Iohannis, la papion: Dedic acest premiu tuturor românilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit miercuri noapte la Washington, D.C., premiul Atlantic Council Distinguished Leadership.

Cu această ocazie, politicianul român a susținut o alocuțiune în cadrul căreia a precizat că în Europa Centrală și de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii.

Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaștere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO și partener și prieten al SUA.

Începând din 2001, cu câțiva ani înainte de a adera la NATO, și apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România și poporul român au luat decizii îndrăznețe, curajoase și hotărâte pentru a consolida țesutul democratic al societății noastre, pentru a fi la înălțimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică și pentru a transforma țara noastră într-o ancoră a stabilității strategice, a prosperității și a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei.

În Europa Centrală și de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.

Eforturile românești au rezultate care depășesc cu mult granițele noastre naționale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei și a alianței transatlantice și merită să fie recunoscute.

Așadar, aș dori să-i mulțumesc lui Fred Kempe și conducerii Consiliului Atlantic pentru că au ales să recunoască și să onoreze eforturile României.

De asemenea, îi sunt recunoscător fostului consilier pentru securitate națională, Stephen Hadley, pentru introducerea din această seară și pentru contribuția sa unică la ajustarea și implementarea viziunii Președintelui George W. Bush privind o Europă unită și liberă, în care românii și celelalte națiuni din Europa Centrală și de Est pot îmbrățișa demnitatea, democrația și prosperitatea. În această seară ar trebui să onorăm și acest aspect.

În 2011, vicepreședintele Joe Biden a fost pe aceeași scenă, pentru a primi același premiu și a susținut o declarație foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală.

El a spus: „A sosit timpul pentru Europa Centrală. Ați arătat că sunteți pregătiți pentru provocările noastre comune, dornici să le faceți față și capabili să le rezolvați. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală.”

Într-adevăr, țările noastre și-au crescut capacitatea de a-și îndeplini responsabilitățile de parteneri și aliați din Est ai Americii.

Astfel a apărut Formatul București 9 (B9) – o inițiativă condusă în 2015 de România și Polonia, care include toate statele din Flancul Estic și oferă o platformă robustă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO.

Astfel majoritatea țărilor noastre de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creșterea bugetelor pentru Apărare și în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor militare. Și tot astfel, țările noastre au avut capacitatea să acționeze unitar, cu hotărâre și să reprezinte o forță puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în același timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale.

Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra și de a respinge acest oribil atac rusesc.

În calitate de Președinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina.

Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România căutând refugiu, siguranță și liberă trecere. Aproape 40.000 de copii învață acum în sălile de clasă românești. Milioane de tone de asistență umanitară au trecut în Ucraina prin și din România.

România a ajutat, de asemenea, Ucraina să mențină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice și facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile românești de pe Dunăre și Marea Neagră.

Toate aceste eforturi continuă, atât timp cât este nevoie, pentru că suntem conștienți de rolul cheie pe care România îl are în a ajuta Ucraina să obțină victoria și pacea, să reușească economic și să se integreze în Uniunea Europeană.

Așadar, mesajul meu pentru voi în această seară este: România a abordat cu seriozitate apelul – „ce poate face America împreună cu Europa Centrală”.

Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea și progresul economic și pentru a ne asigura că democrația continuă să ofere rezultate.

Este responsabilitatea noastră comună și puteți conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România.

Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

35 de Comentarii

 1. ha ha ha ha ha

  asta se iluzioneaza ca ar fi luat un premiu…

  ha ha ha ha ha

  i-au dat si sulu de hirtie iegenica la intrare?

 2. Sa se spele dulapul saseac cu premiul pe capatina. El crede ca vorbea cu marioneta senila, eu bine acea mariineta e Dana Carvey un comedian cu masca care il imita bine dar mai scund. Bravo sas timpit baga batu in gardu rusilor ca vei primi inapoi de sute de ori. Apropo partidul liberal este dusmanul intern al tarii noastre. Succesuri johannis vei avea probleme de sanatate sper ca esti intepat cu adevarat.

 3. Trebuia sa se prezinte descheiat la 2 nasturi la camasa si cu barba de 6 zile. Eventual in bluza de trening.

 4. Mie sa nu-mi dedici acea scarba de „premiu” . Nu primesc dedicatie de la presedintele anti-Roman al Romaniei, a uni premiu oferit de o fosila reptiliana din Washington.

 5. Sa stiti, dle presedinte, ca noi, romanii ne aia pe acest premiu… cu flori si cu aplauze!
  Aia sa stiti…

  A-propos, aveti curaj sa iesiti pe strada sau macar intr-o conferinta de presa LIBERA, in fata jurnalistilor, sa ne vorbiti despre maretele dvs realizari ca presedinte?!
  NU aveti, deci sunteti ZERO ca lider!
  Premiul asta e ZERO, ca si dvs!

