Fără metrou și fără tren direct la Otopeni

EURO 2020 ne prinde „în offside”

Indiferent de culoarea politică, autorităţile par să se joace "la trecerea timpului"

În iunie 2020 Bucureștiul va fi unul dintre cele 13 orașe din 13 țări care va găzdui meciuri la ,,Euro 2020“. În 2014, UEFA a stabilit că în Capitală se vor disputa patru partide, dar potrivit raportului de candidatură, este nevoie ca autoritățile române să asigure suporterilor un transport eficient între Aeroportul Otopeni și centrul orașului.

Alte probleme ridicate se refereau la stadionul Arena Națională, care nu are suficiente locuri de parcare, locurile de cazare limitate la hoteluri și lipsa de experiență a municipalității bucureștene de a organiza evenimente de o asemenea anvergură. Guvernul, Primăria Generală și Federația Română de Fotbal, cele trei instituții responsabile, au promis atunci numeroase investiții în infrastructură: linie feroviară spre Otopeni și reabilitarea a patru stadioane (Steaua, Dinamo, Arcul de Triumf și Rapid).

Magistrală promisă din 2011 pentru 2018

În 2014, în privința transportului feroviar, prima opțiune a fost construirea liniei de metrou între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, mai ales că Metrorex avea deja un împrumut de peste 300 de milioane de euro acordat de Banca Japoniei, iar serviciile de proiectare (66 milioane de euro) erau contractate din 2011. Primul termen avansat pentru finalizarea Magistralei VI a fost 2018, declarația îi aparținea lui Gheorghe Udriște, director general Metrorex în 2011. Între timp, la Ministerul Transporturilor s-au schimbat 12 miniștri, iar penultimul (Felix Stroe) a promis în ședința de guvern din 20 decembrie 2017 că: ,,Această magistrală cu siguranţă va fi gata în anul 2020, până în anul 2020, adică va fi gata la timp pentru angajamentul care îl are România cu activităţile din anul 2020“. El fusese întrebat de premierul Mihai Tudose când va fi gata magistrala de metrou M6, 1 mai – Aeroportul Henri Coandă Otopeni, precum şi dacă va fi gata până la începerea Campionatului European de Fotbal. Evident, era o promisiune fără acoperire, din moment ce nici până în prezent nu este lansată licitația pentru execuție, iar de la semnarea contractului termenul minim este de 48 de luni.

Trenul direct are nevoie de încă 2 kilometri de linie

Legătura feroviară directă între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni s-a conturat ca o variantă mult mai ușor de realizat pentru Euro 2020, ministrul tehnocrat Sorin Bușe prezentând proiectul presei în decembrie 2016. Practic, CFR Infrastructură ar trebui să modernizeze 17 km de cale ferată și să construiască în regie proprie 2 km de linie până la terminalul aeroportului Otopeni, pentru că linia de tren ajunge acum doar până în zona orașului Otopeni, iar călătorii sunt preluați de la haltă cu microbuze. Proiectul de 96 de milioane de euro este cuprins și în Master planul de Transport și are două etape: legătura feroviară la aeroport şi construirea unui terminal temporar în apropiere de terminalul sosiri al aeroportului, cu o durată de implementare de 18 luni: octombrie 2016 – aprilie 2018, respectiv construirea terminalului subteran multimodal metrou – tren, cu termen de finalizare 2020. „Proiectul feroviar care leagă Aeroportul Internaţional Henri Coandă de Bucureşti a început deja – au fost studiate şi analizate toate detaliile tehnice, astfel încât în primăvara anului 2018 să fie finalizat. Ne dorim să asigurăm conexiunea cu aeroportul nu doar din Bucureşti, ci şi din alte oraşe ca: Ploieşti, Braşov şi poate chiar din Bulgaria, pentru atragerea către Otopeni a pasagerilor din ţara vecină, printr-o variantă relativ rapidă: Ruse – Bucureşti“, declara în decembrie 2016 ministrul Transporturilor Sorin Bușe.

