
Un alt atentat şi acelaşi răspuns al Uniunii Europene. Summit extraordinar la Bruxelles după tentativa de atentat din trenul Amsterdam-Paris în august 2015, summit de urgenţă după atentatul de la Paris de pe 13 noiembrie, acum un nou summit de urgenţă după atentatele de la Bruxelles.
Miniştrii de Interne din statele membre se reunesc joi la Bruxelles, iar jurnaliştii acreditaţi la instituţiile europene ştiu exact ce va urma – un apel pentru o mai bună coordonare a acţiunilor antiteroriste şi utilizarea la maximum a instrumentelor legale existente. Miniştrii au şi anunţat că nu vor lua vreo decizie nouă, ci îşi vor exprima solidaritatea cu Belgia. Parlamentarii europeni, lipsiţi de iniţiativă legislativă si scoşi în vitrina UE pentru a oferi un soi de legitimitate democratică, îşi vor exprima şi ei aceeaşi solidaritate într-o declaraţie amplă şi emoţionantă. Oficialii ştiu că totul se rezumă la vorbe şi ministrul de Interne italian Angelino Alfano a şi spus că asemea tragedii nu trebuie transformate în “telenovele”. Alfano, omul de casă al lui Slivio Berlusconi, cel care ca ministru al Justiţiei a dat în 2008 o lege cu dedicaţie pentru imunizarea şefului său şi care apoi a părăsit traseist barca ce se scufunda şi a format un alt partid, alăturându-se unei coaliţii dominate de stânga italiană, nu pare nici el omul politic care să facă apel la decenţă în Europa.
Apoi, pe lângă summit-uri extraordinare, urmează obişnuitele declaraţii. În primul rând, atentatele sunt momentele cele mai potrivite pentru încercarea de a împinge legile Big Brother. Şi asa se face că şi după 22 martie au venit apelurile pentru adoptarea directivei PNR (Passenger Name Record), în proiect din 2011. Eurodeputaţii au criticat proiectul pentru că “invită la abuzuri” împotriva libertăţilor civile, pentru că va ajunge să-i ajute mai mult pe negustori şi angajatori, care prin abuzuri numite ”erori” vor afla aceste informații, respectiv vor merge la țintă cu strategia de vânzări.
Premierul francez Manuel Valls a spus că această directivă trebuie adoptată cât mai repede. “Este un instrument esenţial pentru a-i prinde şi a-i urmări pe terorişti”. “Este în joc viitorul Schengen”, a mai spus Valls. Valls, afectat de căderea liberă a partidului sau socialist cel puţin la fel cât de atentate, nu spune că această lege de sorginte americană este gândită pentru o insulă (Statele Unite), nu pentru Europa, acolo unde traficul aerian intra şi extracomunitar inseamna 8% din traficul total, unde exista deja sapte asemenea baze de date si crearea altor 28 ar însemna un efort financiar cu rezultate incerte. Iar Valls pare să treacă cu vederea peste faptul ca atentatorii de la Bruxelles fuseseră reţinuţi in Turcia şi nu un PNR, ci profesionalismul autorităţilor putea preveni atentatele.
Apoi, şi mai afectat, vine preşedintele Comisiei Europene, care face apel la crearea unei “Uniuni a Securităţii”. Nu a precizat în ce ar consta o asemenea uniune, însă e limpede că ar fi una dintre multele “uniuni” al Uniunii Europene: uniune energetică, uniune economică şi monetară, uniune a pieţelor de capital, scrie Politico. Jean-Claude Juncker vrea acum şi o Uniune a Securităţii. Şi, mai mult, alături de şeful contra-terorismului UE, Gilles de Kerchove, mai doreşte nici mai mult nici mai putţn decât un FBI european sau chiar un CIA european. Să fi uitat preşedintele Juncker că există Europol? Aşa cum a uitat că există Frontex şi a venit cu ideea de a crea o noua forţă de pază coastă şi a graniţelor terestre? Are UE fonduri pentru dublarea instituţiilor? Iar asemeanea uniuni, asemenea măsuri cu adevărat federaliste vin din partea unor personaje politice şi tehnocraţi care au fost recent de acord cu modificarea tratatelor UE după bunul plac al Marii Britanii tocmai în sensul diluării UE aşa cum este ea în acest moment.
Miniştrii europeni se întâlnesc, aşadar, într-un Bruxelles ce abia s-a redeschis, pentru o nouă piesă de teatru, după cum scrie Politico.eu. Nu se va discuta despre nimic nou, ci despre măsuri deja luate. Nu se va discuta despre securitatea pe aeroporturi, pentru că ea intră în compatenţa autorităţilor naţionale, la fel si securitatea din staţiile de metrou. Se va exprima compasiune, solidaritate şi se vor face apeluri la eficientizare şi la rationalitate şi guvernele vor mai plăti o plimbare a unor delegaţii. Europa a fost muşcată din nou de terorism şi din nou latră pavlovian.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.