 6. daca tu ti-ai luat, „Maria Ta”, palma peste ochi de pr os t a la u infatuat ce esti, nu o da Natiei Romane, ca noi nu o vrem. Pastreaz „pata” pe ochii de perpetuu calator de lux ce esti…

 7. ”Iohannis, la papion: Dedic acest premiu tuturor românilor”.
  Care suporta cu stoicism saracia lucie in care i-au adus guvernantii.

 8. Johanis te rugam si te somam sa-ti bagi hartia aia cadorisita tie de mos Biden, sa ti-o bagi undeva…noua nu ne pasa de hartia aia, inutila. Ce drak’ mai Johanis, nu te potolesti – sa-ti mananci pensioara cu partenera de munca si de viata, caci, nu vei primi nici un job gras, caldut, nicaieri.

 9. NU NE INTERESEAZĂ, BEY JEGANNIS… și vezi că de data asta dacă dai patriotu’ urkacilor, există lege care te trimite pt cel puțin 15 ani după gratii pt ÎNALTĂ TRĂDARE NAȚIONALĂ

 10. O, pasa, cat de darnic esti! Hartie igienica inca mai gasim, nu avem nevoie de „premiul” de sluga.

 11. Avem dovada cea mai clara cu ce poate deveni o TZARA dupa ce a incaput in mainile IDEOLOGIEI GENOCIDULUI, dupa o ISTORIE implinind deja O SUTA DE ANI…Nu voi inceta sa repet, pui in fruntea unui stat, dupa ce ai pus in fruntea INSTITUTIILOR sale FUNDAMENTALE,
  ILEGALI perfect instruiti sa COMITA ORICE CRIMA LA ORDIN si ai STATUL si POPORUL la PICIOARE!!!
  Fara exceptie acesti CRIMINALI se vor raporta „tzarii si popolului” dupa ce au fost LEGENDATI SUBVERSIV, prin FRAUDA ELECTORALA!!!

 12. nu ma pot accept un asemenea premiu, daruit de un poluator nociv, care, vorba cuiva, se crede din Walhala, desi nu poate ajunge acolo pt ca-i rezervat doar eroilor cazuti pe campul de lupta nu pe „campiile” electrice ale unui encefal de ”rasa” inalta care recita discursurile scrise de altii pt ca nu-l duce aria lui Broca.

 13. Presedintele Xi ofera investitii de zeci de miliarde. Presedintele nostru primeste o tinichea si vorbe de claca.

 14. Securitatea si Cominternul sunt in criza de SCENARII DE ACOPERIRE si de aceea au ramas fixate pe DIVERSIUNEA ABORDARII PE PERSOANE FIZICE!!!

 15. @ je: te-ai sucit?…ce-ți mai face soacra?:)) tot în Italia?

 16. S-a trecut la alt nivel! Pentru o sferă din plastic,Johannis cedează un complex a.a. „patriot” de 1 miliard de dolari! Succesuri guys! Când ești chemat la raport la Înalta Poarta, sigur trebuie să plătești tribut!

 17. Poate cotidianul sa introduca sistemu thumbs up sau thumbs down in comentarii intreb pentru un prieten care fumeaza iarba domne

 18. Ce ‘dedicații’ îi fac unii români (mai ales pe motivarea premiului primit), aceasta-i întrebarea!

 19. „CUM SE NUMEȘTE ACTRIȚA CARE A FOST ȘI EA PREMIATĂ PENTRU…. CA ȘI „DULAPUL CĂLĂTOR”-.ȘAPROPI PENTRU CE A FOST PREMIATĂ DE -SATANTLANIC-COUNCIL?O ACTRIȚĂ ȘI-UN DULAP IAR UNELE TELEVIZIUNI, AȘA ZIS EURO AMERICANO -GLOBALO LGBT, DEJA ȘI-AU UMPLUT ECRANELE CU IMAGINILE CELOR DOI! ȘI TOTUȘI:SĂ DAI UN PATRIOT PE O TINICHEA ?? DAR DACĂ „IRANIENII” ÎMPOTRIVA CĂRORA -AM FOST PĂCĂLIȚI CĂ FOST CONSTRUIT LA DEVESELU-CHIAR SE HOTĂRĂSC SĂ NE TRIMITĂ O RACHETĂ -„AYATOLAH K””!? DA DACĂ DĂ SISTEMUL -SE DUCE ȘI „LICEUL CARAKALEAN” LA UCRAINI-CĂ N-OR RĂMÂNEA FETIȚELE FĂRĂ MESERIE TRANSCONTINENTALĂ?-

 20. ,,Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei dintre România și Statele Unite … !,,
  Dedica-l Ukropiei naziste, ca eu fac 3,14 si 3,14 pe el !!!

