„Este un blocaj birocratic de finanțare a transplantului cardiac”

Medicul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul Inimii din Târgu Mureș, duce de peste 20 de ani o luptă contracronometru cu moartea. De cele mai multe ori, a ieșit învingător. Prin mâna lui au trecut zeci de inimi, de la bebeluși de numai o lună, cu malformații congenitale, până la adulți care își începeau o nouă viață în urma unui transplant. Este în al nouălea cer odată cu fiecare reușită, pentru că, așa cum spune, „transplantarea cardiacă nu este doar o intervenție chirurgicală, ci reprezintă o stare de spirit, o provocare la care toți trebuie să răspundă prezent!“.

Este transplantul cardiovascular diferit de celelalte tipuri de transplant de organe?

Este transplantul care se desfășoară în mod caracteristic CONTRACRONOMETRU, spre deosebire de celelalte organe care tolerează perioade mai lungi de ischemie. De aici și dificultățile inerente începerii și, mai ales, asigurării continuității unei astfel de activități în care trebuie mobilizate numeroase cadre medicale din diferite specialități, lucru care nu este la îndemâna oricărui centru medical. De altfel, acest lucru se observă foarte clar în România, centrul din Târgu Mureș fiind unicul centru medical cu activitate permanentă în domeniul transplantării cardiace. De aceea, de câte ori am posibilitatea, afirm că transplantarea cardiacă nu este doar o intervenție chirurgicală, ci reprezintă o stare de spirit, o provocare la care toți trebuie să răspundă prezent!

Pe tot acest „drum al inimii“, este vreo situație, vreo problemă cu care vă confruntați mai des?

Este un drum contra cronometru în care nu rareori apare frustrarea pentru infrastructura de transport a țării noastre și a dotării insuficiente cu aparate de zbor care să deservească această activitate medicală de înaltă performanță. Suntem limitați în acest sens de imposibilitatea asigurării de rutină a zborurilor pe timp de noapte cu elicopterele SMURD, suntem dependenți de multe ori de orarul companiei de linie comercială (TAROM) pentru a asigura transferul organelor.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de miercuri, 7 decembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.