Ministrul Justiţiei a propus noul şef al DIICOT

tudorel-toader

Felix Bănilă este tot mai aproape de a deveni procuror şef al DIICOT.  Prof.univ.dr. Tudorel TOADER a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi înaintată Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS, se precizează pe site ul Ministerului Justiţiei. 

Pentru această funcție și-au depus candidatura doar doi procurori: actualul șef al instituției, Daniel Horodniceanu, și Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău.

Procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Tudorel Toader a dat detalii, vineri, pe Facebook, despre interviurile pentru şefia DIICOT, precizând că Daniel Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, de achitări și despre „limitele libertății de exprimare ale magistraților”.

Comisia de interviu pentu selectarea viitorului procuror șef DIICOT a fost formată din 5 membri – subsemnatul și cei patru secretari de stat de la Ministerul Justiției!
Interviul a durat câte o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale – spre exemplu- dnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor (cauze și remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condițiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertății de exprimare ale magistraților
!”, a scris ministrul Justiţiei.

 

Actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, cel care a pierdut cursa pentru şefia DIICOT în favoarea lui Felix Bădilă,a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu ştie ce l-a avantajat pe contracandidatul său, menţionând că ar vrea să afle ce a făcut „rău” la conducerea DIICOT.

Nu am nicio idee ce l-a avantajat. Cu siguranţă, domnul ministru va prezenta care au fost criteriile care au stat la baza alegerii domniei sale şi sunt şi eu foarte curios, şi exprim şi curiozitatea colegilor mei care mă întreabă şi eu nu ştiu ce să le răspund în momentul ăsta, ce am făcut rău la DIICOT pentru că e foarte important să ştiu şi eu şi să ştie şi ceilalţi care vor avea vocaţie să fie procurori şefi o anumită perioadă de timp, să vadă ce nu ar trebui făcut sau ce ar trebui făcut. Ministrul Justiţiei nu mi-a reproşat niciodată nimic, dimpotrivă, am avut o relaţie principială bună, profesional corectă. E o procedură care a fost făcută şi la numirea mea, eu sunt magistrat şi respect legislaţia. Ce trebuie să fac eu, să înţeleg ce a stat la baza alegerii domniei sale. Sunt multe lucruri de reproşat, nu e nimeni niciodată perfect. (…) Nu am vorbit cu domnul ministru deloc. Tot ce am aflat a fost de pe site-ul ministerului Justiţiei„, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Daniel Horodniceanu.

Întrebat ce va face pe viitor, actualul şef al DIICOT a răspuns: „Îmi termin mandatul pe 19, îmi termin treaba, am o delegare deja dată de procurorul general pentru câteva săptămâni, nu ştiu dacă va intra în vigoare, nu va intra în vigoare, urmează să vedem„.

La rândul său, Felix Bănilă a declarat, pentru MEDIAFAX, că are experienţa, proiectele şi întruneşte condiţiile pentru a ocupa această funcţie, precizând că vrea să realizeze un „colectiv închegat”.

În primul rând, vreau să îi mulţumesc domnului ministru pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Este un prim pas din acest demers pentru că urmează şi avizarea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ulterior, numirea la domnul preşedinte. Nu pot să comentez cu privire la ce m-a avantajat pe mine, în raport cu contracandidatul meu, probabil acest raţionament îl deţine domnul ministru. Eu nu am lucrat în DIICOT într-adevăr, este o structură de elită a Ministerului Public. Nu am avut oportunitatea, nu am avut onoarea până acum, în schimb, am instrumentat dosare de mare violenţă, care au investigat grupări infracţionale şi prin natura faptelor investigate, dar şi prin profilul persoanelor pe care le-am cercetat, am fixat multe elemente din sfera criminalităţii organizate. Au fost câteva cauze importante, am experienţa bogată în spate, am proiectele necesare, întrunesc condiţiile. Este alegerea domnului ministru„, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiţiei pentru conducerea DIICOT.

Întrebat care sunt provocările pentru funcţia pentru care a fost nominalizat, Bănilă a răspuns: „Să realizez un colectiv închegat, care să dea rezultate mult mai bune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

13 Comentarii

  1. Felicitari domnului ministru,profesor doctor in drept.
    Urmeaza curatenia generala de primavara la dna.
    Bravo!

    • Intreb si eu: ce tara e aia in care Ministrul Justitiei revoca un procuror de sub autoritatea lui (conform Constitutiei) iar presedintele tarii Iohanis care nu are autoritate ierarhica asupra procurorilor se opune revocarii pentru ca are interes politic sa o tina in functie sa il serveasca pe el arestandu-i oponentii politici? E o tara europeana, democratica?

  2. Prof.dr.univ.da detalii pe Facebook?Se crede diva ?Poate si-a gresit cariera…sustinut fiind de familia „traditionala „livache-tonti poate alege alt domeniu in care sa se manifeste.Podium a folosit azi?Dar in cadrul discutiilor cu GRECO?

  3. Oliver Felix & banila are scoala doamnei Haineala !Fostul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat recent ca „in dosarul Black Cube s-a format o a treia comisie rogatorie, procurorii mai avand nevoie de raspunsuri la cateva intrebari” Pana in 2030 il rezola…

  4. Declaratiile televizate de azi noapte ale lui Liviu Dragnea si actiunile de astazi ale liderilor PSD – ALDE vor schimba in bine, profund si radical, viata politica si constitutionala din Romania. Felicitari, tuturor ! De mult nu am mai vazut atatia lideri politici valorosi si uniti. Sper ca l-ati vazut pe domnul Ministru Petrea Daea, la peste 70 de ani, cum a sarit peste doua garduri(corlate) de stane cu oi,inalte de peste 150 de cm, sa se fotografieze cu oierii. Actualul Guvern PSD-ALDE are in componenta actuala peste 14 ministri de inalta valoare nationala si europeana. Avem viitor ! Si stiu ce vorbesc, inclusiv masa tacuta a poporului roman.

  5. Prof.univ.dr. tudorel ( nici macar Tudor sau Toader) este de fapt lacheul zarzavagiului din videle.

  6. Iohannis va fi de acord cu noua numire. ? Mapa profesională, cumva?

  7. Profesorul Gargamel isi freaca mainile satisfacut. Va avea sansa sa se imbogateasca in mai putin de un mandat. E pe cale sa inlature toate amenintarile din partea justitiei care ar putea ameninta furturile de la stat ale alesilor.

  8. Prof.univ.dr. inginer Tudorel TOADER, academician de renume mondial, a transmis….Nu mai stiti cum sa pupati,toti odata sau cu randul…

  9. Dreptacii #rezistenti cu unghia-n gat imi fac ziua mai frumoasa!
    Toti la un loc nu va ridicati nici la nivelul gleznei domnului Tudorel!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.