”Evaluatorii” PPE și umilirea lui Viktor Orban

Partidul Popular European a decis suspendarea ”cu efect imediat” a partidului Fidesz condus de premierul Ungariei, Viktor Orban. Presa europeană salută decizia luată de PPE, însă subliniază că Fidesz nu a fost exclus din partidul european.

Din păcate pentru credibilitatea PPE, suspendarea partidului lui Viktor Orban nu are de-a face cu deriva autoritară și naționalistă a guvernului de la Budapesta. Dacă era să fie asa, Fidesz ar fi trebuit nu suspendat, ci exclus din PPE cu ani în urmă. Decizia este luată în urma unui calcul ce nu are de-a face cu principiile creștin-democrate de la care se revendică PPE – este vorba de sporirea șanselor germanului Manfred Weber de a fi ales sef al Comsiei Europene după alegerile din mai, prin dezlegarea ”lestului” Fidesz, câtă vreme socialiștii europeni au atenționat că nu vor sprijini un candidat la șefia Comisiei care cooperează cu extrema dreaptă și partide iliberale. Suspendarea Fidesz este un pas către noul aranjament de la Bruxelles, unde partidele tradiționale, PPE și PSE, pun la cale planul prin care să rămână la putere în contextul ascensiunii euroscepticismului.

Instrumentele puterii sunt la PPE

Cât privește calculele lui Viktor Orban, site-ul 24.hu scrie: ”Cei care vor să înțeleagă succesul lui Orban trebuie să priceapă că el a sacrificat totul pentru un scop politic. Nu l-a interesat decât să obțină instrumentele necesare exercitării puterii, iar aceste instrumente se află acum la PPE”. Privind în urmă la cei aproape zece ani de guvernare continuă în care Orban a fost iertat pentru ceea ce în cazul țărilor vecine ar fi ”păcate capitale” (naționalizarea pilonului pensiilor private, achiziționarea de către stat circa 30% din băncile din Ungaria, renaționalizarea unor companii privatizate în cursul procesului de aderare la UE, afaceri în domenii strategice cu Rusia, închiderea granițelor în fața imigrantilor, blocarea deciziilor privind Uncraina în NATO și UE câtă vreme guvernul de la Kiev nu modifică legea învățământului care defavorizerază minoritatile), privind la toate acestea se poate spune că Viktor Orban nu numai că a ajuns la instrumentele puterii deținute de PPE, dar le-a și folosit în interesul țării sale.

Cine a cerut pedepsirea lui Orban

Trebuie subliniat că, deși suspendarea Fidesz din PPE a fost votată cu 190 contra 3, doar 13 din cele 51 de partide membre ale PPE au înaintat propunerea de suspendare. Aceste partide, scrie Politico, sunt în general reprezentantele spațiului nordic: Finlanda, Suedia, Danemarca, Olanda, Belgia (partide din Flandra și Valonia) și Luxemburg. Important este că cel mai mare partid din PPE, Uniunea Creștin Democrată din Germania, a avut o poziție rezervată față de penalizarea partidului lui Viktor Orban. Noua lidera CDU, Annegret Kramp-Karenbauer, s-a exprimat în favoarea suspendării Fidesz cu nici 24 de ore înaintea votului final, în condițiile în care nicio decizie importantă din PPE nu se ia fără acceptul partidului german.

Frankfurter Allgemeine Zeitung regretă că PPE nu a mers mai departe, ”câtă vreme Fidesz a încălcat regulile PPE de ani de zile și aceste încălcări au devenit tot mai grave recent”. Verdictul PPE este ”o interzicere a urii” în rândurile partidului, mai scrie FAZ. ”Cei care fac parte dintr-un club trebuie să respecte regulile. Asta este valabil pentru toate organizațiile, nu numai pentru Viktor Orban și partidul său”, mai scrie cotidianul german.

Motivul suspendării

Mai este important de subliniat motivul oficial al suspendării Fidesz. Site-ul PPE arată limpede că în spatele suspendării sunt ”îngrijorările mai multor partide membre” legate de: posterele de campanie împotriva președintelui Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker, și decizia guvernului Ungariei de a nu mai permite funcționarea la Budapesta a Universității Central Europene înființate și finanțate de George Soros. Nimic despre alte acțiuni ale guvernului Ungariei, fie ele cu caracter revanșard, iredentist, de acordare a dublei cetățenii și a dreptului de vot etnicilor maghiari din ”bazinul Carpatic”. Nu, PPE a fost deranjat doar de asocierea negativă a imaginii lui Jean-Claude Juncker cu cea a lui George Soros și de atacul împotriva universității miliardarului american.

