ENGIE se apără: Românii și-au depășit cota de gaze

Furnizorul de gaze ENGIE, care livrează pentru consumatorii casnici din toată jumătatea de sud a țării, precizează într-un comunicat că nu este vina sa că facturile au venit atât de mari pentru noiembrie. Compania franceză motivează că a îndeplinit întocmai prevederile legale privind compensarea, însă fie unii clienți nu au respectat cota de consum de 154 mc, în noiembrie, până la care se face această compensare, fie aceștia au optat pentru un nou contract la un preț mai mic decât cel din plafonul de 370 MW impus de stat. Aproape jumătate din cei peste 1,7 milioane de clienți casnici ai ENGIE nu au beneficiat de compensare.
„Majorarea prețurilor de vânzare a gazelor naturale este cauzată de creșterea fără precedent a prețurilor de achiziție ca urmare a dezechilibrului între cerere și ofertă, creșteri de preț care nu sunt sub controlul ENGIE Romania, fiind determinate de mecanisme de piață. Aceste majorări au afectat, mai ales, clienții care au reînnoit sau au încheiat un contract nou de gaze naturale, în a doua parte a anului 2021, când prețurile de achiziție au cunoscut maxime istorice.
ENGIE Romania a aplicat, conform legii, măsurile de plafonare și compensare, însă nu toți clienții întrunesc criteriile de eligibilitate.
Astfel, dintr-un total de 1.742.544 de facturi emise clienților casnici pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie:
-pentru 946.772 de facturi au fost aplicate măsurile de plafonare și compensare, în baza criteriilor stabilite de lege;
-pentru 795.772 de facturi nu au fost întrunite condițiile de eligibilitate stipulate de lege (fie din punct de vedere al prețului, fie al intervalelor de consum prevăzute). Prin urmare, pentru acestea, nu au putut fi aplicate măsurile de plafonare sau compensare.
o            Astfel, pentru 460.907 de facturi, prețul contractual s-a situat sub prețul minim de referință prevăzut de lege (de 0,125 lei/kWh);
o            Pentru restul de 334.865 de facturi nu au fost aplicate măsurile de sprijin întrucât nu s-au încadrat în categoriile de consum eligibile pentru aplicare”, spun francezii, într-un comunicat.

Conform legii, pentru a beneficia de compensare, plafonul maxim de preț la gaze, cu toate tarifele și taxele, este de 370 de lei/MWh. Pe de altă parte, legea impune acordarea unei compensații de până la 33% din prețul gazului marfă din factură pentru cei care au avut, în noiembrie, un consum de maximum 154 metri cubi (1.649 kWh). Statul a decis să compenseze direct furnizorului o parte din factura către casnici, decontarea făcându-se între Ministerul Energiei și firme. Banii sunt din profiturile impozitate și supraimpozitate făcute de marii producători de energie controlați de stat, cum ar fi Hidroelectrica ori Romgaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1057 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Nu se va rezolva nimic. Romanul trebuie jupuit de viu, cum a fost in toata istoria noastra.
    Nu-mi fac iluzii ca guvernul Romaniei va lua vreo masura cu ENGIE, cu atat mai mult cu cat este companie franceza.
    Toate declaratiile de genul ,,Gata, ajunge” sunt teatru.

  2. nici nu am consumat :)) pentru CA NU A FOST FRIG! ANUL TRECUT PLATEAM LA JUMATATE FATA DE FACTURA UMFLATA CU DISPERAREA SECURIMII GAZELOR! HAOI SICTIR JEGURI TALHARE SI TICALOASE! din pacate romanii NU AU BANI SA SE JUDECE SI PRIN URMARE, JEGURILE PROFITA DIN PLIN. ROMANII TREBUIE SA IASA IN STRADA SAU SA NU PLATEASCA DELOC UTILITATILE si nici taxele. greva fiscala! atat timp cat romanii nu sunt lasati la ghiseu sa isi plateasca taxele nu le mai platiti!. ORI LA BAL ORI LA SPITAL!

  3. Trebuie să fie guvernanți ticăloși sau tembeli să cedeze complet resursele la discreția unor entități străine, mai ales resursele energetice. Ce-a fost este doar începutul o să fie toată puterea la discreția Bruxellului, suveranitatea, dreptutile omului, legi constituție, deja nu prea mai contează, prea mult. Multinaționalele taie și spânzură și-au intrat în pâine creează datori vânduți, mai rău ca niște cămătari. Urmâtorul pas care este confiscarea caselor pentru neplata facturilor complet tâmpite impuse de multinaționale???

