Criza imigrației stârnește o polemică

Europa germană vs. Europa supusă lui Putin și Trump

Situația creată de vasul cu peste 600 de imigranți din Mediterana, refuzat de Malta, apoi de Italia, pentru ca, în cele din urmă, să se îndrepte spre Spania, a creat o polemică aprinsă în presa europeană. BBC trage o concluzie: ”Cât de ușor este să-l acuzi pe «vicerpremierul italian de extremă dreapta, antiimigrație și populist pentru că îngenuchiază politica europeană a imigrației închizând în mod cinic porturile Italiei. Însă descrierea situației de mai sus este facilă. Adevărul este gri, nu în alb și negru”.

Decizie fără precedent în criza imigrației

Decizia guvernului de la Roma este o premieră începând din 2013, anul de debut al crizei imigranților din Mediterana. Începând de atunci, în Italia au intrat peste 700.000 de imigranți, majoritatea aduși de vasele ONG-urilor umanitare care operează în Mediterana, unele din care au fost acuzate în presa italiană că au legături cu traficanții de imigranți din Africa. Deși chiar și potrivit ONU mulți dintre ei nu se califică pentru statutul de refugiat și sunt în special imigranți economici, statul italian nu a reușit decât deportarea a 6.340 dintre ei, în 2017. În centrele de primire din Italia se află circa 180.000 de astfel de imigranți, care așteaptă aici procesarea cererilor de azil. Procesul acesta poate dura și doi ani de zile. Iar dacă imigranții sunt respinși, ei dispar pur și simplu. Statul italian plătește din banii contribuabililor circa 5 miliarde de euro anual pentru cazarea acestor imigranți. Companiile care administrează aceste centre primesc 35 de euro pe zi pentru fiecare imigrant. Este o mare afacere, despre care Der Spiegel relata, în urmă cu doi ani, că nu este străină mafiei. De aceea Matteo Salvini sși campania sa antiimigrație au avut câștig de cauză în alegerile din luna martie.

O mare parte dintre imigranții sosiți în Italia, dispar, pentru că ținta lor finală sunt țările mai bogate din nord. Însă, în 2015, Franța a suspendat aplicarea acordului Schengen și a închis frontiera cu Italia, pentru a nu mai permite imigranților accesul în țară. De aceea guvernanții de la Roma au ripsotat la acuzația președintelui Franței că dau dovadă de ”cinism” în cazul Aquarius și au acuzat Franța de ”ipocrizie”.

Pentru moment, ”populistul” Matteo Salvini a câștigat și chiar publicații liberale din Europa încearcă să privească situația celor 600 de imigranți și din perspectiva cetățenilor italieni. ”Evident, ridicarea tonului într-un mod politicos aduce beneficii, iar guvernele Italiei nu au mai făcut asta din vremuri imemoriale. Am început o discuție la nivel continental. Pentru prima dată o navă care pleacă din Libia spre Italia va ancora în altă țară decât Italia. Dacă vor veni alte nave ale ONG-urilor vom acționa conform aceluiași raționament”, a spus Salvini.

Sunt publicații care trag un semnal de alarmă și condamna politica guvernului italian. Site-ul italian Linkiesta consideră că refuzul în premieră al Romei face parte dintr-o strategie: scindarea opiniei publice pentru a ajuta la ascensiunea și mai puernică a forțelor naționaliste, iar aceasta ar urma să scindeze UE, care ar deveni subordonata intereselor Americii și Rusiei.

Europa preferată de Trump, Putin și multianționale

Jurnaliștii de la Linkiesta citează Manifetul de la Ventotene, scris în 1941 de Altiero Spinelli, unul dintre părinții fondadtori a Comunității Europene, care avertiza că forțele reacționare se vor ”deghiza” și se vor prezenta drept ”iubitoare ale păcii, libertății, bunăstării categoriilor sarace, pâna la punctul în care vor încerca reinstaurarea statului național”. ”Scopul lor principal va fi să-și transforme popoarele în armate, ca generalii să revină la putere, ca monopoliștii să obțina beneficii de pe urma autarhiei, ca birocrația să se extindă, ca preoții să se asigure că masele sunt docile”.

În decizia controversată a guvernului Italiei de a nu permite unei nave cu imigranți să ajungă într-un port italian, jurnalistii amintiți văd un prim pas din această strategie – scindarea opiniei publice și punerea accentului pe sentimentul patriotic. Ulterior, strategia are în vedere blocarea singurei ferestre de oportunitate pentru a mai duce proiectul UE la un nivel minim de integrare politică. ”Dacă nu facem asta, știți care este alternativa? Este Europa Grupului de la Visegrad, cea care le place lui Orban și lui Salvini. Este o Europă care decide tot mai puțin și dă cecuri în alb statelor. Este o Europă care se închide pentru a-și proteja stilul de viață și care va ajunge la extincție din cauza sterilității. Este o Europă cu 27 de state pitice printre giganții lumii, cu fiecare stat european capabil doar să-și negocieze supunerea față de marile imperii, față de marile multinaționale care nu vor să plătească taxe”.

”Asta este Europa care îi place cu adevărat lui Donald Trump și lui Vladimir Putin. Europa care visează, care ne vrea slabi, dominați și divizați ca în timpul Războiului Rece, atunci când erau două Germanii. Și poate că nu este o coincidență că Salvini și partidul său sunt legați atât de Rusia Unită a lui Vladimir Putin, cât și de politicianul Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump. «Italia e în fruntea schimbării in Europa», a spus Bvannon, pe 23 mai, într-un interviu petru La Stampa, adugând un mesaj clar: «Cetățenii îsi vor țara înapoi și o vor acum». Recitiți-l pe Spinelli, poate că nu e degeaba. Merkel și Macron, treziți-vă, pentru că viitorul poate să fie și mai rău decat acest prezent”, încheie Linkiesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Italienii au dreptate:Francezii, care au participat si participa activ alaturi de SU la intoarcerea pe dos a statelor Orientului Mijlociu(Libia ..acum Siria),ar trebui sa primeasca, impreuna cu SU, majoritatea refugiatilor-fructele actiunii lor.Franta ,chiar si acum, se opune pacificarii Siriei ,actionand militar in Siria fara sa aiba acest drept,in schimb refuzd sa primeasca refugiatii Sirieni din Italia.

  2. deci dacă nu vrei să-ți distrugi țara aducând sute de mii de africani înseamnă că ești marioneta lui Putin.
    ”divizați ca în timpul Războiului Rece, atunci când erau două Germanii”- dar ce ne facem cu Germania care dorește o Românie divizată (pentru moment pe Prut)?

    • Corect. Incepe sa-mi placa de Putin si de Rusia din ce in ce mai mult. In 2018 amenintarea cea mai mare pentru Europa (si deci pentru Romania) vine de la Bruxelles, nu de la Kremlin. Nu Putin vrea sa inunde Europa cu milioane de salbatici din lumea a treia. Inteleg sa-i gazduiesti pe sirieni, pe irakieni si pe libieni. Dar ce cauta africanii si marocanii in Europa? Ce cauta uzbekistanezii in Suedia? Deja m-am saturat de toata isteria ca vai vin rusii cand de fapt imigrantii lui Merkel ucid europeni aproape lunar. Dar lasa, ca s-or gasi slugoi in Romania care sa-i ridice in slavi pe Merkel si pe Macron. Prostia e resursa principala in Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.