interne şi avantajul reciproc. Pe această bază, au fost respinse planurile de integrare economică a statelor membre ale CAER, precum şi propunerile de instituire a unui comandament militar unic al Tratatului de la Varşovia.
  Plenara 5-6 aprilie 1966 Cu acel prilej, s-a abordat, pentru prima dată într-un stat socialist, problema rentabilităţii şi a economiei de piaţă, s-a adoptat un program vizând descentralizarea deciziilor economice şi creşterea responsabilităţii întreprinderilor, încurajarea unor iniţiative private (construirea de locuinţe proprietate personală, înfiinţarea unor ateliere meşteşugăreşti, deschiderea de restaurante şi cofetării de către mandatari) etc. Aceste decizii au generat ostilitatea Moscovei şi a sateliţilor ei, care acuzau P.C.R. că neglija teza leninistă potrivit căreia proprietatea privată generează capitalism, ceas de ceas şi în proporţie de masă.
  În aprilie 1968, au fost condamnate abuzurile şi ilegalităţile comise de Securitate în timpul lui Gheorghiu-Dej şi au fost reabilitate mai multe persoane, între care Lucreţiu Pătrăşcanu.
  ps. Asteptam ca slugile de azi sa condamne abuzurile DNA-ului si ale ambasadelor si sa reabiliteze memoria unor cetateni cercetati abuziv si condamnati pe probe contrafacute.

 100. Gadea nu „spala” pe nimeni, volens/nolens domnul Gadea’i acum … cel mai mare DOMN in TELEVIZIUNE /zice ADEVARUL neaos !!!

 101. „Probabil ca cei care il regreta pe Ceausescu sunt prea tineri ca sa stie cum se traia in Epoca de Aur.”

  Boshorogii stiu foarte bine, ei asta isi doresc, egalitatea in saracie si pupincurismul conducatorului iubit. Lipsa scolii la conducatori nu-i deranjeaza, sunt toti la fel !

 102. De ce plebea prinde drag de sociopati opulenti? Pentru ca Sindromul Stockholm este piatra de temelie a sistemului. De exemplu, motivul pentru care parintii permit ca copii lor sa fie injectati cu otravuri documentate este din pricina acestei psihologii dovedite si anormale. Publicul a fost conditionat sa se supuna cu obedienta agresorilor sai sau sa faca fata pedepselor desemnate.

 103. O compunere lălâie, prelungă și plină de ură la adresa unei persoane cu o infinit mai mare dragoste de țară decât a vânzătorilor, trădătorilor și dictatorilor de acum. Și decât a acestui autor- „linge clanțe occidentale” de care suntem sătui până-n gât.

 104. 3 martie, 1904, Nașterea lui Vasile Vulcanescu. Memorie cinstită prin uitare.
  ” Și aș vrea să întreb: nu s-a găsit niciuna dintre aceste conștiințe, care să-și asume, fără gândul niciunui profit personal, sarcina, înalta și dureroasă, în același timp, de a înlatura de pe fruntea acestui ins de elită al spiritualității românești formula: „Deținutul criminal de război Vulcănescu Mircea?” Nu vă îngrijorează, nu vă cutremură această alaturare de cuvinte? Nu se va găsi nici de aici înainte?” Nu, nu se va gasi.

  Eu tot astept un om al legii care să-și asume demersul unui recurs în anulare a sentinței de condamnare a lui Mircea Vulcănescu.

  Altminteri, dacă vom continua să ne exterminăm elitele, vom renunța nu numai la istorie, vom renunța nu numai la ființa noastră, ci vom renunța pur și simplu să fim – Dora Mezdrea Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securități

 105. Al naibii corector. Dacă nu ești atent, scrie ce dorește el. Vasile și nu MIRCEA.

 106. Tu Charlie, cel FARA DE Dumnezeu si FARA de PATRIE … NU TE LECUIESTI, NICIODATA, sa ne URASTI, in mod ATAVIC, pe noi/ROMÂNII, poporul nostru/cel ROMÂNESC, cat si taramul nostru cel STRAVECHI si PARTICULAR (ORIGINAR, ORIGINAL, UNIC si UNITAR)/ROMÂNIA ?
  Este CAZUL sa te POTOLESI ! Altfel, te vom NUMI doar un STRAIN APATRID, TRADATOR de PATRIE/ROMÂNIA si de POPOR/ROMÂNESC !

