Festivalul de Dans de la Spoleto se declină între teatru şi muzică

Din 29 iunie până în 15 iulie, în oraşul din Umbria se desfăşoară cea de 61-a ediţie a Festivalului de Dans sub direcţia lui Giorgio Ferrara, care propune 110 spectacole.

Un Big Bang la Spoleto. Fundaţia celebrei creatoare de modă Carla Fendi aduce ştiinţa pe scenă la acest prestigios Festival al Celor Două Lumi, făcând să dialogheze arta şi tehnologia, creativitatea şi cercetarea. Ea propune reflecţii asura Universului şi Absolutului în calitate de sponsor al festivalului.

În fostul Baptisteriu de la Manna d’Oro este prezentată o video-instalaţie, numită Timpul, Ştiinţa, care  preamăreşte spectaculozitatea poeziei şi originilor cosmosului, de la Bigg Bang până azi.

Instalaţia Ştiinţa, o călătorie virtuală

Această instalaţie reprezintă o experienţă extraordinară făcută de cercetători ştiiţifici, care pleacă de la primii atomi ai universului pentru a ajunge în interiorul laboratoarelor de la Cern din Geneva. Totodată, va fi prezentată şi expoziţia Mituri, Transfiguraţii având curator pe Quirino Conti, care reprezintă un alt parcurs către Absolut, prin busturile mitologice din epoca greco-romană şi culturile antice: un dialog între Occident şi Orient sub semnul spiritualităţii.

“La Spoleto vreau să mergem cât mai departe către univers, dorind a crea colaborări cu marile firme ştiinţifice din întreaga lume şi pentru a premia excelenţele în mediul ştiinţific. Marile descoperiri sunt fructul creativităţii”, spunea Carla Fendi.

Festivalul celor Două Lumi de la Spoleto se conjugă între muzică, teatru şi dans, de la Silvia Colasanti la Marion Cotillard, Romeo Castellucci, Lucia Calamaro, Franco Branciaroli, Adriana Asti.

Nu se intenţionează numai crearea “marelui eveniment”, ci şi provocarea curiozităţii, mai ales că în acest an Festivalul se declină între muzică şi teatru. Pentru început, să amintim două întâlniri: una care a deschis festivalul, cealaltă care va închide  programul de spectacole ale acestei manifestări istorice şi tradiţionale, cea mai cunoscută din Italia, a 11-a desfăşurată sub semnătura lui Giorgio Ferrara, a cărui conducere a fost confirmată până în 2020.

Să începem cu sfârşitul. La Concertul din 15 iulie, din piaţa Duomo, va evolua Marion Cotillard în Jeanne d’Arc pe rug, un oratorio pe muzica lui Arthur Honegger.

Marion Cotillard în Jeanne d’Arc pe rug

 

Actriţa franceză va da voce eroinei care aminteşte, în momentul morţii, propria aventură existenţială şi de credinţă, pe texte de Paul Claudel, în regia unui maestru al cinema-ului francez, Benoît Jacquot, şi acompaniată de Corul şi Orchestra Santa Cecilia. Va fi un prilej de a o vedea pe Maron Cotillard într-o interpreare live, după succesele ei cinematografice Nine, The Dark Knight, Juste la fin du monde, Deux jours, une nuit.

Inedit a fost şi începutul festivalului, cu Minotaurul, o operă comandată Silviei Colasanti, unul dintre compozitorii cei mai urmăriţi şi interesanţi ai noii generaţii muzicale italiene.

“ Tot de aceeaşi compozitoare am prezentat anul trecut Recviemul pentru victimele cutremurului, de care ne-am îndrăgostit, povesteşte Giorgio Ferrara care este şi regizorul şi autorul libretului alături de René de Ceccatty. Ne-am gândit deci la o altă lucrare a sa. Ne-am inspirat din balada omonimă a lui Friedrich Dürrenmatt din 1985, diferită de mit, pentru că protagonistul nu este un monstru feroce, ci un om cu cap de taur care îşi pune întrebări despre el însuşi, despre propria identitate şi despre propria viaţă, plonjat într-un labirint de oglinzi care îi reflectă imaginea”. Spectacolul de pe scena Teatrului Menotti va fi interpretat de baritonul Gianluca Margheri, soprana Benedetta Torre, tenorul Matteo Falcier şi 14 elevi ai Academiei Silvio D’Amico, care colaborează şi în acest an cu festivalul printr-o lungă serie de eseuri şi exerciţii ale şcolii.

Rămânând la muzică, trebuie amintită o altă noutate, Beggar’s Opera, celebra „Opera cerşetorilor” de John Gay, din care Brecht s-a inspirat pentru Opera de trei parale, şi care este prezentată într-o nouă versiune semnată de Ian Burton şi Robert Carsen, ultimul fiind şi regizorul spectacolului montat în gustul contemporan, pe muzica marelui clavecinist şi specialist în muzică barocă,  William Christie, şi cu un cast de actori din West End-ul londonez.

