Există 46.000 de lucrări de investiţii începute

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că există 46.000 de lucrări de investiţii începute, pentru finalizarea cărora ar fi necesare 40 de miliarde de euro, şefului statului subliniind că a cerut Guvernului o prioritizare a acestora.

„Există o brumă de bani pentru investiţii chiar în bugetul de stat, deci dincolo de fondurile europene. Bruma aceea de bani este distribuită pe 46.000 de lucrări de investiţii începute. Ceea ce înseamnă: fiecare Guvern când a venit – o luăm din 2000 încoace – a vrut să deschidă nişte proiecte. Niciunul nu este finalizat”, a comentat preşedintele.

„Avem 46.000 de proiecte de investiţii începute. Am cerut Guvernului o prioritizare a proiectelor. Cele care pot fi terminate la anul să fie finanţate, celelalte amânate. Dar să spunem că la anul terminăm 10-15-20 de proiecte, pentru că altfel nu au nicio eficienţă investiţiile nefiind finalizate”, a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că s-a referit la toate guvernele.

„Nu am pus deoparte Guvernul Boc, să spun «Guvernul Boc este un Guvern care nu a făcut greşeli». Au făcut şi ei, în 2009. În 2010 nu au mai deschis investiţii. Văd că şi domana Udrea anunţă că nu mai deschide investiţii la săli de sport până nu termină ce are. Şi bine face. Sper la celelalte ministere să se facă acelaşi lucru”, a comentat şeful statului.

El a spus că cele 46.000 de investiţii deschise ar presupune costuri de 40 de miliarde de euro pentru a fi finalizate.

„Cele 46.000 de investiţii deschise şi nefinalizate ar necesita 40 de miliarde de euro să fie finalizate. Deci, sume astronomice. Şi atunci, prioritizarea este obligatorie”, a comentat preşedintele.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011, Guvernul va interzice autorităţilor locale să mai finanţeze lucrări de investiţii noi dacă sunt asiguraţi banii pentru proiectele în derulare, administraţiile din teritoriu fiind obligate să încheie în primul rând investiţiile cu termen de finalizare depăşit.

„În anul 2011, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanţa cu prioritate acele lucrări de investiţii noi sau în continuare, aferente unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii în continuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie sau termenele de punere în funcţiune. Se interzice finanţarea obiectivelor de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale există obiective de investiţii în derulare, al căror termen de punere în funcţiune este depăşit, până la finalizarea acestora, când vor putea fi incluse la finanţare lucrări noi”, este impus în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.