Exporturile de gaze rusești prin Ucraina continuă, în pofida luptelor

Exporturile de gaze rusești către Europa au continuat, în pofida informațiilor conform cărora forțele ucrainene au capturat o stație cheie de măsurare a gazelor, în apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina, făcută în cadrul incursiunii către Kursk, relatează Oilprice.com. Îngrijorările legate de posibilele perturbări ale fluxurilor de gaze au dus la o creștere a prețurilor gazelor în Europa, după cum se poate vedea la hub-urile de gaze de la Rotterdam și Viena.
Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina evidențiază vulnerabilitatea aprovizionării cu energie a Europei și potențialul de întrerupere a livărilor.
Fluxurile de gaze naturale din Rusia către Europa prin Ucraina au continuat joi și vineri, în ciuda confruntărilor de la granița dintre Rusia și Ucraina, în apropierea singurei stații de măsurare a gazelor care mai trimite gaz rusesc spre vestul Europei.
Miercuri au apărut informații neconfirmate conform cărora Ucraina a cucerit stația de măsurare a gazului Sudzha din regiunea rusă Kursk, teatrul unor confruntări violente în ultimele ore, după ce trupele ucrainene au trecut pe teritoriul rus cu tancuri și vehicule blindate la începutul acestei săptămâni. După închiderea punctului de intrare Sokhranivka pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, Gazprom a trebuit să redirecționeze tot gazul pe care îl poate trimite către punctul de intrare Sudzha.
Livrările de gaze rusești către Europa au scăzut vertiginos de la invazia rusă în Ucraina, dar unii clienți europeni din Europa Centrală – inclusiv Slovacia și Austria – continuă să primească gaze rusești prin ruta prin Ucraina și o conductă prin Turcia. „Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul prin teritoriul Ucrainei în volumul confirmat de partea ucraineană prin stația de măsurare a gazului Sudzha – 37,3 milioane de metri cubi (1,3 miliarde de picioare cubice) la 8 august”, a declarat reprezentantul Gazprom, Serghei Kupriyanov, preluat de agenția rusă de presă Interfax.
Datele platformei europene de informații ENTSOG arată, de asemenea, că fluxul de gaze naturale care pleacă din Ucraina către UE rămâne neîntrerupt.
Din cauza îngrijorărilor legate de fluxurile de gaze rusești către puținii săi clienți rămași în Europa, future-sul olandez TTF Natural Gas Futures, indicele de referință pentru tranzacționarea gazelor din Europa, a crescut miercuri cu 5%, atingând cel mai ridicat nivel de până acum în 2024, iar joi, la ora 13:23, la Amsterdam, creștea cu 3,5%.
România nu este deocamdată afectată de chestiunea livărilor de gaze prin Ucraina pentru că acem producție internă iar de importat, importăm via Bulgaria și Turcia.
 
