Elveţia, restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Guvernul elvețian a decis miercuri introducerea temporară a unor restricții pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari, informează zf.ro.

„În şedinţa din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elveţiei -n.r.) a decis activarea clauzei de siguranţă prevăzută în Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, pentru cetăţenii bulgari şi români. Ca efect, în următoarele 12 luni, cetăţenii bulgari şi români care intenţionează să efectueze activităţi de lucru vor avea doar acces limitat pe piaţa muncii din Elveţia”, se arată într-un comunicat al Guvernului elvețian.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elveţiană, arătând că aceasta survine în contextul unui număr relativ mic al românilor care au solicitat un permis de tip „B” în ultimul an şi este în disonanţă cu contribuţia pe care comunitatea românească din Elveţia – în marea ei majoritate înalt calificată – o are pe piaţa locală a muncii.

Partea română consideră că orice decizie privind libera circulaţie trebuie să se încadreze în spiritul facilitării unui parteneriat apropiat dintre UE şi Elveţia, cu obiectivul respectării liberei circulaţii a persoanelor şi a forţei de muncă şi non-discriminării cetăţenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulaţie a Persoanelor, subliniază MAE.

Românii și bulgarii au scăpat de restricțiile de pe piața muncii din Elveția, începând de la 1 iunie 2016. Totuți, autoritățile de la Berna pot reintroduce măsurile de limitare a imigrației dacă se constată un aflux de imigranţi din cele două ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.