(VIDEO) Mişcarea ”România Renaşte!”. Mircea Geoană vrea „o reformă la nivel administrativ-teritorial”

Mircea Geoană a lansat joi la Alba Iulia prima dezbatere a Mișcării ”România Renaște!”, secretarul general adjunct al NATO afirmând că e ”o mişcare civică cu sens politic”, dar care nu are caracter electoral. 

Mircea Geoană, a declarat, joi, în cadrul dezbaterii organizate la Alba Iulia, că România are nevoie rapid de o reformă la nivel administrativ-teritorial, fiind, potrivit acestuia, obligaţia viitorilor lideri, după alegerile din acest an, să aibă curajul să înceapă acest lucru.

„România trebuie să facă rapid o reformă la nivel administrativ-teritorial. Formula încâlcită, fărâmiţată şi redundantă actuală trebuie simplificată, descentralizată, curăţată de instituţii părăsite, repetitive, scuturată de clanuri politice care o fac nefuncţională. O ţară împărţită în regiuni mai mari, ca şi Polonia, o structură aerisită şi personal redus, care să poată acomoda mai repede investiţii şi genera progres economic şi social”, a spus Mircea Geoană.

El a punctat că aceste lucruri nu sunt uşor de făcut şi trebuie planificate.

Geoană a dat exemplul Poloniei, despre care a menţionat că a muncit trei ani înainte să reducă, de la 40 la 16, voievodatele, transformându-şi economia şi societatea şi având curajul politic să facă acest lucru. „Şi nu în campania electorală ca slogan electoral, ci la început de ciclu politic”, a adăugat Mircea Geoană.

Acesta a precizat că este „obligaţia” viitorilor lideri ai României, după alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare, „să aibă curajul să înceapă acest mare şantier prea mult întârziat şi atât de necesar” pentru ţară.

„Acest program naţional de nivelare în sus, de investiţii publice şi private, pentru o ţară care să funcţioneze peste tot şi pentru toţi. Acesta este principalul motor de creştere economică şi dezvoltare pentru următorul deceniu. El trebuie cuplat şi sincronizat cu a doua mare resursă neexploatată a României: masiva noastră diasporă. Le văd ca două motoare, care se potenţează şi se echilibrează reciproc. Ele sunt intim legate, pentru că din lipsă de oportunităţi pleacă tinerii din ţară şi din rezolvarea acestei probleme a diferenţelor de dezvoltare în interiorul ţării va începe probabil şi procesul de revenire al diasporei noastre”, a spus Geoană.

Geoană a mai susţinut, joi, la dezbatere la Alba Iulia, că România este condusă de o generaţie politică „tot mai incompetentă” şi că politicieni care nu au cunoştinţe elementare ajung în posturi de care depinde soarta a milioane de români.

„Ţara a fost şi e condusă de o generaţie politică tot mai incompetentă şi golită de sentimentul iubirii adevărate de ţară. Vedem de ani buni cum prea mulţi politicieni se zbat între lăcomie şi neputinţă. Sunt mulţi politicieni care nu ştiu economie, nu ştiu legislaţie, nu au practic nicio calificare dovedită şi totuşi conduc guverne, ministere, agenţii şi companii de stat. Politicieni care nu au învăţat aproape nimic în viaţa lor, nu au cunoştinţe elementare şi, cu toate astea, ajung în posturi de care depinde soarta a milioane de români. A ajuns aproape de neimaginat ca un ministru sau un prim-ministru al României să poată vorbi o limbă străină. Asta într-o perioadă în care dacă un lider nu vorbeşte măcar limba engleză îşi condamnă naţiunea la izolare. Iar atunci când aceşti lideri se exprimă în limba română, ai senzaţia uneori că îţi vorbeşte corigentul clasei”, a declarat Mircea Geoană în cadrul dezbaterii „Din Inima României în inima Europei”, organizată la Alba Iulia de Mişcarea „România Renaşte!”.

Potrivit lui Mircea Geoană, rezultatul acestei contraselecţii este blocajul şi sărăcirea ţării.

