Fabricile comuniste devin mall-uri

Peste 20 de foste fabrici care duduiau în perioada comunistă vor fi înlocuite de mall-uri, iar dezvoltatorii vor pompa peste un miliard de euro. Unele vor fi finalizate în următorii ani, iar altele aşteaptă încă marele dezgheţ imobiliar.

Astfel, fosta fabrică Laromet se transformă în AFI Palace B. Terenul de 15,5 ha a fost cumpărat de dezvoltatorul AFI Europe 77,5 milioane de euro. Mallul va avea o suprafaţă construită de 39.400 mp, va avea un hipermarket, două ancore şi un magazin de tipul DIY. Investiţia se ridică la 60 de mil. euro, iar termenul de finalizare este stabilit pentru T4 din 2012, însă o parte va fi deschisă fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor. Tot aici vor mai fi construite locuinţe şi spaţii de birouri, scrie money.ro.

Locuitorii din Pantelimon aşteaptă mall-ul de la Electroaparataj. Austriecii de la Real 4 You au plătit 60 de milioane de euro pentru cele 7 ha ale fostei fabrici Electroaparataj. Deşi au anunţat proiectul încă din 2008, de-abia la începutul lui 2010 au fost finalizate lucrările de demolare.

Fabrica de textile Dacia, înlocuită de Victoria City Center. Companiile CD Capital Partners şi Benevo Capital Corporation au anunţat la sfârşitul lunii noiembrie 2010 obţinerea PUZ-ului pentru construirea unui mall pe suprafaţa de 5 ha a fostei fabrici din Bucureştii Noi. Prima fază a proiectului va avea o suprafaţă închiriabilă de 60.000 de mp, cu mai mult de 200 de magazine, 1.800 locuri de parcare, iar investiţia se ridică la 150 de mil. euro. Livrarea proiectului este programată pentru 2013.

Sicomed vs. Pallady Shopping Center. Zentiva a vândut în 2006 un teren de 30 ha al Sicomed, pentru suma de aproape 20 de mil. euro. La începutul anului trecut, compania Avrig 35, controlată de omul de afaceri Alexander Hergan, şi Cascade Group au anunţat o investiţie de 80 mil. euro pentru un mall, care va avea o suprafaţă comercială de 100.000 mp, cea mai mare din România. Aici, Auchan va investi 35 de mil. euro pentru cea mai mare unitate, de 30.000 mp. Decathlon va închiria 7.000 mp, dar vor fi şi magazine de mobilă şi bricolaj. Finalizarea este programată pentru T3 din 2012.

Şi în Colentina se face mall. În locul Helitube. Belgienii de la BelRom, care au plătit în 2007 aproape 60 de mil. euro pentru terenul din Colentina, pornesc construcţia mall-ului anul acesta şi speră să-l termine la sfârşitul anului viitor. Proiectul va avea o suprafață închiriabilă de 55.000 mp, iar investiţia necesară se ridică la 100 mil. euro.

Mall, mall şi iarăşi mall. La Craiova. Aceiaşi belgieni deschid în această toamnă Electroputere Parc din Craiova, amplasat pe un teren de 12 ha, cumpărat cu peste 30 mil. euro de la Electroputere. Proiectul este deja închiriat în proporţie de 80%, iar oficialii vor să aducă retailerul H&M în Craiova. În total, cu tot cu terenul, investiţia se ridică la 90 de mil. euro.

Cora face mall la Brașov. În locul Hidromecanicii. La începutul lui 2010, Cora a achiziționat platforma Hidromecanica de 3,9 ha în urma unei executări silite, pentru suma de 12,6 mil.euro. Luna trecută, reprezentanții Cora au anunțat investiția a 100 mil. euro într-un centru comercial. În plus, belgienii doresc construirea și unui hotel în aceeași zonă, însă acum sunt în căutarea unui operator.

De la fabrică de confecții, Asco Bacău trece la mall.Planurile Cora de exploatare ale fostelor platforme nu se limitează doar la cea din Brașov. În a doua jumătate a anului trecut, retailerul a cumpărat cu 13,65 mil. euro terenul de 3,5 ha al fostei fabrici de confecții Asco Bacău, unde va dezvolta atât o unitate proprie, cât și un centru comercial. Investiția este de aproape 100 de milioane de euro.

Şi fosta fabrică Nicolina din Iaşi devine mall.În 2009, compania Sticknet Investments a cumpărat cele 6,2 ha ale fostei fabrici pentru suma de 25,7 mil. euro de la firma Real Estate Develompent.

La Cluj Napoca Tehnofrig se transformă în Dedeman. În cea de-a doua jumătate a anului trecut, retailerul Dedeman a cumpărat terenul Tehnofrig de 3,7 ha pentru suma estimată de 3,7 mil. euro, unde va deschide prima unitate din Cluj-Napoca.

Tricotaje Someşul, transformare în mall, birou şi hotel.Dezvoltatorii de la Atrium au în plan construirea unui mall pe fosta platformă de 9,4 ha a fabricii de tricotaje Someşul. Proiectul prevede construirea unul mall cu 33.000 mp suprafaţă închiriabilă, 8.500 mp de spaţii de birouri, un hotel de patru stele cu 180 de camere şi 900 de locuri de parcare.

Un mic mall şi la Marghita.În 2007, fosta fabrică Metalurgica din Marghita, judeţul Bihor, a fost cumpărată cu un milion de euro de către dezvoltatorul Red Management Capital. Pe această locaţie ar urma să fie construit un centru comercial de dimeniuni mai mici, pe un teren de 5.770 mp şi cu o suprafaţă comercială de 3.800 mp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.