Edy și valul galben

Parcă am locui într-un enorm stadion. Sau în prejma lui. Și toată Europa ar juca fotbal, ar antrena, ar tunde gazonul, ar spală echipamente și ar umfla mingi sau ar sta în tribună și ar chibița. Și toți ar vorbi aceeași limbă, ar schimba informații și s-ar întreține din aceeași ocupație.

În stația de autobuz de pe Bulevardul Magheru așteaptă cîțiva. Vorbesc câte doi. Mai vine unul. Nu se cunosc și nu se salută. Stă cîteva secunde și hodoronc-tronc zice:
¬-Pleacă Edy?
-Pleacă, dom’le, cum să nu plece! La cîți bani îi dau, de ce să nu meargă?
-Și cum vorbește cu ei?
-Eh, simpu. Pă engleză! Îi dau si traducător!!
-Și ce face? Îi zice, strigă,mă, la ăla să tragă.

Unii zîmbesc, altul zice:

-Pînă traduce s-a dus faza!Hă-hă!
-S-a dus baba cu colacii, zice altul.

Toți știu unde pleacă Edy și de ce. Nu cer detalii. Parcă Edy ar locui cu ei în aceeași curte. E un nepot și au vorbit cu el, cu tac-su și știu și cînd bea apă și ce ciorapi poartă.

Sunt zile în care trăim într-o lume mai mică, cu un singur limbaj și cu un singur subiect.
Unul dintre ei schimbă subiectul.
-Iar se fac trejcinci de grade!
-Da, îi răspunde altul.

Sec, ca și cum n-ar avea chef să intre in joc. Ceilalți nu mai zic nimic. Nu vor să omoare subiectul.

-Mie îmi pare rău de portughezi!
-Și mie!

Are un aliat.

-Ai văzut cum a plîns Ronaldo?
-Mie, de elvețieni! Mititei da’ ai dracului!
-De-aia au bani.

Nu răspunde la provocarea cu Ronaldo. Probabil nu-l suportă.

Cei care trec prin fața lor vorbesc despre altceva, deși ai putea fi tentat să-i bănui că se învîrt în jurul aceluiași subiect. Parcă ar fi într-o boală care contaminează, într-un spital așezat în jurul unui gazon.

Sărbătoarea fotbalului european a cuprins și România. Nu se mai plînge nimeni, în ciuda faptului că Naționala a cîștigat un singur meci și că fotbalul românesc este păpușat de Dâncu et comp. O fi venit Ziua Îngăduinței! Am ieșit din cursă, dar a fost frumos. Nu ne-am făcut de rîs. Am jucat cu spectatorii mai spectaculos decît cu echipa.

Felul chinuit în care a fost organizată primirea echipei naționale la baza de la Mogoșoaia mă face să cred că băieții care conduc Federația și cei care îi dirijează s-au speriat de ce ar putes să iasă dacă valul galben din Germania se întinde și peste România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 35

24 de Comentarii

 1. Vlad Tepes de mana cu Alexandru Lapusneanu s-au prezentat ieri la raport pentru a rezolva problema Romaniei, Justitia…Justitia e vinovata de toate relele, NU PARTIDUL SI SEKUKU, nu LEGISLATIVUL si EXECUTIVUL care fac si aplica LEGI STRAMBE, NU INSTITUTIILE DE FORTA care nu numai au impanat SI justitia cu acoperiti sau i-a preluat din iepoca trecuta, NU DEMILITARIZAREA SEKUKU…

 2. …autorul a subliniat meritul echipei…indiferent de rezultat, a dovedit faptul ca traim, in ciuda faptului ca inca dormim…dar si cand ne vom trezi, pre multi vom popi!…

 3. @ Omul simplu…Nu fiți pesimist. Fiecare faptă lasă în mintea și în sufletul nostru ceva,dar asta e, greu se face marea mare.

 4. Un articol usurel, de duminica! Totusi, am capatat o certidudine: „nea” Cornel se pricepe si la fotbal, nu numai la poltica! O zi faina!!!!

 5. Mamaaaa ! Ce mai bosumfleala avea valul galben,pe peron la Frottmaning ! SI ce rude de parizer mai scapa cate unu’ pe gura,la adresa arbitrului ! Mai trebuia sa cante boreala de inima albastra a lui Ady de la VL (Suparat) si ar fi fost ca la iesire de pe Arena Nationala.Cand l-am mai vazut si pe soimaritul ala de la JijiSport,ca eram sa dau peste el,imi venea sa-i cant ceva de-a lui Armin… Van Buuren.Vai de steaua gogoasei mioritice ! Nici ei nu stiu cum au ajuns in optimile alea.Insa am si o veste buna: nici FRA sau ENG nu stiu prea bine cum au ajuns (Pickford stie).Da’,asa-i in… fotbal,domne,nu doar in tenis.

 6. la Olimpiada,unde in afara de Popovici si de 1-2 gimnaste, nu contam,tot valul galben se ridica? vai si amar de antrenori…

 7. Ceva misterios a deturnat traseul de suflet al României. Era scris în cartea destinului să batem întâi Olanda și apoi Austria, pe motive Schengen.

 8. Cand se castiga, este meritul echipei, doar ca a facut 4 puncte si a pierdut 7. La infrangere vinovat este antrenorul.