„România zace undeva la periferia Uniunii Europene, apăsată de indicatori economici slabi, datorii în creştere, golită de oameni şi de forţă de muncă, frustrată şi lipsită de relevanţă internaţională, pe care o merităm cu prisosinţă. Pentru că sistemul nostru politic este atât de defect şi statul român este atât de disfuncţional, nu are cum să fie altfel decât disfuncţional, atâta vreme cât sistemul politic nu-şi face datoria. Acesta este adevăratul motiv pentru care suntem ultimii în marea majoritate a clasamentelor europene”, a spus Geoană.

Acesta a menţionat că sunt şi foarte mulţi oameni politici şi funcţionari ai statului român care sunt competenţi, buni patrioţi şi care încearcă să-şi facă datoria.

„Însă, prea mulţi dintre ei sunt puşi deoparte, timoraţi sau îndepărtaţi de o oligarhie politică ale cărei apucături sunt mai aproape de năravurile fanariote decât de meritocraţia care defineşte orice sistem performant, modern în această lume. Din cauza acestei oligarhii, o Românie născută din unire şi capabilă de lucruri măreţe este astăzi îngrozitor de scindată şi se zbate în continuare nemeritat la periferia Europei”, a susţinut Mircea Geoană.

El a opinat că, pe acelaşi teritoriu, există două ţări separate: România oraşelor bogate şi România săracă.

„Eurostat ne spune că opt oraşe mari ale ţării produc 80% din PIB-ul naţional, iar restul ţării restul. (…) Crunta inegalitate între grupul oraşelor mari, pe care trebuie să continuăm să le sprijinim să se dezvolte şi restul ţării arată o distribuţie a bogăţiei după scheme medievale, nu după modalităţi moderne. Cu banii concentraţi disproporţionat pe teritoriile elitei urbane şi cu marea majoritate a populaţiei abandonate la cheremul sărăciei. O sărăcie care se adânceşte odată cu incapacitatea guvernelor de a produce programe şi oportunităţi, investiţii şi locuri de muncă, în altă parte decât în fiefuri sau în firmele de casă”, a declarat Mircea Geoană.

Acesta a mai susţinut că „imensele resurse europene alocate României fie au fost pierdute din incompetenţa unor autorităţi naţionale, care nu au fost capabile să cheltuie aceşti bani, până la urmă gratuiţi, fie au fost distribuite inegal, pentru că anumite părţi ale ţării au avut noroc de gospodari” iar alte părţi au avut parte de „incompetenţă şi corupţie”.

VIDEO de la dezbatere

Geoană îşi dezvăluie intențiile: „România are nevoie”

Declaraţii înainte de dezbatere

Conform lui Geoană, faptul că mişcarea reuneşte oameni ”atât de mulţi, şi atât de diverşi, şi atât de frumoşi” reprezintă pentru el ”o încurajare” de a se uita ”şi mai serios la perspectivele vieţii publice de după poziţia de la NATO”.

”Eu cred că noi, într-un fel, poate din motivele unei clase politice care s-a cam lăsat pe tânjeală, am cam pierdut deprinderea dezbaterilor publice pe teme de interes important fie că sunt de interes local, interes regional, interes naţional sau interes european. Mă bucur că mişcarea «România Renaşte» reporneşte acest demers civic obligatoriu, pentru că în vremurile acestea atât de complicate fătă a putea să asiguri un dialog permanent o consultare permanentă şi un mecanism de co-decizie între decidentul politic, public, între sectorul privat şi mediul civic, inclusiv cu jurnaliştii, inclusiv cu universităţile, inclusiv cu ONG-urile acestei ţări sau acestui oraş sau acestei regiuni, nu vom putea să performăm. Ţări mai avansate decât noi şi cu sisteme politice mai robuste decât noi au dificultăţi  în era digitalizării, în era fragmentării, în era sciziunilor şi fracturilor din societăţile noastre. De aceea, ceea ce face România Renaşte este un lucru lăudabil, mă bucur că pot să particip şi le urez mult succes în a organiza astfel de dezbateri pe teme importante pentru România”, a afirmat Mircea Geoană, joi, la Radio Unirea din Alba Iulia, oraş care găzduieşte o primă dezbatere a mişcării ”România Renaşte”.

