Economistul Mircea Coșea: Propunerea Guvernului privind pensionarea, în documentele UE

Guvernanții și-au asumat la Bruxelles, în cadrul negocierilor privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să crească vârsta de pensionare, de parcă un român la 70 de ani e apt de muncă precum un german de aceeași vârstă, a atras atenția Mircea Coșea în cadrul unei emisiuni de la B1 TV.

Potrivit profesorului, în ciuda declarațiilor oficiale, guvernanții chiar și-au asumat la Bruxelles creșterea vârstei de pensionare: „În documentele Uniunii Europene, care acum sunt publice, apare foarte clar că propunerea Guvernului, făcută prin ministrul Ghinea, a fost de mărire a duratei de lucru, deci extinderea anilor de pensionare. Asta e clar. Doamna Turcan, cu o anumită eleganță și folosind o licență poetică, a îndulcit această hotărâre și a spus că este opțional”.

„Da, sunt de părere că opționalul este primul pas spre ajungere la această situație, care trebuie discutată foarte atent, pentru că motivarea ei nu e corectă. Motivarea extinderii acestei vârste prin durata mai lungă de viață a populații în România nu e corectă, că această durată mi lungă de viață nu e, din punct de vedere al capacității de muncă, egală în toate țările: un român la 70 de ani e mai puțin apt de muncă decât un german la 70 de ani pentru că nu beneficiază de asistența pe care statul german i-o dă. Deci uzura unui român la 70 de ani e mai mare decât a unui german la 70 de ani”, a spus Coșea, pentru B1 TV.

Economistul a explicat apoi o altă problemă care decurge din creșterea vârstei de pensionare: „Tinereul e restrictionat în ocuparea unor locuri, fapt ce va duce la creșterea migrației. Tinerii vor pleca din țară și vor căuta în altă parte locuri, că în România nu vor putea să intre pe posturi ocupate de oameni mai în vârstă care, Doamne ferește, nu trebui condamnați”.

„Trebuie să admitem un lucru: există o lipsă de bani, pensiile sunt într-o situație dificilă și, din păcate, decidenții noștri – nu doar ceo de acum, ci și cei dinainte – nu au știut să facă așa cum au făcut alte țări, să îmbie încă de acum 15 ani sistemul de pensii privat cu cel de pensii de stat. Deci la noi pensiile private, deci așa-numite conturi și derivatele, funcționează foarte prost sau deloc. Mai mult, Pilonul II a fost folosit în scopuri total neadecvate cu denumirea lui așa încât azi nu facem decât să plătim anumite greșeli.

Acum dl Cîțu ne sperie că în 10 ani n-o să mai putem plăti. Asta nu a chair așa, se va plăti oricum, că e un drept câștigat, dar se va plăti din împrumuturi, iar împumuturile vor merge și mai complicat”, a mai afirmat specialistul.

Mircea Coșea a explicat și situația deosebit de dificilă în care se găsesc pensionarii români, într-o perioadă în care decidenții politici cred că vârstnicii sunt apți de muncă.

„Suntem într-o situație foarte critică și mă mir că noi discutăm lucrurile astea cu un calm extraordinar. Tot ne învârtim în jurul cozii cum să găsim banii opțional. Problema e că pensionarul azi, în România, a devenit cea mai importantă categorie defavorizată, care va intra din toamnă într-o categorie de defavorizare energetică, o pauperizare energetică, pentru că nu va mai putea plăti o parte importantă din accesul la energie, fie ea gaz sau electricitate, iar spre iarnă va intra într-o altă perioadă de pauperizare medicală.

E și un element de inflație care nu se calculează cum trebuie și anume prețul medicamentelor. Ele au devenit un bun de consum în această pandemie, iar prețul lor a ajuns la o asemenea inflație, alta decât cea oficială, încât pensionarii sunt absolut în incapacitate de a se îngriji și noi vorbim azi că un om la 70 de ani poate să mai continue activitatea, când el merge din spital în spital”, a mai atras atenția profesorul Mircea Coșea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

23 de Comentarii

  1. Germanii, americanii, englezii mor ka peste 83…85 ani in medie.
    Romanii mor la peste 73…75 ani.
    Pensia la germani medie 1800 euro si la romani 300 euro.
    Germanul sta la pensie 20 ani, romanu sta in medie 8 ani care apuca.
    Am 3 colegi care a murit unu la 51ani unu la 60 si o femeie la 53 ani.
    Nu au mai apucat pensia. Altii cokegi uesiti la pensie nu au trecut de 70 ani. Horban e un ungur care vrea binele poporului de sclavi romani.
    Jos strainii care ne conduc la moarte.

  2. De dreapta pensie la 67 de ani barbati. Fara pomeni si cu multa munca pana la deces ca asa a vrut poporul roman scarbit de salariile si pensiile marite de Dragnea si Olguta Vasilescu ministru la munca pe vremea comunistilor! Sa va vad la 63-65 de ani muncind asta daca va mai vrea cineva sau fara bani sperand ca nu muriti pana la 67 cand vine pensia. Cu putin noroc poate impinge dreapta varsta la 70 dar si 67 e superb!

