Marile companii tech au început în câte un garaj… al Pentagonului

Imaginați-vă următoarea scenă, precum într-un roman SF. Ești teleportat într-un oraș plin de oameni care fac afaceri, vând haine, pantofi, cărți, cântece, jocuri și filme. Totul pare normal. Apoi începi să observi ceva ciudat. Toate magazinele, toate clădirile aparțin unui tip pe nume Jeff. Nu deține toate fabricile, însă are un algoritm prin care ia un procent din orice vânzare și poate decide ce se vinde și ce nu se vinde. Este ca și cum ai fi un cowboy care ajunge într-un oraș și își dă seama că un individ puternic deține acolo barul, băcănia, poșta, calea ferată, banca și pe șerif, firește. Însă Jeff al nostru deține până și noroiul prin care mergi, banca pe care stai, aerul pe care îl respiri. Totul este condus de algoritmul lui Jeff: putem merge împreună prin orașul lui, putem privi în aceeași direcție, însă vom vedea lucruri diferite, pentru că algoritmul se aplică în funcție de prioritățile lui Jeff. Cei care navighează în această lume – cu excepția lui Jeff – este izolat de restul în mod algoritmic. Aceasta nu este o piață. Până și cele mai urâte piețe le permit oamenilor să interacționeze, să schimbe informații, să se asocieze, să organizeze boicoturi pentru a forța monopolurile să reducă prețurile. În fieful lui Jeff nu este așa, nu există o mână invizibilă a cererii și ofertei, aici totul este dirijat de un algoritm care funcționează după placul lui Jeff. Intrând în lumea lui, nu facem decât să antrenăm algoritmul să ne modifice dorințele și să ne vândă apoi produse care să le satisfacă”, spune economistul Yanis Varoufakis.

Este vorba despre Amazon, feuda lui Jeff Bezos, unul dintre marii miliardari ai lumii și patronul The Washington Post, ziarul care nu vrea ca ”democrația să moară în întuneric”, în vreme ce este finanțat de o putere de tip feudal și de o concentrare care ar trebui să sperie orice minte liberală.

Acest fief al sistemului neofeudal care se înstăpânește peste lume are mitul lui fondator, la fel ca și alte feude – Google, Microsoft, Apple, Facebook. Tote aceste afaceri uriașe au început fie într-un garaj, fie într-o cameră de cămin studențesc – afaceri curate, ale unor tineri pasionați, ieșite ca din spuma mării.

Amazon a început în 1994, în garajul unei case de lângă Seattle, acolo unde locuiau părinții lui Jeff. Era cu un an înainte de moartea bunicului matern al actualului miliardar tehno-feudal. Jurnalistul John Greenewald Jr. aeară că bunicul său, Lawrence Preston Gise, a făcut parte din echipa care a create Agenția pentru Proiecte Avansate de Cercetare a Pentagonului – DARPA – , o agenție secretă a Departamentului Apărării apărută în 1958, care a dezvoltat internetul, recunoașterea vocală, motoarele de căutare pe internet. Bunicul lui Jeff a fost director-adjunct al DARPA. John Greenewald Jr. a cerut FBI, în baza legii accesului la informații, să-i pună la dispoziție dosarul bunicului lui Bezos. Răspunsul: dacă a existat un dosar FBI pe numele lui Gise, acesta a fost distrus. Răspunsul FBI a fost tradus astfel în mediul presei alternative din SUA: DARPA a fost implicată în crearea multor companii tech prin folosirea unor paravane care să dea impresia apariției lor ca starup-uri ale unor outsideri; dosarele șefilor DARPA nu au fost distruse, ci doar îngropate pentru a nu fi accesibile presei.

Libertatea de exprimare pe internet a permis operațiuni rapide de schimbare de regim care să faciliteze agenda Departamentului de stat”, spunea Mike Benz, cunoscut expert în cenzura pe internet si fost membru al administrației Trump, într-un interviu cu Tucker Carlson.

Google este un exemplu foarte bun. Google a început ca un grant al Agenției pentru proiecte de cercetare în apărare – DARPA – oferit doctoranzilor de la Stanford Larry Page și Sergey Brin. Ei au obținut finanțarea ca parte a unui program CIA/NSA care dorea să cerceteze cum cei care se aseamănă se aduna prin intermediul motoarelor de căutare. Un an mai târziu, ei au lansat Google și au devenit imediat contractori ai Pentagonului”.

”Tot ce ține de tehnologia liberei exprimări pe internet a fost creat de aparatul nostru de securitate. VPN-ul, pentru a ne ascunde adresa IP, TOR și dark web, pentru a putea vinde și cumpăra bunuri în mod anonim, convorbirile criptate. Toate aceste lucruri au fost create ca programe DARPA sau proiecte CIA/NSA, pentru a ajuta grupurile susținute de serviciile americane să răstoarne guverne care creau probleme administrațiilor Clinton, Bush, Obama. Acest plan a funcționat perfect din 1991 și până în 2014, când s-a petrecut o schimbare radicală în ce privește libertatea internetului și utilitatea ei”.