”Cred că aici, la Alba Iulia, porneşte un proces foarte, foarte frumos care vreau să spun de la început că nu are un caracter electoral. Este o platformă civică şi mă bucur că este  platformă civică, pentru că cred că, într-un fel, sistemul politic românesc şi-a cam atins limitele. Evident că orice mişcare civică are şi un scop politic în sensul că a milita pentru nişte cauze, de a avea o viziune pentru România, este o chestiune politică până la urmă, dar nu este în sens îngust electoral politic, ci este o mişcare civică cu sens politic, iar dacă oameni atât de mulţi şi atât de diverşi şi atât de frumoşi din toate colţurile ţării şi din diasporă intră în această mişcare este, recunosc, şi pentru mine o încurajare de a mă uita şi mai serios la perspectivele vieţii mele publice de după poziţia de la NATO”, a precizat Mircea Geoană.

Mișcarea ”România renaște” și-a lansat la începutul acestui an site-ul în care se definește ca ”un Proiect Politic pentru o Românie transformată din temelii”,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

33 de Comentarii

 1. acest khazar vopsit care ne aduce razboiul… nimic nou in lume! doar o alta sluga satanica. vai lor care vor merge dupa minciunile acestui ratacitor!

 2. Cum ajungea Geana la NAT#O daca nu erea evvreu cazar care se rade in cap.

 3. Rusia a defilat si azi cu un singur tanc,si ala o vechitura T-34, restul sunt la fier vechi in Ucraina, noi avem un singur candidat la presedentie serios,si ala ,o vechitura,restul sunt giboni poolitici

 4. Idiot pupător de tzuhausuri khazare. Ăsta este Jeoana,libidinosul inexpresiv. Cine te mai crede bă putoare ordinară. Marș.

 5. Bihor (unde se darama statuile românesti) si Alba Iulia (unde defileaza idi… ăia haustrieci spre deliciul pro știlor) sunt zonele preferate de pro stănac.

 6. Presa ar trebui sa consemneze cotidian și mersul la toaleta a acestui PĂCĂLICI. Ori, ori!

 7. Fanii lui Editat de pe Hotnews au navalit pe Cotidianul singurul For liber din Romania…Imprastie bale naziste impotriva celor care au Eliberat Romania de nazism…Romania renascuta este numai in afara NATO si UE….Romania in UE si NATO este moarta….Geoana e un prostanac pe valul prostiei generalizate care va baga Romania in Razboi cu Rusia.
  Deja sunt dovezi ca Trupe franceze sunt in Dombas…Rusii mor de gat cu nazistii, pentruca altfel rusii pier…Ca sa nu piara singuri, vor lovi nuclear….

 8. Alba Iulia. Mihai Viteazu, Mantaua Alba calui Mihai ca a lui Eliade Radulescu la Izlaz la 11 Inie 1948, in fata Unei Turme de Vaci Rumegande si a unei Partie rredusreperzentative de Bobor

  A. Ese CLAR Miscarea NU va Renaste CI va inMuri si mai mult ROMANIA daca are pe Geoana IN Frunte, ca … 🙂
  NU! Ca Mihai la SelimBerg … :):):)

  B. Tinand Cont ca AiaCare il imPULsioneaza cu Shuturi Catifelate de Cizme fine’n’His CUR NU sunt deloc Prosti, STIU cu Cine au de A FACE, ca EI l-au crescut in Egerie,

  IO crez’ca SE DISTREZA, Crunt si Crudelli, camCum s-au distrat Unii de AICI cu Dna Mona MUSCA prin 2005 – 2006 ,mai CumSeCade decat … :):):)

  „SE RAD” de Dansuu’, IO Crez’ca IAR este Gata InFlacarat VIOLET sau InVioletat la FLACARA OxiAcetilenica …

 9. Cate semnaturi ii aduce Miscarea, cat sa se inscrie ca-candidat ?

 10. Clar România renaște cu lozincile lui Geoană otanistul atlantist 😆😆
  Bine…la câți oameni prostălăi sunt prin poporul asta, aș spune chiar majoritatea covârșitoare, nu m-ar mira absolut deloc să ne pomenim cu Geoană sau Kovesi președinți cu vopsea de suveraniști și patrioți pe ei…