  4. DE CE CUMPARAM GAZ DE LA ASA ZISA FIRMA ELVETIANA MET ROMANIA ENERGIE,CARE ARE IOC GAZE,DOAR NISTE BIRORI.dE CE EXPORTAM GAZE,DACA NOI NU ACOPERIM NECESARUL DE GAZE? RATIA DE GAZE PE CARE ENGIE VREA SA NE-O DA CA MILOSTENIE PENTRU NOI ESTE MAI MICA DECAT VREM NOI ROMANII ,RISIPITORI DE ENERGIE.nU POATE SA-I OBLIGE NIMENI SA NE DEA GAZE,DACA NU VOR.aU DAT PARANDARAT, SI ACUM MAI VREM SI GAZE.CE TUPEU PE NOI.gUVERNANTII NOSTRII SE LAUDAU CA AU CONSTRUIT MAGISTRALA BRUE PENTRU SIGURANTA ENERGETICA A UE,NU A NOASTRA.DACA NU AI BANI,SA PLATESTI FACTURILE,CE INSEAMNA EXECUTAREA SILITA/ PANA SA RECLAMI,PANA SA TE JUDECI,AI GAZELE SI CURENTUL TAIAT,DUPA ACEEA URMEAZA ALTE NELEGIURI,PLANIFICATE DE POLITICIENI.

  5. Imediat dupa ce francezii au pus mana pe Dacia Pitesti prima masura luata a fost triplarea pretului la piesele de schimb. A urmat a doua masura – chelirea de facilitati a modelelor dar cu pastrarea pretului si adaugarea acestora ca optiuni cu pret separat. Evident o crestere smechereasca de pret.
    Cand francezii au pus mana pe fostul ICAB (intreprinderea Canal Apa Bucuresti), prima masura luata a fost triplarea pretului la metrul cub de apa. A urmat „ingineria” cu extragerea si taxarea separata a costurilor care pana atunci erau cuprinse in pretul pe metru cub de apa. Alta majurare de pret. Ani de zile si-au desfasurat exploatarea cu utilajele vechi, preluate. Au venit cu mainile in buzunare, toate achizitiile de suport au fost platite din banii nostri, din pretul umflat al apei si prin complicitatea agentiei care trebuia sa le stopeze abuzurile.
    Am ajuns acum sa platim nu numai pretul apei ci si scurgerea ei la canal si pe deasupra si scurgerea apei pluviale, costuri care pana la preluare erau incluse in pretul pe metru cub. Videanu, pe cand era primar al Bucurestiului, strategic, i-a amenintat in presa ca vor fi penalizati pentru ca nu si-au executat lucrarile prevazute in contract. A avut efect, au rezolvat-o, nu s-a mai auzit nimic despre nerespectarea contractului. Cand a fost preluat ICAB-ul pretul pe metru cub de apa era sub 1leu. Uitati-va pe factura, adaugati si celelalte costuri si vedeti cat e totalul.

  6. CE VINA AVEM NOI DACA FACTURILE CUPRIND SI NOIEMBRIE SI DECEMBRIE? CUM AU CALCULAT EI CAT AM CONSUMAT IN NOIEMBRIE SI CAT IN DECEMBRIE,CA SUNT DOUA PRETURI.lASATI COMPESARILE,CALCULELE AIURISTICE,BANI DATI AIUREA TOT FIRMELOR,SCADETI PRETUL SI CU ASTA BASTA.NU MAI APLICATI SLOGANUL,,NOI NE FACEM CA VA AJUTAM,,

  7. Bă să mori tu?..De unde Editat ai adus tu gaz din franța ,când la voi nici în brichete n-aveti..!!..

  8. Engie ca toate celelalte firme straine a venit in Ro sa faca profit nu investitii. De ce Engie alaturi de guvern nu s-a implicat in contorizarea milioanelor de apartamente.Ar fi avut de castigat, dar au vrut profit mare oe timp cat mai scurt. Multi se incalzesc la gazele din bucatarie dar platim toti ca fraierii.Daca pleaca din Ro nicio paguba.

