Trei „profesori” universitari încasau șpăgi, de mii de euro, pe chitanțe false de la studenții care, chipurile, absentau de la cursuri sau laboratoare, dar voiau să intre la examene. Sumele de bani erau adunate de către „șefii de an” și depuse pe birourile celor trei „profesori” alături de un tabel în care erau trecute numele studenților care au cotizat.
Neplătitorii nu intrau în sesiunea de examene. Chitanțele, tabelele și alte înscrisuri, alături de diverse sume de bani ar fi fost descoperite de către procurorii anticorupție la perchezețiile care au avut loc, în birourile acestora de la Facultatea de Silvicultură. Decanul facultății nu vrea să declare nimic, deși este și el vizat de ancheta procurorilor, iar rectorul universității spune că nu și-a pus problema demisiei.
Echipa de făcut bani. Nu școală.
Cei trei dascăli, de la Facultatea de Horticultură și Silvicultură, care au găurit buzunarele studenților, au folosit câteva tactici pentru ca fabrica de șpagă să funcționeze în siguranță. Surse apropiate achetei desfășurate de către procurorii DNA, Serviciul Teritorial Timișoara, spun că cei trei și-au pregătit terenul din timp. Ei i-au îndepărtat din jurul lor pe cei pe care nu erau siguri și i-au antrenat în ”fabrica de făcut bani” pe șefii de an. Astfel, ei au pus bazele unei suveici care cuprindea studenții ce lipseau de la cursuri, ori laboratoare. Ca să intre la examene, aceștia ar fi trebuit să cotizeze, aparent legal, sume de bani cuprinse între două și patru sute de lei, în funcție de ”numărul” absențelor. În schimbul banilor șefii de an eliberau o chitanță, fără serie, fără semnătura casierului și fără ștampila unității care încasa ”amenda”. Era menționat doar numele, suma de plată și ce anume ar reprezenta aceasta.
Chitanțele miilor de euro erau false
Studenții cotizanți nu primeau chitanța, ei doar o vedeau. Sumele de bani strânse erau evidențiate într-un centralizator care cuprinde numele tuturor celor care au cotizat și care puteau intra la examene. Fiecare din cei trei profesori, care predau intre patru și șase materii, primeau aceste centralizatoare. Studenții care nu-și plăteau ”absențele” nu erau acceptați la examen. Cât despre chitanțele în care era evidențiată, așa zisa plată a absențelor, acestea erau false.
Cumpărate de la un magazin situat peste drum de facultate, ele nu erau înregistrate în evidențele contabile ale Facultății de Horticultură și Silvicultură a Universității de Științe ale Vieții Timișoara. Pe chitanțe scria că plata reprezenta: ”Taxă înscriere în asociație” și ”Taxă simulator cinegetic” . Toate acestea, respectiv, bani cash, chitanțe și centralizatoare au fost descoperite de către procurorii anticorupție la perchezitiile domiciliare efectuate tututor persoanelor implicate în Dosarul ”Fabrica de bani”, de la Silvicultură.
Trebuie să lămurim, însă și motivul pentru care chitanțele aveau acele înscrisuri la plățiile efectuate de către studenți. Aferent Facultății de Horticultură și Silvicultură există o asociație intitulată: „ Institutul de Biotehnologia Plantelor-IBP”, condusă de chiar decanul Facultății de Horticultură și Silvicultură, Dorin Camen. El nu a vrut să răspundă la întrebările legate de asociația pe care o conduce și, mai ales, dacă studenții pot face parte din această asociație. Un număr însemnat de chitante având, la motivul plății ”taxă de înscriere în asociație”.
Șefii de an, cei care strângeau șpaga pentru profesori, ar fi depus pe birourile acestora sumele rezultate din ”plata absențelor”. Dacă ar fi să facem un calcul ce ar reprezenta șpaga încasată de cei trei ”profesori”, la fiecare din sesiunile de examen, am ajunge la sume însemând zeci de mii de euro. E suficient să menționâm să e vorba de câte 80 de studenți pe anii de studiu, trei și patru. Aici mai trebuie adăugat că fiecare din cei trei ”profesori” predau, la Horticultură și Silvicultură, între patru și șase materii, contabilizate la capitolul ”absențe” cu plata pe loc.
Control judiciar pentru șpăgari
Luna trecută, procurorii de la DNA și ofițerii de la DGA au prins-o în flagrant pe Maria Moatăr, prodecan la Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate, noua denumire la la Horticultură și Silvicultură (!), în timp ce primea, de la un șef de an, suma de 2.000 lei – pentru ”motivarea absențelor” și participarea la sesiunea de examene din acestă vară. Ulterior, alte două cadre didactice de la aceeași facultate au fost reținuți de procurori. Este vorba de Dragomir Petru Ioan și Ștefan Carolina, toți provenind din județul Caraș-Severin, dar care făceau parte din aceeași grupare infracțională cu prodecana Moatăr. Toți trei se află acum sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile și sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete. Dragomir Petru se mai ocupă, spun sursele noastre și de o firmă privată de exploatări forestiere. Toți trei au salarii nete cuprinse între 10.000 și 24.000 de lei pe lună.
Rectorul și decanul tac rușinos
”Nu declarăm absolut nimic. Nu facem declarații, deocamdată”, spune, pentru Cotidianul.ro, Dorin Camen, decanul Facultății de Horticultură și Silvicultură. ”Sunt un om care iau decizii. M-ati pus în dificultate. Vreau să mă comport foarte responsabil și vă invit să discutăm. Nu vreu să ascund nimic,” a declarat rectorul Universității de Științe ale Vieții, Regele Mihai I, pentru Cotidianul.ro, dar nu a vrut să spună nimic în cadrul convorbirii telefonice avute cu domnia sa. Probabil era mai preocupat de firma de cadastru PROCAD, de care se ocupă direct și frecvent. Peste toate acestea, decanul Camen este vizat și într-un alt dosar, instrumentat de către procurorii anticorupție, dosar care poartă numele de ”Erasmus”.
Sergiu Miat
In vremea lui ceasca la spaga pe locurile fruntase erau benzina , Kentul , sapunul Fa , banii …
si uite-asa, statul, taie ” aripile micilor intreprinzatori”..!!!
Mare scofală a făcut DNA Timiș! A terminat cu politicenii corupți,i-a băgat pe toți la pușcărie, iar acum se iau de niște profesori!
Asta nu e treabă de DNA(unde iau niște salarii de te doare capul), ci de procurori normali de Tribunal! Nu le e rușine să iasă în presă cu ”cazuri” de genul ăsta?
Măcar creierul operațiunii ar trebui să ia cu executare. Probabil că-i cineva care cunoaște șemcheria cu chitanțierele false pentru c-o aplică în mediul privat.
Rectorul trebuie să aibă o discuție bărbătească cu decanul și să-i spună să facă curat (dacă n-a știut de manevră) sau să plece (dacă a avut cunoștință). Nu trebuie să vină DNA și DIICOT să-ți măture prin casă și să-ți scoată șobolanii din pod. Exact pentru motivul că unii au responsabilități.
Rugăm frumos procurorii de la DNA și DGA să facă o vizită vis-a-vis la Facultatea de Veterinari , să vadă și acolo grupări infracționale de luare de mită , condiționări de tip €£$ în promovarea examenelor , propuneri sexuale șamd . Sa vada lumea ca predau oameni care nu stiu sa numere pana la 100 , dezaxati mintal si prosti bata . Sunt clanuri ca in mafia italiana , se mananca intre ei pe bani , mita, posturi si isi atrag studenti sugaci care sa le cante in struna si sa ii sclaveasca