 21. BAI, TRĂDĂTORULE-INEPT iohannis NU ITI PERMIT SA VORBEȘTI SI ÎN NUMELE MEU!

 22. Mostra de dictator, totul pentru el dar agățat cinic de cetatenii pe care i-a umilit in perioada ocupării funcției, per total, un (editat) sau un infractor. Dacă au făcut mișto de acest plavan, (editat) care a primit premiul, nu are niciun drept să se agațe de cetățeni.

 23. .. Mă, nici de chelner nu e bun,..nici ca aspect,.Ăsta uită comanda de la mînă pîn la gură,.Sau pînă o zice, se răcește in oală..

 24. Mediocru, puturos și fudul ca orice prost, asta-i premiantul Iohannis!

 25. Lui Ciprian Purece, ala cu factorul intern de la Gold…el este in stare onirica de cateva zile sau euforica de prea multa apa. In complexul lui de inferioritate crede ca orice sapca merita ridicata mai ales cand o obtii, dand miliarde din banii unui popor care s-a dezechilibrat financiar pt. ca a platit in avas niste pensii. Ca neamt invins de SUA orice atentie e un momente de extaz, dar nu si pt romanii care au fost de parte invingatorilor si in WW I si in WW II. Deci de Ziua Indepententei 1877, de ziua Victoriei noi suntem recunoscatori eroilor neamului romanesc care s-au jertfit ca noi sa vorbim azi romaneste si sa avem o tara.

  Imnul eorilor https://www.youtube.com/watch?v=dkyqpzNpR8E&ab_channel=IstRomanilor

 26. Mersi Plavane , pastreaza-ti tinichelele.Noi nu de tinichele ducem lipsa …. Dar „chelului ,tichia de margaritar, ii lipsea” !Noi ducem lipsa de oameni de stat cu coloana vertebrala .N-ai pupat papucul ” sultanului” de pe malul Potomacului ? Sau ai pupat altceva.Si pentru tinicheaua aia cu cit ai mai indatorat poporul asta oropsit ?

 27. Noi suntem la occident fata de Federația Rusă(geografic vorbind)

 28. Multumim @poti s-o daruiesti!!! Public versurile lui Iuliu Rosca Dormidont pe mu muzica lui Ionel G. BratianuȘ

  Imnul Eroilor

  Presărați pe-a lor morminte
  Ale laurilor foi,
  Spre a fi mai dulce somnul
  Fericiților eroi.

  Ridicați pe piramidă
  Nemuririi faima lor,
  Scriți în cărțile de aur
  Cântecul nemuritor.

  Pe copii la sânul vostru
  Alinați-i cu-acest cânt,
  Povestindu-le cu fală
  Al eroilor avânt.

  Dezveliți tot adevărul
  Și le spuneți tuturor
  Cum muriră frații noștri
  Pentru neam și țara lor.

  Și pe sacrele morminte
  Puneți lacrime și flori,
  Spre a fi mai dulce somnul
  Miilor de luptători.

  Ridicați pe piramida
  Nemuririi faima lor,
  Scriți în cărțile de aur
  Cântecul nemuritor.

 29. Sa fim corecți, discursul în limba Engleză a fost impresionant cap-coadă. A vorbit foarte bine, cursiv cu accent bun, cu intonație potrivită și cel mai important, fără șase bazeze pe notițe sau prompter. Întrebarea este, de ce nu are aceeași prestanță în limba Română?

 30. Cu Ocazia a 9 Mai 2024 a Uniunii Europene mi-am plătit in Avans , Intretinerea la Bloc pe Luna Iunie 2024 ! Pe luna Iunie 2024 am plătit Lumina si Telefonul si cablul tv pe tot Anul 2024 ! Pe luna iunie 2024 nu mai a nici o Datorie ! La Nimic !

 31. @ Neagu Mircea -ai o datorie – fata de Dumnezeu. DESTEAPTA_TE ,ca de prosti e plina lumea……

 32. Nu, Dle Președinte, nu accept donația dvs și nu va accept nici pe dvs sa ma reprezentați, pentru ca nu ați facut-o niciodată si pentru mine. Adică: cu modestie, cu empatie pentru acest popor incult, saracit, prostit si mințit în fiecare zi, chiar si de dvs. Cu grija pentru cheltuirea banului public, muncit de noi toți, cu dragoste pentru copii și tinerii care pleaca în căutarea zilei de mâine, aiurea, cu mila pentru bătrânii care au construit aceasta tara si trăiesc cu 200 de EU pe luna…pentru noi toți care meritam o viata onorabila și un nivel de trai minim decent. Dvs nu știți ce este decenta, asa cum va caracteriza un ziarist celebru. Păstrați tinicheaua primita pentru cei ca dvs, care nu dau 2 bani pe romanii devotati acestei tari și acestui neam.

 33. Ne-am kkt in sapca, acum ne pisham pe premiu 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.