Erdogan: Rusia și Turcia vor schimba destinul întregii regiuni

Rusia și Turcia au ocazia de a ”schimba destinul întregii regiuni”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan înainte de a decola către Soci, acolo unde se întâlnește cu președintele Vladimir Putin, cu puțin inainte de a se deplasa la Bruxelles, pentru Summitul NATO de pe 16-17 mai. ”Azi avem o ocazie bună de a discuta despre relațiile bilaterale și despre chestiunile regionale. Avem o responsabilitate mare. Sunt sigur că pașii pe care îi facem împreună vor schimba destinul regiunii”, a spus Erdogan.

Președintele Turciei se întâlnește pentru a doua oară cu Putin în ultimele două luni. Vizita a venit prin surprindere, nu a fost planificată și anunțată anterior, motiv pentru care jurnaliștii consideră ca a fost grăbită de evenimentele din Siria. Aici, forțele turce au atacat pozițiile milițiilor kurde care luptă împotriva organizației jihadiste Stat Islamic, dar și pentru a crea un stat embrionar la granița dintre Siria și Turcia, cu perspectiva unificării cu Kurdistanul Irakian. Rusia susține operațiunile kurzilor, la fel și Statele Unite, o situație foarte dificilă pentru Erdogan.

Kremlinul a emis un comunicat înaintea sosirii președintelui Erdogan în care arată că pe agendă se vor afla teme legate de situația din Siria, lupta împotriva terorismului și cooperarea bilaterală. ”Liderii vor avea un schimb de opinii privind întreaga sferă a relațiilor turco-ruse, în special în contextul acordurilor încheiate odată cu al șaselea Consiliu de Cooperare la cel mai înalt nivel, care a avut pe 10 martie, la Moscova. Vor fi avute în vedere și probleme regionale și internationale, în primul rând cele legate de lupta împotriva terorismului și reglementarea crizei siriene”.

În ciuda reapropierii dintre cele doua state, după doborârea avionului militar rus în noiembrie 2015 (moment în care Putin a declarat că Turcia ”a înjunghiat pe la spate Rusia”), persista dezacorduri în sfera comercială. Turcia nu permite importul unor produse agricole din Turcia, iar Ankara a decis în replică să interzică importurile de cereale. Se așteaptă ca aceste probleme să fie discutate, alături de cooperarea în domeniul gazelor și petrolului. Poate fi discutată și posibilitatea achiziționării de către Turcia, o țară NATO, a sistemelor antirachetă rusești S-400.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.