Eliberarea ostaticilor: 39 contra 20

Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, după ce mişcarea islamistă Hamas aflată la putere în Fâşia Gaza a eliberat 20 de ostatici ca parte a unui acord intrat în vigoare vineri, informează AFP.

Prizonierii palestinieni sunt toţi femei, copii şi adolescenţi cu vârsta sub 19 ani, la fel cum ostaticii eliberaţi sunt toţi femei şi copii.

Acordul ar trebui să dureze patru zile şi să permită eliberarea a 50 de israelieni şi a 150 de palestinieni.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat sâmbătă că un total de 248 de camioane cu ajutor umanitar au sosit în Fâşia Gaza de la intrarea în vigoare a armistiţiului cu o zi înainte, iar dintre acestea, 61 de vehicule au livrat echipamente medicale, alimente şi apă în nordul enclavei, relatează AFP.

Unsprezece ambulanţe, trei autocare şi o camionetă au ajuns la spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, „pentru a ajuta la evacuări”, a anunţat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Potrivit autorităţilor israeliene, clădirea spitalului ar fi principalul centru de comandă pentru operaţiunile Hamas în Fâşia Gaza, acuzaţie respinsă de mişcarea islamistă palestiniană.

„Cu cât va dura mai mult armistiţiul, cu atât mai multe organizaţii umanitare vor putea trimite ajutoare în interiorul şi în afara Fâşiei Gaza”, a adăugat OCHA, mulţumind Semilunii Roşii palestiniene şi Semilunii Roşii egiptene.

Agenţia ONU a salutat „eliberarea altor ostatici astăzi (sâmbătă)” şi şi-a reînnoit apelul pentru „eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor”, subliniind totodată că „eliberarea altor prizonieri palestinieni le va aduce alinare familiilor şi apropiaţilor acestora”.

Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică eliberarea a 39 de prizonieri palestinieni, după ce mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza a eliberat 20 de ostatici, în cadrul unui acord care a intrat în vigoare vineri.

Acordul de armistiţiu este prevăzut să dureze patru zile şi să permită eliberarea a 50 de ostatici reţinuţi de Hamas şi a 150 de prizonieri palestinieni. Aceasta pauză prevede şi intrarea de ajutor umanitar şi de combustibil în Gaza

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Toata presa independenta a afirmat ca acest acord de schimb de persoane este victoria Hamasului si inca pe plan international.

  2. Vezi ca palestinienii au eliberat doar 13 evrei, restul erau thalandezi, la fel si-n primul schimb! Proportia de 1 la 3 se referea strict la evrei/palestinieni, nu straini, aia sunt bonus din partea Hamas si a negociatorului din Doha..

  3. Citez de mai sus: Prizonierii palestinieni sunt toţi femei, copii şi adolescenţi cu vârsta sub 19 ani, Deci Hamas n-a inceput o actiune chiar asa din senin fara niciun scop.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.