  3. Sa adaug…smekeria asta cu „speranta de viata a crescut deci trebuie sa crestem si varsta de pensionare ca asa e normal” e practicata de mai toate guvernele si e o fenta oribila. Oamenii traiesc mai mult pentru ca s-a avansat in tot felul de operatii si tratamente de boli grave precum cancerul care lungesc viata cu cativa ani in plus dar calitatea vietii de multe ori e foarte slaba. Oameni batrani, bolnavi si fara energie. Carora statul incompetent si hot le amana pensia sub un pretext fals.

  4. Capitaliștii adevărați nu se gândesc la pensionare, ci la modul în care să-și țină afacerea pe piață cât mai mult timp. De aceea ei sunt activi și la 80 de ani.
    A… noi nu suntem capitaliști? Ghinion. Acu doi ani eram.

  5. Mircea Coșea,securistul batran „pe economic”invatat la rele, are 79 de ani si tot mai face turul televiziunilor sekuriste,molfaindu-si ineptiile!habar nu are ce vorbeste,un om de 65 de ani e la fel de apt sau inapt ca unul de 68-70 sa iasa la pensie
    Nu se pune problema minerilor,in grad dovleac Coșea , se pune problema bugetarilor care pot munci ,plimband hartii, pana la 70 de ani, daca vor :))
    Adica medicii au voie sa iasa la 70 de ani,profi universitari au voie sa iasa la 70 de ani, poolitrucii au voie si la 80 de ani,pe Cosa nu il interzice nimeni la 79 de ani,dar altor bugetari le este interzis, ca asa vrea Coșea :))
    Cat rahat poate manca un sekurist pana la 80 de ani, nici D-zeu nu mai tine socoteala..

  6. Capitalistii adevarati fura oameni copii fete si ii vand pe bani buni. Citez din activitatea capitalistilor olandezi, englezi, americani cu trafic de negri.
    Noi nu suntem capitalisti…si nici nu trebuie sa fiim vreodata.

  7. Cresterea varstei de pensionare poate fi numita genocid. Si asa romanii dupa 60 de ani gasesc foarte greu de lucru. Deci cei care se apropie de 70 vor fi someri, pentu-ca din punct de vedere medical nu mai sunt buni de lucru si nu vor mai fi primiti in nici-o firma. Vor muri de foame. Guvernarea iohannis-orban-citu, criminala.

  8. Du-te-n aia mea cu „media” ta cu tot! Pai tu il compari pe ala cate ia 50€ pe luna cu ala care incaseaza pe nedrept 5000€ ?!!! Mai rahat!!!

  9. Doar in Romania se intampla asa ceva, cu acceptul acestor ucigasi din guvern sustinuti de plavanul de lux!

  10. La nivel mediu populatia din Ro se hraneste si traieste prost, bea si fumeaza prea mult si sufeta de boli multiple. Poluarea ridicata si alimentele cu prea multi aditivi creste cazurile cancer. Prin urmare pensionarea la 70 de ani este de fapt un genocid, dorinta este ca atunci cand te pensionezi sa mori mai repede. Foarte multi dupa 60-65 de ani nu mai fac fata in munca si sunt dusi de cei tineri in spate. Putini cei peste 75-80 sunt activi, cum a fost Solomon Marcus, Neagu Djuvara, dar si altii care sunt in viata si avem nevoie de experienta lor. M.Cosea a sous multe lucruri adevarare pe plan economic.

  11. Trebuie ieșit în stradă pentru așa planuri de hoție și exterminare a romanilor.

  12. Numarul locurileor de munca este relativ stabil de fmulti ani. In jur de 5,5 mil. La fel si numarul de pensionari, in jur de 4,7 mil. Este evident ca daca din campul muncii nu ies batranii, tinerii care termina scoala nu au unde sa se angajeze. Intrebarea este, vor intra (concedia) in somaj batranii bolnavi obligati sa munceasca prin lege sau vor intra in somaj tinerii absolventi care nu gasesc de lucru.
    Curios este ca nimeni nu vorbeste de faptul ca nu avem unde sa angajam si batranii si tinerii. Ungaria are 4,6 mil. de angajati si 2,5 mil de pensionari la o populatie de 10 mil de locuitori. Daca ne raportam la nr. de locuitori vedem ca in Ungaria proportia pensionarilor este cam aceasi ca in RO, adica 25% din total populatie… dar mai vedem ca daca in Ungaria munceste cam 50% din populatie in RO acest procent este de doar 27% . Pastrand proportia Romania ar trebui sa aiba vreo 9 mil. de angajati si atunci ca si Ungaria, nu ar avea „probleme” cu pensiile.
    Si atunci ce facem, unde sa munceasca toti aceia pe care guwernerul in frunte cu politrucu cotrocenist ii vrea la munca?!

