Nu se produce absolut nimic în sectorul eolian, miercuri, 6 noiembrie, pentru că nu bate deloc vântul. 3.100 de MW instalați stau practic degeaba iar Sistemul Energetic Național este privat de aportul acestui tip de energie. Ba chiar, acest sector eolian consumă 14 MW, energie reziduală pentru că sunt conectați la SEN.
În aceste condiții, sursele clasice, termo gaz, Nuclearelectrica, termo cărbune și Hidroelectrica țin SEN în funcțiune, laolaltă cu importul din vecini, din Bulgaria și Ungaria.
Pe fondul unei penurii de energie și nevoiți fiind să apelăm la importuri, prețul energiei crește enorm pe seară, la orele 18.00 și 19.00, MWh ajungând să coste aproape 4.000 de lei(800 euro), potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Fix pe acest vârf de consum și de preț, și importurile sunt cantitativ cel mai mari, adică umplem de bani firmele bulgărești și ungurești.
Surprinde producția extrem de mică a Hidroelectrica – doar 1.000 de MW, dar aceasta este justificată că aproape jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1 este indisponibilă, fiind înregistrate avarii la palețile de rotor. Ceva noroc avem, pentru că energia fotovoltaică este de 1.000 de MW, așa încât se compensează în parte totala absență a eolianului din piață.
Destui au bănuieli că fie moriștile nu fac curent, fie fac mai puțin decît consumă (da, oficial, în anumite situații consumă), fie consumă curent ca load-dump-uri (preluatoare de suprasarcină).
Producția lor oficială declarată poate fi ajustată după prognoza meteo sau chiar în timp real de ceva program.
Nu mai avem nici industrie grea, nici industrie chimică, doar ceva siderulgică, adică nu sînt mari consumatori. Se poate că termocentralele rămase și hidrocentralele să fie destule pt consumul mic din ziua de azi.
Ucid milioane de pasari. Multe protejate de lege! Unde sunt aceste nenorociri este efectiv cimitir de starvuri de pasari. Unde sunt ong-urile, astea de sunt mari iubitoare de flora si fauna?
Tarnita si eventual alte proiecte de pompaj turbinaj plus inca cateva mii de Kw solare instalare ar putea ajuta in mod real. Fara sa vorbim ca de 35 de ani nu s-a facut nimic la reactoarele 3 si 4 Cernavoda. Fara sa vorbim de centralele pe gaz si carbuni care trebuiau tinute in functionare pana aveam intr-adevar stocare si productie solara suficienta. Dar mafia criminala ce conduce tara nu o intereseaza decat furtul legalizat. Oricum penele de curent o sa va ajunga si pe voi talharilor.
Sistem energetic esuat.cine a vrut decarbonizare si green deal,a primit ce si-a dorit.restul raman doar cu dezastrul.
Hidroelectrica in timpul zilei ar trebui sa reduca la minim productia, iar importurile sa fie facute in timpul zilei cand pretul este mic.
Ai dra*u de tradatori, primesc spaga de la firmele bulgaresti si unguresti?
Hai lasă-mă…așa e cu energia asta „verde” ? E mai scumpă și nu dă constant ? Extraordinar…😆😆
Eu zic să trecem total pe „verde” , n-are ce să se întâmple nasol 😆
REALITATEA: O eoliana are nevoie de 30 de tone de lubrifiant pe bază de combustibili fosili, ucide păsările, induce sunete de joasă frecvență care provoacă viața din jur să fugă (dacă există undeva – dacă există un rezervor închis lângă ea, peștii mor și alte animale fug din zonă) . Academia Poloneză de Științe spune că zgomotul audibil, infrasunetele, pâlpâirea luminii, câmpurile electromagnetice, vibrațiile și căderea pieselor turbinei pun în pericol oamenii într-o zonă de până la 2-3 km în jurul unei eoliene. Ele perturbă funcționarea organelor responsabile de mișcare, simțul auzului, văzului, echilibrului și conștientizarea pozițională ducând la Sindromul Turbinei Eoliene. După câțiva ani de expunere la turbinele eoliene, oamenii suferă de infecții persistente ale organelor respiratorii, alergii, slăbirea sistemului imunitar, patologii cardiace (funcționare dificilă a inimii și stimulatorului cardiac), epilepsie, dureri de coloană, dureri în piept, boli ale sistemului digestiv. și alte boli care pun viața în pericol. Nu numai atât, – sunt foarte scumpe (în fundație trebuie turnate câteva sute de tone de beton) – și produc energie electrică care costă aproape de patru ori mai mult decât energia electrică produsă într-o centrală pe cărbune.
E la mintea lui cucu-rigu, doar ca voi va luati dupa gaini. Cu cat este mai cald afara, cu atat densitatea aerului este mai mica. Si forta de rotatie si randamentul. Ursula premiul Nobel la prostie !
S-ar putea ca minciuna să fie cît casa. Se facturează importuri și exporturi ce nu se fac, sînt doar pe hîrtie.
Moriști una lîngă alta: unele se-nvîrt, altele nu, cele ce se-nvîrt nealiniate de parcă pe 1km2 vîntul bate din toate părțile, alandala, nu adie vîntul deloc unele se-nvîrt de zici că-s ventilatoare, bate vîntul toate stau.
Unii vor zice că nu ne pot minții în halul ăsta. Dar la plandemie cum ne-au mințit și, pe prea mulți, prosti? Oamenii, după ani de spălare pe creier unde li s-a băgat în cap că sînt proști, stau de-o parte zicînd că nu se pricep. Le tremură pantalonii că vine specialistul, de cele mai multe ori impostor sau tăntălău, și-i ia tare în jargoane de specialitate.
Tot ei, poate, vor zice că n-au cum că doar sînt mii ce lucrează și ar spune…cîți medici și asistente au spus la planemie că spitalele sînt goale sau că omoară oameni cu proceduri criminale? Au tăcut și că le-au dat mai mulți bani. I-a durut în dos de noi.
Minciuni și fraze-i totul ce statele susține (M Eminescu 1874)
Viitorul este „luminos”!ca in epoca de aur.
Eolienele și panourile fotovoltaice sunt escrocheria secolului. Acum Burduja vrea sǎ cumpere și baterii ci litiu ca sâ stocheze zeci de MEh de energie! Omul ǎsta e complet nebun? De ce nu cumpǎrǎ și ventilatoare sǎ producǎ vänt ca sǎ se învârtǎ eolienele?
Sau de ce nu e la pușcǎrie?
Da-ti repede drumul la hidro de pe Jiu si la termo, toate grupurile, de la Iernut.., ce ne rup astia cu pretul la import..
Mǎcar nu mai omoarǎ pǎsǎri dacǎ stau… Vârtelnițele astea au la vârful palei viteza tangențialǎ de aproape 1000km/h, chiar dacǎ se învârt încet și nu s-ar zice…