Editura Didactică și Pedagogică, reorganizată

Guvernul a decis, miercuri, să reorganizeze Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale școlare.

Transformarea Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanțe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora și materiale grafice necesare procesului de învățământ.

”Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmite Guvernul.

Societatea va fi condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor și membrii Consiliului de administrație ai Societății vor fi numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației Naționale. Conducerea executivă a Societății va fi asigurată de un director general.

Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acțiuni, iar personalul va avea același drepturi salariale ca până acum.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi discutat proiectul de Lege a manualului școlar și a anunțat că toate manualele vor fi editate de o singură editură și tipărite de o singură tipografie, a statului.

Uniunea Editorilor din România (UER) i-a cerut, marți, premierului Mihai Tudose să organizeze o dezbatere reală pe tema proiectului de Lege a manualului şcolar, înainte de a introduce subiectul pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

Reprezentanţii editorilor avertizau că nu a existat o dezbatere reală pe marginea proiectului de lege, nici la Ministerul Educației, nici în altă instanță legitimă, că modificarea legislației se va face abuziv, fără a se fi analizat cu adevărat impactul măsurii asupra mediului economic, concurențial și social, că premierul și membrii Guvernului nu cunosc, în realitate, mecanismul în baza căruia se iau azi deciziile privind manualele și nici nu le este clar după ce reguli se va reglementa acest domeniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.