Apogeul mișcării libertății internetului a fost cel al primăverilor arabe din 2011-2012, când adversarii guvernului Obama – Tunisia, Egipt – au fost dați jos de revoluții pe Facebook si Twitter. Atunci, Departamentul de Stat lucra îndeaproape cu companiile social media, pentru a se asigura că acestea vor rămâne online în timpul revoluțiilor.

Iar Facebook a fost similară cu proiectul ”abandonat” LifeLog al aceleiași agenții DARPA. Iar fiecare mașină Tesla vândută de tehno-mogulul Elon Musk este un dispozitiv care transmite dacă proprietarul nu merge la service așa cum dorește compania, care transmite pe unde circulă proprietarul, ce muzică ascultă. Sunt informații care fac ca această mașină sa fie mult mai bine cotată de finanțiști decât altele.

Iar acesta este doar începutul. Chinezii de al Alibaba și WeChat par să ducă tehno-feudalismul și mai departe, într-o adevărată cursă pentru controlul populației. ”Astăzi, sistemul imunitar al societăților democratice este compromis”, scrie nervoasa Anne Applebaum, pentru The Atlantic. Soluția este sugerată de alți neoconservatori – apărarea democrației prin mijloace nedemocratice. Să nu o lăsăm să moară în întuneric, cum spune ziarul lui Jeff Bezos, ci să o transformăm în ne-democrație. De aceea, transformarea muncitorilor din depozite, a șoferilor și curierilor în proletari digitali lipiți de telefoane și tablete, transformarea piețelor în feude digitale și a companiilor în vasali este doar un prim pas.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

11 Comentarii

 1. HE,HE,HE,HE:
  -nimeni nu stia unde e proverbialu garaj!

  sa nu aflam ca „geniile” de wozniak,s.jobs si b.gates au fost subventionate
  si pompate cu reclama gratis de la ….hollywood,
  de la C.I.A adica.

  (atentie la backdoor,
  „usa din dos”,”intrarea artistilor”)

  steve jobs cica mai traieste:
  intrebati-l de una de alta
  poate va schimbati parerea.

 2. era simplu de intele pentru oricine. Pentagonul avea in anii ’60 o retea prin care comunicau sherifii. 25 de ani mai tarziu a fost daruita oarecui? (pe arginti) sa scoata pe piata internetul , caci erau deja PC-uri numeroase la scara larga, clientii siguri.

 3. La fel și la noi, un procent foarte mare de firme IT aparțin băieților cu ochi albaștri și altor domni înstelați. Deosebirea e că ei nu-și conduc firmele ca niște feudali ci întreaga țară. Ai noștri seamănă foarte bine cu fanarioții când e cazul și ca boierimea lingăcioasa de vodă. Dacă le-ar merge mintea brici ar mai fi cum ar mai fi, dar nu le prea merge.

 4. Grecul iar inventeaza apa calda,e ca si cum numai Cotidianul nu stie ce stie toata lumea

 5. Folosirea marketingului politic digital a luat o mare amploare după 2010 în SUA și în restul statelor aliate, inclusiv în România. Suportul electoral oferit de Facebook în 2014 echipei de marketing care l-a promovat pe Iohannis – în definitiv, un outsider ajuns peste noapte șeful PNL – a fost esențial. Fără reclamele electorale postate pe Facebook, fără milioanele de fani digitali – reali sau imaginari – Iohannis nu ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

  Este la mintea cocoșului faptul că giganții IT apăruți cu sprijinul financiar al DARPA vor sprijini activ obiectivele de politică internă sau externă ale SUA. Este unul din motivele pentru care Donald Trump a decis să își creeze propria platformă electorală digitală,Truth Social, pentru a evita cenzura.

 6. M-ar fi mirat să fie altfel. Rezultantă escrocheriei numită curent”politică” e despre putere.Spunea Clinton că politica e „a doua cea mai veche meserie din lume și foarte asemănatoare cu prima”.Eu spun că politica e povestea dominanței înafara competenței, povestea cimpanzeului dominant.

 7. Eeee… sa lasam fenta nu-i chiar totul la Jeff (Bezos) ci la oligarhi. E la aia pe care nu poti sa-i critici. Ca asa e in toate dictaturile indiferent de forma lor. Poti sa mai zici ceva de tovarasii din linia a doua, a treia care mai gresesc dar niciodata de aia din varf. Pentru ca atunci simplul cetatean devine un monstru care abuzeaza pe bietul dictator amarat si in minoritate si cetateanul criminal trebuie pedepsit!

 8. Completare:politica este totul despre putere și despre folosirea ei în vederea obținerii de mai multă putere, drogul suprem al psihopaților și narcisiștilor, prezenți într-un procent mult mai ridicat decât în orice altă zonă. De aici usurința cu care seduc masele și indiferența cu care încep războaie și proiectează sărăcie.

 9. Astia care va spioneaza si Duminica si utilizeaza functii de hospot mobile / dispozitiv,fara acordul vostru?
  Normal! Articolul e credibil!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.