 107. Din Coti:

  Anonim spune:
  27 IAN. 2023 LA 17:10
  @easy:

  Exagerezi foarte mult.

  Declinul a inceput in era Gorbaciov. Atunci, Occidentul a batut palma cu Rusia. I-a servit pe tava tarile care contestasera hegemonia sovietica si a luat in brate pe cele total obediente, precum Ungaria si Polonia, ambele inglodate in datorii. Cum poti spune despre acestea ca erau inaintea Romaniei, cind Ungaria avea cea mai mare datorie externa raportata la populatie din Europa si una din cele mai mari din lume, comparabila cu a statelor falimentare din Africa si America Latina iar Polonia, pe linga datorie externa, avea si lipsuri de tot felul, exact ca Romania in anii ’80, plus o inflatie, pe care Romania nu a cunoscut-o niciodata inainte de 1990?

  Romania era mai avansata in multe domenii, deoarece lucra cel mai mult dupa licente occidentale. Acest avans o facea, cel putin in domeniul IT, incompatibila cu partenerele din CAER. Romania isi dotase unitatile industriei de virf cu calculatoare americane, IBM, PDP, CDC, HP, pe cind in alte tari virful era sistemul Robotron produs in RDG, o clona indirecta a IBM360. Si in alte domenii lucrurile stateau cam tot asa. Pe soselele si caile ferate romane circulau vehicole construite dupa licente occidentale. Navele aveau motoare fabricate la Resita dupa licenta MAN. Televizoarele produse la Electronica aveau, la inceput, piese japoneze.

  Una peste alta, industria romaneasca in 1990 avea nevoie de retehnologizare, nu de privatizare.

  Ce este evident in comentariul lui Anonim? „licente occidentale”

 108. Dizidenta.
  In URSS, Alexander Soljenitin, Andrei Saharov, M. Rostropovici…
  In Polonia, KOR-ul – Comitetul intelectualilor pentru apararea muncitorilor, universitatea volanta. La noi au incercat 1977 1988 Vlad Georgescu si Mihai Botez sub patronajul reputatului matematician, acad. Octav Onicescu la cei aproape 90 de ani.
  In fosta RDG activa cantautorul Wolf Bierman.
  in Cehoslovacia, Vaclav Havel si toata pleiada Chartei ’77, lansata chiar atunci.
  In Ungaria, arhitectul Laszlo Rajk jr. (fiul celui executat in 1949, un fel de Patrascanu maghiar)
  Romania era scoasa din circuit. Oamenii nu puteau circula, erau impiedicati sa o faca. Cu prea putine exceptii, informatia nu intra si nu iesea. Cine-l contesta pe Ceausescu risca sa fie imediat stigmatizat – culmea, diversiunea cea mai abjecta – ca… „om al Moscovei“.
  1979-1984. Vechii combatanti erau deja obositi, demoralizati, isi irosisera viata, multi imbatrinisera, cei mai multi abandonasera lupta. Pe fostii prizonieri politici, „afara“ ii asteptase o dezamagire mult mai mare ca „inauntru“. Lumea in care iesisera era infinit mai rea decit cea cunoscuta de ei inainte de arestare. Intr-o Romanie aflata in plina degringolada si-n mizerie materiala si morala a aparut „miscarea Paul Goma“.
  In august, avusesera loc grevele minerilor din Valea Jiului. Minerii au anuntat intrarea in greva „in semn de solidaritate cu dl Paul Goma, din Bucuresti“ si au declarat ca se socoteau cu totii semnatari ai scrisorii sale. Un prim-vice-prim-ministru a fost sechestrat in mina: tov. Verdet. S-a cerut interventia premierului Manea Manescu si chiar prezenta la negocieri a lui Ceausescu personal! Represiunea avea sa fie pe masura. Multi mineri aveau sa dispara fara urma.
  Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din Romania. Oameni pe nedrept uitati astazi: dr. Ion Cana, economistul Gh. Brasoveanu, muncitorul, cindva celebru, Vasile Paraschiv…