Licitația pentru Studiul de Fezabilitate a fost publicată, dar nu s-a prezentat niciun ofertant, pentru ca în 2017 documentația să fie refăcută pe noua lege a achizițiilor publice.

În prezent, se aşteaptă validarea de către Agenția Națională de Achiziții Publice pentru procedura de licitaţie privind revizuirea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni, urmând să se publice și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Noul termen de execuție este 2019-2020, dar fără a fi luate în calcul eventuale contestații. Așadar, un proiect de cel puțin 10 ori mai ieftin decât Magistrala VI nu este scutit de întârzieri, iar CFR Călători anunță că poate asigura o capacitate maximă de doar 2.000 de călători pe zi/pe sens între Aeroportul Otopeni și oraș, total insuficient pentru preluarea suporterilor.

Cum riscăm să ne facem de râs

Cu metroul spre Otopeni care are termen oficial de finalizare 2022, cu un proiect de tren direct până la aeroport despre care CFR nu mai garantează că va fi operațional pentru Euro 2020, singura soluție care rămâne este amenajarea unui culoar special pentru autobuze RATB și autocare pe DN 1. Așa vedea lucrurile în august 2017 și Marius Dunca, fost ministru al Tineretului și Sportului: ,,Cred că trebuie să conştientizăm cu toţii că este un moment când totul este pus pentru ţara aceasta şi trebuie să ne luam angajamentul pentru a nu ne facem de râs. (…) În cel mai nefericit caz, o să închidem o bandă doar pentru autocare, în ziua meciului, de la Otopeni în centrul Bucureştiului“.

Aproape 30.000 de suporteri spanioli au  aterizat în vara lui 2012 la București pentru Finala UEFA Europa League, iar transportul s-a realizat cu autobuze, fiind asigurate 45 de curse la un interval de 5-7 minute. Însă pentru cele patru meciuri de EURO 2020 numărul suporterilor va fi mult mai mare, iar la aeroportul Otopeni anul viitor se va ajunge la capacitatea maximă de operare.

UEFA așteaptă ca în această vară responsabilii de la București să prezinte ,,planul de mobilitate“ și spune că până atunci nu ar avea motive de îngrijorare. Este evident că EURO 2020 ne va prinde ,,în afara jocului“, iar în vară am putea să primim și un cartonaș. Cu promisiuni îndeplinite doar pe hârtie, rămâne să vedem ce culoare va avea.

Recomanda 3
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Cred ca ar trebui sa recunostem ca nu suntem in stare si sa ne retragem. Iar pe viitor sa nu ne mai bagam. Nu are rost sa ne si chinuim si sa cheltuim bani aiurea si pana la urma sa ne facem si de ras. Cat timp avem o societate rupta in doua, nu ne putem apuca de nici un proiect major. Cat timp unii vaslesc intr-o parte iar ceilalti in cealalta, barca nu are cum sa avanseze. Din cauza asta nu avem nici autostrazi, nici altele. Daca incep unii ceva, cand vin ceilalti la guvernare anuleaza proiectul sau pun bete in roate sa nu se faca.

  2. Asta in timp ce Dragnea si Vasilica(inaintte s-au laudat la fel Grindeanu si Tudose!) se lauda cum „duduie” Romania, Locul 2 in Lume dupa China, iar Romania NU e-n stare de 7(SAPTE!!) ani de zile sa construiasca o amarata de Linie ferata intre Gara de Nord si Otopeni!
    In timp ce China chiar DUDUIE, inaugurand anual Sute de km de Autostrazi, Poduri ce intra IMEDIAT pe Locul 1 in TOPul mondial, Linii de cale ferata si Trenuri de mare viteza, ultramoderne, a-propos:
    „Cel mai rapid tren din America atinge JUMATATE din Viteza pe care o atinge cel mai nou tren introdus intre Shanghai si Beijing (241 km/ora vs. 486 km/ora)!!!
    Romania „duduie” pe hartiile mincinoase ale lui Dragnea penalul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.