Din punct de vedere legal, guvernul Orban a atras atentia asupra unor chestiuni deloc lipsite de sens. Universitatea de la Budapesta este înregistrată în SUA și elibereaza diplome americane, însă nu are vreun campus în țara de origine, ci doar în Ungaria. Angajații universității sunt angajați ai unei entități din SUA, însă nu au permise de muncă ungare. Acestea sunt rațiunile pe care Viktor Orban și-a construit cazul impotriva CEU.  Lobby-ul Universității Central Europene a avut câștig de cauza în PPE – Universitatea Central Europeană trebuie să continue să fie un centru de iradiere al unei anumite ideologii în Europa Centrala și de Est. Este interesant că, cu puțin timp înainte de decizia PPE, fostul președinte Barack Obama susținea cauza unei ”universități pentru schimbare socială” care să creeze  ”o rețea de tineri lideri, nu doar în Statele Unite, ci în intreaga lume”, care sa aplice ”agenda sperantei si a schimbarii”.

Lupul paznic la oi

Mai departe, PPE a decis să trimită în Ungaria o comisie de evaluare a situației din țara. Comisia va fi formata din fostul presedine al Consiliului European, germanul Herman van Rompuy, germanul Hans-Gert Poettering și austriacul Wolfgang Schussel. Ei bine, ideea acestei delegații este copia fidelă a soluției UE din anul 2000, din timpul crizei politice generate de coalizarea conservatorilor austrieci cu extrema dreaptă condusă de Jorg Haider. Atunci, delegatia PPE nu a descoperit motive pentru acțiuni punitive suplimentare împotriva guvernului Austriei. Cine conducea atunci guvernul de la Viena pus lqa zid de UE? Nimeni altul decât Wolfgang Schussel, însărcinat acum cu evaluarea de la Budapesta. Cine conduce acum Austria? Tânărul conservator Sebastian Kurz, aliat cu succesorul lui Jorg Haider la conducerea aceluiasi Partid al Libertății, Hans Christian Strache. Cine a vândut pe sub masa Rusiei, în 2009, peste 20% din acțiunile companiei ungare MOL? Compania autriacă OMV. Cine a răscumparat aceste acțiuni? Guvernul Orban, venit la putere în 2009. Apoi, tot Viktor Orban este cel care a spus ca dorește că două treimi din băncile din Ungaria să fie autohtone, a încercat să achiziționeze filialele din Ungaria ale bancilor austriece Erste și Raiffeisen, multă vreme aflate pe picior de plecare din Ungaria. Presa străină scrie că decizia PPE de a suspenda Fidesz a fost ”o umilință” pentru Orban, însă adevărata umilință pare includerea lui Schussel în grupul de ”evaluatori”.

Strategia premierului Viktor Orban a fost cartea șantajului. Șeful său de cabinet a anunțat, înainte de a pleca la Bruxelles, că, în cazul suspendării Fidesz, ”partidul va părăsi imediat PPE”. Cum această strategie nu a funcționat, Viktor Orban a încercat să prezinte decizia PPE drept o falsă suspendare a Fidesz. Orban a arătat că nu poate fi vorba despre suspendarea Fidesz, câtă vreme el însuși s-a oferit să-și retragă temporar partidul de la procesele de decizie din cadrul PPE. În viziunea lui Orban, reuniunea de la Bruxelles nu a fost despre suspendarea Fidesz, ci despre ”viitorul PPE”. Următoarele luni vor arăta dacă PPE va putea supraviețui, spune premierul Ungariei. Iar votul împotriva Fidesz nu a fost decat ”un vot pentru distrugerea PPE”, a mai arătat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. -PPE a fost deranjat doar de asocierea negativă a imaginii lui Jean-Claude Juncker cu cea a lui George Soros și de atacul împotriva universității miliardarului american. Atat e de retinut, pt. ca Soros da bani globalistilor, sustine pe merke, alimenteaza Europa cu mase de imigranti si-i sponsorizeaza pe diezi…!

  2. Orbán Victor știa verdictul ce-l va primi partidul FDESZ de mai multă vreme. În acest context a avut curajul să pună panourile cu cei doi tartori Soros și Jukcker zâmbind satisfacuți și textul mesaj către unguri: “Și dumneavoastră aveți dreptul să știți ce vi se pregătește”. Sinceră și edificatoare componența comisiei trimisă de stapânii butoanelor, doi germani și un austriac. De la trâmbițatul pumn a lui Vâșinschi, acum sub pumnul gernan trebuie să taci și să aprobi ce ți se impune în numele democrație europene de tip “cei care fac parte dintr-un club trebuie să respecte regulile” facute de doi trei din membrii clubului. În timpul acesta în țara UE “libertate, fraternitate, egalitate” președintele Macron promite sâ scoată armata pe străzi în contra protestatarilor. Roadele mondialismului încep că ne cadă de sus în cap.

  3. Fata de ceea ce a facut Orban in Ungaria sau Kaczynski in Polonia, la noi este o mica zgarietura in iarba! Dar pe noi ne vor pedepsi rau! Nu vedeti toata manareala cu excluderea ALDE si a PSD din formatiunile europene? Tot ce misca impotriva intereselor vestice( multinationalelor) este sanctionat! La noi s-a mers si pe recrutarea justitiei! Cum sa dai puscarie unuia care indeamna populatia sa iasa la vot? Cit priveste pe Orban, nu-l cainez eu! Are emigratie puternica in SUA, Canada si M Britanie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.