    P.S. problema sustenabilitatii pensiilor nici nu ar trebui ridicata. Este obligatia guvernelor sa rezolve problema in mod favorabil pensionarilor. Dar nu lovind in ei, inghetan/taind din pensii, ci creind locuri de munca ptr ca cei apti de munca sa nu plece la munca in strainatate unde platesc PENSIILE ALTORA!!! Din pacate in RO pensionarii (in mod curios cei pe contributivitate) sunt vazuti de guvernanti doar ca niste vietati care paraziteaza banii guvernantilor.

  13. Eu zic sa nu se mai iasa la pensie , sa muncim pana crapam , dar sa cotizam , pana atunci , la greu ! Tara nu are nevoie de pensionari , ci de banii lor, cu exceptia celor care au pensii speciale fara sa cotizeze ! Doamne , in ce tara traim ! Si ce frumos ne abureau toti in campaniile electorale ! Suntem vinovati pentru tacerea noastra , pentru ca nu cerem socoteala celor care ne-au mintit , ne-au inselat , si-si bat joc de noi in fiecare zi !

  14. Ghici cine a început să dea degeaba munca actualilor pensionari in jaful numit ” marea privatizare” ? Mircea Cosea.

  15. „de parcă un român la 70 de ani e apt de muncă precum un german de aceeași vârstă, a atras atenția Mircea Coșea ”
    -da,da,acum cautam la bibliteca sa aflam daca fuhreru a spus despre romani ca ar fi rasa ariana……
    (romanu mediu ar vrea sa aiva 3,141592 copii ….pe cap de locuitor!).

  16. Klaus, privatizarea era necesara pentru a dezvolta proprietatea privata, dar comunistii din securistii din esalonul doi au transformat-o in jaf, dorind sa devina repde f.bogati.

  17. Chiar acum vorbeste la HUB Dan Gheorghiu de la ISPE care are 76 de ani, cum sa se pensioneze ??:)))

  18. „Numarul locurileor de munca este relativ stabil de fmulti ani. In jur de 5,5 mil.”

    Cum asa, doar evaziunea fiscala avanseaza in RO ? Industria divertismentului, industria evenimentelor (nunti, botezuri, inmormantari, poze de majorat), industria PDL, industria PNL, industria drujbei UDMR. Cu USR++ e mai simplu, trebuie doar faianta in baie.

  19. Inainte de a citi extrasul din capodopera maretului economist, insist sa luati un antivomitiv puternic !

    „…Doamna Turcan, cu o anumită eleganță și folosind o licență poetică, a îndulcit această hotărâre și a spus că este opțional”.

  20. Avem exemple vii, printre noi. Isărescu ar sta încă un mandat numai sa îl lase, desigur și lacheul lui Vasilescu. Toţi cei care au fost mufați la conducta statului, la posturi calde (servicii, instanțe, armata, administraţie, politic etc) ăștia ar lucra până la 80 de ani fără să clipească, că doar nu trebuie să facă nimic, doar să aibă card și cont bancar unde se pun banii, lunar. Ei nu sapă, nu construiesc, nu produc, nu transpiră, cum să nu trăiască până la 80-90 de ani.

  21. Din comentarii nu pot să nu constat că au fost mulți votanți al celor care acum conduc, oameni care si-au pus sperante in promisiuni de mai bine. Sa fie mai bine decat era in perioada PSD. Ei numai ca nu e, e din ce in ce mai rau. Venituri, pe care chiar daca nu lea-u micsorat cum a reusit Boc- Basescu, le rezolva cu inflatie galopanta, imprumuturi de zeci de miliarde de euro si sclavie pana la 70 de ani sau de ce nu, 75. Pensie pe dracu, mai vreti pensie.

  22. @Roman spune:
    27 mai 2021 la 14:19

    „Din comentarii nu pot să nu constat că au fost mulți votanți al celor care acum conduc, oameni care si-au pus sperante in promisiuni de mai bine.”

    O guvernare de dreapta niciodata nu guverneaza in interesul celor multi, ci a celor bogati, persoane si societati. E ca si cum ai spera ca un tigru sa devina vegetarian in natura. E o chestie doctrinara simpla. Problema este la cetateanul roman care nu este foarte inteligent. Dar se crede.
    E bine si cu dreapta, dar atunci nu te astepta sa-ti mearga bine tie cetatean simplu. Va trebui odata si romanul sa se invete ca orice gest/cauza are efectul propriu. Acuma o s-o duca bine aia bogati si cei care guverneaza ptr ei. Imaginat-va ce va fi cand va trebui sa platim datoriile dublate doar intr-un an si ceva de iohannisti!!! Cine creti ca va plati? Pont: pensiile, salariile, alocatiile au fost inghetate DEJA de si inca nu platim datoriile lui Iohannis.

  23. Tzurcano urcate tu la 70 ani la volanul camionului sau TIRului si sa mergi noaptea pe ploaie sa vezi masinile parcate fara semnalizare pe drumurile europei.Ce ziceti voi este legiferarea crimei la liber.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.