Europenii, cei mai expuși la riscurile Brexitului

Guvernul condus de Theresa May pregătește un proces de înregistrare a celor peste trei milioane de cetățeni UE care trăiesc acum în Marea Britanie și care se află în pericol de a deveni o monedă de schimb în negocierile pentru Brexit dintre Londra și Bruxelles. Potrivit The Guardian, acesta este primul pas dintr-un plan al guvernului britanic de a oferi cetățenilor UE din Regatul Unit documentele necesare pentru a munci aici și după 2019, anul „divorțului“ de UE.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a vorbit despre o ofertă „generoasă“ pe care o va face la Bruxelles pentru cetățenii UE care lucrează acum în Marea Britanie. Și UE a făcut o ofertă „generoasă“: garantarea reciprocă a drepturilor de care se bucură acum deopotrivă expații europeni din Marea Britanie și cei britanici din UE. Dincolo de această „generozitate“ a negociatorilor, cetățenii europeni din Marea Britanie trec prin momente de maximă incertitudine.

Cea mai dificilă situație este cea a cetățenilor UE care nu dețin documentele necesare pentru obținerea dreptului de rezidență. Cum Marea Britanie nu are un sistem pentru actele de identitate, rezidența se acordă pe baza documentelor fiscale, a facturilor plătite pentru utilități, a asigurării de sănătate. Financial ­Times scrie că, pentru mulți cetățeni UE din Regatul Unit, recuperarea acestor documente este foarte dificilă sau chiar imposibilă, iar statutul lor va fi amenințat.

Mai mari emoții în privința statutului lor post-Brexit au și cei care înregistrează mai puțin de cinci ani de ședere în Regatul Unit, perioadă după care se poate obține dreptul de rezidență. Sute de mii de cetățeni europeni, în special polonezi, dar și mulți români, se găsesc în această situație incertă a „celor sub cinci ani“.
Nu toți angajații vor avea parte de același tratament în timpul negocierilor pentru Brexit. Potrivit Financial Times, cei care lucrează în Marea Britanie, dar își plătesc taxele în țara de origine (circa 40.000) ar putea fi excluși din acordurile dintre Londra și Bruxelles. Într-o situație similară se vor afla angajații care lucrează sezonier în Marea Britanie și își plătesc taxele în țara de origine (circa 30.000 de est-europeni).

Șomerii care provin din statele UE (circa 100.000, potrivit Financial Times) au dreptul să rămână în Marea Britanie cel mult șase luni, însă de cele mai multe ori aceștia nu sunt expulzați, chiar dacă depășesc cu mult acest termen. Această practica ar putea înceta după Brexit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.