  9. Tâlhărie ca-n codru: eu le trimit indexul 7051 mc, iar ei trec pe factură 7133 mc, din oficiu! De asemenea, suntem taxați la kw/h, la cifra octanică maxima, când stau 1 oră până-mi fierb o cafea! Da, da, briganzi primitivi, lotri din epoca pietrei sau comuna… din Paris! !

  10. Nationalizarea urgenta a apei, gazului si curentului electric pe tot lantul producerii si distribuirii acestora. Este singura solutie reala si adevarata care poate scoate din colaps consumatorii casnici si industriali. Si bineinteles repornirea centralelor pe cardune, gaze si pacura. Restul sunt vrajeli de vrajeli.

  11. ROMANIA FALIMENTATA DE ESCROCII STRAINI.
    Singura solutie logica: NATIONALIZAREA tuturor companiilor care au acaparat resursele Romaniei.
    ASA CA ACUM NU SE MAI POATE. TRAIM INTR-O TARA FARA STAPAN, IN CARE ESCROCII FAC CE VOR.
    VOI VA IMAGINATI CE SE POATE INTAMPLA INTR_O STARE DE RAZBOI?
    -Ungurii nu-ti mai dau paine si faina.
    -Indianu opreste complet ce a mai ramas din Combinatul de la Galati.
    -Arabul iti blocheaza Dunarea la Insula Mare a Brailei
    -Altii nu-ti mai dau curent.
    -Kazahii, rusii sau austriecii inchid si ultima rafinarie si n-o sa mai avem carburanti.
    -Vom ajunge sa nu mai avem nici cartofi sau chiloti pe noi.
    Asta este Romania actuala, sub un jug cum n-am fost nici cand eram sub turci.
    CUM SA DAI STRAINILOR RESURSELE STRATEGICE ALE UNEI TARI?! Cum sa fii in asa hal de inconstient?

  12. Haosul si batjocorirea oamenilor , punerea lor pe drumuri cs sa-si caute dreptatea , sunt lucruri normale in Romania ! De ce? Pentru ca tara este condusa, nu de oameni competenti , ci de habarnisti de partid , care nu raspund pentru magariile lor si nu le pasa de nimeni si de nimic! De ce ? Pentru ca li se permite si corb la corb….!

  13. Nationalizarea tuturor companiilor ce tin de siguranta nationala.
    Dar ai nostri nu sunt ca polonezii, nu sunt ca ungurii. Ai nostri politicieni si alti decidenti parca au in ADN statutul de iobag. Problema e ca ei au devenit milionari , isi au averile in afara tarii,au furat incat a traiasca 4 generatii, 5 generatii, si noi, cetatenii obisnuiti vom deveni niste sarantoci notorii.

  14. Am bănuit eu că noi suntem de vină. Consumăm prea mult. Ne-am depășit cota. Sunt curios cine și cum de la Engie a stabilit cota.

  15. Ne lipsesc cca 20% din total consum se zice prin presă …pai de ce trebuie să vină străinu’ sa ne vîndă cu profit&adaos comercial gaze pe care el le cumpără de la ruși ?? ? Chiar nu mai avem firme&banci naționale ? Ciar atît de mult am ajuns să-i urîm pe foștii noștri aliați din Est incît să nu mai vrem să facem nici afaceri cu ei ? Eu zic că ne-am(ne-au) prostit rau de totului și oricum am da-o e tot bina noastră de fapt.

  16. Asta inseamna a fi ocuati de alogeni paraziti !
    Asta inseamna integrarea in „valorile” europene!
    Jaf hotie minciuna batjocora….

  17. Actiunile Engie si a altor firme de gen, se incadreaza la sabotarea economiei nationale, tentativa de genocid la adresa poporului. Sa nu mai vorbim de abuz in serviciu.

