Fabrici de diplome pentru studenți străini la Arad

Update Peste 100 de percheziții domiciliare au loc miercuri dimineață la cadre didactice și studenți de la două universități într-o cauză denumită generic „Diplome de licență fără studii”. Universităţile vizate sunt Vasile Goldiş şi Aurel Vlaicu din Arad, procurorii acuzând că studenți străini au promovat toate examenele pe bani.

Anchetatorii ridică mai multe documente şi computere de la toate sediile celor două universităţi din Arad, respectiv ”Aurel Vlaicu” – de stat – şi ”Vasile Goldiş” – privată.

La Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este vizat învăţământul medical.

Parchetul General precizează într-un comunicat că un procuror al Secției de urmărire penală și criminalistică, împreună cu ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu sprijinul inspectoratelor de poliție județene din Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, efectuează în cursul zilei de miercuri 106 percheziții domiciliare la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități care sunt cercetate pentru infracțiuni de corupție.

Conform sursei citate, mai multe cadre didactice de la aceste universități desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

Potrivit anchetatorilor, unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor: primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS); modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea; intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră și achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

Anchetatorii mai susțin că din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

Potrivit procurorilor, o modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.

În cauză a fost dispusă efectuarea urmăririi penale pentru un număr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect.

„Nu este o noutate, pentru că în urmă cu câțiva ani, Parchetul General a venit și a descins din nou la una din facultățile arădene. Metoda a fost continuată. Aceste universități trăiau doar pentru a fabrica astfel de diplome pentru studenții străini. Doi decani sunt printre cele 36 de persoane care urmează să fie duse la audieri. De ani de zile funcționează aceste rețele. Drept dovadă că o parte a celor implicați sunt foști studenți”, a spus Dragoș Boța, jurnalist pressalert.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.