 9. CORNEL NISTORESCU , are o banuiala – cetitudine —” Baietii care conduc Federatia si cei care ii papuseaza s-au speriat de ce ar putea sa iasa daca valul galben din Germania se intinde si peste Romania ” ! Punct ochit , punct lovit ! Noua nomenclatura , nu se teme decit de valul galben al poporului !

 10. Fiecare are dreptul unei „bai de multzime”…Din pacate niciun roman din statia de pe Magheru nu e cititor de Cotidianul, altfel il recunostea pe Nea Cornel din prima…Dar cu totul alta e principala concluzie logica, cititorii Cotidianul nu merg cu mijloacele de transport in comun fiind speciali…

 11. În stația de pe Magheru, unde spațiile de la parterul clădirilor sunt pustii din cauză de pericol de prăbușire, auzi doar discuțiile de la impuse.
  La liber alese auzi doar bălăcăreli, că altceva n-ai ce. Nici cu ce. Și nici cu cine.
  Căci, ce e val, ca valul trece. Chiar dacă e galben.
  Doar Nicușor Dan este etern.

 12. E bună bănuiala dumneavoastră domnule Nistorescu, și anume aceea că românii vor mai mult de la cei care-i reprezintă, fie că e echipa de fotbal sau clasa politică.
  Prin fotbal o națiune iese în fața lumii și încearcă să-și prezinte calitățile (dorința de a câștiga prestigiu, perseverența în a-și atinge obiectivul, lucrul în echipă, mândria de a fi cetățean al unei națiuni fie ea și mică samd), de unde și apariția acestui „val galben”.

  Mesajul românilor e destul de clar: „Noi suntem pregătiți de o schimbare căci ceea ce se întâmplă acum nu ne reprezintă. Vrem mai mult, pentru că putem mai mult!”.

  De asemenea acei românii care regretă eliminarea echipelor unor țări mai mici (Elveția, Portugalia) văd cu ochii lor că au avut o prestație mult mai bună pe teren decât a naționalei. În sufletul lor ar fi dorit ca și ai noștri să se ridice la același nivel de pregătire, dar din păcate „Edi suflet de copil” încă mai are de învățat fotbal (așezarea echipei în teren – crearea unor mini-structuri sustenabile tip tringhi sau diamant, micșorarea spațiilor între apărători și atacanți etc).

  În orice caz ceea ce s-a întâmplat la acest campionat ar trebui să le dea de gândit liderilor noștri … măcar celor care mai au simțurile ascuțite.

 13. toți suntem experți la jocul” bătutul mingii” avem e la tv și c..academicieni de bătut mingea?: dar nici unul nu ne ” esplica și nu ne arata” a fost sau nu a fost pentru ca nu a fost dar dacă ” nu a fost” pentru noi treacă meargă,tac toti ca mortul în papusoi, avem cu ce sa ne lăudăm !!

 14. „mă face să cred că băieții care conduc Federația și cei care îi dirijează s-au speriat de ce ar putes să iasă dacă valul galben din Germania se întinde și peste România.”

  Gresesti si tu, e omeneste. In Romania este STABILITATE si SECURITATE !

 15. Mediocritatea (lipsa de antrenement si daruire, seriozitate, responsabilitate,…), ne imbatam cu apa rece, apoi, ne plangem ca pe ai nostri nu-i ia nimeni in calcul la transferuri, fotbal romanesc ca o imagine fidela a societrati ce vegeteaza in frunte cu o clasa politica pusa pe capatuiala moca. Inutil plansetul neputinciosului vesnic oropsit, cand stai cu curul pe camesa si astepti ajutor si respect, trezirea la momente de nationala de fotbal (celelelt sporturi cu campioni de aur – uitate veci), nu-i decat tot o lene patologica si grav falsa.

 16. Yoi mai draghe. citind comentariile parca vad sondajul ” Bloomberg” cu Joe ratacitul. Sharla , nu ti-as dori sa vezi ” mare(e)a galbena in actiune. Nu te salveaza nici un kibutz , nu-i salveaza nici „sekuku pe conducatori si pe ceilalti din” furia galbena „.Ai si aveti grija ce va doriti! „Nea Cornel” a tras un semnal de alarma. Ginditi-va ce ar face” mareagalbena” daca ar fi unita si unitara. citi ar disparea de pe firmament….

 17. sa privim adevarul in fatza :

  Echipa Nationala a Romaniei nu se califica in optimile Europeanului de Fotbal daca nu juca cu echipe afectate de razboi : Israel si Ukraina , de lipsuri financiare( Kosovo) si dezinteresate strategic ( Elvetia ) .
  Conjuctura favorabila odata la 100 ani …

 18. Glorificare fără merit, Propagandă ipocrită, Festivism inutil.
  Realitatea e că Valul Gălbejit e aiurit, prea îndoctrinat, disperat, credul, servil sistemelor perfide
  si Nu are cum să schimbe ceva în romanistan din cauza mentalitătii,
  servilismului, credulism hortodox milog.
  Datu cu piciorul într-o Bilă Nu are cum să schimbe mentalităti, atitudini, sisteme perfide, coruptie,
  escrocherie, educatie proastă, injustitie, hotie made in romanie. Halal, de 34 de ani tot așa.

 19. Capitanu „nationalei” core/Core isi dovedeste din nou dubla personalitate, una plina de iubire fatza de aproape si uneori „ironica”, alta brutala si amenintatoare cu lichidarea conturilor, din Elvetia, de zeitate a razboiului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.