  18. Engie recalculati facturile ca sånteți penibili la 211 metri cubi de la 12 noiembrie până pe 16 decembrie ati emis factura de 750 lei dar in factura este scris 0,67 si trebuia calculat cu 0,37

  19. Engie a dat un raspuns bine argumentat si logic, incercand sa explice situatia facturilor emise, ceea ce probabil ca nu multi alti furnizori au facut. Acele limite de pret si de consum care conditioneaza subventia au fost stabilite de stat si nu de catre Engie. Ca Engie nu e firma romaneasca e adevarat, ca Engie nu e producator ci doar furnizor de gaze (adica un intermediar) iarasi e adevarat. Pentru binele tarii si al cetatenilor ideal ar fi ca in general firmele sa fie romanesti, iar in speta numarul intermediarilor sa scada, adica cei care produc gaze sa le vanda direct catre consumatorii finali, asa cum se intampla cu Hidroelectrica in cazul energiei electrice. Exista semne vagi ca si Romgaz o va lua pe aceasta cale, insa lucrurile sunt taraganate.

  20. Uneori furnizorii nu tin cont de indexul trimis si factureaza fie in baza citirii contorului facute de catre omul lor (care poate fi in alta zi decat cea in care a citit consumatorul, si de aici rezulta diferentele), fie in baza unui consum estimat. Aceste lucruri nu ar reprezenta o problema pentru ca se regleaza in luna urmatoare, insa in unele cazuri din aceasta cauza limita de consum lunara poate fi depasita si deci nu se mai primeste subventia. PCS este puterea calorifica superioara. Ar fi interesant de lamurit daca aceasta valoare este mai mare decat cea medie consumata efectiv (caz in care suntem pusi sa platim mai mult decat consumam), sau e o chestiune ce tine doar de denumirea acelui parametru. Nu furnizorii stabilesc valoarea PCS.

  21. pentru a stopa tcalosiile si hotiile acestor companii straine, singurul cuvant este :NATIONALIZARE<NATIONALIZARE,NATIONALIZARE si date afara din tara.

  22. Chiar daca companiile de gaz si electricitate vor fi obligate sa dea banii inapoi ( ceea ce ma indoiesc ), puteti face un calcul simplu. Cat este dobanda la banii respectivi pana la returnare, dobanda pe care companiile o iau pe banii altora ( o luna, doua…).
    Hai sa fim seriosi, in clipa in care Catu e interesat doar de starea COMPANIILOR si nu de starea populatiei ( ca in Ungaria sau Polonia ) chiar credeti ca se vor lua masuri de protectie ( nu a companiilor )?
    Santem o tara cu resurse date de Dumnezeu. Dece nu este stabilit un pret ( la toate resursele tarii, de la porumb, grau si pana la gaze naturale pentru „intern” si restul, daca mai ramane, un alt pret pentru extern ( la pretul pietei ). Lefurile in Romania sunt de 4 – 5 ori mai mici ( deci si preturile de productie ). Cui convine ( ma refer la companii ) bine, cui nu pa. Sigur nu pleaca nici una.

  23. Parca erau 200 mc pe luna, media.Ce constatam> plafonul pt. consumul la gaze de 200 mc este foarte mic, iar cel la electricitate pt. consumul caznic, exagerat de mare, respectiv 300 kwh. Acum se propune 300 mc la gaze, care e la limita si poate fi atins intr-o iarna grea doar daca iti limitezi consumul la 1-2 camere, riscand ca igrasia sa le distruga pe celelalte. La electricitate cota de 500 kwh este exagerata. Ea trebuia limitata la 180-200 kwh, asica scazuta, nu crescuta.

  24. Sigur. S-a scazut consumul la fasole si varza. Si au aparut primari USR care cred ca fac economie. Pe banii cui. Pe banii nostri.
    Nu inteleg de ce asa numitele „partide” nu publica adrese unde doritorii ( citeste oamenii linsati de preturi la utilitati ) pot veni sa semneze impotriva acestor primari. Nu se vrea. Sunt probabil comenzi politice sau ale serviciilor. Ca locuitor al Bucurestilor si platitor de taxe si impozite, intreb: unde pot semna pentru revocarea din functie a lui Nicusor Dan, primarul Capitalei, ” aretmeticianul ” de renume international, care este incapabil sa inteleaga ca este in slujba locuitorilor, nu in slujba cifrelor sau a inegralelor, deci trebuie sa rezolve problemele oamenilor majoritari in bucuresti nu comenzile de Partid.

  25. Platim cu sute de mii de euro niste toci-dobi care au aprobat ca clientul universal sa fie valabil toata viata lui si unul concurential doar 1 an, dar la aia universali s-a terminat cota, hahaha. Obraznicia statului francez e nemasurabila, desi metrul etalon e la Paris.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.