 11. USR 2.0 (si zece caractere minim necesar pentru comenentariu)

 12. E cert fara posibilitate de tagada: domnul secretar general adjunct (cu accentul pe adjunct) nu se face! ESTE! Si mai e si fudul, deci ….
  Ce nu inteleg de ce i se ofera atata tribuna insului??? Ordin de öla Ambasada?? Cat il detes pe sasul obraznic fara obraz: decat Geoana, mai bine (chiar daca cu Doamne fereste!) inca 5 ani Johannis

 13. R.R., nu cumva înseamnă: Resuscitarea Ruginiturilor din politica? Sa va voteze cei cu care ati vândut și distrus Romania .

 14. ” Romania renaste” cu fiul unui general de securitate ?Ah Desdemona……

 15. Inca unul ,care il imita pe Johannis cu Romania educata, sau Romania lucrului bine facut .Ma mir cum de nu ii este rusine lui Gioana ,pt. tot acest circ cu Romania renaste !

 16. Gargară ieftină, singura alternativă reală a țării ,este SOS, restul sunt ciorbe reîncălzite de prost gust

 17. …se vede cu ochiul liber ca securistii comunisti romani sunt slugile fidele ale licuriciului,in lupta cu ce a mai ramas din poporul roman..
  Daca reuseste sa bage si Romania in razboi atunci chiar au pus’o

 18. Ăsta după ce că- i prostul satului mai e și mincinos ! Dar asta nu ar fi o problemă că toți politicienii mint de îngheață ,însă nemrnicul ăsta de trădător ne crede si pe noi proști că așa a învățat el la NATo ca românul e vai mama lui și vine el să îl salveze băgându-l cu capul în foc.

 19. ”fiind, potrivit acestuia, obligaţia viitorilor lideri, după alegerile din acest an, să aibă curajul să înceapă acest lucru.”
  Cei vechi vor fi si cei noi.
  Cine sa faca reforma?
  Am avut, in decursul timpului, si conducatori mai pregatiti si nu s-a facut. Acum…tara ”pica” in fiecare zi.
  Din punctul lor de vedere e f OK. Presedintele se plimba, primeste medalii peste medalii. Este imposibil ca noi romanii sa nu vedem macar un merit pt care Presedintele este atat de apreciat inafara si criticat in interior.

 20. Niciun pRostac din Ceata lu’ Pițigoi nu comenteaZă la articolele despre DEȘTEPTAC !
  Oare de ce ? măăăR😜😜😜gggg…

 21. Mishkarea ”Rromînika ‘nashte!”… monshtrishori! …C.I.A.!
  Iarăși-șî-dîn-nou se adună niscai’ avortoni poolitruci, ca să cetească în Suoarili ‘mă-sii Băne’sii că care-i viitoru’… Că Pădurea-i deasă șî ăștia nu se văd între ei pre’ bine…
  https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1125398-geoana-nici-nu-stim-cati-ofiteri-informatii-suntem.htm
  https://www.youtube.com/watch?v=f2zszwFq6gs
  Șî vine șî ăsta cu „re-organizarea”, tot aia ce a băgat-o-‘n sertar piticotu’ sekurel Boc în 2010, că nu-i ieșea’ pas’ențele pi hîrtie lu’ stăpînu’-s’u „Petrov” la indicățili lu’ $$oroș, cu „Regiunea de Dezvoltare Centru”, cu asimilismu’ valah brătienizd-ceaușizd dus la apogeu tot la „Alba-Iulia”… DE CE n-ai făcut-o tu, bă, juvete di Dăbuleni, cînd ai fost șăf la PiSzDei? …oare pentru că iereai ocupat cu luat șpăgili di la ‘oorva Anița Bitchall șî alți $$oroșijdi?
  https://www.luju.ro/ana-a-clacat-nervos-stupefiant-ministresa-justitiei-ana-birchall-transmite-mesaje-cu-jigniri-jurnalistilor-antena-3-soasa-din-sarite-de-fimuletul-in-care-ii-dadea-5-000-euro-lui-mircea-geoana-pentru-un-post-de-deputat-oana-zamfir-primeste-editorul-emisiun
  „Treb’e”? …multe „treb’e”, bă, da’ ați „uitat” voi dă fiecare dată, javrelor vîndute! Dispari, draqu’……[Rumburak]