 
Petrom iși securizează poziția de cel mai mare jucător în gazele și petrolul din Marea Neagră
Mihai Soare
Ministrul bulgar al energiei, Vladimir Malinov, și Rob Dobbins de la Petrom au prelungit cu 23 de luni autorizația de prospectare și explorare a blocului Han Asparuh, în ceea ce reprezintă o miză uriașă pentru austrieci de a fi un actor major în exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră(Petrom este și operatorul proiectului Neptun Deep, din care se vor extrage gaze în 2026) . Această decizie, influențată de războiul din Ucraina și de retragerea Total Energies Bulgaria, subliniază rezistența sectorului energetic al Bulgariei și marchează un pas important către consolidarea securității energetice regionale și a competitivității pieței, relatează https://ceenergynews.com/oil-gas/strategic-extension-boosts-black-sea-exploration/.
Ministrul Malinov a subliniat natura critică a angajamentului OMV Petrom de a finaliza explorarea în termenul revizuit. El și-a exprimat încrederea în expertiza OMV Petrom, declarând: „Finalizarea prospecțiunilor și explorărilor va spori în mod semnificativ securitatea energetică și competitivitatea atât pentru consumatorii casnici și industriali bulgari, cât și pentru întreaga regiune”.
Acest sentiment a fost împărtășit și de ambasadorul României în Bulgaria, care a mulțumit guvernului bulgar pentru sprijinul acordat. Excelența Sa a subliniat interesele comune ale Bulgariei și României, menționând beneficiile substanțiale pe care acest proiect le va aduce ambelor țări.
OMV Petrom deține acum o participație de 100% în Blocul Han Asparuh, în urma transferului participației de la francezii Total Energies. Cristian Hubati, membru al Comitetului Executiv responsabil pentru Explorare și Producție, subliniază viziunea strategică a OMV Petrom și angajamentul față de proiect. „Ne-am angajat să continuăm activitatea de explorare în cadrul licenței; cu toate acestea, nu putem dezvălui angajamentele din cauza confidențialității termenilor licenței de explorare”.
Această extindere se aliniază unuia dintre pilonii Strategiei 2030 a OMV Petrom, care se concentrează pe creșterea producției regionale de gaze naturale, deoarece compania consideră că gazele naturale sunt un activ cheie cu un rol esențial în tranziția energetică.
„Credem că bazinul Mării Negre deține un potențial semnificativ de hidrocarburi, iar OMV Petrom are mai mult de 40 de ani de experiență ca operator în Marea Neagră”, subliniază Hubati. „Cunoștințele noastre despre acest bazin pot contribui la deblocarea potențialului de creștere în afara României și la poziționarea OMV Petrom ca partener eligibil în regiunea Mării Negre.”
Impactul asupra securității energetice regionale
Se preconizează că finalizarea fazei de explorare în blocul Han Asparuh va aduce beneficii substanțiale securității energetice și competitivității pe piață a Bulgariei.
„Producția locală este esențială pentru o securitate mai puternică a aprovizionării cu energie”, notează dl Hubati, subliniind beneficiile economice mai ample, inclusiv accesul sporit la resursele naturale și creșterea economică regională.
Politica energetică regională
Abordarea OMV Petrom în ceea ce privește explorarea în Blocul Han Asparuh este informată de experiența sa vastă în Marea Neagră, în special prin proiectul Neptun Deep, definit ca fiind cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră românească, primul proiect offshore de mare adâncime din România și un atuu pentru companie și pentru țară.
„Acest proiect poate transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din UE”, explică Cristian Hubati. „Investițiile estimate pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro (cota noastră fiind de 50%). Pentru acest proiect emblematic pe care îl operăm, am reunit o echipă tehnică internațională foarte competentă, cu o vastă experiență în realizarea de proiecte în ape adânci la nivel global și colaborăm îndeaproape cu contractorii noștri de nivel 1 care lucrează la diferitele elemente ale proiectului – de la inginerie și construcție până la instalarea instalațiilor Neptun Deep și foraj.”
OMV Petrom are un concept de dezvoltare dovedit care include 10 sonde care vor produce din două câmpuri – Domino la adâncimi de 1.000 de metri și Pelican South situat la 120 de metri adâncime.
„Cele două câmpuri vor funcționa în paralel, fiind ambele conectate la o platformă de apă de mică adâncime prin linii de curgere flexibile”, continuă el. „Platforma de apă de mică adâncime, fără echipaj, este locul în care va avea loc procesarea gazelor. Platforma își va genera propria energie și va funcționa la cele mai înalte standarde de siguranță și de protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unui geamăn digital.”
Gazul va fi transportat printr-o conductă de 160 de kilometri până la țărm și, datorită experienței vaste a companiei și a unei echipe multiculturale, sunt pe cale să livreze cu succes primul gaz în 2027.
Extinderea permisului de explorare pentru blocul Han Asparuh este o mișcare strategică care subliniază angajamentul Bulgariei și al României față de securitatea energetică regională și competitivitatea pieței. Expertiza și viziunea strategică a OMV Petrom, împreună cu capacitățile sale tehnologice și operaționale, poziționează compania ca un jucător cheie în deblocarea potențialului de hidrocarburi din bazinul Mării Negre. Pe măsură ce explorarea progresează, beneficiile anticipate ale creșterii producției locale și ale creșterii economice subliniază importanța acestui proiect atât pentru Bulgaria, cât și pentru România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1148 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Nu am vazut nume de specialisti si firme romanesti mentionate in proiectul Neptun Deep.
    Contractorilor (Saipem, Halliburton) cit si echipei de zacamant a OMV trebuia sa li se impuna de catre guvern recrutarea specialistilor romani imprastiati pe la multe firme de prestigiu din domeniu.
    Asa au facut multe tari inclusiv turcii si alte natiuni asiatice care au ajuns inaintea noastra si aproape ca acum ne dau lectii.

    Reprezentanta nationala in Neptun Deep este sub 15%.

  2. Aventura de la Kursk e cam gata. Rusii dau cu mopul si racaie jegul ramas.

  3. Razboiul ruso-ucrainian e cel mai ciudat din ultimele doua secole
    distractiile sunt distractii si afacerile sunt afaceri
    „Cel mai de temut adversar este cel caruia nu ii pasa deloc de tine, dar care isi imbunatateste in continuu afacerea.” – Henry Ford

  4. – 37,3 milioane de metri cubi
    uite ca nu se incurca cu prea multe cifre dupa virgula,,,,,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.