Elvețienii de la MET cară gaze din România în Ungaria

România exporta gaze, si este pentru prima dată în istorie când o face. Din septembrie, peste 15.000 de Mwh zilnic se duc în Ungaria, în prezent cantitatea ajungând la 20.000 de MWh, potrivit datelor Transgaz. Exporturile se fac pe gazoductul Arad-Szeged si reprezintă aproximativ aceeași cantitate care intră, la import, din Rusia, via Ucraina.

Potrivit unor surse din piață, exportatorul este MET Energy Holding, un trader elvețian de energie, curent si gaze, anterior deținut de concernul petrolier maghiar MOL. Sursele spun că elvetienii beneficiază de o conjunctură favorabilă de piață, în care gazele românești sunt semnificativ mai ieftine decât cele din piața vecinilor, cu circa 20%. „Ei fac business și e normal să-l facă. Cumpără ieftin de aici și vand dincolo scump, speculează această conjunctură, în care sunt multe gaze pe piața locală, depozitele pentru iarnă sunt pline iar consumul industrial destul de scăzut, asa ca prețurile stau jos, oferind oportunitate pentru export”, spun sursele.

Într-adevăr, raportul ANRE pentru trimestrul 3 2020 arată un preț mediu de tranzacționare a gazelor de 57 lei/Mwh iar prețul de la Baumgarten, Viena(referința pentru piața central si est-europeană), este, în același T3, de aproximativ 14 euro/Mwh, adica aproape de 70 de lei, ceea ce arată de ce un trader ca MET scoate gaze din România.

În acest moment, România are o producție de gaze de 270.000 de MWh, intra circa 20.000 de Mwh din Ucraina, alți 8.000 de Mwh din Bulgaria și exportăm 20.000 de Mwh in Ungaria. Este pentru prima dată în istoria României când exportăm gaze. Este adevărat , ceva cantități au mai plecat spre Moldova, cu câteva luni în urmă, la inaugurarea interconectorului Iași-Ungheni, însă au fost foarte mici si doar pentru 2-3 zile. Acum însă, exportăm zilnic, de o lună,iar cantitățile trimise în afară au crescut, treptat, de la 15.000 de Mwh zilnic la peste 20.000 de Mwh, acum.

MET Holding are activitati in 15 tari din UE, dar o poziție solidă în piețele de electricitate si gaze o are în țările din Europa de Est. Elvetienii realizeaza o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de euro anual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1069 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Deci, elvetienii cumpara ieftin la noi si vand mai scump in Ungaria. Hmmm….
    Cu toate astea, pretul gazelor si a energiei electrice pentru uz casnic este cel mai scazut in Ungaria dintre toate statele UE.

  2. MET au o centrala cumparata in Ungaria ,Dunamenti Power Plant de cca 800 MW!Ce sa arda in ea decat gaz romanesc,tovarasi?!

  3. Cica caram si Dacii in Ungaria! Ar trebui sa oprim exporturile. TOATE!

  4. România a ajuns rușinea planetei! Au avut dreptatea ungurii când au spus că noi cu gazul n-avem ce să facem decât un foc mare.

  5. „Intr-adevăr, raportul ANRE pentru trimestrul 3 2020 arată un preț mediu de tranzacționare a gazelor de 57 lei/Mwh iar prețul de la Baumgarten, Viena(referința pentru piața central si est-europeană), este, în același T3, de aproximativ 14 euro/Mwh, adica aproape de 70 de lei, ceea ce arată de ce un trader ca MET scoate gaze din România.” Este „milnunat” ca „Elvetienii realizeaza o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de euro anual”, iar romanii se zbat in saracie chinuindu-se sa plateasca pretul astronomic al gazului casnic stabilit de capusele securimii, asa-zisele „companii de furnizare” si acolitele lor firme si firmulite autorizate anre – talharii cei mari – pentru a-si crea drum la buzunarele romanilor haituiti de controale din 2 in 2 ani. Plus bagat pe gat tot felul de sisteme chipurile de alarma pe care toti romanii le scot din priza pentru ca pornesc din te miri ce. RUSINE !! #SPALA-TE LINISTITI PE CREIER ROMANE SI #POARTA BOTNITA!