THE BEGGAR’S OPERA (Robert Carsen)

Tot o noutate aduce şi muzicianul Francesco De Gregori care va evolua pentru prima data la Spoleto în 7 iulie.

În ceea ce priveşte Teatrul, publicul va fi tentat de o nouă propunere a vizionarului regizor Romeo Castellucci, cu  Giudizio, Possibilità, Essere, cu care se întoarce la una dintre temele sale preferate, exerciţii de gimnastică urmărite într-o palestră, după Moartea lui Empedocle de Friedrich Hölderlin. O supriză se anunţă şi Ramona, montarea magicianului teatrului de animaţie, georgianul Rezo Gabriadze, un extraordinar artist de “teatru de păpuşi” sugestiv şi emoţionant într-o poveste tenebroasă şi romantic: dragostea între două locomotive cu aburi (5 iulie).

 

Giudizio Possibilità Essere, în regia lui Romeo Castellucci

 

Ramona, dragostea între două locomotive cu abur

 

 

Din laboratorul lui Robert Wilson, soseşte regizoarea şi coregrafa Marianna Kavallieratos. În They, ea abordează tema identităţii sexuale în diverse accepţiuni (12 iulie).

Foarte aşteptat este şi textul Luciei Calamaro, autoare şi regizoare foarte iubită a noului teatru, exploratoare ironică şi nemiloasă a naturii umane. El se intitulează Si nota all’imbrunire (solitudine da paese spopolato), şi îl are ca protagonist pe Silvio Orlando, pe tema singurătăţii (12-13 iulie).

Silvio Orlando, în Si nota all’imbrunire

Mamă şi fiică, Victoria Chaplin Thierrée şi Aurélia Thierrée, în Bells and spells – Campanelli e incantesimi, joacă pe tema cleptomaniei (12 iulie).

Bells and Spells

A atras atenţia o operă multimedia, Decameron 2.0 de Letizia Renzini, un Boccaccio al erei digitale, în colaborare cu  Teatrul Metastasio di Prato

Emoţionant, spectacolul Lettere a Nour cu Franco Branciaroli, regizat de Giorgio Sangati: Rachid Benzene a scris un dialog epistolar între un tată şi fiica lui care a aderat la odioasa cauză a Jihadului (6 iulie).

La istoria “adevărată” se referă şi lucrarea lui Corrado Augias şi Corrado Gentile, Mussolini: io mi difendo! (Mussolini: eu mă apăr!), cu participarea lui Massimo Popolizio în rolul Duceli: un Benito Mussolini care îşi explică propria acţiune, pornind de la scrierile pe care le-a redactat el însuşi pentru o ipotetică apărare în faţa americanilor care aproape îl făcuseră prizonier (7 iulie).

În sfârşit, un Omagiu adus marelui Ingmar Bergman la aniversarea naşterii sale: Ugo Pagliai şi Manuela Kusterman vor interpreta Dopo la prova, în regia lui Daniele Salvo, o adevărată declaraţie de dragoste pentru teatru (13 iulie).

Ugo Pagliai, unul dintre protagoniştii spectacolului „Dopo la prova“

Un cameo s-ar putea defini prezenţa Adrianei Asta în Donna Fabia, marea actriţă, soţie a regizorului Ferrara, într-un fel de instalaţie-performance video îngrijită de Marco Tullio Giordana, La preghiera (Rugăciunea) de Carlo Porta (14 iulie).

În zona Dansului să amintim trei întâlniri: două clasice cu Lucida Childs Company şi Hamburg Ballet al lui John Neumeier (13 iulie) cu Nocturnele de Chopin, cărora li se adaugă noul My Ladies Rock, o coregrafie de Jean-Claude Gallotta, părintele noului dans francez al anilor 80, cu o uimitoare coloană rock la feminin, de la Brenda Lee la Marianne Faithfull, Siouxsie and the Banshees, Aretha Franklin, Nico, Laurie Anderson, Janis Joplin, Joan Baez, Nina Hagen, Patti Smith, Tina Turner (6 iulie)

Desigur programul cuprinde întâlniri şi iniţiative, expoziţii, printre care cea de fotografie a lui Fabrizio Ferri, deţinătorul Premiului Republicii pentru un tânăr artist. Dar şi o expoziţie ale atletelor olimpice ale Italiei, Farfalle Azzurre, în Piaţa Duomo, stagiunea paralelă La Mama- Spoleto şi iniţiativele Fundaţiei Carla Fendi, care, trecută în grija Mariei Teresa Venturini Fendi, urmează operele de mecenat cultural, anul acesta cu întâlniri din domeniul ştiinţei şi Premiul acordat descoperitorilor  particulelor Bosone, François Englert şi Peter W. Higgs, distinşi cu Premiul Nobel pentru Fizică în  2013, care va fi înmânat de omul de ştiinţă italian Fabiola Giannotti.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.