Etichetele alimentelor: cum să le citești

Obișnuitul drum la supermarket se poate dovedi de multe ori o adevărată cursă pentru înțelegerea etichetelor de pe diferite produse. Vrăjiți de promoții cu cel mai bun preț, „natural“, „bio“, „delicios“ ori câte și mai câte, este foarte posibil să ignorăm, de fapt, cea mai importantă etapă: identificarea și descifrarea tuturor codurilor de pe ambalajele produselor pe care le punem în coș.

Eticheta este specifică în funcţie de tipul alimentului și este obligatorie conform legilor în vigoare. Trebuie să cuprindă lista ingredientelor, a aditivilor și aromelor, în funcție de ponderea utilizării lor în produs și în ordine descrescătoare, precum şi valorile nutriţionale la 100 g (valoare energetică, grăsimi, proteine, carbohidraţi). Informaţia corectă asupra conţinutului unui produs ce urmează a fi consumat este un amănunt important pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate (diabet, hipertensiune, obezitate). Pentru a face alegerile potrivite când vine vorba de alimente, trebuie să cunoaștem semnificaţiile tuturor informaţiilor care apar pe etichetele produselor pe care le cumpărăm. Nu e treabă simplă și cere și timp, dar este foarte important pentru sănătate. Nu trebuie să fim atenți numai la termenul de expirare şi la E-uri, ci şi la tipul şi cantitatea de grăsimi conţinute, precum şi la existenţa unor ingrediente cu potenţial alergen sau a unora provenite din organisme modificate genetic.

Atenție la aditivi!

Potrivit reglementărilor legale aflate în vigoare, și ingredientele conţinute, dar şi aditivii (conservanţi, coloranţi, îndulcitori, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, stabilizatori, stimulatori de arome) trebuie să fie menţionaţi pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantităţii lor. Aditivii pot fi scrişi ca E-uri sau ca denumire chimică. Dar nu toţi aditivii sunt nocivi! Există coloranţi naturali, precum cei obţinuţi din sfeclă roşie, dar şi aditivi cu acţiune inofensivă, cum este acidul ascorbic.

În cazul în care suferim de diabet sau hipertensiune sau avem colesterolul mărit, atenția acordată etichetelor trebuie să fie de două ori mai mare.

Astfel, trebuie să fim atenți la tipul de grăsimi, numărul caloriilor, valoarea colesterolului, cantitatea de sodiu, fibre, zaharuri, proteine, vitamine sau de minerale înscrise pe etichetă. În general, este specificat conţinutul de nutrienţi raportat la 100 g de produs sau la porţie. Pentru anumite produse, sunt importante menţiuni, precum procentul de grăsime (lactate).

Valabilitatea, în termen

Este esenţială citirea datei la care expiră produsul alimentar. Refuză să cumperi alimente care nu au înscris termenul de expirare şi pe cele depozitate în condiţii inadecvate, care grăbesc procesul de alterare. Este bine să fim atenți şi la unele indicii care arată că produsul alimentar poate fi alterat. Astfel, de exemplu, la unele iaurturi, folia protectoare poate fi dezlipită sau umflată.

Toate produsele din magazine trebuie să specifice pe etichete informații referitoare la posbilii alergeni care ar putea să-i afecteze pe cei care suferă de intoleranță la gluten sau la lactoză.

Mențiunile pot fi legate și de substanțe precum soia, grâul, nucile sau susanul. De asemenea, e bine să ne informăm și în legătură cu condiţiile de păstrare, de fabricaţie şi de tratare chimică (dacă este cazul).

Coduri pentru legume și fructe

Etichetele sau stickerele aflate pe fructe sau legume conțin, pe lângă un logo, și un cod digital. Codurile formate din patru cifre care încep cu numerele 3 sau 4 atrag atenția că fructul sau leguma a fost produsă prin tehnici agronomice moderne, folosindu-se cantități mari de fertilizatori și pesticide. Dacă aceste coduri sunt formate din cinci cifre care încep cu numărul 8, înseamnă că produsul a fost modificat genetic. Dacă întâlnim un cod format din cinci cifre care încep cu 9, înseamnă că fructele sau legumele sunt organice și au fost cultivate prin metode clasice ale fermierilor, fără substanțe chimice. Fructele și legumele fără cod sau fără niciun fel de sticker ar trebui evitate, pentru că, neexistând niciun fel de informații, produsele ar putea fi un pericol pentru consumatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.