Evenimente de Ziua Regalităţii şi Ziua Independenţei de Stat

Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş marchează, ca în fiecare an, Sărbătoarea Naţională dedicată Zilei Regalităţii şi Zilei Independenţei de Stat a României.

Astfel, miercuri, 10 mai 2023, începând cu ora 09.00, membri şi simpatizanţii Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peles vor depune flori la Statuia Regelui Mihai I din Parcul „George Enescu” şi apoi la Statuia Regelui Carol I de la Castelul Peleş din Sinaia. Manifestări dedicate Sărbătorii Naţionale de 10 Mai vor fi organizate şi la Bucureşti, în prezenţa Familiei Regale. Acestea se vor derula pe parcursul mai multor zile şi vor cuprinde evenimente pentru public. Din program fac parte depuneri de flori la bustul Regelui Mihai I din Piaţeta Regelui, ceremonial militar la Statuia Regelui Carol I din Calea Victoriei, Stagiune Regală la Ateneul Român (10 mai), Concert Regal la Sala Radio (12 mai), Cupa Regelui şi Cupa Reginei la Oină (13 mai), Seară dedicată Fundaţiei Regale Margareta a României (15 mai) şi Seara Palatului Elisabeta dedicată Republicii Moldova (18 mai).

Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş va organiza, de asemenea, o şedinţă omagială a Boardului APRP, în data de 10 mai, de la ora 17:00, care va avea loc la sediul din Bucureşti. Aceasta va fi urmată de participarea, la ora 19:00, la Concertul Cameratei Regale care va fi susţinut la Ateneul Român, cu participarea Familiei Regale.

Ziua de 10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român, fiind sărbătoare naţională cu triplă semnificaţie. La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881 a fost proclamat regatul. De asemenea, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României. Sărbătorim, practic, data de naştere a României moderne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Cu ce bani? Are cumva familia Duda vreo activitate aducatoare de venit?

  2. Este istoria noastră, nu a lui duda,pentru activități idioate sunt bani, sunt curios, măcar la tv sau radio dacă…ceva,la școală ioc în manuale ioc. Poate pe tik tok,?.

  3. In sfârsit revenirea la normalitate cu privire la sărbătorirea Zilei Independenţei Naţionale a României, pe 10 Mai.
    Până mai anii trecuţi, zilei de 9 Mai îi era atribuită in mod eronat o triplă semnificatie si anume:
    – Proclamarea independenței de stat a României;
    – ️Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial;
    – Ziua Europei.
    Nimic mai fals. Să le luăm pe rând, pentru a identifica falsificarea si restabilirea adevărului istoric.
    -Ziua Independentei de Stat a României este pe 10 mai, 1877. In urma contributiei semnificativedin cadrul războiului ruso-turc (1877-1878), România îşi câstiga independenţa faţă de imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai, 1877, Senatul ţării a votat proclamaţia de independenţă, care a fost aprobată în anul 1878 la Congresul de la Berlin. Confuzia vine din faptul că în timpul regimului comunist, atunci când se vorbea despre Independenţa României se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlament la 9 mai 1877. Prin aceasta mistificare, comunistii au incercat sa evite referirea la ziua de 10 MAI, cunoscută si sub denumirea de „Ziua Regalităţii” .
    -Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial este pe 8 mai si nu pe 9 mai. Totul a pornit de la faptul că documentul de capitulare a Germaniei a fost semnat în fața Aliaților – Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, pe 7 mai și a intrat în vigoare în ziua următoare, 8 mai, la ora 23:01, când la Moscova era trecut de miezul noptii. Asa se explică faptul că Rusia si tările din fostul lagăr comunist aniversează Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial la 9 mai.

  4. @Remus:

    Gresesti cu ziua proclamarii independentei.

    Votul a fost in aceeasi zi cu proclamatia lui Kogalniceanu, in Camera si Senat, deci pe 9 mai, nu 10 mai, cum spui tu. Pe 10 mai, au fost doar festivitati iar domnitorul Carol nu a semnat nimic, Wikipedia, dupa Mite Kremnitz, 1897.

    In consecinta, revenirea la 10 mai, ca zi a independentei, este un hatir nemeritat, oferit curentului monarhic de azi care, dupa toate aparentele, este chiar mai palid decit cel antimonarhic, din timpul lui Carol I.

    Chiar si a doua semnare a capitularii Germaniei, intr-o suburbie a Berlinului si in prezenta maresalului Jukov, a fost tot pe 8 mai, imediat dupa miezul noptii. Greu deci de inteles de ce sovieticii se cramponeaza de ziua de 9 mai, care poate fi doar data cind incetarea focului intra in vigoare, dupa ora Moscovei.

  5. @Remus: Rectificare: dupa memoriile maresalului Keitel, a doua ceremonie a semnarii capitularii a fost pe 8 mai dar aproape simultan cu ora la care incetarea focului trebuia sa intre in vigoare. Asa stind lucrurile, rusii sint indreptatiti sa considere data de 9 mai ca data a semnarii, dupa ora Moscocei cel putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.