  6. Deci unii speculeaza si fac bani pe gazul nostru ieftin. Cand esti o colonie de prosti, fraieri si pupatori de dos care si-au ales presedinte neamt pentru ca sunt niste complexati …meriti sa fii tras pe sfoara de oricine.

  7. Au oprit industria ca sa vanda ferul vechi , atat ia dus capul pe militienii care au controlat si controleaza Romania . Dar erau ocrotiti de marile puteri care aveau nevoie de slugoi , care sa distruga , ca de construit oricum nu ii ducea capul chiar daca erau doctori de academy .
    Acum cu gazul nu prea mai avem ce face si speculatorii isi fac numarul , asta in vreme ce romanii platesc nemtilor de la Eon sau fancezilor de la Grind un pret mai mare ca in Ungaria . E abject !

  8. De ce credeti ca facuram gazoductul ? Unii zic : pe bani europeni ! Da , 10 % , restul de la populime. Le daduram gazele moca , si apoi a trebuit sa le facem conducta sa-si valorifice cadoul . Si vazurati , nici un ONG ECO n-a gasit nici o vietuitoare care sa fie deranjata de conducta si sa intarzie realizarea ei . Pe cand la autostrazi , bugat .

  9. @zmeule analogia ta este pe masura unei frunti inguste de sluga. gazul este al nostru pe gratis ca il avem in pamant decat sa dam o gaura; nu iese suficient insa pentru cat avem nevoie. Deci noua ni se vinde gazul nostru mai scump decat strainii care si-l insusesc il dau la terti. Daciile sunt rodul muncii si la concurenta cu alte marci pe o piata suprasaturata. tefelistule corporatist spalat pe creier.

  10. „Piața unică a mărfurilor-UE dorește să asigure libera circulație a mărfurilor în cadrul UE și să stabilească standarde înalte de siguranță pentru a proteja consumatorii și mediul.Piața unică a serviciilor-Asigurând libertatea de a presta servicii și protecția consumatorilor pe teritoriul său, UE elimină obstacolele transfrontaliere, restricțiile comerciale și birocrația”,
    Am scris acestea deoarece din 2017 CE a lansat investigatia la Transgaz ca „restrictioneaza”exporturile de gaz natural din Ro,a somat Statul Roman sa construiasca suprastructura si sa livreze Ungariei,Bul, Greciei etc.gazele NOASTRE ,iata,prin intermediarul elvetian MET Holding,si Moll Hunguresc,la preturi mai mici decat la intern.Atunci cum ramane cu consumatorii interni casnici- care spune iipocrit UE-sa fie „protejati”sa murim pt. ca CE sa dea profituri lui MET Holding,sa indestuleze Bul,Hungaria,Grecia ,Austria ?Com Eu ca un fel de „guvernul european „cum vrea un reptilian precum Guy Verhofstadt s-o denumeasca si aceasta juncherita liberala Margrethe Vestager-daneza, in prezent la CE ,una spun alta fac razand de Ro,ajunsa o prada a lor.Incalca granitele sub pretext de „comert” tranfrontalier,dicteaza politica externa ECONOMICA a Ro ,stabileste preturi cu Mollul Hunguresc acoperit de „marca helveta”MET,cu nerusinare facand profituri pe tranzitul sau exportul direct al gazelor din tara.Abuzul de putere ilegitima,ilegala al Com Europene este EVIDENTA-Vrem sa vedem unde scrie in Tr.de aderare ca ne fac ei Politica Economica pe „termen mediu”, safacem piata „UNICA”gratuita sau in detrimentul pop.roman, in care profiturile fug din tara ca spun ei, ,iar tradatorii-ANRE,Ministerele,Trangaz fie se supun fie nu obiecteaza, Guvernul lui Sica Muzicuta sta drepti,iar Ciolanis ne spune sa ne mascam ,nemiscand un deget ,dand mereu vina pe PSD.

  11. Unii zic că e prostie,eu zic că e si multă corupție și TICĂLOȘIE.
    Nu România exportă gaze,ci firme străine care speculează prostia si corupție decidentilor români ticăloși.

  12. Sa care, ca au de unde! Lasa ca noi cumparam gaze scumpe de la rusi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.