Extrema-dreaptă intră în Parlament, socialiștii – în opoziție

Update Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), şi filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), se clasează pe primul loc în urma alegerilor parlamentare, fiind creditate cu 32,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Infratest Dimap la comanda postului ARD. Pe locul doi se situează Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Martin Schulz, cu 20,0% din voturi. Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a obţinut, potrivit sondajului, 13,5% din voturi. Dacă estimările se confirmă, este prima dată după al doilea război mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.

Prima reacție a lui Merkel

Angela Merkel s-a declarat mulţumită de rezultatul obţinut în scrutinul parlamentar și i-a recomandat lui Martin Schulz să reanalizeze decizia privind trecerea în opoziţie, exprimând speranţa prelungirii coaliţiei guvernamentale.

„Poate că vom putea discuta din nou despre acest lucru mâine”, a declarat Angela Merkel, potrivit The Guardian.

Succesul partidului Alternativă pentru Germania este un test pentru poporul german, a mai apreciat Merkel, subliniind că este important ca alegătorii care votat cu AfD să fie recâştigaţi de formaţiunile moderate.

„Sigur că speram la un rezultat electoral mai bun. Dar nu trebuie să uităm că tocmai am încheiat o legislatură extraordinar de provocatoare, astfel că sunt fericită că am atins obiectivele strategice ale campaniei electorale”, a afirmat Merkel, potrivit Reuters.

„Suntem cel mai puternic partid, avem mandatul de a forma viitorul guvern, nu poate fi construită nicio coaliţie împotriva noastră”, a subliniat cancelarul german, după ce formaţiunea pe care o conduce s-a clasat pe primul loc.

„O zi amară” pentru Schulz

Partidul Social-Democrat (SPD), care în ultimii patru ani a fost partenerul de guvernare al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), intenţionează să treacă în opoziţie după rezultatul nefavorabil obţinut în scrutinul parlamentar din Germania, a declarat Martin Schulz.

A fost „o zi amară” pentru social-democrați, a spus Schulz în prima sa declarație după ce sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat cel mai slab scor al SPD în perioada postbelică, de 20-21%.

„Dar și mai deprimant pentru noi toți este consolidarea AfD, pentru prima dată un partid de extremă-dreapta intră în parlament într-o poziție atât de puternică. Acesta este un punct de cotitură”, a adăugat Schulz, înconjurat de figurile triste ale celor din conducerea SPD.

„Faptul că am primit mai mult de un milion de refugiați încă divizează țara noastră. Ceea ce pentru unii a fost un gest caritabil și umanitar, pentru alții este o amenințare, ceva neobișnuit și care provoacă teamă. Nu am reușit să-i convingem pe toți votanții noștri că Germania este suficient de puternică pentru a nu lăsa pe nimeni în urm㔑, a explicat Schulz, care atât din această poziție cât și din cea de președinte al Parlamentului European a fost un susținător constant al politicii de deschidere față de migranți promovată de cancelarul Merkel.

Liderul SPD a confirmat că partidul său va intra în opoziție, dar a promis că va continua înnoirea formațiunii, iar membrii ei care vor obține mandate în Bundestag se vor lupta acolo pentru „valorile și principiile toleranței și respectului”.

Este posibil ca, după reacţia de moment, Martin Schulz să fie convins totuși să negocieze prelungirea coaliţiei guvernamentale.

La rândul său, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi-a exprimat nemulţumirea privind rezultatul obţinut în scrutinul parlamentar federal, sporind astfel presiunile asupra cancelarului Angela Merkel.

„Nu este un rezultat chiar bun, am avut şi rezultate mai bune în alţi ani. Dar cred că trebuie să avem tărei şi curaj”, a declarat Horst Seehofer, premierul landului Bavaria.

Liderul CSU a criticat în mai multe rânduri politicile Guvernului Angela Merkel în materie de imigraţie. Horst Seehofer este unul dintre rivalii Angelei Merkel din cadrul CDU-CSU.

Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta) probabil a obţinut 10,5% din voturi, formaţiunea Alianţa ’90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) este creditată cu 9,4%, iar Die Linke, cu o doctrină de stânga, cu 9,8%.

Un alt sondaj, efectuat la comanda ZDF, creditează CDU/CSU cu 33,3%, SPD cu 20,8%, AfD cu 13,2%, FDP cu 10,1%, B90/G cu 9,2% şi Die Linke cu 8,9%.

Merkel, al patrulea mandat

Angela Merkel şi-a asigurat al patrulea mandat de cancelar după ce formaţiunea sa, CDU/CSU, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar. Dacă SPD, partid clasat pe locul doi, refuză negocierile, CDU ar putea forma o coaliţie guvernamentală cu Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta) şi cu formaţiunea Alianţa ’90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.