ELCEN, prin Parlament pentru Firea

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a rezolva situația ELCEN. Este vorba despre trecerea producătorului de agent termic de la Ministerul Energiei în subordinea Primăriei Capitalei. Gabriela Firea a cerut pe 30 iunie 2017 votul Consiliului General pentru preluarea acțiunilor ELCEN la valoarea nominală.

Demersul se dovedește inutil, deoarece ELCEN nu poate ceda acțiunile decât la valoarea lor reală, altfel poate fi acuzat de tranzacții ilegale. De asemenea, ELCEN nu poate fi preluat în proporție de 100%, așa cum s-a votat în Consiliul General, deoarece 2,5% din acțiuni aparțin Romgaz, societate listată la Bursă. „Gabriela Firea trebuia să aștepte cadrul legal de transfer, apoi să ne ceară acordul. În acest moment nu se știe care va fi prețul acțiunilor stabilit de Ministerul Energiei, dar am votat preluarea la valoarea nominală a acțiunilor, de 715 milioane lei. Ministerul Energiei lucrează în prezent la un proiect de ordonanță prin care se stabilește valoarea acțiunilor care trebuie trecute în subordinea Consiliului General, care nu poate fi decât una de piață, circa 2,8 miliarde lei, în niciun caz valoarea nominală. Apoi, pentru a obliga Romgaz să vândă acțiunile, trebuie apelat la legislația pe concentrare, iar prețul obținut poate fi atacat în instanță de Romgaz. Dacă AGA se va opune, Romgaz va putea fi forțat să vândă doar în acest mod. Întregul proces va dura însă mai mult de trei luni. Oricum, cumpărarea acțiunilor ELCEN este un nonsens economic“, a declarat pentru Cotidianul fostul prefect al Capitalei, consilierul PNL Cătălin Deaconescu.

Liberalul susține că, în actuala gândire a primarului general, costurile municipalității pentru furnizarea apei calde și a căldurii vor fi duble în următorii cinci ani. Valoarea reală a acțiunilor ELCEN este între 2,5 și 2,8 miliarde lei, bani care trebuie plătiți în cinci ani. La cele aproximativ 500 milioane lei pe an se adaugă subvenția de circa 650 milioane lei. În plus, conform Strategiei energetice a Bucureștiului, trebuie să se facă investiții de 900 milioane euro. Deaconescu amintește și de datoriile ELCEN, circa 2 miliarde lei, și ale RADET, aproape 4 miliarde lei, adăugând că nu se știe cum vor fi stinse. El spune că trecerea ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei nu înseamnă automat și fuziunea cu RADET, dar toate acestea le vom afla din ordonanța de urgență a Guvernului.

Cătălin Deaconescu a fost și membru al Consiliului de Administrație al ELCEN mai mulți ani. El spune că ar exista și o altă soluție fiabilă pentru Primăria Capitalei. „Ar trebui ca primăria să se axeze pe investițiile în rețeaua de transport și distribuție. Pe partea de producție, ar trebui atrași investitori care să construiască centrale termice mai mici, de cartier, pe care municipalitatea le-ar putea cumpăra mai târziu“, propune liberalul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.