 22. Ziariștii lui pește prăjit azi 9 mai nu am găsit nici un rand scris despre evenimentul petrecut la 9 mai 1945. Ați scris despre toate nulitățile, proștii, hoții și trădătorii zilelor noastre. Sa va fie rușine și sa nu aveți parte de banii pe care-i primiți atunci când va vindeți pe doi lei.

 23. N-au scris pentru ca nu stiu ce s-a intamplat pe 9 Mai 1945. S-au trezit ieri sa publice aiurelile unuia mai destept cu o zi, care zicea ca Ziua Victoriei trebuie sarbatorita de ziua PCR… sau invers, ma rog… Ce sa scrie daca stapanii globalisti nu le-au trimis nimic pe agentiile de stiri? Dar nu-i judecati prea aspru, situatia in Italia e mai hazoasa. Pe programele de stiri aud ca 9 mai e ziua impotriva terorismului, nimic despre infrangerea fascismului. Pai cum sa sarbatoreasca daca ei insisi au fost cei infranti?

  Totusi au vorbit cateva secunde despre parada de la Moscova, atat cat sa nu se oftice khazarii.

 24. Miscarea se vrea o copie a MAGA americana, in realitate e executarea ordinului globalist de a zapaci mai mult administratia romaneasca. Nicio astfel de reforma nu reduce cheltuielile statului, dimpotriva, va baga mai mult mana in buzunarul cetateanului obligat sa bata drumuri mai lungi pana la resedinta de regiune (sau ce rahat va fi) ca sa-si rezolve problemele. E o tampenie sa spui ca rezolvi cu mai putini angajati problemele mai multor cetateni.

  Declara ca nu e o structura politica, dar impune directii de actiune viitoarei puteri instalata dupa alegeri. Seamana a organism suprastatal, ca un ong de tip securist-sorosist cu tupeu jegos.

 25. asta vrea Premiul Nobel
  si-a tras fatza de Ithak Shamir,
  Ițhak Șamir sau Itzhak Shamir a fost un om politic israelian, prim ministru al Israelului în două rânduri: 10 octombrie 1983 – 13 septembrie 1984 și 20 octombrie 1986 – 13 iulie 1992

  Premiul Nobel NU SE DA
  (e o affirmatie nu o negatie)
  pt. matematica:
  altfel dl. Transformer semana acum cu solomon marcus
  sau cu edmond nicolau,
  cyber-roboticianu.

 26. Păi, situația e mult mai gravă decît se prezintă prin cifre cosmetizate, des contrazise de analiștii externi..o autoritate romanească e incompetentă și nu prezintă incredere,.O reformă administrativă sunt categoric de efectuat, o știe tot prostu,. iat UDMR v-a făcut de decenii un proiect viabil, care stă la prăfuit..Insă ai de modificat constituția,, la care ai nevoie de 2/3 din parlament,..Le ai bre sau iți răcești gura.? Am convingerea că ruperea transilvaniei e mai aproape decît modificarea constituției și reform administrativă.. Iar in septembrie nu mai ai bani practic de nimic..Deci,..cum faci bre ?

 27. Romania renaste cu jugul (editat) pe umeri. Datoare la bancile evvreilor globalusti sute de miliarde facute de Ciuca si Ciolacu pupatori de curruri la straini.Geaba copil de securist tortiobar si tradator.

 28. Joiană (editat) (ce bine l-a caracterizat Iliescu), devenit agent hamerloc, bate cîmpii ca de obicei. Dacă nu ne bagă dulapu’ joianus în război cu rușii,(editat) ne va băga sigur. Recitiți ditirambele sale anterioare, ca să vă convingeți. Votați (editat) dacă vreți la răzbel. Succesuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.