 109. Care e deosebirea dintre NESIMTIREA RASTALMACITOARE ordin Narra a lu „marius”, sefu unitatii de operatiuni „ude” dislocata pe forum si sefu ATEILOR, RASISTILOR, ANTISEMITILOR dislocati de Securitatea ceausista pe forum? Dej si Ceausescu, ticacalosule, au fost cei doi CRIMINALI CONTRA UMANITATII ROMANESTI care au comis GENOCIDELE pe care voi IENICERII BOLSEVISMULUI/FOSTI ROMANI le puneti pe seama „bolsevicilor evrei”!!! Tot voi, „aparatorii” lu Ceausescu il proslaviti pe ASASINUL IUBIRII VOASTRE(core/Core!) Ilici GENOCID care A ORDONAT EXTERMINAREA a 60.000 de ROMANI scosi de ai lui, in numele lui Ceausescu care DISPARUSE intre 17-20 decembrie 1989, la MITINGURI „proceausiste”!? Orice intelectual vertical, NEVIRUSAT BOLSEVIC, RECUNOSTEA DEMULT ACESTE ADEVARURI!

 110. @ Charlie:
  Amicul nostru, Charlie se duce la psihiatrie. Doctorul îl invita în cabinet. Charlie se asaza pe scaun și zice:
  – Domnule doctor, soția mea se crede găină.
  – Serios, zice doctorul, aduceti-o la noi ca sa o tratam.
  – Imposibil, domnule doctor. Suntem mari consumatori de ouă ecologice.
  – Vreți sa spuneți ca va hrăniți soția bio ca sa facă oua ecologice?
  – Numai bio, cu boabe organice din Ucraina.
  – Atunci, zise doctorul, aduceti-o când nu mai oua.
  – Domnule doctor, zise Charlie,nu o pot aduce când clocește?

 111. Pe vremea „marii iubiri” .

  Venea noaptea femeie după femeie cu sânge pe ele, găleți întregi de sânge, le urcau pe masa de întreruperi de sarcină de la ginecologie, curgea sângele din ele ca de la robinet, iar doctorii nu aveau voie să se atingă de ele până nu venea milițianul să le întrebe ce și-au făcut, cum și-au făcut. Era un sistem criminal. Numai femeie să nu fii într-un sistem ca ăla”.
  Dr. Ana Culcer, fost șef al Secției de Neonatologie a Spitalului de Urgență Universitar
  Confruntate cu privațiuni de neimaginat astăzi, mii de femei au recurs la metode barbare de întrerupere a sarcinii. Avorturile făcute acasă în condiții precare se soldau frecvent cu septicemii, iar multe femei mureau înainte să ajungă în spital.

  In ’89, 100 000 de copii abandonati in orfelinate.

 112. Gadea este mai istet ca autorul. Ca orice pastor pocait omul este un simbrias meserias. Stie ca in acest moment peste jumatate din populatia Romaniei il regreta la modul sincer pe Ceausescu. Ori Gadea nu face altceva decat sa speculeze in interes personal si in interesul televiziunii batranului Varan aceasta noua realitate.

 113. Bulă iese din sediul Miliției. Epuizat se sprijină de un pom. Un trecător se apropie de el și îl întreabă: Nu știți unde se bate la mașină? Bulă răspunde: Nu știu, pe mine m-au bătut manual. (Banc din perioada comunistă).

  „Ca urmare a politicii criminale a regimului comunist, au fost deţinute în închisori şi lagăre, deportate/strămutate sute de mii de persoane. Cifrele propuse de cercetători, luate în considerare de această Comisie, se situează între 500 000-2 000 000 de victime” ( Sursa: Raportul final al Comisiei Prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste)

  Alimentele erau raționalizate, chiar și în marile orașe, inclusiv în București, dar, din cauza penuriei de alimente, nici cele din rații nu se găseau.
  Rația alocată unei persoane
  300 de grame pâine pe zi, 500 de grame de brânză pe lună, circa 10 ouă pe lună şi 500 de grame de carne de porc sau vită pe lună, 1 kg de carne de pasăre pe lună, 100 de grame de unt în fiecare lună, 1 kg de zahăr, 1 litru de ulei şi 1 kg de făină pe lună.

  În România a început să cadă zăpadă artificială: nu se topește pe calorifer. (Banc din perioada comunistă).

 114. Plata datoriilor.

  Datoriile platite cu pretul unor sacrificii uriase de catre poporul roman fusesera facute tot de Ceausescu. Creditele de miliarde luate in conditii dezavantajoase au fost cheltuite pentru a construi o industrie grea anacronica si energofaga, in total contratimp cu momentul si directia in care se indrepta lumea. Politicile economice proaste au zdrobit Romania, care la sfarsitul anului 1981 a intrat in faliment pentru a doua oara in istorie (prima oara a fost in 1933).

  La mijlocul anilor 1970, tarile comuniste isi atinsesera potentialul maxim de devoltare permis de modelul economic socialist. Incepand cu 1980 si pana la caderea regimurilor din Europa de Est, in 1989, in tot lagarul comunist ritmul cresterii economice a fost rezidual, in medie de 1% pe an.
  Exceptie au facut doua tari: Polonia si Romania. In ambele cazuri n-a existat crestere in deceniul 1980-1989, ci recesiune.
  Liderul roman se considera un geniu economic si are solutii la toate problemele: uriasele combinate metalurgice si petrochimice vor fi construite din imprumuturi externe si alimentate cu petrol ieftin, adus cu vapoarele din Iran.
  Criza petrolului – barilul creste de la 3 la 38 de dolari barilul in doar 7 ani; 2. revolutia islamica din Iran, 3. Irakul ataca Iranul. Romania ajunge sa-si cheltuiasca toate resursele valutare ca sa importe titei…

  (Aktual24 Cum a bagat Ceausescu in faliment Romania in 1981.)

 115. Tancuri si mitraliere.

  Primul căzu Aurel Dimofte, întâi în genunchi, privindu-şi nedumerit palmele lipite de pieptul din care ţâşnea sângele, şi apoi prăvălit, tot cu genunchii îndoiti, pe spate, împins de gloanțele ce continuau să i se îndese în trup. Dana lui Radu fu secerată cu atâta putere, încât ţâşni în sus, ca o păpuşă de câlţi, şi rămase câteva clipe în aer, proptită de gloanţe, înainte de a se prăbuşi pe capotă, cu braţele desfãcute.
  Pe Costică Arbnaş, în genunchi, gloanţele îl feriră ca printr-o minune, dar rămase aşa, neclintit, cu găvanele golite, într-un plâns pe care nici măcar nu şi-l simţea. Niţu Stan se aruncă în ţărână şi se rostogoli spre margine, dar se întoarse să-l tragã pe Stroie Crăciun, care gemea întruna: „Stane, nu mă lăsa…”, până când sângele îi ţâşni pe gură, sufocându-l.
  Au crezut că am murit, își amintește Marin Crăciun. Când să mă ia, am mişcat. Atuncea omul cela mic, în scurtă albastră, mi-a tras un bocanc în burtă şi m-a înjurat. Da’ io n-am zis nimica şi numai am gemut şi l-am blestemat în gând. L-am blestemat greu, tare de tot, cu tot neamul lui şi pentru toţi morţii noştri…

  (Varujan Vosganian, „Cartea șoaptelor”.)

 116. NEAMUL nostru cel STRAVECHI de pe acest TARAM … A CREZUT, de peste 5.000 de ani, in ZEUL cel AUTOHTON (de pe acest TARAM) , STRAVECHI (pre-crestin, PIE/3000 BC), cel MITOLOGIC (CERUL ca Tatal Nostru/”*Dyḗws Ph₂tḗr”), NUMIT drept ZEUS/DZEUS/ DomnulZEU/Dumnezeu. ADICA, DINTOTDEAUNA, NEAMUL nostru a SLAVIT si VENERAT CERUL cel OBSERVAT, pe care L-AM STUDIAT (dpv. astronomic) incepand cu OMUL-DZEU al GETO-DACILOR, Zalmoxis/550 BC.
  Si, tocmai de aceea NOI, cei de pe acest TARAM … NU AM FOST si NU SUNTEM ‘ATEI’ ! Si NE MANDRIM CU ZEUL nostru cel stravechi si pre-crestin (CERUL ca Dumnezeu) !

  NEAMUL nostru cel STRAVECHI de pe acest TARAM … A FOST INCHEGAT pe acest TARAM inca de acum 8.000 de ani (dpv. genetic), fiind un neam SEDENTAR si CONTINUU LOCUITOR al acestui taram inca din Neolitic/6000 BC si pana astazi (dpv. arheologic), pecum si MAJORITAR pe acest taram (dpv. populatinal/peste 90%).
  Si, tocmai de aceea, fiind un neam majoritar AICI, NOI, cei de pe acest TARAM … NU AM FOST si NU SUNTEM un neam de RASISTI !

  NEAMUL nostru cel STRAVECHI de pe acest TARAM … A FOST INCHEGAT pe acest TARAM de tip BALCANIC si EUROPEAN inca din Neolitic/6000 BC, CU MULT INAINTE de aparitia neamului EVREILOR/2000 BC pe taramurile cele semitice ale CANAAITILOR/5000 BC.
  Si, tocmai de aceea NOI, cei de pe acest TARAM (European) … NU AM FOST si NU AVEM LEGATURA cu SEMITII (semitii traind pe taramuri canaaite afro-asiatice).

  Si TOCMAI DE ACEEA, orice intelectual vertical [de pe acest TARAM stravechi neolitic/6000 BC, geto-dacic/3000 BC, daco-romanesc/106 AD si ROMÂNESC/post 610 AD, o adevarata INSULA de SUPRASTRAT de tip ROMANESC, dar de SUBSTRAT de tip GETO-DACIC], NEVIRUSAT BOLSEVIC [de catre vecinii nostri slavi, turcici, khazari mozaicati, unguri], RECUNOSTEA(M) DEMULT ACESTE ADEVARURI !

 117. Prima pagină » Bancuri » BANCUL ZILEI | Într-un sat din România trăia un țăran de 150 de ani
  BANCUL ZILEI | Într-un sat din România trăia un țăran de 150 de ani
  BANCUL ZILEI | Într-un sat din România trăia un țăran de 150 de ani
  Gandul
  Publicat: 03/03/2024, 10:52
  GÂNDUL vă prezintă un nou banc care să vă amuze și să vă binedispună pentru tot restul zilei.

  Se spune că, într-un sat din România, trăia un țăran de 150 de ani cu soția lui. Se duc ziariștii să-l vadă și mare le e surpriza când dau peste un om în putere.

  – Cum ai reușit, bade, să te menții așa de bine?

  – Revoluția victorioasă din 1989…

  – Lasă, bade, politica! Ce ai mâncat, ce ai băut?

  – Păi, revoluția victorioasă din 1989…

  – Lasă, bade, astea! Câte femei ai avut, câți copii ai făcut, ce-ai mâncat, ce-ai băut?

  – Revoluția victorioasă din 1989…

  – Ăsta e sonat! Hai să-l lăsăm să zică ce vrea…

  – Revoluția victorioasă din 1989 a adus la noi în primărie un idiot care mi-a greșit data nașterii cu 100 de ani.

 118. e si putin penal ce face gadea numa ca niciun procuror sau macar cna-ul nu vrea sa dea curs vreunei plangeri penale – elogiul persoanelor condamnate pentru genocid – si nici macar sa aplice vreo sanctiune postului. ciudat! dc strategia cnn e sa ne incranceneze contra rusiei facand apel la „indpendenta” odiosului autovictimizat prin „agenturili” care l-au executat dovedeste o crasa necunoastere a realitatilor romaniei „multilateral dezvoltate” mai ales in oroarea deceniului 8. noi nu uitam ca rusii ne-au salvat de satana ceausista prin celebrul „aveti nevoie de ajutor?” ala ambasadorului sovietic atunci si chiar ar fi facut-o mai devreme dc Gorbaciov ar fi avut timp sa se ocupe si de noi. dc nu-i amenintau rusii cu interventia , dobitocii fanatizati de securisti ar fi luptat pana la moarte contra poporului si armatei.

 119. Profesor Bogdan Murgescu, „Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”.

  Totul incepe in 1971, cand Ceausescu preia fraiele economice de la premierul Ion Gheorghe Maurer, decide inlocuirea specialistilor cu politrucii in toate institutiile si anunta ca va incepe construirea unei imense industrii grele.
  Timp de doua decenii, Romania reusise, mobilizand resursele umane si materiale ale tarii, sa recupereze intr-o anumita masura decalajul major pe care-l avea fata de restul Europei.
  Intr-o cuvantare tinuta pe 9 iulie 1971, Ceausescu anunta ca trebuie ca fraiele sa treaca iar din mainile specialistilor in cele ale activistilor de partid. Se pun astfel bazele totalei deprofesionalizari a tuturor institutiilor din Romania – inclusiv a economiei. Planul, va ridica niste mari combinate cu o capacitate enorma de productie, rafinarii si uzine petrochimice, productia rezultata urmand sa fie vanduta pe pietele externe. Numai ca in 10 ani, pretul petrolului importat pe care se baza, a crescut de 10 ori. S-a ajuns la situatia ca produsele finite pe care le exporta sa fie mai ieftine decat petrolul importat.
  Deficitul comercial explodeaza, Romania ajunge in 1981 la 11,4 miliarde de dolari datorii.
  Soluti? Una taraneasca, „Strangem cureaua! Facem economie!”, sacrificarea totala a nivelului de trai al populatiei. A mai adaugat si irosirea resurselor pentru realizarea unor proiecte megalomanice, fara relevanta economica…

 120. de ce ?
  deoarece după prestația de la războaiele de “nation building / regime change din :
  Afganistan – 20 de ani de teroare (Bagram torture station) , bombardamente și genocid (confisdcarea rezervelor unei țări aflate în plină secetă- foamete) plus transformarea ei in furnizorul a > 80% din opiumul mondial
  Irak – 20 de ani de genocid (> 100 000 copii morți din cauza sancțiunilor bazate pe o minciună), teroare (sutele de mii de arestați pe motive tribale care au dus la apariția ISIS) , genocid (1.5 miloane asasinați si > 4 milioane de refugiați înafara țării “eliberate”
  Siria – finanțarea ISIS pentru operația de regime change
  Libia – asasinarea lui Ghadafi si transformarea țării într-un rai al traficanților de sclavi
  sau mai recent după prestația la Zelensky și războiul Torriei Nulland din Ucraina, hmmmm, Ceaușești sunt deja niște monumente de curățenie și sfințenie prin comparație.

  Nu vi se pare ?
  Ori după ce au prestat pe bază de captură de ecran din jocuri video ori pe baza de “The Ghost of Kiev” ori pe bază de “vitejii apărători” ai Insulei Șerpilor , Ceaușeștii sunt deja “ a pallet cleanser “

 121. @Hmmm

  poate că analiza ta copy & paste ar trebui să adaugi și sancțiunile comerciale reprezentate de “clauza”
  când îți faci un business plan bazat pe inexistența unor tarife vamale devastatoare (1971) și apoi trebuie să plătești niște credite luate la dobânzi variabile din niște exporturi pe care trebuie să le realizezi când ți s-au pus niște tarife vamale ruinătoare (1981) …… s-ar putea să ai o problemă . Problemă pe care nici polonezii n-au putut-o rezolva.

  Ref activiști – specialiști posibil ca datoria externa a aceleiași Polonii să fi crescut la un nivel dublu decât cea a României în aceiași perioadă tot din cauza politicii lui Ceaușescu de înlocuire a “specialiștilor” = vechea gardă de activiști de partid plasați politic prin ministere cu “activiști” = noua gardă de activiști de nu așa ?

  Că și azi când se schimbă conducerea la privat pe bază de achiziție / fuzionare tot middle managementul zboară instant , ceea ce se întâmplă nu-i așa tot din motive de hahahaha “ceaușism” și nu de neam-prostie adânc împământenită și de certitudine ca majoritatea lor ocupă ceea ce se caracterizează în mod antropologic prin “bullshit jobs” așa cum sunt ele descrise în cartea cu același nume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.